Last news in Fakti

4 Ноември, 2023 12:35 1 481 20

Валерий Тодоров: Няма причини Ангел Григоров да бъде обвинен в каквото и да е, мярката е политически акт

  • акредитация-
  • български журналист-
  • москва

Той определи случилото се така - Използване на политически средства за неутрализиране на неудобните медии, хора, коментари

Валерий Тодоров: Няма причини Ангел Григоров да бъде обвинен в каквото и да е, мярката е политически акт - 1

"Няма причини Ангел Григоров да бъде обвинен в каквото и да е. Те нямат аргументи срещу него лично. Мярката се приближава до политически акт". Това заяви пред БНР Валерий Тодоров - журналист и бивш генерален директор на Българското национално радио.

Той коментира новината от вчера, когато Русия нареди на кореспондента на Българското национално радио в Москва Ангел Григоров да напусне страната в отговор на решението на българските власти да изгонят от България кореспондента на вестник "Росийская газета" Александър Гацак.

Тодоров определи случилото се така "Използване на политически средства за неутрализиране на неудобните медии, хора, коментари".

"Играта с чуждестранните агенти е взаимствана от американския закон, само че той там се прилага по друг начин. Прилагането на един остарял закон в днешно време създава неприятни усещания и прецеденти. Въпреки всичко руските журналисти успяват да кажат част от това, което мислят и да изразят отношението си. Но атмосферата е много трудна. Дори за дума, фраза, намек следват тежки санкции. Реално какво се случва в руското общество на тема "Свобода на изразяване, медии" е скрито в сянката на едно натрупващо се недоволство. Реалните тенденции вероятно ще се очертаят при една друга развръзка", коментира Валерий Тодоров.

Според него мярката към Ангел по скоро е реципрочна, а не огледална. Всички чужденци в Русия на 3 месеца си продължават регистрацията, което важи и за кореспондентите, подчерта журналистът.

"Да не излезе цялата история едно поведение, което да оправдае упреците срещу службите".

Заповедта за Гацак е подписана от председателя на ДАНС, добави Тодоров. Той отбеляза, че кореспондентите са акредитирани към Външното ни министерство и именно то трябва първо да предприеме мерки и чак след това са ДАНС и Миграционната служба. А защо няма съгласуваност между ДАНС и Миграционната служба, попита той.

"Тази демонстративна агресивност към този тип граждани, която проявяват службите, идва малко отгоре. Възможно е това да е линия, която идва отвън, но не винаги нашият национален интерес съвпада с интереса на наши съюзници", категоричен бе Валерий Тодоров.

Журналистът Александър Велев, който също е бивш генерален директор на БНР, изказа мнението си, че Русия губи от това, че прекратява акредитацията на Ангел Григоров.

"Ангел беше единственият български журналист, който предаваше от Москва. В момента, в който западните журналисти се изтеглиха от Русия, Ангел остана на място и продължаваше да предава. Русия по този начин единствено дава политически знак. Тя не може да докаже или обвини Ангел в някаква друга дейност освен журналистическа. Самият Ангел казва, че за 6-те години, когато е бил там, нито веднъж не е имало намеса на руските власти в неговата работа, т.е. не е имало и недоволство. Акредитация се отнема по други причини. Това е политически акт, с който се показва отношение към това, което се случи с Гацак. Има разлика между двете неща и тя е съществена. ДАНС има данни, че Гацак не е извършвал само журналистическа дейност. Ангел попада като жертва в цялата тази игра".

Александър Велев подчерта, че отнемането на акредитация се случва навсякъде, като има различни причини. По думите му тук причината е политическа.

Отношенията ни са достатъчно обтегнати, подчерта той. И отбеляза още един важен момент - че България няма да получава от свой източник информация за това какво се случва в Русия.

Когато ДАНС взима такова решение за експулсиране, трябва да има много сериозни аргументи, категоричен бе журналистът в коментар за експулсирането на руския журналист от България.

"Но щом се криеш в руското посолство, значи има причина да се криеш там. Нещата не са черно и бяло. Ясно е, че има нещо, заради което Гацак е помолен да напусне. Освен това, отнемайки акредитацията на Гацак, не се отнема правото на руската медия да изпрати друг журналист. Тази отворена възможност съществува и за националното радио".

Идвайки си в България, Ангел ще има много по-големи възможности да разкаже за случващото се в Русия, каза също Александър Велев.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Циник

    34 3 Отговор
    Естествено, че е политически акт, бе, Капитан Очеваден. Това е отговор на провокативните политически актове на нашите продажни политици. И това е само началото.
  • 2 Сандо

    26 4 Отговор
    То и за руския журналист нищо не беше показано и доказано,ама нали сме по-големи светци и от Папата ... .Сега някои нещастници ще отнесат тояги по гърбините си заради преклонените главици на управляващите.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Отношенията са ни обтегнати

    23 4 Отговор
    заради една група национални предатели в България като ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, продаващи ни и изпълняващи интригите на САЩ, вместо интересите на България!
  • 5 мхааа

    3 19 Отговор
    Важното е великия Пиздюхин и нашенските копейки да са щастливи и доволни.
  • 6 Докато не изгоним Митрофанова

    5 20 Отговор
    все така ще е. Руснака от компромис не разбира!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Валерии Тодоров не е наясно!

    2 9 Отговор
    Във Външно работят предимно путинофили!
  • 9 Нищо лично

    21 1 Отговор
    Просто реципрочни действия на Русия спрямо нас. Марчето Захарова беше кратка - око за око, зъб за зъб.
  • 10 гражданин

    20 2 Отговор
    и нашите управляващи са с шизофренията на Зеленски, първо правят враждебни актове към Русия, после реват като малки бебета, когато от отсрещната страна получат същия отговор, кога ще имаме сериозни хора за елит, да управляват тази изтерзана държава както трябва
  • 11 Валери,

    11 1 Отговор
    ти като професионалист трябва да знаеш и да не се ловиш на поръчка на медиите и Министерството на пеликанката да говориш глупости.
    Въоблще не засягаш ( както ти така и изгонения наш кореспондент) въпроса за вината на изгонения от България кореспондент. Това, което се прави с нашия журналист, е политическа РЕЦИПРОЧНА процедура. И ти ли не знаеш това???!!!
    Какво ли не правим срещу Русия да покажем колко сме верни на наглосаксите, а очакваме те да се държат като гобелия брат и да прощават (цитирам Борисов в краката на Путин преди няколко гидини).
  • 12 ИСТИНАТА

    6 1 Отговор
    Размисли в абсурдния ден за размисъл

    По кой закон в избирателните списъци фигурират стотици хиляди "мъртви души"?
    В останалите държави в ЕС има активна регистрация и няма НИТО ЕДНА "мъртва душа"!

    В неделя ще избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони.

    В четири кметства ще има балотаж, в който ще участват трима кандидати,
    тъй като вторият и третият са с еднакъв брой гласове –
    Сухозем, Драгаш войвода, Добрина, Васильово.

    Изборът на кметовете може да се определи дори само с един глас преднина!
    А "мъртвите души" са стотици хиляди!

    Абсурдно и незаконно, в нарушение на чл.6.ал.2. от Конституцията на РБ
    е привилегироването на водачите на листи с гласовете на неотбелязалите преференции!

    В парламента, в прокуратурата и в Конституционния съд са само функционални идиоти!
    Независимо дали са завършили Харвард, или милиционерската школа!

    Или не са функционални идиоти, а подбрани другари,
    с цел да превръщат българите
    в безгласна овца с бюлетина!

    Но направо невъзможно абсурден е денят за размисъл!

    Мислите ли, че се спазва забраната за употреба на алкохол в изборния ден?

    И партии и кандидати,
    продължават да агитират не само в денят на изборите,
    но и в изборният ден!
    Дори и пред избирателните комисии!
    Чрез агитационни билбордове и плакати!

    Размишлявайки, в абсурдния ден за размисъл,
    стигам до извода, че всички "отговорни фактори" в държавата,
    са ни превърнали в тълпи тъпи овце с бюлетин
  • 13 Град Симитли

    8 4 Отговор
    ".... Но щом се криеш в руското посолство, значи има причина да се криеш там..."
    ... Че къде да се скрие, у вас ли Бе, велев?!
  • 14 До г-н ВалериЙ Тодоров

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Как черпеше и предаваше информация г-н Григоров от Москва? Може би разговаряйки с руски политици и блогъри? Т.е.така както и руският журналист у нас.Значи е шпионирал.
  • 15 Цънцарово джудже

    8 1 Отговор
    Каквото повикало,такова се и обадило умнико!
  • 16 а ааа

    1 0 Отговор
    Всички бгпиздери на барикадата.
  • 17 Вражалец

    10 0 Отговор
    Да уточним ние гоним,те ни връщат жеста. Нещо неясно? Доказателства - НЯМА. Руски канали- спрени. Украински- НЕ. Демокрация и плурализъм у нас. А се чудим защо другите отвръщат със същото.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ууу еее

    1 0 Отговор
    Джуджжетто Путин е виновен, се е в поза евроатлантически попки да целува, та не спряга метанът на ЕС и на България. Както да беше спрял метанът на Сърбия и Унгария - те д търсят сметка на България
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове