Last news in Fakti

21 Октомври, 2023 06:58 2 260 19

Шкварек: Войната няма да се разшири, евреите прекаляват с това изпадане в крайност

  • кристиан шкварек-
  • израел-
  • палестина

Просто ще продължи страданието на хората и от двете страни, смята историкът

Шкварек: Войната няма да се разшири, евреите прекаляват с това изпадане в крайност - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Този конфликт, за да преценим дали има някакво решение, трябва да се фокусираме върху неговия генезис и как се стигна до него. Той не е от вчера, не е от нападението на "Хамас" преди няколко дни, нито от контраудара от страна на Израел. За да разгледаме даден конфликт максимално обективно, ние на първо място не трябва да имаме собствен интерес. Интересуват ме християните в Близкия изток, мога да разглеждам този конфликт като историк. Това каза историкът и политически анализатор Кристиян Шкварек в студиото на "Денят ON AIR".

Според него пред очите ни е конфликт, който 5 пъти е стигал до голям разгар и след това преговори.

"5 пъти подред се случва едно и също нещо - предлага се по някакъв начин да се направят 2 държави - израелска и палестинска. Евреите казват "Да, взимаме каквото ни дадат", арабите казват "Не, не признаваме никаква Израелска държава". През 1936 година на евреите се предлага изключително малко парче земя, те приемат, арабите казват "Не". През 1947 година ООН прави едно предложение, което е доста по-близко до днешните граници с много по-голяма Палестина и много по-голяма Газа. 2/3 от земята отива при арабите, 1/3 от земята при евреите, те казват "Да", палестинците казват "Не" и нападат. Побеждават евреите, ражда се Израел. 20 години по-късно отново пак нападат арабите, стига се до преговори. Евреите казват: "Добре, взимаме това, което ни дадете", онези казват: "Не, няма преговори", поясни Шкварек в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му този конфликт вече се разиграва 100 години.

"Великите сили няколко пъти си сменят ролите - кой подкрепя Израел, кой подкрепя Палестина. Израел не е подкрепян през цялото време от САЩ. По време на Студената война Израел е подкрепян и от Съветския съюз. Заключението, с което оставаме, е, че този конфликт ще се разреши, когато и другата страна - Арабската, предложи някакво решение. В момента палестинската кауза не дава решения, тя не казва "Искаме две държави", тя казва "Не искаме две държави", няма да приемем палестинска държава, докато Израел съществува", подчерта историкът.

Той е категоричен, че този конфликт ще продължава или вечно, или докато не унищожат Израел.

"Неразрешимо е, докато едната страна казва, че няма да седне на масата за преговори. Решението ще се намери, когато лидерите на Палестинската автономия седнат и кажат: "Хайде да имаме 2 държави". Войната няма да се разшири, евреите прекаляват с този тип изпадане в крайност. Просто ще продължи едно отвратително страдание на хора и от двете страни на барикадата. Изумително отвратително нещо ще се случи и ако започне сухопътната операция. Ще умрат страшно много хора", коментира Кристиян Шкварек.

И изрази мнение, че на Запад "най-турбо" либералните хора подкрепят Палестина: "Има един странен съюз, който е на страната на Палестина. Българската соцносталгична жена на средна възраст заедно с американските джендъри, много е странен този съюз, но той е по лявата линия. И никой не може да разреши този конфликт, освен арабските лидери, които трябва да седнат на масата."


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    20 0 Отговор
    - Мили, защо като се целуваме, искаш да те държа за ушите?
    - Защото веднъж в такава ситуация ми изчезна портфейла.
  • 2 бай Дън

    14 7 Отговор
    Няма да спирам войната ! И тая и оная !
  • 3 Гледайте

    17 9 Отговор
    Гледайте коментарът на проф. Иво Христов. И Израел, и Хамас в случая са жертви. Някой има интерес от този конфликт, в частност се случва когато СА и Израел за първи път щяха да градят огромен проект-Китай. Нали разбираме, че ако Иран беше част от бъдещ голям проект, в БИ започваше мир.Там е заровен кокълът, разбира се, с този проект е свършено. Този конфликт е насочен срещу съвместните проекти на Китай в БИ.
  • 4 Ако

    9 7 Отговор
    върху вас за едно денонощие се изсипят 2000 ракети, пак ли така ще говори въпросният анализатор? Сегашният конфликт е много по-многопластов, в частност е насочен срещу икономическите проекти на Китай в БИ. Виждате какво стана в Африка, когато Азия започна да инвестира на континента, колонизаторската политика за изчерпване на ресурси на бедните държави свърши. Вътрешните проблеми на Израел са огромни, хората протестират близо годино, отново соросоидни лобита противопоставящи обществото. В този контекст Израел нямаше грам изгода от конфликта.
  • 5 Механик

    12 3 Отговор
    "Той е категоричен, че този конфликт ще продължава или вечно, или докато не унищожат Израел."
    Представете си, че учените създадат някакво цвете, което засадят в една скасия с рози. Представете си, че онова, изкуственото почне да пречи на розите и те почнат да вяхнат. Вие какво бихте направили? Ще чакате и двете цветя да се самозатрият ли? Аз например, бих отскубнал изкуственото, за да може да живее другото.
    Вие какво ще кажете?
  • 6 Ццц

    6 3 Отговор
    Ей тва е да си консервотор. млад при това ма изпечен, Шкварек и Точно любимите консерватори на Андрей
    Ще рискувам да дам друго обяснение на конфликта и даже ще имам дързоста да предположа кога най–вероятно ще се разреши. Та така:
    Еврейте имаха нещастието да създадат своята държава преди 75 г точно когато арабскто пробуждане след 800 –1000 годишна дрямка беше започнало.Това събуждане на арабите не се дължеше на техните усилия , на два факта. Първо Западния човек беше намерил за какво да използва петрола и беше намерил начин как да го добива. И втория факт огромна част от петролните залежи се оказаха в земите на арабите. Като следствие от тези два факта арабите се видяха заринати с купища пари.....без да полагат някакви усилия за това. С тези пари те направиха и хубави неща , но и много дивотии, като тази да финансират терористи и терористични държави с мноооого много пари .....десетилетия наред с надежда че те, терористите и терористичните държави ще изхвърлат еврейте в морето. Е вече 75 години не успяват.
    Рискувам да предположа , че им остават да опитват да реализират тази идея още 25–40 години. Защо ли.....ами прогнозите сочат , че след този период ролята на въглеводородите , които имат основен дял в енергията използваната от човечеството драстично ще намалее не че ще изчезне напълно, следователно силно ще се свият и приходите на арабите, ерго и възможността им да финансират терористи и арабите ще изпаднат в обичайната си летаргия и.......проблеми
  • 7 ЦЦЦ2

    3 4 Отговор
    ....проблемите на Израел общо взето ще приключат.
    Та така
  • 8 ПСР

    4 5 Отговор
    Статията ми хареса-много добър прочит на фактите.
  • 9 Ихтиандър

    7 3 Отговор
    Тази човек наред ли е с главата? Напоследък ми се навира в очите и първите ми впечатления са, че нещо не е както трябва в главата му! И името му не е наред...Какъв е този и откъде дойде?

    Коментиран от #17

  • 10 Хорхе Сантер

    8 3 Отговор
    Шкварек говори глупости, но това не ме учудва. Обикновено по-слабият иска преговори и това са палестинците. Тези, които не искат преговори са Нетаняху и компания, защото се чувстват силни.
    Това са елементарни неща, Шкварек.
    Колкото до това кой подкрепя палестинците в България, отново Шкварек е изтърсил глупост.
    Ясно е, че Хамас са терористи, но техният тероризъм е много изгоден на политическото ръководство на Израел.
  • 11 Факт е!

    9 1 Отговор
    И каква работа имат САЩ в Израел и Украйна? Подклаждат войните по целия свят.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мамул

    4 3 Отговор
    В Палестина живеят араби юдеи и араби мюсюлмани. Християните са малко. На арабите юдеи наречени евреи им създават държава, а арабите мюсюлмани започват да ги гонят от местата които живеят. Най-големият проблем е когато почват да заселват ашкенази, хазари юдеи, които са АБСОЛЮТНО различен народ нямащ нищо общо със земите в Палестина. Е как да няма конфликт?

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Да де

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Мамул":

    Но реално е прав историка...какво предлагат арабите???ако Израел изчезне къде да отидат 7 млн еврей??но грешката на евреите е че постоянно се разширяват а не се задоволяват с една разумна територия
  • 16 Иван

    0 3 Отговор
    Русия най обича войните! Тя съществува заради тях и благодарение на тях!
  • 17 И аз това се питам

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ихтиандър":

    Шкваквряк???? Какъв е тоя та всекидневно ни го натрисат?????
  • 18 Този

    1 0 Отговор
    Шкварек суши е еврей.
  • 19 Да попитам

    1 0 Отговор
    Каква работа имат ФАЩ в Израел и Украйна? Подклаждат войните по целия свят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове