Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 10:05 1 080 31

Достъпът до процеса на сертифициране на машините за гласуване е свободен

  • сертифициране на машини за гласуване-
  • данс

Този път и представители на ДАНС следят случвщото се, след като агенцията стана причина да бъде отменено машинното гласуване на 29 октомври

Достъпът до процеса на сертифициране на машините за гласуване е свободен - 1

Както обеща още вчера, Министерството на електронното управление (МЕУ) осигури възможност на граждани, представители на институции и медии да наблюдават процеса по удостоверяване на съответствието на машините за гласуване на втория тур на местните избори в реално време.

Процесът се извършва в контролирана среда и се излъчва в реално време на видеостена в една от залите на министерството, съобщи БТА.

Работата на екипите започна в 20:00 часа във вторник, а процесът протича под наблюдението на експерти от Държавна агенция „Национална сигурност“, определени след покана на министерството.

От МЕУ увериха, че на по-късен етап техен представител ще коментира и ще даде подробности за това как напредва процесът. На място присъстваше и председателят на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветелина Пенева.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде

    14 2 Отговор
    А ЦИК, къде са!? Май си броят бонусите от първия тур!
  • 2 Последния Софиянец

    12 6 Отговор
    Министъра с големите уши да не си забрави флашките за вкъщи.

    Коментиран от #24

  • 3 да де

    7 7 Отговор
    Малко встрани от тема защо министъра на ПП който е казал в ДАНС, че е заплашван от про100то заради едни милиони е с охрана разпоредена му от СГП? Мисирките защо си траете или още не са ви спуснали опорките?

    Коментиран от #6

  • 4 Добре е, ама

    4 4 Отговор
    Въпроса е за достъпа извън протокола
  • 5 про100тото кире съм

    6 10 Отговор
    Айдее, на втория тур ще има яко ала-бала! Честито на балъците! Чакайте промяна на кукув ден!
  • 6 Трактора

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    Не ще да ходи на Витоша.
  • 7 Мафия ни управлява

    5 3 Отговор
    След като Мафията си постигна целите, може !

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Леля Гошо

    8 3 Отговор
    Б@си принтерите, защо е необходимо такова дълго и сложно сертифициране? Или не са само принтери?
  • 10 Така е

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Мафия ни управлява":

    Искаш да кажеш Мафията си назначи кметове по села и паланки с помощта на ЦИК !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 чудесно

    4 4 Отговор
    Като стигнете до сертифицирането на флашките, ме викнете.
  • 13 така е

    4 7 Отговор
    Откакто гласуваме с машини все имаме проблеми с изборите. Явно чужденците не са прости и си гласуват с хартии.
  • 14 Иванов

    8 1 Отговор
    Това принципно беше целта на ГЕРБ и ДПС - да напълнят общинските съвети със свои калинки. Понеже електората им е масово неграмотен и не може да чете и пише, а даже и да говори български, за тях беше много важно да махнат машините. Хартиите знаят как да ги манипулират - показвали са го много пъти. Фалшиви и подправени бюлетини и протоколи, мъртви души, по 100 човека на адрес регистрирани, сменени чували, и т.н. Както и сега във Френската гимназия направиха
  • 15 Бачо от Малорад

    8 2 Отговор
    Истината лъсна - ето това е гласуването с хартия.

    Пишат си каквото искат, драскат си.

    Затова ГЕРБДПС, Славчовците и Копейкин толкова драпаха да махнат машините и да върнат само на хартия!
  • 16 Да попитам

    6 0 Отговор
    А лелята от ЦИК, председателката от квотата на "Едно ферари с цвят червен"? Кога?
  • 17 Стефан

    6 1 Отговор
    Да спрат да говорят и тези, които даваха за пример всички европейски държави, гласуващи с хартия. В коя точно нормална държава на изборна комисия ще и хрумне такова грубо подправяве на изборни резултати? Виеха срещу машините. Включиха и ДАНС, ЦИК и т.н. .. е, разбра се защо. Ако има все пак някаква идея за законност, то изборния процес трябва да се провери от броенето на бюлетини. Камерите по секциите да се проверят изключвани ли са и кога и ако се окаже, масова практика при броенето и попълвано на протоколи да няма камери - касиране на изборите. Щото много народ жаден за власт и пари в тази България. И много готови да им слугуват.
  • 18 Маринов

    8 0 Отговор
    Електронно гласуване и машините да бъдат направени по модела на криптовалутите с "Блок веригата" (Blockchain) и няма шанс някой да изманипулира или лъже. Не може едно детенце в тубата да направи блок верига за 5 минути с обяснението как работи, а страшните компютърни специалисти да не могат да направят системата. Просто не искат това да се случва за да могат да продължават да лъжат и манипулират!!!!

    Коментиран от #19

  • 19 Данчо

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Маринов":

    Става и с хартия, всяка бюлетина да има код, след като гласоподавателя гласува с бюлетината да я пуска в машина, която да прави снимка на бюлетината да взима първоначалния код на бюлетината и да прави допълнителен код(чексума) на кода и снимката. Да щампира генерирания код. Айде да видим как ще изфалшифицират нещо, след като при проверката, ако се направи фалшификация няма да съвпада чексумата. Следващата бюлетина да е с генериран код от генерирания код от предишната бюлетина. Ето ти хартиен вариант на Blockchain ... аре да видим как ще се фалшифицира!!!

    Коментиран от #28

  • 20 Петко Стайнов

    7 1 Отговор
    Отдавна го знам, но сега е очеизвадно, че българина не само, че не е за Шенген, а дори не е и за Евросъюза. Ние сме си едни проЗти балканци бай Га нь овци и Хитър Петъровци. Това морал , вяра и нормалност са все чувства, които ние не владеем. Изборите са ни като в Северна Корея,а сме тръгнали Шенген и Еврозона до покоряваме.
  • 21 Верно ли бе

    6 0 Отговор
    Че те по тая схема вече 34 години слагат удобни кметове, да не би журналята сега да се събудихте?
  • 22 Наблюдателен

    7 1 Отговор
    На записа от видеонаблюдението от вота се вижда, че в секцията в с. Малорад се надписват преференции за трима кандидати - Цено Ценов Цоловски от "Възраждане", Боби Младенов Боянов от ГЕРБ-СДС и Мартин Иванов Диловски от БСП.
  • 23 Мел Гибсън от Бусманци

    7 2 Отговор
    Няма такъв карък. При хиляди измамници, които са фалшифицирали хартиените бюлетини да хванат точно него. Да живее хартията! В гетата неслучайно правеха банкети, като разбраха че забраняват машините.
  • 24 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Играят си с Народа с Тука Има Тука Няма господине
  • 25 и пак да питам

    2 3 Отговор
    Какво стана с хванатите на митницата на летище София 625 фалшиви машини, на които собственика е все още "неизвестен"? Кой извади над 3 милиона лева за тези машини и с каква цел? Една такава фалшива машина, ако и сложиш правилния софтуер и сертификати, продължава ли да е фалшива, или.... Ще мине ли сертификация и тя? Кой ще и е одитора? Трактора за това ли си замина.
  • 26 Адрес 4000

    5 1 Отговор
    Всички форумни специалисти по криптография и програмиране е добре да отидат
    И о боже да внимават да не заснемат Хеш кода напоследък от разни слабоумни индивиди се твърди че с него можело да се хакне машината нищо че точно този код трябва да е публичен и да се знае от всички ;)
  • 27 Хахахахха

    7 0 Отговор
    С машините било ВЪЗМОЖНО да се правят изборни измами, да ги махнем и да гласуваме с хартия.
    Ето ви хартиения вот колко е сигурен!
    падам от смях.

    Коментиран от #30

  • 28 Ами да

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Данчо":

    Абе да, ама това е като да отидеш на гарата през Княжево! Стар софийски лаф за ненужно дълъг път! Електронно гласуване трябва, ама партийните вождове не искат! Цялата власт в България е абсолютно нелегитимна!
  • 29 ???

    1 3 Отговор
    Това означава ли, че и аз мога да си сваля кодовете на флашка?
  • 30 гледай падайки да се не удариш

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хахахахха":

    С хартия остава ИСТОРИЯ на гласуването. Ако искаш пази чувалите и 15 години, но във всеки един момент можеш да извадиш чувалите на която и да е секция и да ги преброиш отново. От машните дори разписките не се броят, за да се засече информацията подавана от флашката. Каква ми е гаранцията, че флашката не е предварително записана и че машината изобщо пише нещо на нея?

    НЯМА техническо средство, което да не може да бъде хакнато. НЯМА.
  • 31 Слафчу Учен долски

    1 0 Отговор
    ЦИК, освен в България има само в Русия и Северна Корея.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове