Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 13:04 1 253 26

ГЕРБ: Не политизирайте решението на ВАС

  • герб-
  • машини-
  • гласуване-
  • вас-
  • местни избори 2023-
  • софия-
  • българия

Решенията на съда не се коментират, а се изпълняват

ГЕРБ: Не политизирайте решението на ВАС - 1
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ с първи коментар след решението на Върховния административен съд да върне машините за гласуване в изборния процес. От партията на Бойко Борисов призоваха опонентите си да не политизират темата.

„ГЕРБ винаги сме заявявали, че решенията на съда не се коментират, а се изпълняват! Призоваваме политиците да уважават решенията на независимите български институции. Да не ги политизират и да не ги използват за партийна пропаганда!”, пише в позиция партията, публикувана във Фейсбук страницата им.

Припомняме, че в навечерието на местните избори избухна скандал след изнесена информация, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел хеш кода на машините за гласуване. Самият Стойнов бе извикан на разпит в ДАНС. На извънреден брифинг ЦИК обяви, че отменя машинния вот и че гласуването на първи тур ще бъде само с хартия.

Това решение бе обжалвано от ПП/ДБ.

Отбелязваме, че вчера Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия и върна машините за гласуване на балотажа. В мотивите си магистратите записаха, че решението на ЦИК е незаконосъобразнo в частта за балотажа.

Административно дело № 10416 от 2023 г. беше образувано по жалби на "Продължаваме промяната - Демократична България", ПП "Единение", от кандидата за кмет и кандидат за общински съветник на Община Шумен Неделчо Неделчев, от кандидата за общински съветник за Столична община Петър Славов, както и от група физически лица в качеството им на избиратели.

Върховните магистрати приемат, че за провеждането на балотажа може да се изпълнят изискванията на Изборния кодекс при спазване на законоустановената процедура като удостоверяването по чл. 213а, ал.2 от Кодекса се извърши от компетентните органи. В мотивите на решението си ВАС е описал предвидения в закона ред.

Относно миналите на 29 октомври 2023 г. избори ВАС отхвърля жалбите, тъй като към момента на вземане на обжалваното решение на ЦИК, няма издадено решение за удостоверяване съгласно чл. 213а от Изборния кодекс, за което комисията е била уведомена от министъра на електронното управление с цитираното в мотивите писмо. Такова съгласуване е постъпило след приемане на обжалваното решение от Централната избирателна комисия, което е подписано от Български институт за стандартизация, Български институт по метрология и заместник-министър на министерството на електронното управление. Последният е бил определен да извършва тези действия със Заповед № МЕУ-14646/19.09.2023г. на министъра на електронното управление. С оглед на изложените факти върховните магистрати приемат, че както към момента на приемане на обжалваното решение, така и към настоящия момент липсва надлежно издадено решение от компетентните органи по смисъла на чл.213а ал.2 от Изборния кодекс.

В случая удостоверяване на съответствието на машините по смисъла на чл. 213а, ал.2 Изборния кодекс е изрична компетентност на министъра на електронното управление (централен орган на изпълнителната власт съгласно чл. 19, ал.2 от Закона за администрацията, какъвто не е министерството на електронното управление). Такава изрична компетентност на съответния орган не може да бъде делегирана на някой от подчинените му органи - в случая заместник министър. Позоваването на чл.19 ал.2 от Закона за администрацията, посочена като основание за издаване на заповедта за делегиране не може да послужи като правно основание за това. Законът за администрацията е устройствен закон, който не разписва материално-правна компетентност на административните органи, предвидена в специалните закони, какъвто е Закона за електронното управление. Още по-малко делегирането може да става въз основа на устройствен правилник, който е вътрешнослужебен акт.

В решението си ВАС приема, че в Закона за електронното управление не е предвидена възможност за делегиране на правомощия за удостоверяване по чл. 213а, ал.2 от Изборния кодекс и затова заповедта за делегация от министъра на неговия заместник се явява незаконосъобразна, както и извършените от заместник министъра действия, включително издаденото по-късно решение за удостоверяване МЕУ-17714/27.10.2023г., постъпило в ЦИК след вземане на обжалваното решение.

В този смисъл е и Тълкувателно решение № 4 от 22.04.2004 г. по тълкувателно дело № 4/2002г., както и съдебни актове по адм. дело № 11214/2012г., по адм. дело №12699/2007г. и др. на ВАС.

Върховните магистрати приемат, че това е достатъчно основание да се приеме, че не е установено съответствие на устройствата за машинно гласуване по предвидения за това ред и от компетентните органи, което препятства гарантирането на принципите по чл. 3 на Изборния кодекс за прозрачност и сигурност на машинното гласуване. Затова решението на ЦИК, в частта за провеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023г. само с хартиени бюлетини, се явява законосъобразно.

В останалата част за провеждане на гласуването на втори тур на изборите за кметове на 5 ноември 2023г. само с хартиени бюлетини, съставът на ВАС приема, че решението на ЦИК е незаконосъобразно.

Решението на ВАС е окончателно.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 9689

    12 6 Отговор
    То това не е решение а четиво за безмозъчни.

    Коментиран от #18

  • 2 Ха ха ха ха ха

    14 2 Отговор
    ГЕРБ умре. Бойко в затвора
  • 3 Последния Софиянец

    17 9 Отговор
    Долу Радев и Възраждане

    Коментиран от #7, #19

  • 4 заради машинации..

    6 17 Отговор
    Ирландия изхвърли машинките..а ние взехме тия на мадуро-дека всеки път го избират за президент.

    Коментиран от #6, #17

  • 5 Толупи

    15 1 Отговор
    Лицемери
  • 6 Тъпчооооо

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "заради машинации..":

    Ду.хай су.пата
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пеевски и ББ се подиграват на цяла Бълга

    15 1 Отговор
    И няма кой да ги отсвири.Прост народ,мутренска държава.
  • 10 Лебедова песен

    13 1 Отговор
    ГЕРБ ще загуби всички балатажи
  • 11 сегашните ГЕПИ са бившите СИК и ВИС

    9 0 Отговор
    Те са проблема на България
  • 12 Решенията

    14 1 Отговор
    на съда трябвало да се изпълняват ?! Тоя се чуди вече каква "гениална" подъл да изръси ! Досаден и жалък !
  • 13 реру

    13 5 Отговор
    "Решенията на съда не се коментират, а се изпълняват"


    Да бе, да... Питайте Тръмп, Костадинов и още няколко подобни герои дали е така...
  • 14 Той

    11 1 Отговор
    ни закони спазва , извън тях я кара и ни съд го лови ! Тръгнал юрист да играе и акъл да дава .
  • 15 Истината!!!

    13 2 Отговор
    На̀ ви хартиен вот! 400 000 бюлетини са невалидни!!!! Машините нямаше да позволят невалиден вот.

    Коментиран от #25

  • 16 При демокрацията

    0 5 Отговор
    Е така
  • 17 Алооо

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "заради машинации..":

    Машини се използват при гласуване в Белгия, в Естония, в някои щати в САЩ ...
  • 18 Даамм

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "9689":

    Много си е читаво решението на съда, но доста безмозъчни го коментираха вчера, че продължават и днес.
    Решението на съда е повод да се повиши правната култура на българита, а най-вече на управляващите министри. Те или са административно и правно неграмотни, или са откровени мошеници, които ни управляват не според законите и правилата, а спроред собствения си интерес. И в двата случая са за оставка! Мъглата от медиите зловонно отрови за пореден път общественото съзнание...
    А за избирателите научихме, че дори тези, които са с претенции за грамотност, не могат да четат и да следват инструкции на хартия, а какво би се случило при машинното гласуване без чужда помощ при няколкото избора, няма смисъл от коментар.
    Хартиената бюлетина обслужи, когото трябва... сега може и с машините - да остане малко и за другите. И вълкът сит, и агнето цяло - само дето дъното стана бездънно и свободното пропадане на държавността и България продължава.

    Коментиран от #20

  • 19 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    бегай НА СВИИРКИ НА МУТРАТ@ МОЖЕ И НА АЛЦХАИМЕРА КОЙТО ПАДА ПО СТЪЛБИТЕ НА САМОЛЕТИТЕ
  • 20 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Даамм":

    СЪДА НА МУТРОКОМУНИСТА БОРИСОВ Е НАЙ ВЕРНИЯ СЪД В СВЕТА ....ЦЪРВУЛИ..НЯМА ПАЧКИ НЯМА БАРЦЕЛОНА ..АЙДЕ КОМЕНТИРАЙТЕ КАК СЪДА БИЛ СПРАВЕДЛИВ ??

    Коментиран от #24

  • 21 ганю

    0 3 Отговор
    Флашката е от сицилия
    честото
  • 22 Светлина

    4 0 Отговор
    Как да не го политизираме като Председателят е на Прасето и ВАС е втората прокурватура
  • 23 ганю

    0 3 Отговор
    флашката е от сицилия
    честито
  • 24 Мъгла, мъгла

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    Борисов не стигна до съда. Изпра го прокуратурата. Но това пране е временно, петната си остават. Не го пускат на съда. Само той пере с дълбоко почистване... Вероятно си имат причини...

    Коментиран от #26

  • 25 ма как

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Истината!!!":

    не ти мина през ума, че тия хора можеше пак да гласуват на хартиени бюлетини и да направят отново същите грешки. Изборите се предполагаше да бъдат смесени, преди решението на ЦИК.
    Така че, по-полека с манипулациите
  • 26 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Мъгла, мъгла":

    СЪДА И ПРОКУРАТУРАТА СА ЕДНАКВИ ИЗМАМНИЦИ ..КОЙТО ПЛАТИ И Е НА ВЛАСТ ИЗПИРАМЕ ...ПОСЛЕ ИМОТО В ЧУЖБИНА ..ЩО НЕ ГИ ДЕКЛАРИРАТ ???ЗАЩО НАП НЕ ГИ ПОГНЕ ...?? А СЕ ЗАНИМАВАТ С СЕРГИИТЕ НА ПАЗАРА ??? ШИШИ ОБЯВЕН ОТ АМЕРИКА ЗА ПРЕСТЪПНИК УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове