Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 14:52 14 567 19

Мартина Стефанова: Центърът на София започва да прилича на модерно "Илиянци"

  • софия-
  • архитектурно наследство

Имаме проучване, че над 80-90% от къщите в Стара София са подготвени да се продават за терен за строителство, каза организаторът на КвАРТал Фестивал

Мартина Стефанова: Центърът на София започва да прилича на модерно "Илиянци" - 1

"Културата не е забавление, не са кебапчета и театър по избор. Културата е това, което движи цивилизацията". Това коментира пред БНР Мартина Стефанова - журналист и организатор на КвАРТал Фестивал.

"Ние сме на това цивилизационно развитие, именно благодарение на културните процеси. Все повече и повече откъсвайки се от културата, ние ставаме варвари, ние губим критичното мислене. Първото нещо, което трябва да се развива в едно общество, за да прогресира, е именно културата. След 1989 г. ние вървим по инерция. Културата трябва да излезе от тази периферия, защото скоро ще можем да се върнем в пещерите ... Това е една от причините защо не се говори за културното наследство и защо културата е излишна", коментира тя.

Когато няма култура, хората не могат да разберат защо някоя сграда е ценна и тя се възприема като един апетитен имот за строителство, добави още Стефанова и изказа мнение:

"За редица кметове над 30 години това е приоритетът - да се бутат тези сгради, да се взимат едни пари и затова София, центърът, започва да прилича на модерно "Илиянци"".

По думите ѝ архитектурното наследство не присъства и в Плана за възстановяване. То не е в приоритетите на никоя политическа партия, отбеляза журналистът в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Улиците "Бачо Киро", "Екзарх Йосиф", "Веслец", "Цар Симеон", "Сердика" - това е Стара София, това е нашият софийски капан, посочи Мартина Стефанова. Тя разказа за "Зелената къща с бръшляните", която е една от къщите, предвидени за бутане. По думите ѝ никой не се е заел с това да защити тези къщи:

"Имаме проучване, че над 80-90% са извадени от списъка и са подготвени да се продават за терен за строителство. Това не е променено. В момента тази къща на ул. "Бачо Киро" 22 е готова да падне същата жертва на това, докато ние не превърнем центъра наистина в едно луксозно "Илиянци"".

След като въпросът стана публичен, продажбата на втория етаж от къщата, който е общинска собственост, спря за дни, разказа Стефанова и добави, че засега бутането на къщата е отменено.

Няма цялостна политика и контрол, категорична бе тя.

По думите ѝ проблемът на санирането е, не само че обезличава сградите, но се и унищожават елементите по тях. Според нея центърът плаче за програма, която да помогне за реставрация на старите сгради.

Нямам нищо против новото строителство, но когато то е в синхрон и когато то е там, където му е мястото, коментира още Мартина Стефанова.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бара бара

    40 3 Отговор
    Каквито хората, такъв и градът.
  • 2 честен ционист

    24 19 Отговор
    София прилича все повече на западнал руски едномилионник от сорта на Самара и Саратов.

    Коментиран от #7

  • 3 Име

    9 61 Отговор
    На снимка е романтично - но всъщност е крайно неудобно да живееш в старо строителство - тесни са помещенията, с оглед на икономии навремето.

    Няма как да се спре напредъка, това е и по-хигиенично, постепенно се заменят сградите. Ретро-ретро, ама никой не пътува с конски трамвай или да носи цилиндър.

    Коментиран от #4, #5, #8, #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Без Име

    70 1 Отговор

    До коментар #3 от "Име":

    Всъщност точно от хора имащи имоти там, зная, че жилищата са с високи тавани. За какви точно икономии говориш в ерата преди масовото строителство? А част от тези сгради са строени от състоятелни граждани и за никакви икономии теснота не става дума.Проблемът е, че поддръжката изисква средства, но и съзнание. Там където има отговорни и осъзнати граждани, те са горди, че живеят в сгради от хубавия период на София. А какво е модерното, което идва? Кутийки от 60 кв.м, в която площ се включват стълбищата и коридорите. Строени побезумен и откровено грозен начин с една единствена цел да се оползотвори всеки сантиметър и да се излъже ЗУД. Самите архитекти казват, че в масовото ново строиттелство няма архитектура. А за качеството му да не говорим
  • 6 Коч Ина

    18 9 Отговор
    няма лошо, като е козешка клуака, да е козешка клуака. Липсват ни само ежеседмични престрелки, но и до там ще стигнем с още малко гъби
  • 7 Тапа

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    много по-добре отколкото да прилича на Фили
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Уса

    20 4 Отговор
    В сащ стоката в магазините е по скапана от тсзи на Илиенци и така вече 12 години и става все по зле
  • 10 Аз Кочо

    22 3 Отговор
    Цяла България е едно голямо илинаци
  • 11 Булке, Мартино,

    9 34 Отговор
    Купи си ги тези къщи, пък си ги пази и възстановявай както си искаш! Да те видим от къде ще извадиш по милион на къща само за възстановяване. Да даваш акъл, обаче, какво да правят хората с техните си имоти, е доста нагло!

    Коментиран от #13

  • 12 История

    19 3 Отговор
    Земите на Източната Римска империя са били нападани и заселвани от готи, вестготи, германи, франки, котрогури, ойногури, монголи, кумани и много други убави ора. Тук семенце, там семенце - ето го и центърът на София в наши дни. Едни строят - други рушат.
  • 13 мнение

    45 0 Отговор

    До коментар #11 от "Булке, Мартино,":

    Пробвай да го кажеш това в Германия, където си длъжен да поддържаш такъв исторически имот.Ако не можеш до продаваш на някой, който може. То ако цялостната политика в градоустеойството беше друга, тези жилища щяха да се поддържат, а това щеше да вдига и цената им. Нямаше да се строят абсолютни недоразумения и старите сгради щяха да бъдат обитавани и ценени

    Коментиран от #17

  • 14 Мариана

    43 0 Отговор
    Трябва да се укрепват къщите в центъра.Фасадите на повечето са толкова красиви ,с орнаменти.Наслада за окото трябва да са!А иначе вътре са си о.к.Високи тавани,големи стаи.В някои съм виждала уникални вградени керамични печки.А почти всички имат разкошни вътрешни дворове,където днес има толкова уютни заведения!Най-малко с новото строителство тези китни ресторант чета в дворовете ще изчезнат.
  • 15 Голям праз

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "Име":

    Ало, напредналия сещаш ли се , колко си изостанал?
    Бройлери ще ни дават акъл, стой си на хранилката и папкай, мисленето не ти се отдава!
  • 16 кална вена

    5 8 Отговор
    тва убито село софия да се закрива....само жълтопаветна измет се е насъбрала там и живее като скот в някъв свят на услугите и за заслугите, Реялните капитали са в индустриалните градове на БГ, софия е едно сиво блато, но са еврапейци.....пхахаххахаха смехотворковци...събуйте си чорапките и ги подушете.....мъъъъъъ луканка с праз май май
  • 17 кална вена

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "мнение":

    ми заминавай за германия бе кашон
  • 18 Какво е това бутане бре, селчовци

    5 0 Отговор
    Думата е събаряне, щото ако я бутнеш, няма да падне.
  • 19 Реститут

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Сила":

    Така,е.Но знаеш ли как се отоплява стая с височина над 3 м.А дневна от 50кв.? Никак.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове