Last news in Fakti

26 Ноември, 2013 19:02 1 139 0

За по-строг контрол на държавните дружества

  • бобева-
  • строг-
  • контрол-
  • държавните-
  • дружества

От 249 предприятия с над 50% държавно участие, едва 92 са на печалба

За по-строг контрол на държавните дружества - 1
Снимка: БГНЕС

«Оказва се, че държавата е лош стопанин и дружествата, в които има държавно участие имат дългове за над 9 млрд. лв., в тях цари несигурност, ограничени са ресурсите за инвестиции, често по политически причини се сменя мениджмънтът им, неясни са обществените цели, които преследват, а дивидентата политика спрямо тях е колеблива. От 249 предприятия с над 50% държавно участие, едва 92 са на печалба ». Тези проблеми очерта заместник министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева пред участниците в конференция, посветена на регулаторната рамка и политиката на управление на държавните предприятия, която се проведе в резиденция «Бояна».

 Бобева обясни, че дружествата с над 50% държавно участие формират около 10% от БВП и в тях са заети около 10% от работещите в България. В тях липсва истински обществен контрол върху предприятията с мажоритарно държавно участие и няма достатъчна прозрачност в управлението им. За да бъдат решени всички тези проблеми, ще бъде разработен специален закон за управление на държавните предприятия, по който вече работи група от специалисти. Обмисля се в него да бъде регламентиран публичен контрол върху дружествата с мажоритарно държавно участие.

Вицепремиерът подчерта, че държавните фирми трябва да се управляват по прозрачен начин, а представителите на държавата в бордовете да получават възнаграждения, релевантни на отговорността, която носят.

Според вицепремиера досегашната дивидента политика на държавата не позволява предприятията да инвестират и да се развиват. «Предвижда се скоро тя да бъде преразгледана», обясни Бобева.

Данните за 2012 г. и за деветмесечието на 2013 г. показват, че е необходимо държавата да предприеме действия за повишаване на финансовата дисциплина в държавните дружества, е изводът от доклада на Министерството на финансите за състоянието и управлението на дружествата с над 50% държавно участие, представен от зам. министъра на финансите Людмила Елкова.

В конференцията взеха участие Рут Пасерман от Европейската комисия, Ханс Кристиансен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Саба Поласек от унгарската компания за управление на държавната собственост, управители на дружества с държавно участие и представители на държавната администрация.

Пасерман препоръча да се анализира и следва модела на дружествата с държавно участие, които се развиват въпреки външните кризи. Препоръката на Европейската комисия е ясно да се разграничат търговската от социалната дейност в държавните компании. «Не насърчаваме държавната помощ, тъй като тя изкривява пазара. Но в момента се преразглеждат насоките на ЕК по отношение на държавната помощ. Обсъжда се идеята да се опрости възможността за предоставяне на държавна помощ за преструктуриране  и временна помощ за възстановяване», отгори Пасерман на въпрос дали няма да бъде смекчена позицията относно държавните помощи в интерес на развитието на предприятията.

В унгарския опит в управлението на държавната собственост, представен от Саба Поласек, мнозина от присъстващите видяха модел, който би могъл да се приложи и в България. Ханс Кристиансен подчерта, че насоките на ОИСР за отговорно управление на държавната собственост са достъпни за правителствата, които наистина желаят да следват политика на ефективно управление в интерес на обществото. «България е сред страните, които желаят да се присъединят към ОИСР и за нея тези насоки могат да бъдат от съществена полза», подчерта г-н Кристиансен.

 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове