Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 13:26 1 203 32

Божидар Божанов: ДАНС е наясно, че снимането не води до манипулация на машините. Подходи непрофесионално

  • божидар божанов-
  • снимане-
  • данс-
  • манипулация-
  • машини

ЦИК не обсъдиха по същество риска от снимането на хешкода, а се позоваха на неспазен срок, което е невярно. Впоследствие не прегласуваха решението си, коментира още бившият министър на електронното управление

Божидар Божанов: ДАНС е наясно, че снимането не води до манипулация на машините. Подходи непрофесионално - 1
Снимка: NovaNews

ЦИК не обсъдиха по същество риска от снимането на хешкода, а се позоваха на неспазен срок, което е невярно. Впоследствие не прегласуваха решението си. Причината е, че риск няма - няма как снимайки нещо от екран, да се навреди. Заснемането е задължение на МЕУ - така се документира процесът. ДАНС прибързано е изпратила подвеждаща справка. Подходила е непрофесионално, постави под риск доверието в машините.

Това каза бившият министър на електронното управление Божидар Божанов в "Твоят ден" по Нова нюз.

По думите му ДАНС е наясно, че снимането не води до манипулация на машините.

"Партиите също снимахме кодовете, но тогава това не беше проблем. Ползата от машините е, че ограничава злоупотреби с подправяне на бюлетините и недействителния вот. Виждаме доста висок процент, което сме свикнали да е стандартно, но 15-20% на места не е редно. ДАНС е изпратила справка с твърдения преди да ги провери. Те са проверили видеозаписването, но не са питали хората, които са там, дали са верни. Камерата не записва глас. Единственият софтуер, който може да бъде инсталиран, е този, изграден в присъствие на ЦИК, вписан с техен ключ", коментира той. Според него зам.-министър Михаил Стойнов е проявил несъобразителност.

"Могъл е да делегира снимането на някой друг. Не може да се търси отговорност в зам.-министъра. На предните два вота процедурата е била същата - министърът упълномощава заместника си да осъществява процеса с машините", посочи Божанов.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    38 0 Отговор
    А кажете ми сега , почтено ли е , на кой каквото и да работи , да му искат медицинско и психо , само на политиците да не искат ???!!! И после - е такива .....
  • 2 Истината!!!

    16 16 Отговор
    На̀ ви хартиен вот! 400 000 бюлетини са невалидни!!!! Машините нямаше да позволят невалиден вот.

    Коментиран от #7

  • 3 хахахахах след

    7 7 Отговор
    като обвиниха заместника на министъра , днес обвиниха данса . хем изтеглиха машините - цик виновна каза вас , хем прокурора не подгони никой . преврат , изземване и още излияния на дпс, възраждане , герб . В неделя друго ще измислят .
  • 4 Много

    18 2 Отговор
    дипломатично се изказваш за такъв огромен скандал , касаещ цяла една държава и всеки български гражданин !
  • 5 Дааа

    19 10 Отговор
    Измамниците, фалшификатори от ППДБ, ще фалшифицират вота в неделя! Тази "машинна" обсесия не е случайна!

    Коментиран от #15

  • 6 Коч Ина

    24 4 Отговор
    а ние всички сме наясно, че министрите на трябва да нарушават въведените от самите тях процедури. Не се прави на улав драги
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 123456

    17 4 Отговор
    Пеeeндразчета жалки - родоотстъпници долни , майко-продавци!
  • 9 ГЕРБ умре

    14 5 Отговор
    Бойко в затвора
  • 10 Мата Хари

    4 5 Отговор
    На Бойко с 200
  • 11 ха ха

    16 2 Отговор
    Аз съм част от фракцията "Патологични лъжци" на давоските наместници. Уверявам ви, че е нормално зам. министър да обикаля около машинките сам за да ги позабърше от прах. Докато ги е забърсвал е натиснал някакво копче и машинката се включила. Той седнал като във фантастичен филм и започнал да щтрака копчетата и да си снима с телефончето. Интересно телефончето с което е снимал дали се администрира от администратора на мрежата на правителството?
    Пропуснах. Ние ядем доматите с колците. Никога не сме работили в компании с висока сигурност и не знаем, че всяко действие със служебно устройство се регистрира. А, и мадуровките са абсолютно безопасни за демокрацията. Верваме.
  • 12 Сигурно е така

    14 3 Отговор
    Eдин математик си го каза.... по лесно е да платиш на един програмист и да ди извади резултат какъвто си го поръчаш, отколкото на хиляди да се плаща...

    Коментиран от #14

  • 13 Само ПП/ДБ е спасението!

    8 12 Отговор
    Машините не ядат кебапчета и пият бира,това е проблем за ГЕРБ и ДПС и затова направиха тази беля с машините. Накажете ги в неделя. ГЕРБ и ДПС скалъпиха фалшивия скандал с машините, за да спечелят, но българина ги наказа! На ви хартиен вот - 400 000 невалидни хартиени бюлетини!!!! 400 000!!!

    Коментиран от #16

  • 14 Дрънкаш глупости!

    8 7 Отговор

    До коментар #12 от "Сигурно е така":

    И как ще го извади този програмист този резултат, като машинните квитанции се броят и отчитат ръчно като хартиените бюлетини, а не машинно?!

    Коментиран от #17, #21

  • 15 Мнение

    9 10 Отговор

    До коментар #5 от "Дааа":

    Измамниците и фалшификаторите са от ГЕРБ и ДПС! Които скалъпиха скандала с машините, без доказателства, но пък има доказателства как фалшифицират хартиени бюлетини! 400 000 Невалидни хартиени бюлетини!
  • 16 Сигурно е така

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "Само ПП/ДБ е спасението!":

    С химикалката става бавно и явно, но с подходящият компютърен маг става в миг .
  • 17 Сигурно е така

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Дрънкаш глупости!":

    С химикалката става бавно и явно, но с подходящият компютърен маг става в миг ..
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор
    БожанкОФ е наясно , че има НАРУШАВАНЕ НА ЗАКОНА,
    ама подхожда политУРВЕНСКИ ‼️
  • 20 ново 20

    7 0 Отговор
    Ново 20, сега пък само бил снимал .. зам министъра от МЯУ /Я за ялово/. селфита си правел човека , играел си кода. и това му влизало в задълженията. тия съвсем ни взеха за мезе.
  • 21 Хи хи

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дрънкаш глупости!":

    При тези избори е така , а при предишните ? Защо ПП -ДБ не искаха да се броят разписките? Защо след като всички социологически изследвания дават 5 % преднина на ГЕРБ , те губят с 2%? И колко още защо има ? Сигурен съм ,че ПП-ДБ откраднаха предните избори .
  • 22 Да помислим

    3 0 Отговор
    На компютърджията му пречи хартията, на хартиения човек - измамите с компютрите .
    Значи системата не е съвършена, щом и двамата виждат далаверата на другия..
  • 23 Уууууууу

    4 0 Отговор
    Наглост, наглост, наглост! Не знаят или не зачитат закони, правила, разпоредби, понякога писани от самите тях, и безочливо замърсяват публичното пространство със смешни обяснения, оправдания и откровени лъжи. Извинете се, бре серсеми, извинете се, или млъкнете! Да нарушаваш закона многократно и да се оправдаваш с това, е безочливо, безсрамно и нагло!
    Оставка на цялото НЕправителство!
  • 24 Млъкнете!

    4 0 Отговор
    Измамници!

    Некадърни министър на МЕУ и зам. министър на МЕУ!

    Оставка!
  • 25 този

    4 0 Отговор
    представител на ПП ДБ е поредния, който се изживява над правилата и закона.
    Вчера от ВАС им го забиха на ПП ДБ, като решението на административния съд еднозначно дава да се разбере, че решението на ЦИК за вота миналата неделя е правомерно. Нещо повече - решението показва, че основният виновник за кашата с машините са министъра и зам. министъра, а ЦИК са коректни. Но тия от ПП ДБ нямат доблест да си понесат отговорността и продължават да излизат знайни и незнайни люде да коментират и пробутват техното ала-бала.
    Господа, вие надробихте кашата - бъдете мъже и си поемете отговорността, само децата търсят да прехвърлят вината на някой друг, толкова упорито.
  • 26 Майора

    5 0 Отговор
    Божанов , когато фактите говорят и Боговете мълчат , но не и еие! Аз не знам какво трябва да стане да спрете да хвалите машините защото с тях стават фалшификации и това го призна просто Киро! Ако не ви е срам , мен ме е срам че ме поставяте в една група с Венецуела , Бирунди и други неизвесни малко страни , където се гласува мсшинно!
  • 27 Никой

    1 0 Отговор
    И аз да взимах 7 хилядарки на месец щях да свиря на струната на Борисов и Пеевски. Няма да подам оставка по морални подбуди.Да не ме е назначил народа я ! Какви са ТЕ ,че да ми я искат ! Най ми харесва да съм държавен служител, няма групова наказателна отговорност,работа като песен с кафе в ръка. Какво повече да си пожелая ? Да не би да има справедлив съд ? Кой са осъдили, КОЙ ? А ония да бачкат за минималната заплатка ,дето гласуват, имам предвид.
  • 28 някой

    1 0 Отговор
    Снимането-не, но използването на заснетото-да.
    Откъде ви намират такива измамници?
    Прав беше Президента като ви нарече "шарлатани".
  • 29 Диамантената ръка

    1 0 Отговор
    Проблем било, че подписал зам. министъра, а не министъра, а че справката от данс със съмненията е подписана от зам. председател, а не от председателя не е проблем...
  • 30 каскета

    0 0 Отговор
    Тъпак няма работа там зам. министър защо не пуснахте тъпия академик
  • 31 Васил

    1 0 Отговор
    До вчера е бил жичкаджия, днес дава оценки на разузнаването. Тези от ДБ тотално се самозабравиха.
  • 32 пенко

    1 0 Отговор
    БОЖО -БОЖО - ЦРУ --ЗАЩО САМО ВИЕ - "ВИЕТЕ НА УМРЕЛО " ???!!!???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол