Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 09:46 3 729 31

За кого гласуваха ромските квартали в София, Пловдив и Варна: Данни от протоколите на СИК

  • местни избори-
  • ромски квартали

Тенденцията от последните две години активността в тези секции да е ниска продължава и не се забелязва там да има наплив от гласоподаватели

За кого гласуваха ромските квартали в София, Пловдив и Варна: Данни от протоколите на СИК - 1

Вотът от ромските секции в София показва, че хората гласували там са предпочели най-много кандидата на БСП/Левицата Ваня Григорова, следвана от кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян. Бившият шеф на новините на Би Ти Ви получава повече гласове от кандидата на БСП в кварталите "Факултета" и "Филиповци", където традиционно ГЕРБ досега на парламентарни избори са предпочитаната политическа сила. Григорова успява обаче да събере повече гласове и да "оглави" класацията на ромския вот с гласовете от квартал "Христо Ботев", където тя е родена и израстнала.

На трето място в София се нарежда кандидатът на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" - Спаси София" Васил Терзиев, който получава единични гласове в секциите в ромските квартали.

Това показа проверка на "Дневник" в секционните протоколите от местните избори на 29-ти октомври. Тенденцията от последните две години активността в тези секции да е ниска продължава и не се забелязва там да има наплив от гласоподаватели.

Кандидатът за кмет на Пловдив от ДПС Красимир Асенов, който е заместник-кмет на район "Северен" в града в последните 12 години, е събрал най-много гласове от ромските махали "Столипиново" и Шекер махала. Той е подкрепен от над 1600 души. Според информация, цитирана от БТА, Асенов е преподавател във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив. Работи към Българската академия на науките (БАН), а преди това е бил част от неправителствения сектор като координатор на проекти към Швейцарската агенция за развитие на самоуправлението, програмата на ООН за развитие, Фондация ,,Отворено общество" и Европейската комисия.

Асенов получава от ромските квартали общо 1600 гласа, а листата за общински съветници на движението - малко над 1500. Това са повече от половината от резултата на ДПС, който е малко над 3 %.

На второ място в секциите в кварталите "Столипиново" и "Шекер махала" хората са гласували за Савина Петкова от Българска прогресивна линия, която събира над 1400 гласа в своя подкрепа. В общото подреждане за кмет тя се нарежда на шесто място с малко над 4700 гласа, но партията ѝ е на четвърто място при избора за общински съвет. Петкова, която е юристка, е била на различни позиции в общината, била е и общински съветник в периода 2015 - 2019 година.

Кандидатът за кмет на Пловдив от ГЕРБ Костадин Димитров събира над 500 гласа от тези квартали.

Най-много гласове от гражданите в ромския квартал "Максуда" във Варна е получил сегашният кмет на Варна Иван Портних (ГЕРБ) - 320, следван от кандидата, издигнат от коалиция "Алтернативата на гражданите" - Христо Димитров, с близо 100 гласа по-малко.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 2 Отговор
    Мой познат в комисия във Факултето каза че от 800 секция са гласували 8.Умрял от скука .Явно не плащат.

    Коментиран от #6, #13

  • 2 Хахаха

    26 3 Отговор
    ГЕРБ са активирали ромите, за да спечелят.

    Коментиран от #9

  • 3 Последния Софиянец

    19 1 Отговор
    Явно само в Пловдив са плащали.
  • 4 100-150

    6 1 Отговор
    Как за кого? За Алеко и Пенчо Славейков.
  • 5 то заради акциите на данс и

    11 1 Отговор
    жандармерията в цяла българия ромите , както и повечето българи са гласували по-малко . не си издигат кандидат кмет и обществени консултанти . така подкрепят герб .
  • 6 Питане

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти шкембе-чорба ли прайш, или дежурен във форумите ?

    Коментиран от #25

  • 7 избирател

    6 6 Отговор
    Да са им честити на Григорова и Хекимян избирателите. Няма ромски /неграмотен/ вот - има надежда и напредък за България!!!
  • 8 от русе

    24 0 Отговор
    не ми трябват данни от тъпите ви поръчкови агенции!!! от 15 години насам всички цигани в нашия град гласуват за герб под строй и всички (и полицията) знаят кой е м а н г а л а който отганизира тези гласове !!! не вярвам да е по-различно в другите големи градове
  • 9 имаш голяма грешка

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    не активирали никакви напитки а ц и г а н и !!!
  • 10 Отряд1

    3 3 Отговор
    Гласуването е лично и тайно!

    За кого гласуваха ромите, за кого гласуваха българите, за кого гласуваха иванови и петкови...

    всички гласуваха за разпад на цивилизацията.
  • 11 Да се

    11 1 Отговор
    возят безплатно и да не плащат води и тоци , другото не ги интересува !
  • 12 ДВАЙСЕ И ЕДИН ПРОЦЕНТ НА БАЛОТАЖ👩

    6 2 Отговор
    „БОЯ ...ВОДА...НЕ СТАВА..”☝
    ИНДИЙСКА НАРОДНА ПОГОВОРКА
  • 13 Бъди сигурен

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Сега,на балотажа, ще бъде съвсем различно.Не са плащали- вероятно.Но сега ще отиват сами, доброволно.Огромна грешка беше,че някой пусна фитила,че била ромка.Това може да им изиграе лоша шега, точно в обратна посока.А това е огромен потенциал от гласове. Ботунец,Хр
    Ботев, Филиповци,Орландовци, Факултета, Суходол,Кр.поляна, Ючбунар. - грубо над 150 х гласа.

    Коментиран от #14

  • 14 Последния Софиянец

    12 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бъди сигурен":

    И Цар Киро да е кандидат без пари ромите не гласуват.
  • 15 варненски пенсионер

    5 1 Отговор
    за Варна - нищо ново !

    Коментиран от #21

  • 16 хммм,

    5 4 Отговор
    "Григорова успява обаче да събере повече гласове и да "оглави" класацията на ромския вот с гласовете от квартал "Христо Ботев", където тя е родена и израстнала. "

    Кварталът, в който музиката движи живота, където попфолк легендата Сашо Роман "побеля и остарява" .
  • 17 Мдаа

    5 3 Отговор
    От ясно по ясно че ромите ще гласуват за техни етнически представители.

    Коментиран от #18

  • 18 Последния Софиянец

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Мдаа":

    Ромите гласуват само за пари.
  • 19 Мафия ни управлява

    10 1 Отговор
    Много роми се облажиха на тези избори ! Гласуват за местните дерибеи ,най вече от ДПС и ГЕРБ !

    Коментиран от #20

  • 20 Просто е

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Мафия ни управлява":

    Гласуват за който им даде пари !
  • 21 Костя Максудович Копейкин

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "варненски пенсионер":

    Варна е руски анклав, така че там руснаците не гласуват, освен ако не са получили с връзки и пари българско гражданство. Но пък там имат Максуда- известен "интелектуален и културен център на морската столица".
  • 22 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 5 Отговор
    Успех Вг

    Коментиран от #23

  • 23 Само питам

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Вг ... Вагина ли имаше в предвид?
  • 24 циганизация

    3 1 Отговор
    Иска ли питане?
    50/ 100/ 150 с тенденция нагоре!
    Оправиха им улиците преди изборите за да не ги изпуснат и да кажат Гласуването и продаването на гласове е престъпление - /удоволствие/!
    Трябва да се намери майката при гласуване, инак е безмислено да се ходи до тъпите урни!
  • 25 Шефа

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Питане":

    Досега търкаше салона. Сега бели картофи и чисти лук. В 12 го пращам на дюнера. В три часа го освобождавам. Тогава го търси.
  • 26 Шукри

    4 1 Отговор
    Фърляме за Ванчето щото е душа човек. Ще ни направи баня във всяка махала безплатна да се къпат булките и децата да са здрави и да си ги гньетим чисти женичките. И Банго Васил празни на София ще направи, и Мис Чае Шукарие ще направи, а на мешерето офис ще има до спирката там вместо аптеката.
  • 27 Хаха!

    2 0 Отговор
    Хекимяу кандидатът на софийските ромски босове!
  • 28 Софийски ром

    1 1 Отговор
    На балотажа Киро ше даде некой лев.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Дааа

    2 0 Отговор
    А в Бургас циганите от Карабайр и Комлука за чичо Цено... Упс чичо Митко ли гласуваха.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове