Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 20:11 1 242 43

Ваня Григорова: Детското и майчиното здраве трябва да са приоритет за Столична община

  • софия-
  • кмет-
  • ваня григорова-
  • майки-
  • избори-
  • българия

Ваня Григорова: Детското и майчиното здраве трябва да са приоритет за Столична община

Ваня Григорова: Детското и майчиното здраве трябва да са приоритет за Столична община - 1
Снимка: БСП-София

Амбицията ни е за Столична община профилактиката, детското и майчиното здраве да са приоритет, както и да се създадат специални програми и да се задълбочат съществуващите за подкрепа на хората с репродуктивни проблеми. Това заяви кандидатът за кмет на София Ваня Григорова пред майки, с които се срещна, за да обсъдят проблемите на детското и женското общинско здравеопазване. Тя бе символичен домакин на дискусията в своята приемна на ул. "Леге" №8 в последния ден от кампанията.

“Тъй като социалната ни политика не е на ниво, меко казано, това, което смятаме, че трябва да се направи, е да подсилим профилактичните програми, които са насочени към децата и майките, да подсилим програмите, насочени към жените с репродуктивни проблеми”, каза Ваня Григорова и подчерта, че укрепването на общинското здравеопазване като цяло е един от основните приоритети в програмата й:

“Темата за здравеопазването е ключова. Ако още в детска възраст допуснем да има значителен дял на хроничните и социално значими заболявания, като затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови и някои други, независимо какво правим впоследствие, трудно бихме могли да се преборим след това тези пораснали деца да имат добро здраве и да водят пълноценен живот”, каза Ваня Григорова и допълни, че Столична община трябва да укрепи детското здравеопазване.

„Парите за детска профилактика са не повече от 10 млн. лв. годишно. Ние ще настояваме бюджетът за здравеопазване да бъде поне 2% от общия бюджета на Столична община”, категорична е Григорова и подчерта, че тези мерки ще помогнат и за подобряване на демографската ситуация в столицата.

Тя защити и идеята за всяка млада жена да се покрива от общината поне един тест за ранна диагностика на яйчниковия резерв, като превенция срещу репродуктивните проблеми.

В дискусията се включиха също Милка Христова, заместник-председател на БСП – София и на Комисията по здравеопазване и социална политика през миналия мандат на СОС и бившият министър на здравеопазването Таня Андреева.

“Аз съм изключително впечатлена, че Вие обръщате фокуса върху профилактиката”, подчерта Таня Андреева и коментира, че това е изключително важно, за да се борим с високата заболеваемост и високата смъртност в България.

Ваня Григорова и Милка Христова, която е общински съветник с три мандата зад гърба си, припомниха, че по време на кампанията са се срещали с хора, които нямат достъп до общинско и всякакво друго здравеопазване поради липса на медицински центрове и лични лекари в собствения им квартал - за целта те трябва да ходят до други райони на столицата и бяха дадени примери с „Орландовци“ и „Горна баня“.

Милка Христова посочи, че се обмисля и идеята за мобилни медицински екипи, които да посещават квартали като „Орландовци“, например.

Тя посочи също, че се обмисля идеята общината да осигури профилактика и за 10 000 деца, които остават извън детските градини.

Беше направена и неизбежната връзка между здравето и условията за достъп до масов спорт. Масовият, детският и работническият спорт трябва да се развиват. Около това се обединиха Ваня Григорова и останалите участници в дискусията.

Сред идеите на майките бе съдействие, подкрепа и популяризиране на кърменето, защото то е пряко свързано със здравето на децата и техните майки. Бе коментирано значението на банката за кърма за недоносени деца, която е общинско предприятие. Майките поискаха и повече контрол върху качеството на храната в общинските детски градини.

В отговор Григорова посочи добрия пример – Троян. Тя припомни, че това е първата община у нас, регистрирана като земеделски производител, която с произведената продукция снабдява детските градини.

Тя изрази намерение да приложи тази практика и в столицата.

„Преди години около столицата е имало пръстен от градини с екологично чисти плодове и зеленчуци, които биха могли да бъдат възстановени и от тях да се доставя чиста храна за детските градини в столицата“, убедена е Ваня Григорова.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ванчето напредва

    9 21 Отговор
    Оня комуняк пребоядисан увяхна на завоя,и Тиквата не му дава кислород..

    Коментиран от #41

  • 3 мутрофоня

    26 8 Отговор
    Ама я.кажи, как си напазари оня имот със заплатата си на чистачка.

    Коментиран от #17

  • 4 реру

    23 7 Отговор
    Този явно е пропуснала да напомни...

  • 5 УСА боклук

    7 6 Отговор
    Т.н Бочко каза: Да гласуваме за кандидата на правителството.
    Този т.н. Бочко не е добре с акъла.
  • 6 ГОРСКИ

    9 21 Отговор
    Ако ми разрешат ще гласувам два пъти за Григорова защото партиите разделят народа!!!!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Инокентия

    11 22 Отговор
    Браво Ванче, точно така мачкайй - всички нормални хора ще гласуваме за теб ! ! !
  • 9 Кирчо

    1 7 Отговор
    Аз барабар Петко с мъжете ще гласувам за бай Петко
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ха ха

    16 5 Отговор
    Голямата уста пак се е изходила. Дай да ги видим тези твои приоритети, които в момента не са приоритети, ама трябва да са приоритети! И после ни подреди твоите приоритети по важност...
    Да чуем голямата москалска уста?

    Коментиран от #18

  • 13 Халил

    15 5 Отговор
    Ваня заедно с учението на Ленин и Сталин ще поведе бедните и добрите хора към комунизъма
  • 14 Лаборант

    12 6 Отговор
    След като я подкрепя Волен Сидеров явно ще вдигне цената на чистия спирт и затова няма да гласувам за нея>
  • 15 Беги

    6 4 Отговор
    От тука,ма!
  • 16 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 12 Отговор
    Ваня Победа
  • 17 Ай,ся!

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "мутрофоня":

    Когато се е сдобила с къща за половин милион,вече не е била чистачка,а синдикалистка.С 2 хиляди заплата.
  • 18 я па,за

    6 7 Отговор

    До коментар #12 от "ха ха":

    Ментак-сглобкаджииски конь,нема да гласувам..оти целата му конюшня е от ДС,и 86 винаги е по големо от 85..кеф ми е тия пет млн.лв,дека ги е извадил за неделя-да му пропаднат,,
  • 19 Буда е невероятно гоvно!

    6 8 Отговор
    Невероятен иzрод.Ваня, нормалните сме с теб!
  • 20 Майна

    6 5 Отговор
    Знаете ли ,че циганските племена също са семити..
    Те също само взимат от обществото, но никога не се интегрират

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Аре бе

    8 2 Отговор

    До коментар #20 от "Майна":

    Ти как се интегрира?
  • 23 Русофил

    11 5 Отговор
    Приоритет на ромката путинофилка Григорова, с властта си на кмет е да засели всички роми
    от провинцията в София и да я превърне в гето.

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    4 10 Отговор

    До коментар #23 от "Русофил":

    Киро Умното и Васко Ухото са мобилизирали всички тролчета да пишат против Ваня. Представете си какъв страх ги тресе, че утре на балотажа може да загубят. Искат да си изберат "гладен капиталист" за кмет, който върти паричките на червената ДС.
  • 26 Васил

    7 3 Отговор
    Айде бе така ли ти подшушна г-жа Нинова каква работа може да очаквате от Ваня Григорова като никога не заемала ръководен пост и не е работила с големи капитали а е била лежачка от аванс до заплата.
  • 27 Брендолета

    6 3 Отговор
    Тази г-жа мисли като синдикалистка. Няма лошо, но приоритет на европейска столица е инфраструктура, икономика, транспорт, финанси! Та така.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ЧАКАЙ ЧААКАЙ МАЛКО☝

    5 3 Отговор
    ГРИЖАТА НА КМЕТА Е
    КЪДЕ ДА ДА НАСТАНИ ДЕЦАТА
    А НЕ ДА КАЗВА КАК ДА СЕ ПРАВЯТ,🤔....
  • 30 ЧИЧИ

    2 4 Отговор
    ДАВАЙЙ ВАНЯ МАЧКАЙ ШАЙКАТА И ШАРЛАТАНИТЕ ОГРАБИЛИ СОФИЯ
  • 31 Айде

    1 2 Отговор
    А мъжкото здраве, защо не!?
  • 32 Тази

    3 2 Отговор
    Тази ромка обещава от 9 кладенеца вода,като че ли нещо зависи от нея.Както Данчето така и на тая мафията ще й скръцне със зъби и който я издига ще я впряга.Но общинския съвет е от голямо значение.Промяна може да има само ако ПП-ДБ победят.Ромката като синдик само пожелания говори,а другите имат екип,който в детайли познава проблемите в общината и имат воля за промяна и в прочутата Топлофикация,имат решения.Не само празни приказки.Ромката като я слушаш ще направи София социална трапезария и ще събере всички роми от цяла България в СофиЧестито,софиянци София - Романа !!!!!!!!
  • 33 Честито

    3 2 Отговор
    Честито,софиянци София ще стане най-голямото гето в България!Ромката ще ги хни,лекува,манипулира и София ще расте,расте като бунище в гето.Евалла!
  • 34 Тази

    1 2 Отговор
    Тази ромка обещава от 9 кладенеца вода,като че ли нещо зависи от нея.Както Данчето така и на тая мафията ще й скръцне със зъби и който я издига ще я впряга.Но общинския съвет е от голямо значение.Промяна може да има само ако ПП-ДБ победят.Ромката като синдик само пожелания говори,а другите имат екип,който в детайли познава проблемите в общината и имат воля за промяна и в прочутата Топлофикация,имат решения.Не само празни приказки.Ромката като я слушаш ще направи София социална трапезария и ще събере всички роми от цяла България в СофиЧестито,софиянци София - Романа !!!!!!!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 А ПРАХУЛЯКА ПАК НЯМА

    0 2 Отговор
    ДА Е ПРИОРИТЕТ.. ЩОМ И ТАЯ НЯМА ДА ИЗМИЕ УЛИЦИТЕ...... Е ОТ СЪЩОТО СОРИСОИДНА КОТИЛО.
  • 38 Не може само с

    0 1 Отговор
    Плодове и зеленчуци да се хранят децата. И мръвки трябват. Да развием животновъдството по околовръстните софийски ливади и равното софийско поле
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Въпросът

    1 0 Отговор
    Само Григорова ли говори, а къде е Терзиев?
    Какво стана с него?
    Да не са се наговорили нещо?
  • 41 Ванчето има

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ванчето напредва":

    Пари... за колиета и висулки на Тифани по 6678лв,
    а вие балами .... лапни шарани
    за Варненското езеро сте.
  • 42 Троян

    0 1 Отговор
    Вече съм за пример пред София?
    А ще стана ли и столица на България вече?
  • 43 Д-р Хаус

    0 0 Отговор
    Някакви нови отрепки купени от новите си господари ни обясняват колко лошо е да купуваме ефтин газ от Русия - страната която ни е освободила от 500 г. Турско робство за да купуваме 3-4 пъти по скъп шистов газ от същия техен господар, като ни обичат да ни заробват за поколения напред в тая мерзка сделка... Докога ще ги търпим?. Ние не сме им роби. Трябва да ги изметем докато можем. После ще бъде късно..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове