Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 19:31 2 341 18

ГРАО: В страната има 72 619 адреса, на които са регистрирани 6 и повече лица, включени в избирателните списъци

  • местни избори-
  • регистрирани лица

Къща в град Стамболийски приютява 652 души, всичките пълнолетни и избиратели

ГРАО: В страната има 72 619 адреса, на които са регистрирани 6 и повече лица, включени в избирателните списъци - 1

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков информира министър-председателя акад. Николай Денков с доклад за извършена от Главна дирекция ГРАО в МРРБ справка за адреси с регистрирани над 6 лица – избиратели, отпечатани в избирателните списъци за изборите за общински съветници и за кметове на 29.10.2023 г. Данните са извлечени от масивите, генерирани за отпечатване на избирателните списъци, и включват лица с постоянен и настоящ адрес.

Видно от справката, на територията на страната има 72 619 адреса, на които са регистрирани 6 и повече пълнолетни лица, които са включени в избирателните списъци, както и 1697 адреса, на които са регистрирани 20 и повече пълнолетни лица.

От данните става ясно, че през годините местните власти са допуснали регистрациите. Така например къща във Видин побира 25 пълнолетни граждани, в гр. Русе – 59, във Варна – 84. Друга къща в Разлог пък е дом на 142 пълнолетни лица. На ул. „Тунджа“ №2 в гр. Горна Оряховища живеят 138 избиратели, въпреки, че на посочения адрес няма сграда, а поле. Къща в Монтана пък приютява 172 български граждани, друга в гр. Стамболийски – 652. На тясно живеят и в къща в Пловдив, в която са регистрирани 194 избиратели. В апартамент на ет. 2 в блок в кв. Сухата река в София пък се ширят 83 пълнолетни съграждани, а в друг в ж. к. Люлин на ет. 5 живеят 99 избиратели.

В двете махали на с. Плетена (Сатовча) са регистрирани съответно 727 и 796 лица, а в тази на с. Долно Осеново (Симитли) - 812 избиратели.

Съгласно разпоредбата на чл. 92, ал. 10 от Закона за гражданската регистрация, броят на лицата, които могат да се регистрират по постоянен и/или настоящ адрес на адреса на едно жилище, не може да надвишава двукратния брой на лицата, които обичайно могат да обитават съответното жилище, а когато жилището се обитава само от роднини по права линия, по съребрена линия до четвърта степен включително или по сватовство до втора степен включително, се допуска трикратно надвишаване на броя на лицата, които обичайно могат да обитават жилището.

По смисъла на Закона за гражданската регистрация, министърът на регионалното развитие и благоустройството няма правомощия по извършване на проверка по обстоятелствата за съответното вписване. Такава проверка може да инициират кметовете на общини по писмен сигнал, както и областните управители.

Предвид малкото оставащо време до изборите и с оглед на извършване на навременни действия, министър Цеков изпрати изготвения от ГРАО доклад заедно с приложенията в него на министър-председателя.

Припомняме, че регионалният министър сезира във вторник премиера акад. Денков и за необичайно голям брой регистрации в малки населени места преди местния вот - в общо 343 населени места, предимно села, в които се избира кмет на кметство, има необичаен ръст на регистрациите по настоящ адрес и съответно на заявленията за гласуване по настоящ адрес.

Още тогава министър-председателят e възложил с писмо на областните управители да задвижат необходимите процедури, за да се извършат проверките.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Команча

    16 0 Отговор
    От нашите ли са?
  • 2 един

    11 0 Отговор
    Мушингии
  • 3 И ко

    18 0 Отговор
    Тая си я знаем от 30 години. Срамно е, че Вие чак сега я виждате. Но пак няма нищо да направите, защото ще нараните Сокака, Баце и Шиши. Да живее мафията и слугите и!
  • 4 Пратете Телевизии

    14 0 Отговор
    Провете спешно Бобоб дол, появиха се масово агресивни роми, хората ги е страх!
  • 5 СЗО

    10 0 Отговор
    Значи закон има.....ами да го прилагат.
  • 6 патето Яки

    2 6 Отговор
    Министърът Андрей Цеков -расист вземи им построй жилища на хората, ........живеят в коптори по 20 няма улици няма номера и ако нямат адресна регистрация няма лична карта, няма егн, няма личен лекар. Това са 300-400хилади индийци но са хора български граждани и имат право да гласуват.
  • 7 Това е Булгаргладеш

    9 0 Отговор
    В Испания за да регистрираш някой трябва да занесеш натурален акт или договор за наем. Мах.8 души. А тук как ги регистрират,незнам.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Предполагам

    5 0 Отговор
    С тези адреси и собствениците им е добре да се занимае и прокуратурата. Най вероятно,както те така и служителите в администрацията допуснали тези регистрации да се случат са замесени в търговията с гласове. А междувременно, за тези избори,да се заличат всички излишни лица, в секционните списъци по адрес , освен собствениците и имащите право по Закона за гражданската регистрация да обитават жилището, до изясняване на ситуацията.

    Коментиран от #12

  • 10 патето Яки

    1 0 Отговор
    Къща в град Стамболийски приютява 652 души.....това си е махалата няма нищо ново в пълната мизерия, този министър да ги регистрира у дома си
  • 11 патето Яки

    1 1 Отговор
    Кирчо каза - ще правим избори с наша полиция, статията манипулира че уж се случва нещо
  • 12 патето Яки

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Предполагам":

    какви собственици са 300-400хлд. индийци които имат само куче или най много кон и колиба от картони
  • 13 Да ги

    2 1 Отговор
    регистрират в София това са гласоподавателите на ПъПъ и ДъБъ
  • 14 Епа

    1 1 Отговор
    Щом закона го позволява толкова много време, защо пък да не са и 100 000 на един адрес
  • 15 От чужбина

    0 1 Отговор
    Ами защо депутатите не са го решили вече този проблем? Явно не искат! А се решава лесно. Да се сложи законово ограничение на гласуващите от един едрес. Дори да е голямо семейство, примерно бабата и дядото с четирима сина и снахи прави 10 пълнолетни. И да добавим още по две пълнолетни деца стават общо 18 човека. Реалния брой на подобн семейства в България е изключително малък. Ограничението може да е примерно 10 човека на адрес. Ако се регистрират в повече да се изисква доказателство за роднинска връзка и допустимост примерно до 20 човека на адрес. Така ще бъдат премахнати поне фрапиращитее случаи.

    Коментиран от #16

  • 16 Прочети коментар 7

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "От чужбина":

    П.П. И когано отидеш в друг град или смениш квартирата, предишната регистрация автоматично се заличава.Не е нужно да се отписваш
  • 17 Малчо

    2 0 Отговор
    До 2011 НЕ е имало изискване за броя регистрирани на един адрес, но това срамежливо се премълчава. Отделно българите НЕ си сменяват адресната регистрация, дори след продажба на жилище. На Ганьо му харесва да не може да бъде открит от полицията, за да му връчат актовете за превишена скорост, и съответно да не може да бъде открит когато спре да плаща бързите си кредити. Проблемът с адресните регистрации може да бъде решен лесно- такса смет да бъде обвързана с броя регистрирани, след като изпищят собствениците на жилища да бъдат направени масово проверки и да бъдат заличени адресите на ганьовците и разбира се най-красивото всеки Ганьо да бъде глобен с 500 лева, защото не е сменил адресната си регистрация в 30 дневния срок както е по закон. Тази глоба ще бъде лесно събираема защото Ганьо ще сменява документи за самоличност. Бързо и ефективно, но ми е много интересно на колко хора ще им изнесе тази идея. Да ги броим по плюсовете и минусите.
  • 18 пенко

    1 0 Отговор
    НЕ ТРЯБВАШЕ ЛИ - ДА СИ ЖИВЯЛ 6 МЕСЕЦА НА АДРЕСА ?????????????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове