Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 16:02 1 270 19

Хинков каза ще спре ли издаването на е-рецепти за антибиотици

  • христо хинков-
  • е-рецепти-
  • антибиотици

Той обясни, че до края на този месец ще се събират сигнали за недостатъци на системата и след това ще се направят подобрения, ако са необходими

Хинков каза ще спре ли издаването на е-рецепти за антибиотици - 1

Няма да се преустанови електронното изписване на рецепти за антибиотици. Това каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

По-рано председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров поиска незабавно да се прекрати издаването на електронни рецепти за антибиотици поиска.

Той обясни, че до края на този месец ще се събират сигнали за недостатъци на системата и след това ще се направят подобрения, ако са необходими.

"Не трябва да се допуска замяна на лекарства по решение на аптеките", каза още той, цитиран от actualno.com.

От БЛС съобщиха, че само 24 часа след влизането в сила на електронната рецепта за антибиотици и лекарства за диабет, при тях идват сигнали за връщане на пациенти, на които аптеките са отказали да им продадат предписания по електронен път антибиотик. Аптеките са искали от пациентите да се върнат при личния им лекар, който да им изпише друг антибиотик, обяснявайки, че вече предписаният липсва.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    21 0 Отговор
    Аптеките са искали от пациентите да се върнат при личния им лекар, който да им изпише друг антибиотик, обяснявайки, че вече предписаният липсва.
    А,ако това е събота или неделя кво правим
  • 2 Град Симитли

    16 1 Отговор
    Междувременно--който иска, нека пукне!?
    Важното е да нагласи системата?
  • 3 Голям зор

    17 0 Отговор
    Добре че техниците на самолети не са като вас че щеше да има големи загуби на самолети.Проба грешка.
  • 4 Ехххххххххх

    17 3 Отговор
    Представете си лекар изписва лекарство, което го няма и няма как да го има? Да ама на лекаря са му раздали една торба с лекарства (от търговският представител) и за рекламата трябва да пробута най-скъпото. Ама го няма! КО ПРАИМ!

    Коментиран от #5

  • 5 ХА ХА

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ехххххххххх":

    А и двете подобни лекарства съдържат една и съща съставка. НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАМЕНИ! НЯМА значение, че има 15 вида Аналгин (Пример)
  • 6 поредният

    19 0 Отговор
    министър който идва свършва дадена глупост и после виси по студията да казва каква реформа е направил в здравеопазването.Има един Пепи белото който продължава да си мисли че е направил най големите реформи в сектора
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Биби

    10 0 Отговор
    Едни електронни рецепти не могат да въведат, що остава за дигитилизация, електронно правителство, изкуствен интелект.
  • 9 Буха ха

    7 2 Отговор
    Аптекарката казва, евтиният антибиотик свърши, иди да ти предпишат скъп, от него имаме.

    Коментиран от #12

  • 10 Мое мнение

    14 1 Отговор
    Лека полека ни слагат хомота на шията. Сега ни спират антибиотиците. Явно са решили, че от ковида са измрели малко хора и се опитват да наваксат тая зима. Защото събота и неделя личните лекари са неоткриваеми и няма кой да ти изпише антибиотик. А при пневмония примерно едно закъснение от ден или два може да е фатално. Демокрация ли? Егати диктатрурата !
  • 11 пациентските

    13 0 Отговор
    организации къде са и не защитят пациентите. Ясно е че министъра не мисли за пациентите. Пациентът няма достъп до електронната рецепта, не вижда какво му е изписано и по колко пъти на ден и т. н. Само се надява да запомни какво му казва лекаря.А кой е сигурен че е запомнил всичко точно в момент когато е с температура и болен? А баба Мара като не помни? Ще се доверява на аптекаря дали правилно е записал на опаковката какво е предписал лекаря. И следа няма за пациента какво му е изписвано и по колко. Записки ли ще си водим?
  • 12 Ай стига бе

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Буха ха":

    Да се върнеш при доктора и да ти предпише друг антибиотик? Добре де, досега си се редил за преглед на опашка от 30 души кашлящи в тясно коридорче. И сега пак да се върнеш и да повториш това? Ами то здрав човек няма да издържи това разкарване, а ако си с 39 градуса температура и едвам стоиш на краката си? Яко ще се мре, да знаете. И така ще е докато не вземем винкелите....
  • 13 Матей преображенски

    11 0 Отговор
    Брееей,то аптеки няма,лекари хептен,а те компютърни рецепти ще издават,и то задължително.Ми нали хакера ще ти ги види и ще каже на когото не трябва.Това можеше да е като вариант на рецепта,а не единствена възможност,трябва да има и свободна продажба както по-рано,това не са забранени лекарства,психотропни и так далее,а така фактически ограничават достъпа.За да си купи някой лекарство за 5 лева ,ще трябва да се изръси 30 лв за преглед,да дреме пред кабинети и за изследвания,а може да бъде и сериозно болен и да няма дори кой да му донесе лекарства.Тогава кво прайм,лягаме и мрем,нали,може да си с фатална инфекция или стоматологична на газа на географията и пак летален случай.
  • 14 Неприемливо

    7 0 Отговор
    Тия хора наясно ли са какво е да висиш пред кабинет на личен лекар няколко пъти подред, където свободни часове няма, а ако има, те не се спазват и всеки смята себе си за спешен случай...
  • 15 Чичо Дончо каза

    13 0 Отговор
    Тези тъпаци,вместо да облекчат живота на гражданите са тъпотии мислят.Я да иде ,той да чака при личният лекар два пъти ,да види колко време се губи.
  • 16 876ъ7т55

    12 0 Отговор
    Защо трябва за тия рецепти аз да ходя в аптеката и да си казвам ЕГН-то. Това не са ли лични данни и те не са ли защитени от закона?
  • 17 Некадърници

    14 0 Отговор
    Без вас се справяхме по добре ОСТАВКА !
  • 18 В Европа

    5 1 Отговор
    само в България и Малта магистър фармацевтите нямат право да заменят генерично лекарства.
  • 19 Онзи

    7 0 Отговор
    Хиков, пиков, нам къв си.......
    Значи това което се случи днес в аптеката, ако стане в петък вечер за 3г. ми дете, смятай, че събота сутрин ще си закусваш цаките.......
    То бива малоумни овчари, ама това не бива.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове