Last news in Fakti

29 Ноември, 2013 12:03 922 3

Министър Ангел Найденов: Вече летят три военни хеликоптера "Кугър"

  • ангел найденов-
  • бежанци-
  • нелегални имигранти-
  • турция-
  • границата

Бежанците, които влизат у нас, не могат да бъдат върнати, защото липсва съответна спогодба с Турция

Министър Ангел Найденов: Вече летят три военни хеликоптера "Кугър" - 1
Снимка: БГНЕС

„Усилията ни за възстановяване на въоръжението и техниката дават резултати”, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов в предаването “Гореща точка” по TВ7. Той съобщи, че вече летят три военни хеликоптера “Кугър”, а в първите месеци на следващата година ще бъдат възстановени още три. Според министър Найденов, това не е малко, при положение че доскоро е летял само един. “Ще имаме възможност не само по отношение на „кугърите“ да кажем, че сме възстановили техническата изправност”, допълни той.

По въпроса за възстановяването на социални права на военнослужещите министър Ангел Найденов подчерта, че вече има увеличение на парите, които се дават за храна във Въоръжените сили - от 60 лв. на 90 лв. Той изтъкна още, че има и увеличение на плащания, които са по наредби за специфични условия на труд и за придобита класна специалност, за участия в полеви учения или в мероприятия, провеждащи се за повече от 48 часа .

В интервюто министърът на отбраната Ангел Найденов открои четири основни групи рискове пред националната сигурност. Като основна заплаха той посочи бежанската вълна, защото нелегалните имигранти може да са свързани с радикални и терористични групировки. Втората група е свързана с опасността от гледна точка на епидемиологичната обстановка. Третата група рискове се отнася до хуманитарната криза и невъзможността да се осигурят условия на бежанците. Четвъртата е свързана със социалното напрежение в районите, където се настаняват бежанци.

Министър Ангел Найденов заяви, че предупреждения какво може да се случи във връзка с миграционния натиск е имало „достатъчно рано”. „Следвало е да се започне подготовка и от гледна точка на предохранителни мерки, за да не се допусне това масово преминаване на зелената граница“, каза той и обясни, че са били извършени частични дейности, свързани с подготовката на центрове за бежанци. „Затова и в месеците юли, август, септември се налагаше Министерството на отбраната да предоставя освободени войскови райони и сгради с отпаднала необходимост, които да бъдат пригаждани за настаняване на бежанци”, каза министър Найденов.

Той обясни още, че изграждането на съоръжение по цялата 274- километрова граница би струвало изключително скъпо и подчерта, че зоната, в която се изгражда съоръжението, е избрана, защото местността е силно пресечена и затруднява видеонаблюдението и действията на граничните полицейски части. Министър Найденов уточни, че бежанците, които влизат на наша територия, не могат да бъдат върнати, защото липсва спогодба с Република Турция.

„Очакваме свикването на съвместната българо-турска комисия, на която още веднъж да бъде заявена нашата позиция, и по-радикални мерки от страна на турските власти за недопускане на нелегално преминаване от тяхна територия в България”, заяви министър Найденов като подчерта, че има резултат от мерките, които са взети – няма нито един преминал на наша територия на мястото, където се изгражда съоръжението.

Министър Ангел Найденов уточни, че близо 40% от търсещите подслон в България са от Тунис, Алжир, Мароко, а 60% от тях са сирийци. Той коментира прогнозите, че миграционният натиск ще се запази и през следващата година и припомни, че очакваме техническа и финансова помощ от европейските институции в размер на 5 милиона и 600 хиляди евро, като това е много малка част от необходимите средства. „До този момент нашите разходи са близо 2 милиона лв“, конкретизира министър Найденов.

На въпрос за състоянието на пътната мрежа в приграничната зона министър Найденов поясни, че укрепването й от инженерните части се налага, защото тези пътища не се използват или са непроходими просеки. Той подчерта също, че се възстановяват пътища, които се използват от хората в района.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    0 0 Отговор
    Леле,каква внушителна,респектираща военна сила сме вече-
    ЦЕЛИ 3 ХЕЛИКОПТЕРА успяват някак си да се задържат във въздуха,
    без да паднат сами!......
    Треперете,врагове на България!.....
    Абе,министре-като си знаем дереджето,трагизма и истинското
    положение,поне НЕ КОМЕНТИРАЙ това в публичното пространство!
    Най-малкото-да не ни се СМЕЯТ ВСИЧКИ!!!!!!......
  • 2 ВАСИЛ ДИМЧЕВ

    0 0 Отговор
    Три лодки за разходка. Дайте ги на тиквун да ходи по мачове. Те и без това за друго не стават.
  • 3 по темата

    0 0 Отговор
    Това хеликоптер "Кугър" специализирано в пренос на мъртви, което ще рече, че стават единствено за катафалки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове