Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 21:47 3 811 52

Обещават ни отстъпка от 73 стотинки за литър гориво (ОБЗОР)

  • лукойл-
  • горива-
  • цени

Ако хората в общините живеят добре и са спокойни, ще е спокойно в цялата страна

Обещават ни отстъпка от 73 стотинки за литър гориво (ОБЗОР) - 1

Ще получаваме ли по 73 стотинки отстъпка за всеки литър гориво от следващата седмица. ТНе стана ясно обаче пред кого „Лукойл” е поел ангажимент за плащането на дължимото.

„Не вярвам на думи, искам да видя парите от средствата в сметката на държавата”, каза Денков.

Притеснения за отношенията в управлението премиерът няма, защото работата по ключовите закони вървяла.

Диалогът също и днешната среща била пример за това, обясни още Николай Денков.

А ако въпросните данъци влязат в хазната, може ли наистина да получим отстъпка от 73 стотинки на литър гориво? Мнението на експертите, но и на търговците на горива потърси Добромир Николов.

От бранша не приемат с оптимизъм анонсираната днес мярка. Причините са две. Първата е, че миналото лято, когато имаше отстъпка от 25 стотинки заради високите горива, това им създаде доста административни проблеми. А втората е, че от бранша просто не са категорични, че „Лукойл” ще внесе исканата сума от милиарди и половина и тя ще бъде разпределена за добавки при зареждане.

„Малко ми звучи в сферата на фантастиката, но ако наистина има такъв поет ангажимент към министър-председателя, който аз писано не съм го виждал никъде, доколкото разбирам е устен ангажиментът, да стискаме палци да се получи. Не ми се вярва, но стават чудеса”, обясни Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на търговците на горива.

„Ние сме участвали в работни групи, които обсъждат как да се подпомагат потребителите и при служебното правителство, и в момента. Наистина всички експерти сме убедени, че подобно компенсиране би станало много сложно”, коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Икономистите предупреждават, че при внезапен край на дерогацията е възможен негативен сценарий с рязък скок на цените на колонките.

„Трябва да има план как да бъдат заместени 3 милиона тона веднага с неруски петрол от някъде. Тъй като всъщност това ще бъде може би между 10 и 20% на колонка по-висока цена”, поясни икономистът Евгений Кънев.

От бранша обаче са оптимисти. В момента средните цени са 2,82 лв. за литър бензин и 2,88 лв. за дизел. И не очакват сериозен ръст в близко бъдеще, но с уговорката, че войните и конфликти в Украйна и Близкия изток не ескалират още повече.

Заради искането за прекратяване на дерогацията за „Лукойл” синдиката на нефтохимиците в България се събра на спешна среща. След двучасово заседание стана ясно, че са готови да браният работните си места с всички позволени действия.

В синдиката членуват 5 000 служители, които твърдят, че са притеснени за работата си при спиране на вноса и преработката на руски петрол.ова е водещата политическа тема днес. След два дни политическо напрежение заради дерогацията за руски петрол за „Лукойл”, последва спешна среща между партньорите в управлението и ДПС в парламента. След нея последва крачка назад. ГЕРБ-СДС и ДПС се отказаха от искането веднага да се откажем от дерогацията, но само ако „Лукойл” внесе 500 милиона лева данъци в хазната. А с тях, политиците обещаха да получим сериозни отстъпки на колонките за гориво.

Извънредната среща с премиера Николай Денков, онлайн включване на финансовия министър Асен Василев, Кирил Петков и Атанас Атанасов беше натоварена с очаквания към кабинета.

„Първо най-важното, което разбрахме от премиера, че „Лукойл”, както не искаха да си плащат данъците, са заявили вчера пред шефа на кабинета на премиера, че ще си платят над 500 милиона данъци, които се опитаха да скрият от българските граждани. Ние заявяваме, че ако това не се случи, ще си внесем проекта. Нека и „Лукойл” да ни чуят ясно”, заяви Делян Пеевски, съпредседател на ПГ на ДПС.

В петък, 36 часа преди изборите, парламентът ще заседава извънредно, за да се разгледа ветото на президента върху енергийния закон. А с отварянето му, идеята е да минат и промени, с които държавата да събере, със задна дата, таксите от свръхпечалба на „Лукойл”, които не са внесени във Фонда за енергийна сигурност. Така въпросните 500 млн. лв. биха станали тройно повече. Оттам ще дойде и отстъпката от 73 стотинки за литър гориво.

„Първо ще приберем над 500 милиона от данъци. Второ ще приберем над милиард лева за българските граждани от „Лукойл””, коментира още Пеевски.

„73 стотинки беше нашата точна калкулация към август. След заплаха отново за отнемане на дерогацията, правителството обеща да спазва закона, да събере парите и да започне да дава компенсации на потребителите”, каза Делян Добрев, депутат от ГЕРБ-СДС.

След срещата Пеевски и Добрев заедно разказаха какво са се разбрали. Но Кирил Петков говори отделно и след тях.

„Петков чака промените, които се уточнихме, да бъдат изготвени. Не търсете интрига в отсъствието му”, категоричен бе Пеевски.

„Мисля, че ползотворната част от тази среща беше да не се фокусираме върху дерогацията, както имаше идея за седем дни, а да се фокусираме върху събирането на данъците. И финансовият министър беше вече заявил на „Лукойл”, че трябва да си плаща данъците както трябва”, обясни съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков.

И докато ГЕРБ-СДС и ДПС е настояват за отстъпка от 73 стотинки за литър гориво, Петков ги посъветва стъпка по стъпка.

„Знам, че сме в предизборна кампания. Това, което е важно, е първо парите да се съберат. До този момент има силни заявки, но трябва да има пари в този фонд. Когато си ги платят, тогава ще мислим как да ги изразходваме. Не трябва да слагаме каруцата пред коня”, убеден е Петков.

Управляващото мнозинство даде заявка базите за съхранение на „Лукойл” да бъдат поставени под управлението на Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”.

Премиерът Николай Денков участва в срещата в Народното събрание, но коментарът му дойде малко по-късно при неговото посещение в Благоевград. Според министър-председателя бърза отмяна на дерогацията е невъзможна.

Вариант в кратки срокове да се откажем от правото да си купуваме руски петрол няма, смята премиерът.

„Не става дума за сделка, става дума за това какво е най-полезно за България. Това, което беше предложено миналата седмица - да се отмени дерогацията в рамките на 7 дни, днес, както и преди месеци, когато беше правено това предложение, е невъзможно. Това означава, че рафинерията няма да има петрол след 10-15 дни, когато се изчерпят и запасите, които има там”, обясни Денков. По-реалистично било не да се бърза с въвеждане на забраната за руски петрол, а друго.

„Да се събират свърхпечаловите на „Лукойл” от разликата в цените на двата вида нефт”, уточни министър-председателят.

Очакванията сега са „Лукойл” да спази задължението си по закон и да плати на начислените данъци, допълни още Денков.

„В закона, който беше приет последният път, беше посочено, че свърхпечаловите трябва да се обложат с около 60% данък, който да влезе в държавата.Така че това са 500 милиона, за които става дума”, поясни още премиерът.

Крайният срок парите да влязат в хазната е до края на годината, а не следващата седмица.

„Така че това е разговорът, който „Лукойл” трябва да си поеме като тяхно задължение”, каза още Николай Денков.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кмета

    61 5 Отговор
    Пунта Мара преди изборите!

    Коментиран от #37

  • 2 Само лъжи

    62 5 Отговор
    Мафията лъжците, крадците и национални предатели на България ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС са вредни за България и я съсипват, разпродават и разграбват!
  • 3 Русофил

    30 6 Отговор
    Лукойл обещаха на гълъбите 2 млрд. !!!

    Коментиран от #12

  • 4 лъжееш

    31 1 Отговор
    ако около жълтите павета се живее добре им е спокойно, общините никой не ги бръсне да живеят както могат
  • 5 ЕдинОтМногото

    37 1 Отговор
    Обещаното не е като даденото. така че, не вАжи!
  • 6 Някой да очаква нещо добро от сглобката

    41 6 Отговор
    Измамници и шарлатани
  • 7 Смятай, колко са крали 25 години от нас

    17 35 Отговор
    Щом ей така скочиха на 73 стотинки отстъпка.
    ВСИЧКИ РУСКИ ФИРМИ, РУСНАЦИ, РУСКИ ИНФИЛТРАТИ, ШПИОНИ, РУСОФИЛИ ВЪН ОТ
    БЪЛГАРИЯ!!!!

    Коментиран от #14

  • 8 пътен знак

    22 2 Отговор
    Колконката друго показва .....
  • 9 ГОСТ

    37 1 Отговор
    ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ ДА ВЗЕМЕ ДА НАУЧИ ЕЛЕКТОРАТА СИ В КЪРДЖАЛИ ДА НЕ ГОВОРЯТ НА ТУРСКИ ЕЗИК В ДЪРЖАВНИТЕ УЧРЕЖДЕНИЯ. Я ДА ВИДИМ ДАЛИ МУ СТИСКА....
  • 10 Нема да стане

    25 2 Отговор
    Коки трябва да докара трите процента и да гепи резерва на БНБ. Това става с повече ДДС от по-високи цени. Ще си платиме солено да влезем в еврозоната, за да може Коки да напълни джобовете.
  • 11 Агитпроп

    8 16 Отговор
    По времето на Живков имаше българо-съветска дружба и се чувствахме братя защото ни даваха нефта на безценица. Сега какви приятели искат да сме като ни продават нефта много скъпо.? Ако го даваха без пари щяхме да сме приятели.
  • 12 Русофил

    28 3 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Нито един глас за турската партия на Шиши гербппдбдпс на 29-ти.

    Коментиран от #18, #34

  • 13 пътен знак

    37 1 Отговор
    Днес казаха бензина 2 лева ! Да видим до изборите или след изборите ще иа такава цена .Все сравняват цените в Германия и другите държави , как веднъж не сравниха цената на труда и минималните заплати .Да не се окаже , че 1000 евро е трябвало да вземаме още 2007ма година при влизането в ЕС , ама не са ни ги давали .Мислете трезво , не с главите , мислете с джоба !
  • 14 Тото

    5 7 Отговор

    До коментар #7 от "Смятай, колко са крали 25 години от нас":

    Смятай колко си ограничен !!😂😂😂
  • 15 И СВЕТЛО БЪДЕЩЕ

    17 1 Отговор
    И ТИНТИРИ МИНТИРИ
  • 16 Обещават

    20 1 Отговор
    мазно , ама напразно !
  • 17 089954

    19 3 Отговор
    Смятайте колко години с колко пари ни мамят .Започваме с измамата за заплатата и монаваме през цената на яйцата .Живота е даден от Бог и е само един , за да се живее пълноценно и в хармония със всичко около нас .Няма да плащам нищо повече ,Още като дойде ковид и видях цените ,рязко намалих потрблението , а млечните направо ги спрях .Няма да им играя по гайдата , да си търсят друг народ !
  • 18 Русофил

    5 13 Отговор

    До коментар #12 от "Русофил":

    Да бе само за про-руските Възраждане, БСП и ИТН да ни направят губерния и
    ни пратят на фронта като бурятите.
  • 19 ши ши

    15 0 Отговор
    Да вземете да дадете на хората реалната минимална заплата , която отговаря на труда им , да не се разправяме по друг начин
  • 20 пищова

    26 2 Отговор
    Мълчанието и робското мислене не ви донесе демокрацията , 30 години само робство .Ако искаш някой да ти е роб , дай му кредит ! Тези думи са на Рокфелер .Какво си миските , държат ви бедни да ви бълбукат с кредити , а една панелка струва колкото вила в Аспровалта .Аз роб няма да им бъда , Левски и Ботев са били млади момчета ама куражлии и благодарение на тях имаме държава .Въпроса е защо не я опазихме ?
  • 21 Гошо

    11 1 Отговор
    Родопските овчари и драгалевските козари ги чака 1.97 € на литър , минус 0.75 лева демек 75 стинки на литър , демек 3.34 мизерни левчета на литър -ВРЕМЕНННО!!!!!
  • 22 Финансов гений

    5 8 Отговор
    Значи смятайте! Лукойл ни продава гориво за левче на литър по-скъпо, ние го плащаме като овце, прави свръхпечалба и от нея дава на държавата милиард и половина (и пак остава). Та с този милиард и половина може да се субсидира 75 ст от цената. Та значи проста математика показва, че са на далавера 35 стотинки на литър плащани от матряла. Няма такава държава!
  • 23 факт

    21 0 Отговор
    Остават 5 дни до местните избори, ако не броим самият изборен ден. Дотогава ще се нагледаме на чудеса и щедри обещания. След изборите ще се нагледаме на такива безобразия, които ще ударят в земята всички, които са се случили досега. Ние този филм сме го гледали и на всеки четири години го гледаме отново и отново. Аз от три години редовно ходя за гъби, съзнавайки, че нито като пропусна гъбите, нито като отида за тях, това има някакво значение. Но поне съвестта ми ще е чиста - отказвам да участвам в мъпет шоуто наречено "избори". Отказвам да легитимирам политически бок.луци. Моята държава не се управлява от българи и аз отказвам да вземам участие в тази подмяна. Да си се избират сами и да ги назначава по.солството, но нямат право да говорят от мое име.
  • 24 12343211

    15 0 Отговор
    Бля-бля... бляя.
  • 25 Варна

    19 0 Отговор
    Без друго хората отвикнаха да карат . Като няма евтина енергия и горива , няма икономика , умници ! Това е в учебника по икономика от 1 ви курс !
  • 26 В.В.П.

    16 0 Отговор
    Трите стълба на Просперитет СА;;.Армия ,индустрия ,Енергетика ..Първите две са съсипани...третата е наследство от комунистите...Ще го затрият и него..У после само ,оскъпяване и мор ...Нещо като в Португалия ..Ниски заплати,без индустрия,без енергетика ,цените големи ..Само кафенцето е малко по ефтино...Все пак са братя с Бразилия..
  • 27 Алооо

    14 0 Отговор
    Стига с тези глупости. Ако върнат парите, да направят незабавно в две детски балници, а с останалите веднага да закупят 7 хеликоптера за спешна помощ, иначе всички пари ще се влязат в някои джоб.
  • 28 Варна

    8 0 Отговор
    Аз парите за гориво вече съм ги дал , каква полза да ми ги върнат , пак ще ги окрадат . Идеята за хеликоптерите е чудесна , подкрепям !
  • 29 аааа

    5 1 Отговор
    Не. На по-малко от 50лв. отстъпка за литър към днешна дата, не съм съгласен. Тези толкова данъци завлякоха, че даже и по 100лв. трябва да е отстъпката.
  • 30 Иванов

    4 0 Отговор
    А обещават ли по ниски данъци и цените да поспаднат поне малко
  • 31 Путин е мъж

    6 1 Отговор
    Ако каже давам значи дава
  • 32 Путин е мъж

    4 0 Отговор
    Ако някой се прави на жена, ще бъде третиран като жена
  • 33 Калин

    16 0 Отговор
    По тази логика кога профашисткото ни правителство ще събере таксите от свръхпечалбите на паразитиращите български банки, които са най-печелившите в цяла Европа, а вероятно и в целия свят ???....."Печалбата на банките за първото полугодие на 2023г. скача рекордно с 66% до 1.7 млрд. лв."...????
  • 34 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Русофил":

    Че това е старото БКП.
  • 35 Гост

    2 2 Отговор
    Ако хората живеят добре и са спокойни, ние ще си краднем на спокойствие и всичко ще е песен....
  • 36 Фактолог

    19 0 Отговор
    Нали европейската комисия въведе пределни цени за покупка на руски петрол от 60 долара за барел още преди няколко месеца, как така горивата отново поскъпват? Когато предния път ПП бяха на власт стана същото - всеки ден по 3-3 стотинки и неусетно стана 3,40. Тогава се оказа че сме плащали и доставяли 40 % от горивото на украинските нацисти. Освен това пълнеха скъсания ни бюджет, защото пък тук храним техните семейства в луксозни хотели. Тези предатели се върнаха отново на власт с Ала-Бала и филмът отново се повтаря. Шарлатаните всячески се опитват да ни убедят в това, че Лукойл е виновника за техните продажни действия и шашми, точно както направиха с доставките на газ.
  • 37 Разбира се!

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кмета":

    иван костов краде по 1,5лв на всеки литър! На Пинокио и Карабас Барабасов дава по 0,5лв.
  • 38 Дрън дрън та пляс

    11 0 Отговор
    Мазна герберска предизборна лъжа
  • 39 Изборна чорбица

    4 0 Отговор
    Нема да се плашите! Първо беше приватизация на състоятелните държавни предприятия. Сега се готви такава на частно, но състоятелно. Когато свършат с тях ще е наред обикновения човек... хи хи хи ...
  • 40 Урюрвкос

    2 0 Отговор
    терминът администриране на приходи го заменят с.....ще приберем, ще приберем
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ццц

    5 0 Отговор
    Как я изчислиха, 73 стотинки....не 72 или 74, точно 73? Да не говорим , че пари за нея още няма.
  • 43 Може....ама друг път

    5 0 Отговор
    Вони на активно предизборно мероприятие, та се не трае.
  • 44 така така

    8 0 Отговор
    Народе, да се оттървем от ГЕРП веднъж завинаги на тези избори само след по-малко от 1 седмица!
  • 45 Е бреее

    5 0 Отговор
    Затвор, Буциии! Затвор, Шишиии!

    Долу ГРОБ! Долу ДъПъСъ!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 гост

    0 0 Отговор
    Имаш крава-пиеш мляко. Имаш рафинерия-преработваш нефт. Не искаш да преработваш-продаваш всичко за скрап
  • 48 Николай Стоименов

    0 0 Отговор
    Бензина по два лева за 0.300 мл.
  • 49 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    доста сте списали.....Айде сега се успокойте и чакайте глупаци да ви гласуват в неделя........А,вие власт-имащи ще я свършите пак ,като кучето на нивата.в Неделя пълних на 3,12лв ако ви интересува ...КЪДЕ????на Шел ,А 95- ви пауер.
  • 50 Ачик

    0 0 Отговор
    А пък аз ви обещавам, че нито ще е точно така, нито ще е точно толкова!
  • 51 Диамантената ръка

    3 0 Отговор
    Докъде стигнахме, държавата да се моли някой да си плати данъците... Пълна пародия.
  • 52 СГЛОБКАТА

    2 0 Отговор
    УБИХТЕ НИ С ТИЯ ЦЕНИ ИЗРОДИ МРЪСНИ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове