Last news in Fakti

27 Ноември, 2013 18:53 1 179 1

Йовчев: Няма завишаване на полицейските правомощия

  • йовчев-
  • няма-
  • завишаване-
  • полицейските-
  • правомощия-
  • 12 ноември-
  • хвърляни-
  • павета-
  • полицаите

Йовчев пред Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред

Йовчев: Няма завишаване на полицейските правомощия - 1
Симка: БГНЕС

„Лъжа е, че има завишаване на полицейските правомощия в проекта на Закона за МВР“, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Той обясни, че тези правомощия не са завишавани от 1990 г. досега и не се различават от тези в останалите страни-членки на ЕС. Правейки паралел с полицейските действия във Франция и Италия през последните месеци, той изрази благодарност към служителите на реда, които независимо от опитите за провокации не допуснаха насилие.

Вътрешният министър бе категоричен, че всички прояви на протестиращите на 12 ноември са противозаконни, а действия, които са противозаконни, не могат да бъдат оправдани и се спря подробно на ситуациите, възникнали в този ден. На базата на получена преди това информация за подготвяна организация за блокиране на Народното събрание е бил изготвен и план за действията на полицията. След като около 20.00 часа са разкъсани парапетите на Народното събрание, по служителите на полицията са хвърляни павета и различни твърди предмети, час по-късно отново е имало атака срещу униформените с камъни и други подръчни средства. На два пъти полицията е пристъпила към изтласкване на протестиращите, през цялото време те са били предупреждавани, че с проявите си нарушават закона.  Йовчев поясни, че на следващия ден са задържани 23 лица, срещу които има образувани 4 досъдебни производства – 3 от тях са за хулиганство, едно е за увреждане на собственост. Наложени са три парични глоби – в един от случаите за носене на забранен предмет. И добави, че има информация за лицата, които се опитват да провокират насилие и грубо нарушение на обществения ред и се надява те да станат известни на всички. „Има образувана проверка във връзка с подадени сигнали за нарушаване и превишаване на правата. Няма нито един сигнал, който да бъде оставен без последствие”, заяви още вътрешният министър.

Напомняйки още веднъж, че от първия до последния момент става дума за незаконни мероприятия, той отбеляза: „Налице е грубо нарушаване на обществения ред, увреждане на собственост, неизпълнение на полицейски нареждания, сблъсъци с полицейски служители. Съгласно законодателството органите на МВР при всички тези случаи имат право да употребят сила и помощни средства. Въпреки това, действията на служителите са били само и единствено насочени към предотвратяване на възможността да бъдат наранени хора и да бъде увредена собственост”.

Йовчев поясни, че организацията на охраната на мероприятията сега не се различава от организацията на охраната при протестите през февруари и допълни: „Няма как, когато има доста голяма маса хора, която се опитва да проникне в охраняемия периметър, грубо нарушава обществения ред, и атакува полицейските служители, да се очаква служителите да вадят служебните си карти. Това не е практика, която се налага, където и да било по света”.

Министърът уточни, че има стриктен контрол и се знае във всеки един момент кой служител къде е, така че ако се извърши нарушение от него, той може да бъде намерен и да му бъде потърсена отговорност.

Вътрешният министър обясни, че практиката е преди охрана на такива мероприятия отличителните знаци да остават в поделенията, за да не се допусне нараняване или да бъдат загубени.

Като изрази задоволство от нивото на подготовка на полицейските служители, той посочи, че това е непрекъснат процес. В този смисъл изведе и двата основни проблема в МВР, които са приоритет за ръководството – единият е свързан с устойчивото организиране на процесите, а вторият – с квалификацията на състава в МВР.

„Няма полицаи, които са анонимни. Известно е местоположението на всеки един, който участва в охраната на мероприятието. Знае се кой е бил там и се знае какво е правел всеки един”, обясни министър Йовчев.

„Има такава заповед за оставяне на отличителни знаци – това е практика, която се прилага при всички такива масови мероприятия. До момента няма промяна в тази практика – може би от началото на 90-те години”, подчерта вицепремиерът. Той обясни, че практиката е такава, че се оставят в поделенията отличителните знаци, тъй като могат да бъдат загубени при сблъсъци или да предизвикат някакво нараняване, тъй като те са остри предмети, както оръжията, в някои случаи и други помощни средства.

Инспекторатът на МВР проверява няколко сигнала срещу полицаи, превишили правомощията си. Но имало данни и за провокатори на протестите, които ставали най-активни точно по време на централните новинарски емисии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    0 0 Отговор
    Тоя освен да гледа подозрително-заплашително
    друго умее ли???!......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове