Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 13:55 1 756 35

Ива Митева: Решението на ЦИК за гласуване само с хартиена бюлетина е непрофесионално и некомпетентно

  • цик-
  • машинно гласуване

Единствената опция в Изборния кодекс да се мине към хартии е тогава, когато при удостоверяването се установи несъответствие с принципите на член 3, каза бившата шефка на парламента

Ива Митева: Решението на ЦИК за гласуване само с хартиена бюлетина е непрофесионално и некомпетентно - 1

Продължават критиките към ЦИК за неправомерното лишаване на българските граждани да гласуват с машини на изборите на 29 октомври. Въпреки решението на ВАС, ясно е,че хората в ЦИК не са взели правилното решение и остава да виси въпросът за това кой ще понесе отговорността за безпрецедентния гаф.

"С ИТН въведохме изцяло машинния вот, но от дистанцията на времето, може би не съм привърженик твърдо на машинното гласуване, а на машинното отчитане".

Това каза пред БНР Ива Митева, бивш председател на Народното събрание (45-ото и 46-ото), бивш депутат от ИТН, доктор по конституционно право.

"Машинното отчитане е това, което се прави в САЩ. Гласувате с хартиена бюлетина, но тя минава през сканиращо устройство и вотът ви се отчита. Имате и бюлетината, и сканирания запис на бюлетината. Това е може би най-честният начин за отчитане на вота. Това съм го предлагала още през 2017 г. като експерт", обясни тя.

Митева коментира ситуацията от последния ден от предизборната кампания за местните избори, довела до решение на ЦИК да отмени гласуването с машини, като категорично определи решението на ЦИК като непрофесионално и некомпетентно, взето без дебат и без изслушване на ДАНС, на чийто доклад стъпва:

"ЦИК е постоянно действащ орган, за да може да си свърши работата много преди изборите, но за съжаление виждаме, че всичко се случва в последния момент. Не съм изненадана от това, което се случва, защото в 48-ото НС, когато върнаха смесеното гласуване, ми беше много интересно да чуя председателят на правната комисия да казва, че по повод ветото на президента, те ще направят автентично тълкуване на това, което са приели. Доста е странно юристи да казват това в пленарно зала. Когато правите автентично тълкуване на закон, значи че не сте приели текст, който е разбираем и ясен. От това стана ясно, че опити за премахване на машинното гласуване ще се правят. Може би това беше първата и най-лесната стъпка, за да се върви напред".

Според Ива Митева и министърът на електронното управление не си е бил свършил работата по удостоверяване на машините за гласуване, като уточни, че решението на ЦИК стъпва и върху писмо на министъра, в което се казва, че не е издал решението за удостоверяване.

"В решението на ВАС е посочено, че на 20-и октомври е извършено удостоверяване. А министърът на електронното управление на 27-и октомври заявява, че той не е издал решението. Въпросът е защо 7 дни липсва това решение за удостоверяване. Единствената опция в Изборния кодекс да се мине към хартии е тогава, когато при удостоверяването се установи несъответствие с принципите на член 3 от ИК. Такова нещо не е отчетено от ЦИК, че се е случило", посочи тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    41 7 Отговор
    Тази я познавам добре.Много е куха вервайте ми!

    Коментиран от #7

  • 2 кокорчо

    33 5 Отговор
    ти пък си много компетентна след като те гонят отвсякъде

    Коментиран от #12

  • 3 НАЧАЛНИК,БИВШ НА НС

    26 4 Отговор
    ТОВА ГО КАЖИ
    НА БИВШИЯ ТИ НАЧАЛНИК..7/8....
  • 4 Това

    21 9 Отговор
    е факт , ама като седеше в парламентарната зала на първия ред до дремещия на рамото ти Тошко , защо подкрепи хартиите ? Както и свалянето на правителството ! Що не се скриеш най - добре ?
  • 5 баба Даба много слаба

    17 2 Отговор
    Значи изборите на 29-ти октомври в цяла България са били некомпетентни и непрофесионални. В неделя,на 5-ти ноември ще са същите.
  • 6 лоза

    3 1 Отговор
    Няма да се ск-ия,защото не ща!
  • 7 реру

    30 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    "Тази я познавам добре.Много е куха вервайте ми!"


    Няма как да познаваш други след като се движиш само в такава среда...
  • 8 Питам аз

    19 1 Отговор
    Ти нали си ЧАО,защо се обаждаш или искаш да се върнеш?
  • 9 то може да не е

    7 1 Отговор
    от тях взето . Да сме по като украйна и там няма машини . солидарно . вдигнаха си заплатите . Зял ден важничат по медиите , все ги разпитват . Аз си гласувах с хартията и им простих .
  • 10 иди ми дойди ми

    11 4 Отговор
    Единствената опция в Избоуния кодекс да се мине към хаутии е тогава, когато пуи удостовеяването се установи несъответствие с пуинципите на член ТУИ.- каза бившата шефка на пауамента
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ментаци сглобкаджииский..

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "кокорчо":

    Идвате от америка,а не искате да въведете техния начин за гласуване..а избрахте венецуелския-оти машинките са купени от тех,а те всеки път избират мадуро за президент.
  • 13 Стига толкова лъжи!

    16 1 Отговор
    Тази госпожа обвинява, тя не изразява позиция, ако това е казала все пак. Защото и медиите интерпретират заблуждаващо
    дали от корист, или неграмотност, но затлачиха пространството със скодоумни небивалици. Всеки, произнесъл публично и съзнателно лъжа, трябва да бъде осъден. Недоверието и лъжата убиват!
  • 14 Истината съм аз

    24 1 Отговор
    Тая я ритнаха от топлото и скъпоплатено местенце и почна да се чуди как и къде да се намести на заплата
  • 15 Анчо

    20 1 Отговор
    Марш на ДПС фъфлата!
  • 16 Марко

    16 6 Отговор
    Фъфлекова така и не обясни как по друг начин може да реагира ЦИК, след доклад на ДАНС, регистриращ противозаконно поведение на зам-министър...
    Забавно е с фъфлеците у нас!

    Коментиран от #26

  • 17 Боруна Лом

    7 1 Отговор
    ДОВИЖДАНЕ, ДОВИЖДАНЕ.....
  • 18 Малко фактииии

    12 1 Отговор
    .... казала най некомпетентната от всички , разнасяща кафенца из комисиите , и както кучето си помислило ,че става за касапин , ......а всъшност си било едно булонка .......
  • 19 ТаУмВзе

    2 3 Отговор
    Ако гласуването променяше нещо, щеше да е Забранено!

    Коментиран от #21

  • 20 Закс

    6 1 Отговор
    Коя беше ти ???

    Коментиран от #34

  • 21 реру

    18 0 Отговор

    До коментар #19 от "ТаУмВзе":

    "Ако гласуването променяше нещо, щеше да е Забранено! "


    Не е така, а има една малка подробност...

  • 22 Иван

    10 1 Отговор
    Митева, ходи питай вашите бивши избиратели като мен, защо не гласуваме за вас от 2 години! Само като видях Великите Ви кадри Гроздан и Никито Василев и Паднахте тотално!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Майора

    4 6 Отговор
    Затова ли въведохте машинното гласуване , за да печелите винаги с него, Митева! Не аз , а простото Киро го каза как ала бала с машините са спечелили предните избори! Тогава защо плачете за него , още повече че в Гермснив , Франция и другаде не се използва заради фалшификации на резуктатиъе!

    Коментиран от #28

  • 25 Българин

    4 1 Отговор
    Тази 2015г. беше ликвидаторка на Национална служба по зърното.Гербаджийски сол таш.ак.
  • 26 Отговор

    9 6 Отговор

    До коментар #16 от "Марко":

    няма доклад на ДАНС, а манипулирана преписка, изпратена от доносник от ЦИК на ДАНС; машините са сертифицирани с всички участници, партии и т.н., като срокът е 17,00 в петък. ЦИК не дочака МЕУ, и слушайки Тошко и Лили спря машините, което е грубо погазване на изборния кодекс. Веднага оставка след балотажа.

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Тиква

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Майора":

    Майор или тиква си? Ти си знаеш. Не сей простотия, че в Германия и Франция не се гласува с машинен вот!
  • 29 Човек с памет

    2 9 Отговор
    Съдът каза че решението на ЦИК е правомерно. Не разбирам защо някои се изкарват по-разбирачи от съда.

    Коментиран от #31

  • 30 пенко

    1 0 Отговор
    МНОГО СИ МИСЛЯТ ,ЧЕ ОПЛЕШИВЯВАНЕТО ТЕ ПРАВИ ПО- УМЕН !!!!!!???????!!!!!!!
  • 31 реру

    13 2 Отговор

    До коментар #29 от "Човек с памет":

    "... Не разбирам защо някои се изкарват по-разбирачи от съда."


    Сигурно защото съдът отмени ОТМЯНАТА на машинния вот...

    Коментиран от #33

  • 32 много

    6 0 Отговор
    обичам, когато юристи коментират решение на съда - така лъсва тоталният им непрофесионализъм, тъй като максимата, че решенията на съда не се обсъждат, а се изпълняват е на юристите.
    Мисля, че Митева отдавна е забравила правото и се стреми да бъде обикновен политик, за когото нарушаването на нормите е нещо естествено. Явно за Митева върховенството на закона е само дъвка за наивници.
    Но не е лошо да знае, че ВАС определи решението на ЦИК като законосъобразно и правилно. С коментари като нейните идва на ред да се питаме дали и ВАС не са сбирщина от непрофесионални и некомпетентни юристи. Вероятно според Митева, освен нея няма други компетентни юристи. Нарцис ряпа да яде до Митева.
    Сигурно дори не може да направи логическа връзка между тезите си, но за нея явно това е нормално.
  • 33 проблема е

    3 11 Отговор

    До коментар #31 от "реру":

    че нищо не е отменил. Нещо повече, подчерта се, че ако министерството на ЕУ отново наруши иззискванията на закона и отново вместо министъра, писмата ги подписва зам. министърчето, то и на втория тур няма да има машини.
    Решението на ВАС буквално застреля министерството на ЕУ, ама някой нямат топки да си го признаят и се хващат като удавници за сламка, че ВАС все пак определи наличието на възможност за машинно гласуване на втория тур, но само ако се спазят изискванията за него в срок.
    Тук е единствената критика към ЦИК, т.е. че изначално решиха, че след като веждъж от министерството се издъниха, то няма да им стигне една седмица да се справят и за втория, и взеха решението си и за двата тура.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове