Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 23:30 2 675 9

Важните новини във ФАКТИ на 01.11.2023 г.

  • бойко борисов-
  • ваня григорова-
  • нов хеш код-
  • васил терзиев-
  • съобщение-
  • явор божанков-
  • веселин стойнев-
  • планина от боклуци-
  • николай денков-
  • 1 януари 2025 година-
  • калоян паргов-
  • ивайло калфин-
  • страйкър-
  • сърница-
  • борислав сарафов-
  • джебел-
  • прокуратура-
  • правителство-
  • герб-
  • данс-
  • борис бонев-
  • радомир-
  • соня момчилова

"Не може да изкараш ГЕРБ по-слаби от ПП-ДБ. След като от нас не е поискано да подкрепяме никого, а и нас никой не ни е казал, че ще ни подкрепя, всяка партия е свободна да подкрепя, когото пожелае", коментира лидерът на ГЕРБ

Важните новини във ФАКТИ на 01.11.2023 г. - 1
Снимка: Фейсбук

Борисов развъртя метлата в ГЕРБ след първия тур на изборите, пълна мобилизация по места за балотажа (ВИДЕО)

Бойко Борисов отиде днес в Добрич, за да подкрепи кандидата на ГЕРБ за кмет на града Красимир Николов, който е на балотаж срещу Йордан Йорданов тази неделя. Лидерът н ГЕРБ не пропусна възможността да коментира политическата ситуация между двата тура с пряко включване на страницата си във Фейсбук, цитиран от novini.bg.

Григорова отговори на Терзиев: Имате нужда някой да Ви суфлира, може да вземете със себе си депутати, министри, Бонев

Кандидатът за кмет на БСП Ваня Григорова отговори на предложението на кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев за дебат с още по двама души от екипите. Григорова направи това с отворено писмо, което изпрати до медиите и до Терзиев. Ето какво казва тя в писмото:

Генериран е новият хеш код за машинния вот на балотажа

Финализиран е процесът по доверено изграждане на изходните кодове на софтуера за машините в неделя, съобщиха на брифинг в Министерството на електронното управление (МЕУ). Генериран е и хеш кодът, с който се запознават представителите на партиите, информират от novini.bg

Терзиев предлага дебат на Григорова, но с участието на по още двама от екипите им

Васил Терзиев и неговия щаб предлагат на кандидата на БСП Ваня Григорова едночасов дебат преди балотажа. Но с едно условие- в него да участват по още двама души от екипите им.

Съобщение за тревога, без предупреждение, изкара акъла на много българи. Било само тест

Едно доста загадъчно съобщение за тревога изкара акъла на доста българи. Около 19 ч. на екраните на телефоните си хората видяха следния надпис: "BG-ALERT: Внимание, опасност!"

Божанков: Тези, които искат отпадане на машините, налагат проруски кандидат за кмет на София

"Ние ще се борим срещу това активно мероприятие, което бе организирано от политическите партии и ЦИК. Зад местната коалиция на Ваня Григорова стоят руските интереси и лоби в лицето на Волен Сидеров, Румен Петков, Георги Първанов - Гоце, русофила Николай Малинов, който е награден с орден с Путин, Кирил Добрев, от днес Слави Трифонов и ИТН. Няма защо да крием тези факти. Виждате ли логическата връзка между това кой иска да отпадне изцяло машинното гласуване и проруското лоби зад Ваня Григорова".Това попита Явор Божанков от ПП-ДБ в ефира на БНТ, цитиран от novini.bg.

Веселин Стойнев: Унизително е, ако ГЕРБ е дясна партия, лидерът ѝ да казва, че предпочита един откровено ляв кандидат

"Когато си изпаднал от балотажа е най-малкото некоректно да казваш, че и двамата не са твои кандидате, но единият е май по-добре да се подкрепи. То е и обидно към избирателите от ГЕРБ, още повече, че те се чувстват сякаш обидени от кандидатурата на Антон Хекимян, която се видя, че не събра много пълна подкрепа и беше неуспешна. Сега е дори унизително, ако ГЕРБ е дясна партия, лидерът ѝ да казва, че предпочита един откровено ляв кандидат, дори радикално ляв кандидат, зад когото стоят и комунистически и русофилски партии", каза пред БНР Веселин Стойнев. Борисов първо обиди, а после и унизи избирателите на ГЕРБ в София, допълни журналистът. И до днес не знаем какво се случи, освен че беше отменено машинното гласуване, каза Стойнев и определи ситуацията от последния ден в предизборната кампания като активно мероприятие.

Сигнал до ФАКТИ: Планина от боклуци на метри от домовете на хората във "Враждебна", почти до летището (ВИДЕО)

Хората от столичния квартал "Враждебна" са принудени да живеят до планина от боклуци. Лошото е, че отпадъците скоро ще пречат на гражданите да виждат дори и слънцето. Планината от боклуци е на 100 метра и от летището на столицата. Това се казва в сигнал, изпратен до ФАКТИ.

Денков: Чакам вече няколко дни предложение от шефа на ДАНС да сменя зам.-председателя. Ще го чакам още малко

Повече от месец преди изборите изпратих списък към ДАНС с въпроси кои са рисковете, които виждат, свързани с изборите, и какви решения биха могли да предложат за тях. Отговор така и не получих. Зам.-председателят на ДАНС е изпратил справката, без да ми каже. Редът е друг. Този човек е трябвало да се обади, че има такъв риск, да се види какъв е проблемът и не може ли да бъде решен по друг начин и тогава да се гръмне този слух за машините. Направено е точно обратното – първо гръмва слухът, който доведе до отмяна на машинното гласуване. Това каза в студиото на bTV премиерът Николай Денков по повод скандала с машинния вот.

1 януари 2025 г. - новата целева дата за влизане на страната ни в еврозоната

1 януари 2025 година е новата целева дата за влизането на България в еврозоната. Старата дата за въвеждането на еврото беше 1 януари 2024 г. За новата дата се разбра, след като днес със свое постановление кабинетът прие промени в постановлението от юли 2015 г., с което бе създаден Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Калоян Паргов: Личността на един кандидат за кмет е много важна. Но това, кой застава зад него е още по-важно

В студиото на "Пресечна точка" членът на Националния съвет на БСП Калоян Паргов припомни, че още през лятото е прогнозирал, че „трябва да се очакват изненади на местните избори”. „Радвам се, че се оказах прав. Казах „изненади” спрямо парламентарните избори от април тази година, а именно, че битката ще е между ГЕРБ и ПП. Но се оказа нещо доста по-различно”, посочи още Паргов. Според него през изминалите дни се е „нагнетило доста напрежението с изразените лични подкрепи за кандидатурата на Ваня Григорова”, визирайки предложената от Бойко Борисов подкрепа, която беше отказана от Корнелия Нинова. „Истината е, че избирателите в София ще вземат сами своето решение. Очевидно подкрепата на Борисов за г-н Хекимян не се сбъдна и не се претвори в балотаж или във възможност ГЕРБ за пореден път да имат кмет на София. Това показва, че избирателите без значение в какъв цвят са – сами взимат своето решение и преценяват. Защото местните избори са може би най-истинските избори, защото са битка на личности, които вдъхват доверие на местните общности”, подчерта Паргов.

Калфин: Европа предоставя отлична възможност на Западните Балкани

Ако Западните Балкани разумно използват възможностите, които им дава Европейския съюз, те биха могли доста бързо да се развият. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Ивайло Калфин, – бивш външен министър, бивш вицепремиер и социален министър, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.

"Когато беше в Скопие Урсула фон дер Лайен каза, че очаква икономиката на Косово и на Северна Македония да се удвоят за следващите 10 години. Това предполага разумно използване на тези отлични възможности, които Европа им предоставя", обърна внимание Калфин.

На въпрос кои са вредните зависимости, от които трябва да се освободят страните от Западните Балкани, бившият външен министър отговори, че може да погледнем и от опита на България: "От нашия опит може проследим тези неща. Не трябва да се гледа като на подарък на средствата, които ЕС обещава за Западните Балкани. Съдебната система също трябва да работи както трябва, да не се допускат злоупотреби, корупцията да бъде максимално ограничена, тези средства да се ползват максимално прозрачно, и по възможност да ги управляват компетентни хора".

Кабинетът одобри закупуването на спорните бойни машини "Страйкър" от САЩ

Министрите от кабинета „Денков-Габриел" одобриха закупуването на бойни машини „Страйкър". Това стана на днешното заседание по предложение на военния министър Тодор Тагарев.

Кметът на Сърница е преизбран отново с 96%

Кметът на Сърница Неби Бозов е фаворит по вот на доверие - за него са гласували 96% от избирателите в общината, макар че беше единствен кандидат за кмет, припомни БНР.

Сарафов: Държавата може да атакува в съда собствеността на Руската църква

Изпълняващият функциите главeн прокурор Борислав Сарафов сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството за предявяване на иск за признаване на правото на собственост на православния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" - Руската църква в столицата, на българската държава. На среща с министър Андрей Цеков Сарафов предостави 4 тома документи в помощ на юристите на ведомството.

Само тези две партии влизат в общинските съвети на Джебел и Ардино

Две партии ще имат представителство в Общинския съвет в Джебел през новия мандат, сочи публикуваното решение на Общинската избирателна комисия. Това са ДПС и ГЕРБ, получили съответно 4200 и 376 гласа, брои БТА.

Прокуратурата разпореди проверка заради подправените бюлетини в Габровница

Прокуратурата в Монтана е разпоредила проверка, образувана заради публикации в медии за преправяне на резултат от избори от длъжностно лице в с. Габровница, област Монтана- чл. 169 от НК. Наблюдаващият прокурор е разпоредил на ОДМВР в Монтана да приложи към материалите по преписката целия видеозапис, разпространен в медиите, и да изясни за коя именно избирателна секция се отнася, съобщават от БНТ.

Кабинетът определи линията на бедност за догодина

Линията на бедност за догодина ще бъде 526 лева. Това съобщи социалният министър Иванка Шалапатова, след като правителството прие решението на днешното си заседание, информират от БНТ. Според решението новият размер на линията на бедност ще нарасне с 22 лв. или 4,4%.

Калоян Методиев: ГЕРБ, а не Антон Хекимян се срина в София

Хекимян потопил ГЕРБ в София. Провалил ги. Възможно е. Това коментира Калоян Методиев.

ДАНС: Руският журналист Александр Гацак e напуснал България

Заради дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на България, със заповед на председателя на ДАНС, на руския гражданин Александр Гацак, акредитиран кореспондент в България на в. „Российская газета“, са наложени принудителни административни мерки „отнемане на правото на пребиваване“, „експулсиране“ и „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз“, съобщават от ДАНС.

Борис Бонев се заяде с Ваня Григорова: Как ще управлява София само с 8 общинари и без нито един районен кмет?

В ефира на Nova News Борис Бонев още веднъж напомни, че в общинския съвет Ваня Григорова е получила само осем общински съветници. „Как си представя да управлява София с 8 общински съветници от 61 и без нито един районен кмет“, запита той. Бонев се обърна към софиянци. Независимо от политическите им възгледи, нека да помислят разумно и да си отговорят как може по-добре да се управлява София – дали от човек, който е доказано успешен бизнесмен, с най-добре подготвения екип от експерти с много опит в градското управление и с конкретни решения или един добре изглеждащ, добре говорещ човек, който използва София като трамплин за лидерската позиция в БСП.

Нито един социалист в ОбС - Радомир

За първи път от демократичните промени насам „БСП за България” няма да има свой представител в ОбС в Радомир. 17-те мандата си поделиха пет политически формации. Нито една от тях не успя да формира самостоятелно мнозинство, обобщи БНР.

Експерти: Битката за София ще бъде непредвидима

Битката за София ще бъде непредвидима. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS социологът Евелина Славкова. Според нея е важно поведението на електоратите, които вече нямат кандидат на балотаж. „Избирателната активност е изключително ниска. Ниската избирателна активност, която се очаква в неделя също ще направи трудна прогнозата за изхода от балотажа”, каза Славкова. Тя припомни, че през 2019 година демократичната общност е била в дисонанс, отивайки да гласува за районни кметове за техни кандидати, а в същото време за Мая Манолова за кмет на столицата. Славкова уточни, че отмяната на машинното гласуване е мобилизирало ПП-ДБ.

Соня Момчилова: Медиите са новите будители, събуждаме се и заспиваме с тях

"Медиите са новите будители, защото с тях се събуждаме, с тях заспиваме. Но все повече това съжителство заприличва на брак по необходимост".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 на снимката

    4 4 Отговор
    Я Баце се снимал с Копейкин...

    Коментиран от #6, #9

  • 3 Прегърнал материала по избори

    10 1 Отговор
    И си пази джобовете , с пачките.
  • 4 Ивайло Калфин!!! Толуп цял Живот на

    4 1 Отговор
    Нечия Хранилка!! "ЕС ни предоставя чудесни възможности за Развитие???? Калфин, къде го това Развитие повече от 10г в ЕС??? Политиците и мафиотите ни от мулти милионери станаха Милиардери! Колко от Парите получени от ЕС се Върнаха обратно на Босовете в Брюксел, за да държат Опънат чадър над нашите Партийни лидери, най вече над Борисов и ГЕРБ??? Скрийсе Толуп!!
  • 5 АХМАТ СИЛА

    5 1 Отговор
    Това остава след управлението на ГЕРБ, ПП,ДБ и ДПС честито
  • 6 дядо поп

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "на снимката":

    Не е Копейкин , а нашия премиер като по млад!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЕВАЛЛА БРАТЧЕД

    1 0 Отговор
    КАТО ДВЕ КАПКИ ВОДА)))))
  • 9 любопитен

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "на снимката":

    Бат Бойко, от дека намери това извънземно, да не е кацнало у Банкя ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол