Last news in Fakti

4 Ноември, 2023 09:34 2 100 29

Бивш социален министър: Пенсиите трябва да се изчисляват спрямо това, с което сме допринесли към бюджета

  • минимална работна заплата-
  • пенсии

526 лв. е новата линия на бедност, оттук веднага ще излезнат повишени социални разходи. Цялата система на социалното подпомагане минава на нов принцип, каза Христина Христова

Бивш социален министър:  Пенсиите трябва да се изчисляват спрямо това, с което сме допринесли към бюджета - 1

Нямаме още яснота по всички параметри на Бюджет 2024. Ще бъдат напрегнати дебатите поради повишените социални разходи. Някои отрасли още не са стъпили на краката си след Ковид пандемията.

Това заяви в студиото на Euronews Bulgaria бившият социален министър Христина Христова.

526 лв. е новата линия на бедност, оттук веднага ще излезнат повишени социални разходи. Цялата система на социалното подпомагане минава на нов принцип. Преди се определяше на един минимален доход от 75 лв., сега има едно по-честно отношение спрямо хората. Държавата заявява колко може да покрие от тази линия на бедност.

Засега достъпът до социални помощи е 30% от тази линия на бедност. Тази степен се повишава при възрастни, самотни хора, хора с увреждания и т.н. Още едно решение скоро взе правителството - минималната работна заплата от 790 лв. да се повиши на 933 лв. за 2024г.

Проблемът с коледните добавки за пенсионерите има етичен характер. От 2005 г. се дават такива надбавки. В някоя от годините имаше и Великденски. Според мен пенсиите трябва да се изчисляват спрямо това, с което сме допринесли към бюджета. Не трябва тези суми да се смятат към пенсиите. Те са някакъв бонус от държавата.

Мисля, че е стъпка в правилната посока работодателите да плащат първите 2 дни от болничния. Те и без това осигуряват своя работник. 60% от тази вноска поема работодателя. Той вече е осигурил това право на болничен, а след това отново да плаща не е правилно относно баланса в системата на социалното осигуряване.

Аз мисля, че минималната работна заплата е най-малката цена на труда в България. Правилно е майчинството да е равно на този труд, така че е правилен този разчет майчинството за втората година да бъде 933 лв. или равно на минималната работна заплата.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мхааа

    39 3 Отговор
    По тази логика тази не трябва да взема пенсия.
  • 2 Нах

    39 2 Отговор
    Че те депутатите ако се пенсионират трябва да умрат от глад.
  • 3 глоги

    17 3 Отговор
    БившА социалНА министърКА

    Коментиран от #25, #26

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 германеца

    27 2 Отговор
    Не е лошо да подбирате снимките , за да не плашите хората.
  • 6 Вики

    16 1 Отговор
    Прочетох заглавието като - пенисите трябва да се изчисляват.....та първоначално проявих интерес!
  • 7 бушприт

    16 7 Отговор
    Добавки на пенсионерите за Коледа Асенчо не иска да дава. Добавките ще си ги усвоят с Кирчо и пенсиите им в бъдеще ще се увеличат. Най-лесно се взимат парите на възрастните хора,защото няма закон,който да утвърди тези суми.

    Коментиран от #23

  • 8 Българка

    18 2 Отговор
    Тази уяла се бивша министЕрка даже не знае каква е минималната рабитна заплата. А тя е 780,00 лв, не е 790 лв. И нормално е за "величията" във властта, на които ние сме плащали незаслужено високи заплати, та дори и осигуровките им, да драпат за принос към бджета. Но истинския принос не е на вредните чантаджии, а мнооооогото работещи бедни, които ги издържат
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ОБЕКТИВНИЯ

    14 5 Отговор
    Направете така, че парите за пенсия да се превеждат в лични сметки! Когато някой се пенсионира ще знае с какви средства разполага!
    Цялата финансова (пенсионна) система е компрометирана!
  • 12 фактите

    19 1 Отговор
    Дъщерята на тая - Силвия Козерева е назначена без конкурс като търговско аташе и вече пет години взима валутна заплата без да работи нищо. В посолството има още двама търговски, които вършат работота, тази само си вее дебблеия гз. Но е женена за грък и трябва да подпомагаме и гръцките граждани.
  • 13 Голям зор

    15 0 Отговор
    Работещите бедни мнооого допринесоха но те постоянно изчезват.
  • 14 Русофил

    22 0 Отговор
    Пенсиите трябва да се изчисляват спрямо това, с което сме допринесли към бюджета - колко много
    престъпления разкриха от МВР, прокуратурата, съда, ДАНС и внесоха парите в бюджета. Тези трябва
    да са с отрицателни пенсии бе.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 1221

    10 1 Отговор
    Мина ви времето да казвате какво трябва!
  • 17 ОБЕКТИВНИЯ

    15 0 Отговор
    Така наречените "РАБОТОДАТЕЛИ" имат
    най-голяма вина за МИЗЕРНИТЕ пенсии!
    Правят вноски в бюджета върху минимална заплата хората работят по 10 и повече часа на ден. НЯМА КОНТРОЛ И ЯКИ ГЛОБИ!
  • 18 един

    20 1 Отговор
    "Спрямо това което сме допринесли за бюджета",а аз бих добавил и спрямо това което си получил от бюджета!Йордан Цонев вечният депутат колко пенсия ще вземе,и тоя дето цял живот е работил в производството на ниска заплата колко пенсия ще получи!Моля,бившата министърка да не дърпа чергата към нея си,няма как всички българи да са министри,депутати или с високи заплати!
  • 19 хммм

    12 1 Отговор
    Аз искам да получавам пенсия за времето, което съм работил, пък дори да е и 1 година. А сега, ако не ти достига някой и друг месец и не можеш да си купиш (?!?!?!) губиш повече от 10г трудов стаж.
    Абсолютно несправедливо!
    Поне да ми върнат вноските, които съм правил.
  • 20 До кога, чорбаджиите

    13 0 Отговор
    ще плащат половината заплата под масата? Затова пенсиите са ниски. Освен това, хората трябва да се пенсионира на 62г. максимум и да им се изплащат пенсиите спрямо натрупаният стаж, а не да чакат до 67 г. и тогава. Защото имаше периоди по " демокрацията" през 90-те, когато хората оцеляваха без трудови договори.
  • 21 принос ли

    12 2 Отговор
    Замислям се сериозно и се питам, всички вие, които бяхте управляващи, а и другите сега - какъв принос имате ? Дали пенсионната ни система е наред, дали имаме качествено здравеопазване, дали социалната ни политика е правилна и дали всичко друго функционира добре, за да имаме една добре уредена и просперираща държава? Нищо, никъде не е наред, но онези, от които зависят нещата безсрамно твърдят, че техният принос е най-голям, та да имат оправдание за огромните си заплати, респективно настоящи и бъдещи пенсии.. Нищо не се подобрява, освен личния финансов резултат и благосъстоянието на семействата им .В това време обикновения човек си върши съвестно работата, не знае що е почивка, спокоствие, на неговия труд се крепи държавата, едва оцелява до пенсия, често се разминава с нея, а ако я получи е някаква трохичка, в сравнение с пенсиите на така наречения "елит", защото истината е, че огромна част от властимащите са във властта само заради личните облаги. Нагледахме се на псевдо приносители, наслушахме се на празнодумци. Приносът им си личи, по нивото на живот на обикновения човек.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Експерт

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "бушприт":

    ЗАКОНЪТ ЗА БЮДЖЕТА ДРАГИ, ФИКСИРА ВСЯКА ГОДИНА БЮДЖЕТНИТЕ ЗАПЛАТИ-АДМИНИСТРАЦИЯ, ПОЛИЦИЯ, АРМИЯ, УЧИТЕЛИ
    ЛЕКАРИ И ПЕНСИОНЕРИТЕ! ЗАТОВА БЮДЖЕТЪТ НА ДЪРЖАВАТА Е ТОЛКОВА ВАЖЕН!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Пешо

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "глоги":

    Добре, че има хора като Вас, които да нспомнят, че в българския език има род! Подкрепям усилията Ви!
  • 26 лкьхбн

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "глоги":

    Има разписани правила за правопис на някои професии/ длъжности. Малко попрочети. Доцент, професор, асистент, министър, адвокат, съдия, доктор, колега... не се променят по род.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 пенко

    3 0 Отговор
    НЕ СЕ ПЛАШЕТЕ ПЕНСИОНЕРИ ---ВЕЩИЦИ ИМА САМО В ПРИКАЗКИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 29 Писна ми от такива грамофони

    7 0 Отговор
    Когато си станал министър благодарение на гънката между бузите, няма начин да не ръсиш такива глупости. Какво да.кажат тези българи, които имат идеи, изобретения, патенти, но не могат да ги реализират, защото формулата на "швейцарското правило" била да внесат пари пък после ще видим...Ами ще емигрират!..ОРИГИНАЛНОТО ШВЕЙЦАРСКО ПРАВИЛО, ХРИСТОВА ГЛАСИ, ЧЕ АКО ПОПРЕЧИШ НА ИДЕИ , КОИТО ВОДЯТ ДО ПЕЧАЛБИ НА ДЪРЖАВАТА, ЩЕ ОСТАНЕШ НЕ САМО БЕЗ ПЕНСИЯ, НО И ЩЕ ЛЕЖИШ В ЗАТВОРА! ЗАТОВА МЪЛЧИ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове