Last news in Fakti

15 Октомври, 2023 11:42 1 846 20

Иван Гарелов: Кръвопролитието ще продължи, тепърва ще го гледаме

  • иван гарелов-
  • война-
  • израел-
  • хамас

По думите му при Тръмп нещата са тръгнали надолу и досега всички стъпки по отношение на сближението на позициите на двете противоречащи си страни са низходящи. Няма никакво решение

Иван Гарелов: Кръвопролитието ще продължи, тепърва ще го гледаме - 1

Журналистът Иван Гарелов анализира подробно военния конфликт между Израел и палестинската групировка "Хамас".

"Причините са комплексни, не е една причината. Но обобщаващата тенденция е, че Близкият изток бележи голям спад в последните години, това че имаш сближение или опит за сближение между Саудитска Арабия и Израел е в полза само на Израел. Едва ли Саудитска Арабия ще повлияе на Израел, някакви съществени отстъпки да направи. Напротив, това укрепва позициите и на самия Израел. А може би нека да е от смъртта на Ясер Арафат, от идването още на Барак Обама, помните ли, че той получи Нобелова награда за това, че ще разреши проблема в Близкия изток, в аванс му я дадоха, той не го разреши", заяви гостът.

По думите му при Тръмп нещата са тръгнали надолу и досега всички стъпки по отношение на сближението на позициите на двете противоречащи си страни са низходящи. Няма никакво решение.

"Светът вече е зает с други проблеми, войната в Украйна и т.н. Това е една от подбудите на ръководителите на "Хамас", по този начин на привлекат общественото мнение в света, който е успял по някакъв начин. Разбира се, че така те не печелят симпатии, но обществото не е разтревожено. Не печелят симпатии, защото и най-справедливата кауза и най-справедливата идея, когато тя се постига чрез такива терористични действия, става неприемлива. Кръвопролитието ще продължи, тепърва ще го гледаме", обясни Гарелов пред Bulgaria ON AIR.

Според него Газа трябва да бъде разбрана, а градът е едно от най-мизерните места на земното кълбо.

"Хората там мизерстват, много пъти съм бил там. Там е едно от най-гъсто населените места, там хората са без работа. След окупацията на Израел на Газа започва да намалява броят на училищата, на болниците, на всичко, което дава някакъв живот на това общество. Всичко това поставя въпроса накъде ще се тръгне. С война срещу "Хамас" ще се постигне отмъщението. Това израелското общество го иска, ясно е общественото мнение", каза още Гарелов.

Журналистът е на мнение, че там се води война срещу беднотията, "тя е тази, която превръща Газа в огнище на омразата".

Гарелов обърна внимание, че няма вече палестинско семейство в Газа, което да няма един убит, няма деца, които от по-големите да не са били поне веднъж в затвора, няма малки деца, които чакат да влязат в затвора, за да смятат, че са израснали.

"Това е тяхната психология. Те са родени като самоубийци, защото те не виждат никакъв друг изход", посочи гостът.

Гарелов добави, че "Хамас" е тази, която въобще не признава съществуването на израелската държава, те искат унищожението ѝ и заради това прибягват до една атака, която е чисто терористична.

Запитан как се е случила тази атака, без знанието на службите на Израел, гостът в студиото на Ганиела Ангелова отговор:

Те може да са имали данни, обаче накрая един трябва да ги обобщи и да каже ще има или няма да има. И така, който е последен във веригата, дава някаква оценка. Някой път страхотни гафове се случват. Технически е невъзможно да не са имали сигнали за това, че нещо се подготвя.

Гарелов подчерта, че е важно кой управлява Израел, а в историята немалко народи са воювали кърваво, но накрая осъзнават, че на това трябва да се сложи край. На мнение, че трябва друго управление на Израел да премине към мирния процес, гарантирайки сигурността на страната.

"Могат прекрасно да създадат една държава. Моята формула е в една държава да бъдат конфедерация. Ако съществуват като две отделни държави и живеят отделно, винаги ще има съперничество. Когато имат обща външна политика, само така е възможно. "Хамас" е толкова силна заради отсъствието на Ясер Арафат. Палестинският президент в момента е изключителен дипломат, но не е лидер. Иран финансира "Хамас", и от другаде получават помощи. "Хизбула" и "Хамас" не са просто военни организации, те играят ролята на политическо-военни организации", смята журналистът.

Гарелов добави, че от "Хамас" се грижат социално за населението и не може да бъдат изтръгнати. В същото време САЩ не могат да играят активна роля, защото им предстоят избори. И никой от САЩ няма да тръгне да търси разбирателство в Палестина, тъй като еврейската общност е много влиятелна в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    11 7 Отговор
    Израел нарочно пусна Хамас на територията си.
  • 2 Гост

    18 2 Отговор
    Намало е мир там, а явно няма и да има. Земята е свещенна и аз едните и за другите. Каквото и да говорим Израел е една държава обградена от арабски държави. Остави другото, ами никоя от тези арабски държави не е приятелски настроена към Израел. Според мен думата мир там е много трудна.

    Коментиран от #18

  • 3 Българка

    6 19 Отговор
    Значи Гарелов призовава Израел хем евреите да биват избивани от терористични арабски организации, хем да си плащат и издържат палестинците. Та това е налудничаво....Хамас да беше инвестирала парите, които е получила от Иран и други арабски държави в училища, нови работни места, вместо в оръжия за кървав терор. За бедността в Ивицата Газа не е отговорен Израел, а ръководителите на палестинците и Хамас
  • 4 Тоя п,тоя паа.....

    5 6 Отговор
    Тоя па си мисли,че ще се разминеме само с гледане.Уникални "експерте" от сутрин до вечер,ако има някой който да им чете съчиненията го признавам за най-умния българин след Азис.
  • 5 Гост

    7 0 Отговор
    Саудитска Арабия и Египет са държавите с най силен глас в Арабската Лига, те са тези които могат да донесат поне примирие с авторитета си.
  • 6 Тошко

    7 7 Отговор
    Предлагам на този Гарелов вместо да говори тези несвързани тези, да отиде в една голяма циганска махала и да се опита да цивилизова тази циганска махала. Даже няма да е същото, защото циганите не са такива зли като тези палестинци. Нали видях как тичат с ножове по улиците и са готови да кормят бременни жени. Доколкото знам Гарелов е осиновил палестинско момче и не може да бъде съдник за ситуацията между двете държава. Ще кажа какво каза веднъж една стара българска еврейка по радиото: Когато ние отидохме да живеем на това място там беше пустиня, ние го направихме рай...след като се наложи да се изселим и там се настаниха отново палестинци, те го направиха пак пустиня само за две години...ТОВА Е ИСТИНАТА!

    Коментиран от #8

  • 7 Какво можете да очаквате

    3 9 Отговор
    от агента Иван Изгорелов!
  • 8 Само питам

    17 2 Отговор

    До коментар #6 от "Тошко":

    А бай Тошо как ги беше цивилизовал ? Нямаше цигани без образование , без работа , без специалнос . Даже ги пращаха в кеча където всички излизаха със строителна специалнос . И още продължават да си изкарват хляба с нея .
  • 9 Саманта

    15 2 Отговор
    Прав е Гарелов , само че евреите винаги ще искат да изплуват като олиото отгоре в една обща държава , а палестинците да метат улиците и да не участват в управлението . Само електорат като наште цигани .
  • 10 Майна

    4 7 Отговор
    Защо го е страх да каже от къде другаде получава помощ хамас ? Всички знаят, че това е русия , но не всеки го заявява гласно и ясно .
  • 11 Лапунцел

    1 0 Отговор
    Ми не го гледай бе каиш
  • 12 Благой от СОФстрой

    1 1 Отговор
    Подобни "бай тошовски изтъсаци" като тоа ни занимават в БеГето при всяка една политико-икономическа промяна, "на вски килокметър"!
  • 13 Ченге

    1 0 Отговор
    Ченге
  • 14 до тук добре

    1 0 Отговор
    Ако само го гледаме - добре
  • 15 Погребална агенция,,Златен шанс,,.

    1 0 Отговор
    Дълттт ,кажи числата от тотото. Некролог.
  • 16 Финансова криза и колапс

    3 2 Отговор
    Изроел ще ги смачка за един ден. На бас по 20000 лева
  • 17 Голямата плешива глава

    1 0 Отговор
    Тази мумия до си гледа джибрите
  • 18 кочана

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Малко или много и ние сме в положението на Израел.Отвсякъде сме заобиколени от врагове които от векове си точат зъбите за българската земя и рано или късно ние като народ или държава ще изчезнем.Имунната ни система не работи и е отслабена от вътрешни врагове.

    Коментиран от #20

  • 19 Ха ха ха така така

    5 0 Отговор
    А бе Гарелов.Мирни палестинци няма и никога не е имало , след като се радват на клането на Хамас , значи са си заслужили всичко ,което им се случва и ще им се случва и за напред . Тези същите псевдо мирни палестинци си избраха Хамас да ги управлява и ръководи , и за това ще си сърбат попарата до край .......
  • 20 6544

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "кочана":

    По-скоро сме в положението на палестина. Закриват ни енергетиката, фалираха ни водните дружества, спряха ни доставките на петрол, чужди инвестиционни фондове ни изкупиха земята, разграбиха ни болниците, назначиха евроатлантици в парламента...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове