Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 20:43 1 313 26

Генериран е новият хеш код за машинния вот на балотажа

  • нов хеш код-
  • машини-
  • балотаж-
  • генериран

Очаква се кодът да бъде качен и на сайта на МЕУ. След това удостоверяването на машините продължава с разиграването на сценарии. Ако се потвърдят всички тестове, ще се пристъпи към доклада за удостоверяване.

Генериран е новият хеш код за машинния вот на балотажа  - 1
Снимка: БГНЕС

Финализиран е процесът по доверено изграждане на изходните кодове на софтуера за машините в неделя, съобщиха на брифинг в Министерството на електронното управление (МЕУ). Генериран е и хеш кодът, с който се запознават представителите на партиите, информират от novini.bg

Очаква се кодът да бъде качен и на сайта на МЕУ. След това удостоверяването на машините продължава с разиграването на сценарии. Ако се потвърдят всички тестове, ще се пристъпи към доклада за удостоверяване.

Екипите в министерството ще работят цяла нощ.

Главният секретар на Министерство на електронното управление (МЕУ) Ангел Петров даде разяснения за процеса по доверено изграждане на изходния код на софтуера на машините за гласуване.

„Процесът се извършва от експерти. Тази процедура отнема часове. Тя се извършва на хардуерна платформа, която никога не е излизала извън сградата на ЦИК. Започва параметрите на платформата, изтриване и качването на нова операционна система. Едва след това представители на „Електронно управление“ отварят сейфа, от него изваждат един плик, в който има информационни активи. Този носител е криптиран, защитен е с парола, има контролна сума“, обясни той. Петров подчерта, че всички институции, свързани с изборния процес, работят денонощно. „Всички стъпки по методиката се разиграват. По-бързо се случват нещата, защото използваме същите активи, с които вече разполагаме“, уточни той. "Не съм си тръгвал от тук. Няма и да си тръгвам, докато цялата процедура не бъде завършена. имаме много добра комуникация и с ЦИК, и с другите три институции. Процесът няма да бъде завършен с компромиси", категоричен бе главният секретар на МЕУ.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    17 11 Отговор
    Министъра записа ли го на флашка?

    Коментиран от #15, #23

  • 2 Делю Хайдутин

    14 1 Отговор
    Министър Стойнов ще работи цяла нощ.хи хи хи
  • 3 Пич

    14 4 Отговор
    Е сега ще се крадат гласове и с машини , и с бюлетини !!!

    Коментиран от #9

  • 4 киру тъпуту

    16 2 Отговор
    съгласувахме го с посолството
  • 5 банкянска циганка

    5 2 Отговор
    подарих си летището за 30 години, тя една мина вече
  • 6 ПП измама

    15 2 Отговор
    Хеш срещу кеш!
  • 7 Сега

    14 2 Отговор
    Бързо да ходи оня министър с флашката да го копира и това
  • 8 ха ха

    8 2 Отговор
    в бг превърнаха всичко в измама , та ще се откажат от най сладката и доходоносна част като не мамят ? нема шанс
  • 9 А бе

    4 13 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    С машина няма как да ти откраднат вота, освен ако не си негрОмотна копейка.

    Коментиран от #22

  • 10 браво бе

    10 3 Отговор
    и какво от това има нов код ама го знаят тримка пак ще се знае от власт имащите те са по опасни от венецуелският мадуро с тия машини няма грешка .........
  • 11 Адрес 4000

    8 3 Отговор
    Ма защо ще го публикуват на сайта на ЦИК
    ХЕШ КОДА ПОВТАРЯМ БОЖЕСТВЕНИЯТ ХЕШ КОД
    ТоШо хакера ще земе да хакне машините и да отключи GOD Mode
    Данс да арестуват цик и работещите в МЕУ
    Немедлено
  • 12 Голям зор

    5 1 Отговор
    Тия телефони излязоха големи клюкарки,сега остава да изклюкарат и маши. те
  • 13 така е

    1 0 Отговор
    Добре!Даже няма да го обърна за моя кеф.....
  • 14 абе

    5 2 Отговор
    тия от пп са измислили лъжата и подкупите та едни кодове ще ги спрат! ако не те боко ще ги разбие и ще се направи пак на учтивият лос
  • 15 А бе

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Защо да го записва, като ще се появи по всички медии? Ма ти от де да го знайш, след като Митрофанова не те е инструктирала.
  • 16 потурко

    6 2 Отговор
    Некой е генерирал нов жиг-таг за машините
  • 17 Мика

    8 2 Отговор
    А Кирето има ли кода

    Коментиран от #18

  • 18 има време

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Мика":

    Първо трябва някой министър да ги копира на флашката си, после ги пращат на Мадуро да ги декриптира и тогава ги връщат отново. Само при Мадуро и тук се гласува с машини. Цяла Европа гласува без - само ние със
  • 19 Ай стига бе

    10 1 Отговор
    "Екипите в министерството ще работят цяла нощ."...Цяла група от експерти работи вече няколко дни. А пък някои ни убеждават, че машините били само принтери. Е, като са само принтери за какво са тия кодове, удостоверяване и т.н.? Квитанциите от машините не можели да се манипулират. А пък покойния А. Петров казва, че прави тест с 200 машини. Представете си 200 машини поставени на тайно място и печатащи хиляди "правилни" разписки, които в края на изборния ден ще бъдат пуснати в урните от "наши хора".
  • 20 Коч Ина

    6 0 Отговор
    менистърчето кога ще ходи да го снима да си го носи вкъщи да си поиграе
  • 21 РИТОРИЧЕН ВЪПРОС

    5 2 Отговор
    Кое не може да се манипулира (хакне, фалшифицира от обслужващите IT-специалисти)?
    Видях че всичко на 10 хиляди машини , затворени в куфари в склада, се командва от ЕДИН компютър с парола в една стая с дузина хора, т.е. безжично и от разстояние.
    В склада върху номерираните куфари с машините хората прикрепяха табелки с адресите на изборните секции за страната.
  • 22 така е

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "А бе":

    Няма да ти откраднат вота, само ще го променят, защото те са от промяната, нали тъй?
  • 23 Хеш таблиците

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    са вид масиви от данни. В случая списъци от данни на гласоподавателите. Нищо повече. Алгоритмите за изчисление са на друго място.
  • 24 Машините не са принтери

    5 0 Отговор
    В края на деня се печата отчет който показва броя на гласувалите и този отчет е миродавен, а не броените разписки. Ако си спомняте бяха хванали на Капитан Андреево няколко стотин изборни машини нелегално внесени, но после никой не разбра къде се покриха. На фалшификаторите не им пречи да си добавят напечатани разписки от други машини до съвпадане на бройката от отчета, който е разпечатан накрая на изборния ден. Това е само една от ала бала схемите на сглобката. Другата схема е да заменят едни напечатани разписки с други такива за подходящия човек, не е трудно предполагам, защото са колкото трамваен билет. Има и още поне две три схеми.

    Коментиран от #25

  • 25 3333

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Машините не са принтери":

    Разписките от машините се броят на ръка и това се пише в протокола,отчет може да си извади всеки от комисията и наблюдателите и да сравнява.Така че недей да пишеш глупости под всяка статия.

    Коментиран от #26

  • 26 Людмила

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "3333":

    "Секционната избирателна комисия извършва преброяване на контролните разписки, което не е елемент от отчитането на резултата от машинното гласуване, а служи само за сравняване на резултата, извлечен от записващото техническо устройство и е гаранция за сигурността и прозрачността на изборния процес при отчитане на резултата от машинното гласуване", пише в указанията за секционните комисии, където изрично е уточнено, че броене ще се извършва от 100% от секционните комисии, при които е имало машинен вот......толкоз по въпроса с измишльотините на посолството
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол