2 Декември, 2013 09:22 3 023 0

Близка до дядо Кирил обясни кои влизат в кръга на "меките китки" в Синода

  • митрополит кирил-
  • варна-
  • партиаршески избори-
  • неофит-
  • меките китки

Спроде свидетелката, на патриаршеските избори имало търговия с влияние и раздаване на куфарчета с пари

Близка до дядо Кирил обясни кои влизат в кръга на "меките китки" в Синода - 1
Митропорит Кирил

Варненският митрополит Кирил е получавал заплахи за живота си, а за патриаршеските избори е имало търговия с влияние чрез раздавани куфарчета с пари. Това разказа пред бТВ дама, определила се като единствения истински приятел на покойния вече дядо Кирил.

По нейно желание репортерите я наричат г-жа Христова. Месец преди да почине, варненският владика й изпратил три текстови съобщения. По телефона г-жа Христова разкри съдържанието на съобщенията, а също така и факти, за които твърди, че знае от митрополит Кирил.

„Той ми написа sms – „Внимавайте, защото меките китки са обявили война”. В следващото съобщение той дава отговора на кого – „Ще говорим, като се видим, Варна е апетитно място”. „Войната е обявена категорично на него, защото ние говорихме и предната вечер, когато бяхме на вечеря, ние говорихме за тази война - може да я наречем война, защото тя не датира от онази вечер или времето, за което говорим. Лично аз имам наблюдение, че тази война се изостри около патриаршеските избори, но тя е била и преди това - войната между дядо Кирил и митрополит Николай”, обясни Христова.

„Всеки човек, който се интересува, че с „меките китки" се визираха хората около митрополит Николай”, допълни тя и посочи, че в този кръг дядо Кирил визирал „хората около митрополит Николай, които са от Светия синод, това са - всички ги знаят - Калиник Врачански, Игнатий Плевенски, Григорий Търновски, впоследствие дядо Неофит”.

„Той първоначално беше от страната на дядо Кирил, беше много твърд поддръжник на дядо Кирил, но след това нещо се случи малко преди избора за патриарх и така дядо Неофит може да се каже, че подкрепи дядо Николай”, разказа Христова.

„Дядо Кирил ми е разказвал това, което е чул, но и той не е видял. За да бъда максимално точна - раздавали са се куфарчета с пари, имало е лобиране, изнудване, заплахи”, каза тя, но не уточни кой е раздавал въпросните куфарчета. „Куфарчета са давани на Калиник, но не мога да бъда съвсем точна. Но е имало такова нещо. Раздавали са се. Разговорът беше, че изборът е проведен нечестно, куфарчета са се раздавали. Аз не съм питала тогава, не съм се интересувала кой на кого е раздавал куфарчета”, обясни Христова.

На въпрос дали дядо Кирил е намекнал, че куфарчетата са раздавани от митрополит Николай, тя заяви: „Не само намек! Инициативата е на митрополит Николай , това се знае от всички! Това не го е измислил дядо Кирил”, категорична бе Христова.

Тя сподели, че е била силно притеснена от съобщението, че „Варна е апетитно място”. „Защото при жив, здрав митрополит - Варна е апетитно място. Нека си го кажем: митрополитът се избира за цял живот. Защо трябва Варна да е апетитно място. Той остави разговорът да продължи във време, когато ще се видим и ще говорим лично. И така това време не дойде. Апетитното място е постът на митрополита на Варна. Не е тайна, че ако овдовее, тя е изключително апетитна”, разсъждава Христова.

По думите й, самият дядо Николай лично е заплашвал митрополит Кирил. „По време на заседание го е заплашвал: Ще те убия, ще те отстраня! Той беше много притеснен. Първо беше притеснен от две неща - първо, че някой заплашва живота му, и второ, че един митрополит, който е негов събрат, може да изрече тези заплахи. Но се надяваше, че това ще остане само словесна заплаха”, обясни Христова.

„Според мен дядо Кирил е убит и аз няма да повярвам никога в другата версия, че той е отишъл да поплува и да бере миди”, категорична бе неговата близка. „Кой каза как и къде е починал дядо Кирил? Защо от направената аутопсия никъде не е споменат часът?” попита тя.

Христова все пак подчерта, че разказва свои предположения. „Моите подозрения водят към дядо Николай. Моите подозрения са си мои подозрения. В казаното дотук аз не излъгах нито една дума. Това са нещата, които са казани пред мен. Освен това има още една заплаха - от митрополит Калиник, който също е на страната на митрополит Николай, митрополит Калиник в прав текст е казал на дядо Кирил: „Аз докато съм жив, ти бялото було няма да го видиш!” заяви тя.

По думите й, третото съобщение гласяло: „Трябва да предупредиш децата да внимават с кого общуват и да ограничат някои работи”. „Тези думи са свързани отново със заплахи. На дядо Кирил по телефона му изпращаха много заплахи и тези заплахи съм почти сигурна, че съществуват още в телефона му. Те са преди всичко обиди, да се откаже от патриаршеската заплаха. Това бяха заплахи в риториката на митрополит Николай: „Ще те отстраня, ще те премахна!” Идваха от непознати телефонни номера. Той така и не можа да разбере от кого идват”, спомня си Христова.

„Аз лично бих искала да се обърна към Светия синод: Ваше високопреосвещенства, вие не сте моят синод. В моите представи Светият синод не дави хората, не ги трови, не са меки китки!”, завърши Христова в коментара си пред бТВ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове