Last news in Fakti

30 Октомври, 2023 21:13 1 510 20

Кои са най-честите грешки при попълването на протоколите от местния вот?

  • грешки-
  • попълване-
  • протоколи-
  • местен вот

Най-често се бърка броят на подписитe в избирателните списъци с броя на получените бюлетини, с броя на гласувалите. При преференциите също има грешки, както и при дописаните в списъците за гласуване

Кои са най-честите грешки при попълването на протоколите от местния вот? - 1
Снимка: БНТ

Безброй грешки в протоколите от местните избори и забавяне в предаването им. Многото поправки правят изборните документи трудни за разчитане. Екип на БНТ разгледа протоколи от секции в цялата страна на случаен принцип.

Почти няма населено място с протоколи без грешки. Най-често се бърка броят на подписитe в избирателните списъци с броя на получените бюлетини, с броя на гласувалите. При преференциите също има грешки, както и при дописаните в списъците за гласуване.

Общинските комисии смятат, че секционните са прибързали и оттам идват поправките. А при всяка корекция комисията трябва да се подписва върху протокола и всичко се надрасква. Вижте някои от най-фрапиращите случаи:

Грешка след грешка откриваме в София, Видин, Шумен и Ямбол. А в Благоевград - откриваме най-голямата. В една от секциите са правили поправка след поправка и при всяка корекция подпис върху подпис от комисията. Резултатът: трудно се чете.

Около 75% от секционните протоколи са сгрешени. Дължи се на голямата избирателна активност, големия брой гласували, особено с избора за общински съветници и многото преференции. Подадени за около 500 на брой кандидати, които бяха за общински съветници", посочи Мартин Бусаров - председател на ОИК Благоевград.

БНТ: Успяхте ли да стигнете до верния резултат, да разчетете?

Мартин Бусаров: ОИК винаги стига до верния резултат, тъй като на нас това ни е задачата.

В Пловдив не са си изпълнили задачата до край - все още не са качили повечето сканирани протоколи.

"Много писане, направих една-две грешки там в купчинките и айде връщане наново и затова се забавихме".

"Пет пъти ги проверихме, нямаме грешки".

В секция в Русе не можем да разберем колко са допълнително вписаните в избирателния списък. Числото просто е закрито от подписите на комисията. Друга комисия написала с думи кое е поправка - да е сигурно. Грешка в протокола връща две от секциите в изходна позиция.

"Доста разнопосочно са ги оценявали. Под недействителни бюлетини бяха сложили най-различни, и такива, които бяха действителни, поради което се наложи да ги преброят тук наново и да попълнят нов протокол", каза Милена Хинкова - председател на ОИК в Русе. А тази година от 1900 членове на комисии обучили 1100 - рекорд за Русе. Има честа грешка и за избирателите.

"В бюлетината за общински съветник масово не е зачеркнато квадратчето с избор на съответната политическа партия, а е зачеркната само преференцията. Това прави бюлетината абсолютно невалидна", обясни Силва Агопян, председател на СИК в Русе.

В Бургас, Кърджали, Варна виждаме по много от същото - грешка, грешка, грешка. И можем да продължим да броим...


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХА ха Ха

    12 0 Отговор
    3+5=15
    40+1=4
  • 2 СОФИИСКИ СЕЛЯНИН ОТ КРЕМИКОВЦИ

    8 3 Отговор
    НАЛИ СОФИЯНЦИ СА МНОГО УМНИ ДА СИ ГЛАСУВАТ С ХАРТИЕНА БЮЛЕТИНА НО С МАШИНИТЕ ПО ЛЕСНО СЕ ПЕЧЕЛИ ВСИЧКИ КОМАРДЖИИ ГО ЗНАЯТ

    Коментиран от #6

  • 3 ха ха

    10 0 Отговор
    Що за дивотия?!?! Да напишат протокола на чисто... Много ли е сложно да минат тренинг и да попълнят бланката на чисто?
  • 4 тез пък

    9 2 Отговор
    Какви грешки? Чиста фалшификация! От къде ги избират тези и колко имат по математика? Май само преписвачи слагат на тези протоколи.

    Коментиран от #11

  • 5 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀

    3 1 Отговор
    АМА БЕШЕ ГОЛЯМ „МАЙТАП ”КАК В
    БОРОВАН🗣🗣🗣ВЪЗРОЖДЕНЦИ ГЛАСУВАТ
    И ВЗИМАТ НА АБОРДАЖ ИЗБ.СЕКЦИЯ💪...
    Е ТЕ ТАКА ЩЕ УПРАВЛЯВАТ И БЪЛГАРИЯ!!!!
  • 6 ППОВРЕДЕН ПРОТИВОЗАЧАТЪЧЕН УРЕД,

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "СОФИИСКИ СЕЛЯНИН ОТ КРЕМИКОВЦИ":

    АМИ НЕ ВИДЯЛИ РЕЗУЛТАТЪТ...(....)
    В НЕДЕЛЯ ЩЕ ИМА ВТОРО ЗАЛАГАНЕ...
    НА СИНЬО НОМЕР 66......👍
  • 7 ГЕРБ=БСП=ДПС

    4 1 Отговор
    През 21 век много просто може да се реши проблема със сгрешените избирателни протоколи. По начина по който се подават онлайн данъчни декларации в България. Попълвам всяка година данъчна декларация, ако някъде сбъркам, системата не ми дава да птодължа и да подам декларацията, докато не си оправя грешката. Софтуера може да онлайн или офлайн. Може протоколите да се подават електронно от СИК, но може и да се разпечатат на принтер и да се носят както сега е РИК. За да ина взаимен контрол присто трябва 3-ма членове на СИК да попълнят еднакеи данни, на 3 различни компмтъра. Или един-председателя да въведе данните и останалите 2-10 членове на СИК да потвърдят с електронен подпис, че са съгласни с така подадените данни.
  • 8 Хахаха

    7 1 Отговор
    А колко бяха надути членовете на комисията! Прости хора, овластени в комисия. Смях. Крайно време е да се премахнат и комисиите. Всичко електронно.
  • 9 ГЕРБ са измамници!

    5 0 Отговор
    Ами нали това беше целта на махане на машините, да ИМА ГРЕШКИ и 12% недействителни бюлетини!!!!!
  • 10 Мдаа

    6 1 Отговор
    Машината нямаше да позволи грешка!

    Коментиран от #19

  • 11 Алооо

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "тез пък":

    Тези дето броят, имат ли изобщо образование????
  • 12 Ангел

    8 0 Отговор
    Всичко е много ясно, само не разбирам, защо държавата от 30 години плаща на съмнително грамотни хора?
  • 13 Извинете но

    5 3 Отговор
    Ако гласувахме с машини нямаше да има проблеми, но нали трябва да правят измамите с бюлетините и се получава това.
    Валидна бюлетина със една чертичка от химикалка става невалидна и т.н..
  • 14 Всички разбрахме

    5 2 Отговор
    Че отмяната на машинния вот, е най-вече да прикрие колко некомпетентни са избирателните комисии. Вие представяте ли си да имаше и още 3-4 купа с гласове от машинен вот. Най-вероятно протоколът щеше да е черен от поправки.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хахаха

    4 1 Отговор
    Трябва тези, кжито пишат протоколите да имат някакъв ценз, да ги препитват по математика преди да им дават да попълват протоколи!
  • 18 Ясно ,ала бала избори стана

    3 1 Отговор
    Явно обучението е било за 2 часа.Щом са с толкова грешки или от комисиите са необразовани или обучението куца.Влезли са в комисии за да изкарат някой лев. .Добре е да са хора с икономическо и юридически образование които имат опит с документи .Да сложиш подпис върху подпис е ала бала компетентност.А щом се допускат грешки да се променят протоколите да има място.Другото е че трябва да са опростени и лесно разбираеми ,не на академичен език.Нямаше и кампания за избирателите ,те знаели Не е така.От избор до избори минава време и не попълването е в главите на хората.
  • 19 Така е уж,но

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мдаа":

    Машината нямаше да се обърка , ако ти не се объркаш,номера е в електронния протокол как е програмиран.Не знаеш какво е заложено в софтуера.Както каза Киро преди ,нямахме толкова гласове,но с ала бала станаха .Той и тогава имаше и двата ключа.Въпреки,че от машината излиза и хартиен протокол който вече се проверява в съответствие с бюлетините ,електронния от флашката никой от комисията не го проверява защото не го вижда.При евентуален спор валиден е електронния.Машините са докарани не за улеснение,както твърдят ,а за спекулации.
  • 20 Дигитализация

    2 0 Отговор
    В парламента да им махнат пултовете и електронното табло и да си размърдат дебелите д-та и да гласуват с хартиени бюлетини, а после някоя комисия да се плюнчи и да брои.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол