Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 12:43 1 590 12

Извънреден председателски съвет в НС след доклад на ДАНС за злоупотреба с машините за вота

  • парламент-
  • председателски съвет

Това е нечувано, което се случва. Изборите, ако не се намери решение да няма машини, ще бъдат абсолютно опорочени и трябва да бъдат касирани навсякъде, каза Тошко Йорданов от ИТН

Извънреден председателски съвет в НС след доклад на ДАНС за злоупотреба с машините за вота - 1
Снимка: БГНЕС

Извънреден председателски съвет в Народното събрание след пристигнал доклад от ДАНС, според който заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е свалил кодовете на машините за гласуване и ги е записал с телефона си и след това на флашки.

„От доклада става ясно, че на 25-и - два дни, след като ЦИК направи публично генериране на т.нар. хешкод, който е един от ключовете за защита на машините, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си, сваля информацията на флашка. Ето как се манипулират машини”, посочи Йорданов.

„Заместник-министърът на електронното управление на ПП-ДБ е свалил кодовете, записал ги е с телефона си, свалил си ги е на флашка и сега само мога да подозирам къде са. На тези избори, които идват, не трябва да има нито една машина, защото всички машини са компрометирани”, категоричен е той.

„Помните ли записа на ПП как реалният им процент е 7 и как са изгърмели един проект на Слави и са взели един бутон? Този Стойнов веднага трябва да бъде арестуван. Прокуратурата трябва да се задейства, защото е извършен държавен преврат на два пъти на избори с машини”, допълни депутатът от ИТН.

„Председателят на парламента е уведомен от ДАНС, че в Министерството на електронното управление заместник-министър е извършвал заснемане със собствения си телефон и след това е прехвърлял на флашпамет процеса по генериране на код, след като този процес два дни преди това е бил завършил”, обяви и председателят на ПГ н ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Това е нечувано, което се случва. Изборите, ако не се намери решение да няма машини, ще бъдат абсолютно опорочени и трябва да бъдат касирани навсякъде. Председателят на парламента ни запозна с това как зам.-министър си е заснел целия процес на сорскода и може да направи една голяма „ала-бала” в държавата”, е мнението на съпредседателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Депутатът от ДПС очаква от „Продължаваме Промяната” да се разграничат от зам.-министъра и премиерът Николай Денков да освободи Михаил Стойнов и министъра на електронното управление. „Това е нечувано – някой иска да открадне изборите в България”, допълни той.

Темата е била обсъдена на председателския съвет. Ще бъдат извикани представители на ЦИК и вицепремиерът Мария Габриел.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гиди маймун мръсен

    23 10 Отговор
    Айде разпускайте тази сбирщина с леви наклонности наречена ПП. И без това нищо освен лъженето не ги обединява. Нямат никакъв практически смисъл от съществуването си. А и няма да липсват на никой, тъкмо нормалните партии ще акумулират гласовете им и ще станат по представителни

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    24 8 Отговор
    Забележително е да гледаш как простолюдието вярва в демокрацията, която всъщност не съществува. А иначе с или без машини резултатите винаги ще бъдат фалшифицирани, защото демокрация не съществува.

    Коментиран от #4

  • 4 Тредстоун

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Демокрацията съществува и точно така се постига , когато всеки индивид има право да осъществява контрол и да изисква закона да се зачита ... , другото е анархия и диктатура , а мошеници винаги ще има но когато имаме контрол и демокрация и можем да си кажем публично мнението е много по трудно да виреят тия мошета , разбираш ли българино ....

    Коментиран от #6, #8

  • 5 ИЗБИРАТЕЛ

    12 2 Отговор
    Даже и най-тъпите разбраха, че никой не брои никакви бюлетини. Затова територията е със затихващи функции.
  • 6 Българин

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Тредстоун":

    Не те разбирам, човече. Никой не ти пречи да вярваш в съществуването на народовластието. Още Аристотел (384-322 г. пр. Хр.) е бил наясно, че властта на народа е измама, но ти вярвай...
  • 7 фирмаджиите веднага на място да

    2 0 Отговор
    сложат друг код . ако не може . и хартиени не може . Каквото може .
  • 8 Луд

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тредстоун":

    Демокрацията днес е като месо от щастливи прасета , ама колко да са щастливи.
  • 9 умен

    2 8 Отговор
    леле колко компютърно неграмотни има! Вярвайте си, че със сорс кода можете да манипулирате нещо. Можете, колкото може касовия апарат в магазина да манипулирате!
  • 10 умен

    1 8 Отговор
    тоя шеф на данс не беше ли назначен от "руския" п резидент радеф? И какво точно може да запише с телефона си тоя министър? Абе изобщо лъха на некадърност от данс та се нетрае!
  • 11 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    1 0 Отговор
    Много се разпищяхте за машините, сякаш с хартиените бюлетини е най-сигурно да се гласува. Вече знаем какво става: чували с предварително попълнени бюлетини или обработени бюлетини след гласуването да станат невалидни с една чертичка извън квадратчето. Освен това досега има хиляди сигнали за купуване на гласове. Нали затова цар Тиква винаги има по 30 процента, а ПП-ДБ - по 25 процента, за ДПС пък да не говорим. Докато изборният кодекс не бъде променен избори да са валидни само при 50 плюс 1 от гласувалите, злоупотребите ще продължават.
  • 12 Простото Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гиди маймун мръсен":

    ПП ги крепи онова посолство за да работят срещу руското влияние у нас. Докато го правят, те ще бъдат подкрепяни и покривани!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове