Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 20:53 1 386 23

Бойко Борисов: Парите за общините на ГЕРБ бяха спрени

  • бойко борисов-
  • герб-
  • сливница-
  • митинг

Дано Николай Денков и Асен Василев не ни подхлъзнат за "Лукойл". Защо им е толкова важен руския петрол? Това попита в Сливница лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов: Парите за общините на ГЕРБ бяха спрени - 1
Снимка: Фейсбук

"За срещата сутринта Пеевски ни се обади, че ще има среща. На мен Кирил Петков не ми се обади, че ще има среща. Те обичат да говорят, че ние с ДПС сме като тях с ДБ. Не, просто те са системна партия и като имат ангажимент, го изпълняват".
Това разказа за срещата в парламента тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред симпатизанти в Сливница. На нея бе обсъдено прекратяването на дерогацията на "Лукойл".

"Още сутринта като чух, че Асен Василев имал много важна работа от Варна, а аз си дойдох от Добрич за тая среща... Каква важна работа е имал във Варна, първата ми лампа светна. И остана само ген. Атанасов и Кирил Петков. И се разбрахме ясно - за газа ние платихме скъп газ, за да се отървем от "Газпром". Още хранилището в Чирен е пълно със скъпата газ. Построихме газопровод, който те атакуваха. Сега сме сложили такса, за 20-те лева отгоре. И пръв аз се подписах, защото съм лоялен. Но вие, които сте ме избрали мен, сме дали 100% на българите, от която да печелите 3 милиарда на година. Животът на този газопровод е 75 години. Сметнете", каза Борисов.

"Вторият въпрос, който ме озадачава. За разлика от Делян, аз смятам, че не са ни подлъгали съзнателно. Мисля, че е от неразбиране. Какво ги привлича толкова у тоя руски петрол? Защо аршинът за газа е един, за петрола друг? Някои се опитват да внушат, че ние искаме сега да плащат данъци, напротив - ние искаме сега да внасят разликите от това, което България им е дала като предимство пред всички останали държави в Европа. Това е дерогацията, който не го разбира. Изключение да внасяш уралски петрол по време на санкции. И той има една и съща цена - винаги е по-ниска от другите петроли", коментира Борисов.
"И сега ние какво казваме - или да си внесат данъците, или ще спрем дерогацията и да се съревновават наравно с всички. Изведнъж - страшна съпротива - да не е тоя месец, да е другият. Защо? Защо не ви беше страх, когато по същия начин подходихме с газа. Тогава платихме много скъпо, но се откачихме от "Газпром". Ако трябва, и това ще изтърпим, но да се откачим от руския петрол.

Изведнъж всичките опорки: Ще се вдигне горивото! Ама то стана 4 лева! И какво се оказва сега! - Премиерът Денков ясно каза, че неговият началник кабинет се е обадил в Лукойл и те са обещали да платят нужното. Разбрахме се монополът върху базите им да бъде внимателно разгледан, за да не стане проблем. С Петков се разбрахме – да се наеме юрист от кантора или нашите експерти и от януари назад, Лукойл да се обложат с парите, които имат да връщат. Сиреч, ще дойдат пари обратно в бюджета, с които ще се финансират общините... Надявам се това, което сме говорили днес, да си изпълнят ангажиментите, тези 3 милиарда от "Лукойл" да бъдат частично върнати в бюджета. Преди войната нямаше дерогация и "Лукойл" беше на цената на всички останали компании. Ние претендираме за момента, от който почна войната и влязоха санкциите, тогава ЕК даде дерогация за руския петрол.

Сега като се замисля, начинът по който Асен Василев не дойде, имал много важна работа днес във Варна Асен Василев, колко важна е тази работа? Денков пък отиде в Благоевград, сигурно също е много важно, а утре заминава за Австрия. И в петък на извънредното заседание за преодоляване на ветото, наложено от президента, ще се озовем без ясна програма", заяви ядосано Борисов.

След това лидерът на ГЕРБ мина на изборите в София и подложи на унищожителна атака кандидата на ППIДБ Васил Терзиев.
„Терзиев внесъл сигнал в прокуратурата, а в същото време неговите лидери участват в разговори с нас. Когато внуците на ДС внасят сигнали, тези, които маса народ погубиха по лагерите, които още не могат да си докажат първия милион... Надявам се от прокуратурата да прочетат от кой е сигнала и да си спомнят какво е ЩАЗИ. Българското ЩАЗИ беше оглавявано от тези хора. Или от внуците и синовете на ГРУ. Аналогът им е Терзиев в България. И той внася сигнал. Ако стане кмет, стане. Не го интересува София.

Някой път, уважаеми господин Терзиев, животът си прави страшни шеги с нас. И ако ви се случи да станете кмет, с този общински съвет, с тези съветници..., много сигнали ще отидат срещу вас. Бъдете сигурен! И след днешния акт, когато аз съм задължил цялата ГЕРБ да мълчи, да внимава какво говори срещу Лукойл, за да не счупим правителството, този акт - който прави бели, да си ги понесе. Вашият подход ще бъде нашият подход към вас", заяви емоционално Борисов.
Припомняме, че днес кандидатът за кмет на София от коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България (Спаси София)” Васил Терзиев подаде сигнал до Европейската прокуратура за установените нередности в голяма част от ремонтите в София. Те са описани в детайли в доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Заедно с него бяха народните представители от ПП-ДБ Надежда Йорданова и Искрен Митев, както и кандидатите за общински съветници на местната коалиция ПП-ДБ (СС) Иво Божков и Димитър Шалъфов.
"А вие се борете да имате мнозинства в общинските съвети, в Сдружението на общините, за да можете да се защитавате от държавата. Тя не само няма да ви помага, но ще ви се налага и да се защитавате от нея. От вас, мили съграждани, защото съм от другата страна наблизко, майка ми и баща ми са от този регион, познавам го прекрасно... Желая ви хубава вечер. Стягайте се! Най-голямата област е Софийска област. От Самоков до Копривщица, от Своге до границата. Желая ви много здраве. Много е трудно, но знаете - Господ дава изпитана на хората колкото могат да понасят. Явно ние в ГЕРБ можем да понасяме много и той само изпитания ни дава. Така че - с Божията помощ напред. Живи здрави и успех!", заяви в заключение Бойко Борисов.

Събитието в Сливница откри депутатът и областен координатор на ГЕРБ за София област Младен Маринов с думите: "Това е нашата армия - армията на ГЕРБ. Няма сила, която да победи хората, които са тук в наша подкрепа". Той подчерта важността не само на кметовете, но и на общинските съвети, където ГЕРБ се стреми към мнозинство, за да може да приема решения за бъдещето на общините.

Маринов представи кандидатите от ГЕРБ за кметове на общините от Софийска област. Маринов изтъкна ролята на ГЕРБ за стабилността на управлението. ГЕРБ е корективът на това управление, подчерта той.

Опитаха се да ни изчегъртат, но се оказа, че под изчегъртаното идва по-голяма сила, подчерта Младен Маринов.

Кандидатите на ГЕРБ за кметове на общини са:

За община Божурище - Георги Димов, за Ботевград - Дамян Маринов, за Годеч - Радослав Асенов, за Долна баня - Владимир Джамбазов, за Драгоман - Андрей Иванов, за Елин Пелин - Мариета Христова, за Етрополе - Младен Недков, за Златица - Младен Медаров, за Ихтиман - Калоян Илиев, за Копривщица - Бойка Дюлгерова, за Костенец - Йордан Ангелов, за Костинброд - Трайко Младенов, за Пирдоп - Симеон Симеонов, за Самоков - Ангел Джъмбов, за Своге - Христо Йолов, за Сливница - Васко Стоилков.

"Голяма част от общините са подложени на геноцид. Парите за общините на ГЕРБ бяха спрени. Въпреки това те продължиха да се развиват. И искам да поздравя всички кметове, които са кандидати за следващ мандат, тъй като те поеха ударите за две години. Опитаха се да ни убият, да ни изчегъртат, но се оказа, че под изчегъртаното има по-голяма сила. Видно е и от тази зала, в която сме над 1500 човека. Няма кой да изчегърта тази сила", заяви Маринов.

Васко Стоилков, кмет на Сливница с гордост сподели за постигнатото по време на управлението на общината и изтъкна, че най-голямото достижение ще е метростанцията. "И всичко това се случва благодарение на господин Борисов. Като един много мъдър човек и политик предвиди точно колко ще каже безвремието", отбеляза той.

"И понеже след няколко месеца ще има ротация в управлението на нашата държава и ГЕРБ ще поеме управлението, аз съм спокоен и уверен, че всички обещания, които давам към вас, ще мога да ги изпълня. Гласувайте с №7, за да се гордеете, че живеете именно в този район на България", заяви Стоилков.

Градоначалника на Костинброд Трайко Младенов, също успешен кмет на ГЕРБ изтъкна четирите тежки години, белязани с ковид, икономическа и политическа криза и за трудностите, през които е минал мандата на общината. "Гласувайте на 29-ти за отбора на ГЕРБ! За да може да продължи да се развива страната ни!", призова той.

Кандидатът за кмет на община Елин Пелин Мариета Христова заяви: "За съжаление, Елин Пелин е община, която не може да се похвали с постижения. 8 години тя се управлява феодално, 8 години се управлява безхаберно. 200 млн. лв. получи общината, но ние не можем да се похвалим с голям инфраструктурен проект, голям водопровод, постижения в културата и образованието. Тази общинска администрация не създаде работещ екип в продължение на 8 години. Време е да се сложи край на това безхаберно и безпринципно управление!".

Ангел Джъмбов говори за община Самоков и отбеляза, че в най-голямата община на територията на София област за последните 12 години не се случва почти нищо значимо: "Ние сме може би една от най-хубавите общини откъм природни дадености. И въпреки това има трайна тенденция населението да намалява, безработицата е трайна, в града няма инвестиции".
Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев се спря на таксата от 20 лева за мегаватчас и припомни, че ако управляващите получат 3 милиарда на година от тази тръба, самата тръба трябва да бъде кръстена "Бойко Борисов". "За пореден път се разправяхме сутринта с Промяната. Още миналата седмица обявихме, че ще внесем за дерогацията на руския петрол... Вие всички зареждате гориво на бензиностанциите и за всеки литър ви взимат по един лев. И тези пари чрез "Лукойл" се изнасят за Русия, за войната срещу Украйна. И от Промяната се тръшнаха - ама, моля ви се, недейте да пипате дерогацята, още другата седмица ще вземем ДДС от "Лукойл".

"Вече не знам какво да правим. Защо толкова са им мили милиардите за "Лукойл"? Защо това правителство застава на страната на "Лукойл", а не на страната на българските граждани?! Аз такова чудо не помня. И на тези хора не им вярвам. От днес им вярвам още по-малко", заяви Делян Добрев.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3.14К

    29 2 Отговор
    До като толупа и сглобката са в политиката, България постепанно ще изчезне от географската карта.
  • 2 И плачем с горчиви сълзи

    18 1 Отговор
    Местни избори и само софия, та софия… В Търговище например сегашният кмет на града , който е е от гроб, Д-Р добрин митев, предизборно е разрешилунищожаванетона уникална заграда ниекосистемеа, защото е доктор и кмет… да е жив и здрав….

    Коментиран от #6

  • 3 Какви

    29 0 Отговор
    са тия мумии с кръстосани ръце около тоя , сипещ небивалици в монолозите си ?
  • 4 КАкъв държавник бееее!

    16 0 Отговор
    Какъв политик!
    Българският Чърчил!
    Но не мога да кажа, че е българският Шарл де Гол, щото Шарл де Гол не е бил толкова дебел.
    Абе той май и Чърчил не е, щото Чърчил не е бил толкова прост.
  • 5 Град Симитли

    20 0 Отговор
    неуважаемият Терзиев, за разлика от Бою Симитлията--не е бил член на БКП
    И не е търкал ушите на Генералния секретар на БКП, др. Тодор Живков!
    ........ Голям наглец е Бою, 24 карата!
  • 6 и ка к да

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "И плачем с горчиви сълзи":

    гласувам за тия или, който да било, други дето във всеки един момент са способни да вземат парите и да бягат по островите, примерно в тихия океан, анаскучета ни яли....
  • 7 Тодоров

    21 0 Отговор
    Уранжевия призирватив дето построи Турски поток с 3 милиарда лева българска народна пара пак дава акъл! Наглец!
  • 8 Ццц

    16 0 Отговор
    Как да гласуваме за тоя лъжец като си продава гласовете на народа на които си поиска .Киро го води на каишка от посолството .
  • 9 Да, бе

    12 0 Отговор
    Тия общини ги взехте на концесия, под аренда или какво, че са на гепи груп оод! Феодализма е в историята, само туфлеците все не разбрали...
  • 10 ЛЪЖА

    14 1 Отговор
    в герберастките общини краденето продължава да е на МАКС
  • 11 Лост

    11 2 Отговор
    Ами хайде, ако ти стиска да развали сглобката.

    Коментиран от #12, #15

  • 12 Град Симитли

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Лост":

    Стиска му да плещи глупости/каквото 22 години прави/!
    ... А срещу майстора на сглобката-посолствоТО мълчи като бит г.!
  • 13 Преди изборите

    11 0 Отговор
    Разлаяха кучетата само за пред хората
  • 14 ежко

    9 0 Отговор
    Е....така е.Едно време пари само за общините на ГЕРБ, а тези където кмета е от БСП бяха спрени!
  • 15 оня с коня

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Лост":

    Е ЩО да разваля Сглобката - да се прави на Ербап пред такива като тебе,дето искат да го удавят в капка вода ли?А нещата са елементарни:Критика и то аргументирана към сегашното управление на ПП с цел ИЗВЛИЧАНЕ на максимални Полит. Ползи за ГЕРБ преди Местните избори и евентуално МАСИВНОТО им спечелване.След 4 Месеца през МАРТ ГЕРБ поема Управата на Държавата съобразно Договора за РОТАЦИЯ,като всички тия Кметове от ГЕРБ които сега ще бъдат избрани,ЩЕ УЛЕСНЯВАТ действията на бъдещото БОРИСОВО Правителство!Ти тва обаче как да го мислиш с куха Чутора...
  • 16 така така

    9 0 Отговор
    Спрени са от вашите мутрички и феодалчета... доопосквате де що може, защото след тези местни избори ще ви ЗАНУЛИМ!
  • 17 Искащ промяна

    4 0 Отговор
    Е това са заблудените Гербажии строени отдаващи почит на вожда им Буда който говори против ДС .То бива наглост и нахалство но тука класификациите са на изключително ниво , тук явно психиатрията трябва да си каже думата в ред ли е този човек .Толкова объркан словоред толкова неверни неща обвиняващи ПП а всичко можещия и от всичко разбиращия чист и невинен в 12 год си сбъркано управления . Надявам се че 70% от хората вече го разкриха и че ПП и ДБ ще успеят с промяната в съдебната реформа и че ще се намерят свестни и морално чисти прокурори и съдии които реално и правдиво ще преценят 12 год управление на всезнайкото и ще действат според закона.
  • 18 БиБи на БОКи

    3 0 Отговор
    Абе много тъжни и отчаяни физиономиите на ГЕРБерастите?! Като че ли ще ги вкарват по Магнитски в заведението на бай Ставри?! Без пачките и кюлчетата?!
  • 19 Ха-ха

    2 0 Отговор
    Тия всичките с еднакви костюми голям майтап.
  • 20 Ангеларий

    2 0 Отговор
    А коя е Мата Хари?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 НЯКОЙ

    0 0 Отговор
    Лъжлив, крадлив и нагъл! Но не е вечен, което е единственото хубаво нещо в него!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове