Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 12:11 2 427 26

Зърнопроизводители скочиха срещу украински слънчоглед

  • зърнопроизводители-
  • слънчоглед-
  • украйна

Според фермери, търговците вкарват слънчоглед от Украйна, след това го транзитират до България като румънски. Като такъв, той остава в България, без да се нарушават въведените ограничения в първа точка от подписания меморандум на 20 септември

Зърнопроизводители скочиха срещу украински слънчоглед - 1
Снимка: БГНЕС

Членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите от граничните райони сигнализират за засилено преминаване на камиони, натоварени със слънчоглед. Според фермери, търговците вкарват слънчоглед от Украйна, след това го транзитират до България като румънски. Като такъв, той остава в България, без да се нарушават въведените ограничения в първа точка от подписания меморандум на 20 септември. Във връзка с опасенията за неизпълнение на споразумението, Асоциацията на зърнопроизводителите е депозирала писмо до премиера акад. Николай Денков и до министъра на земеделието Кирил Вътев.

Пред БНР председателят на Асоциацията Илия Проданов подчерта, че в момента от Румъния на ден влизат между 4 до 8 хил. тона слънчоглед.

"Това е изключително голямо количество слънчоглед. Това е може би капацитетът за преработка на всички предприятия вкупом".

По думите му купувачите са български фирми. Преработвателните предприятия са тези, които го вкарват, а камионите са основно украински и молдовски, уточни той в предаването "Преди всички".

"Колегите по места, където този слънчоглед се разтоварва, говорят с шофьорите на камионите и те казват: "Ние натоварихме в Украйна", казват и градовете, откъдето се товари. То е до болка и кристално ясно, че слънчогледът е украински".

Проверката на границата е по документите на стоката, обясни Илия Проданов. Според него сигурно има вариант за по-обстойни проверки на произхода на този слънчоглед. По думите му държавата може да изиска допълнителни документи, но към момента това не се прави. Той е категоричен, че държавата, заедно с бизнеса и бранша, трябва да намерят начин за излизането от ситуацията.

В същото време българският слънчоглед много трудно се търгува, а цената му пада всеки ден, отбеляза Илия Проданов. По думите му в момента цената е между 600 и 650 лв. на тон. В страната има над 2 млн. тона слънчоглед от старата и новата реколта.

"Ако ще продължаваме да си играем на котка и мишка, няма никаква полза нито за държавата, нито за нас, производителите. Трябва да се изчистят тези детайли - как ще се контролира, има ли волята, има ли държавата инструмента, за да го прави, ако не - да създаде такъв, и да сме сигурни, че интересът ни е защитен".

Зърнопроизводителите напомнят още, че има законодателни проблеми, които се "влачат 10 години". По думите на Проданов без волята на Министерския съвет и Народното събрание няма как да бъдат решени. Според него на първо място трябва да се разбере, че земеделието е приоритет.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 еми

    23 18 Отговор
    Украинския слънчоглед е от района на Чернобил, затова е евтин, затова и семките в Т-Маркет с марка - ОПТИМА са най-евтини и дребни, понеже са от този регион а там почвата се обработва от скоро
    Хората не трябва да взимат евтини радиационни семки и подобни, защото тежките метали и радиация се натрупват и в един момент става БУУУМ

    Коментиран от #13, #24

  • 2 ОО ОПА

    10 3 Отговор
    МА РА И ТУК ЦЪФ НА
  • 3 Aлфа Bълкът

    21 0 Отговор
    Правило номер 1, дето трябва да го знаят всички производители – ПЕЧАЛБАТА ОСТАВА В ТЪРГОВЕЦА!
  • 4 Симеон

    18 7 Отговор
    Няма да внасяме украински слънчоглед за да го внесем като олио от Полша направено от украински слънчоглед
  • 5 Жена

    15 12 Отговор
    Еми вЕрвайте на сглбката.
  • 6 Продажници

    28 2 Отговор
    Когато протестирахте народът ви подкрепяше, но вие се продадохте. Сега се оправяйте сами, нека ви фалират.
  • 7 ха ха

    21 1 Отговор
    Тия ширани разчитат на нещо дето киро им бил обещал. хи хи хи
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 сега не трябва ли

    9 3 Отговор
    да са доволни , а не да стачкуват . в дунава вода няма . как да донесат тук . Ако е само заради радиацията , то те са зърнари , а не експерти . да правят радиоактивно олио, нали е за износ .меркел да полива салатата .
  • 10 Да си

    6 2 Отговор
    скачат !
  • 11 Киро Шприца

    7 1 Отговор
    Това с Хасан го знаем. Нали взимаме процент. Бизнес, батка. Българите не разбирате от капитализъм, само от феодализъм. Я вас научу.
  • 12 ау копейките реват

    11 6 Отговор
    Олиото вече е по 2 лв литъра. Но, внос от Полша! Искате българските фабрики да фалират?!?
  • 13 руски оторовен слънчоглед

    11 13 Отговор

    До коментар #1 от "еми":

    Отровен е руския слънчоглед, бъкан от хербициди забранени в ЕС!!!
  • 14 тъпанари

    11 4 Отговор
    По добре ли е да внасяме полско олио от украински слънчоглед?
  • 15 Румен

    7 9 Отговор
    Няма угодия
    Като беше 5лв олиото пищяхте ,много скъпо
    Сега 2.50лв ,пак пищите,много евтино.
    Или просто са Ви казали,критикувайте и вие драскате какви ли не глупости
    Примерно радиационно ама много ситно,То ако беше радиационно трябва да е с размер на тиквето
    Като вашите глави
  • 16 истината

    13 8 Отговор
    От радиационната зона в Украйна ни се продават и месо и зърно и брашно.
    Купувам си гайгеров брояч и проверявам всички храни в желанието си за печалби търговците ни тровят и спират българския роден пазар. Доматите са стъклени и безвкусни, месото е жилаво и с незнаен произход и всичко се развали откакто сме в ЕС. Отидете в една Сърбия, или Македония и хапнете нещо, за да усетите вкуса на истинската храна, вкус позабравен от както сме в ЕС. Това е истината!
  • 17 Некадърните укри

    8 6 Отговор
    от времето на Чернiбiль не са мръднали и на една йота прогрес.От тях,от сигойнерите и от "богоизбраните" само и единствено ЗЛО да чакаш!
  • 18 Наблюдател

    7 5 Отговор
    Трябва да се плаща колониалния данък за тази война, с подаряване на оръжие, с надценки за суровини с ликвидиране на собствено производство за да върви стоката изкупена от началниците. Все още сме на овце за доене и стригане на господарите, украинските са в кланицата, но лошото е, че са на привършване. Кое ще е следващото стадо с тези овчарски кучета които са сложили да ни пасат, сме кандидат номер едно.
  • 19 МАХМУД

    4 0 Отговор
    ЧУДЯ СА НАШТЕ ЗЕМЕДЕЛЦИ ЩО НЕ МИНА НА БОБ ЛЕЩА КОИТО СА 100 ПРОЦЕНТА ВНОС ДА ПОДБИЯТ ЦЕНИТЕ. ТАЯ ПРОДУКЦИЯ Е ПО ДЪЛГОТРАЙНА И Е ОБОРОТНА. КАТО НЯМА БЪЛГ. СЛЪНЧОГЛЕД ВНОСНИ ЩЕ ВДИГНЕ ЦЕНАТА СИ И ТОГАЗ БИСЕР ОЛИВА И ПОДОБНИ ША РЕВАТ ЯКО. ДА РЕВЪТ.

    Коментиран от #21

  • 20 Руските слуги

    7 7 Отговор
    простеят на воля, пускат какви не лъжи, само още не са измислили , че извънземни от Украйна ни нападат!
  • 21 ЗАЩОТО

    10 3 Отговор

    До коментар #19 от "МАХМУД":

    ИСКАТ ДА БОГАТЕЯТ НА НАШ ГРЪБ АЛЧНИТЕ ЗЕМЕДЕЛСКИ ТЕРОРИСТИ, ТЕ НЕ ИСКАТ ДА СВАЛЯТ , А ДА ВДИГАТ ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКО !

    Коментиран от #23

  • 22 Хахо Хохолчев

    5 2 Отговор
    Че кво им е на осраинските семки, бре?
    Чоплиш си, ходиш през гората, а като се стръмни не можеш да се загубиш - пътеката по която си дошъл свети!....
  • 23 НЕЩО НЕ СИ В ЧАС

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "ЗАЩОТО":

    Щом внасят такъв ЕФТИН слънчоглед защо олиото не СТАНАЛО 2 ЛЕВА?!?!! ТЪРГОВЦИ И ФАБРИКИТЕ СА ВИНОВНИ ТЕ.
  • 24 ОСМАНАГИЧ 🇹🇷

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "еми":

    🤩Идеално гориво за тецовете. 😜👻
  • 25 Достоевски

    1 1 Отговор
    На нашенските земеделски бастуни все им пречи евтината конкуренция. Нищо, че у нас почти няма собствено производство на слънчоглед последните години заради сушата!
    Рубладжийски манталитет на отвратителния Ганю...
  • 26 Зерг

    0 0 Отговор
    Купувам си само полско мляко и олио, щом може вносни стоки да са два пъти по-евтини от тукашните, значи родното производство е безмислено и трябва да се преостанови. Изобщо избягвам каквито и да е български стоки, освен от кооперативния пазар в града ми.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове