Last news in Fakti

8 Ноември, 2023 20:22 1 956 18

Заради хвърлено паве срещу полицаи: Бивш футболист е осъден на пробация за две години

  • присъда-
  • пробация-
  • протести

Александър Бранеков е заснет по време на масовия протест от 2 септември 2020 г. срещу правителството на Борисов

Заради хвърлено паве срещу полицаи: Бивш футболист е осъден на пробация за две години - 1

Бившият футболист Александър Бранеков е окончателно осъден на пробация за хвърлено паве по полицейски кордон по време на протестите срещу правителството на ГЕРБ на 2 септември 2020 г., съобщи "Лекс", като се позова на окончателно решение на Софийския градски съд (СГС), който за втори път гледа делото, след като миналата година оправда Бранеков, но след това Върховният касационен съд отмени присъдата.

До обвинението срещу бившия футболист на ЦСКА, „Локомотив“ София и „Славия“ се стигна, след като беше заснет по време на масовия протест от 2 септември 2020 г. Тогава двама от полицаите, охранявали събитието пред Министерския съвет и Народното събрание, получили информация и видеоклип с мъж в червена тениска, който хвърля паве по кордона от униформени.

Полицаите го видели до фонтана пред президентството, откъдето той вече само наблюдавал случващото се с брат си и баща си. Служителите на МВР имали нареждане само да следят Бранеков и те го последвали до метростанция „Сердика“, където го задържали преди да се качи на метрото. Той попитал защо го задържат, съобщил трите си имена и казал, че не е създавал проблеми, а е треньор по футбол на деца. Единият от полицаите свидетелства, че останал учуден, след като разбрал, че Бранеков е футболен треньор, но му обяснил, че го арестуват за хвърленото паве по полицейския кордон.

Защитата на подсъдимия пък отричаше да е хвърлял предмет с аргумент, че от записа не може да се прави категоричен извод, че става дума за паве. В обясненията си пък Бранеков заяви, че в нито един момент по време на протеста не е имал идея за агресия и насилие.

Според него името му е използвано, тъй като е разпознаваема личност с над 200 мача в българското първенство. Пред съда той заявява, че ако е искал да създава проблеми, нямало да отиде на протеста с яркочервена тениска и добавя, че всеки, който го познава, може да потвърди, че не е агресивен.

Той беше обвинен за хулиганство с изключителна дързост или цинизъм, което се наказва с до 5 години затвор. На първа инстанция обаче съдия Петя Топалова от Софийския районен съд го призна за виновен по основния състав за хулиганство, който предвижда до 2 години затвор, след като прие, че проявата не се отличава с изключителен цинизъм или дързост.

От мотивите към присъдата на СРС стана ясно, че само две седмици преди случая на протестите в София, Бранеков се е споразумял с прокуратурата за условна присъда от 6 месеца затвор, след като е бил хванат да шофира пиян.

След това състав на СГС с председател и докладчик Вера Чочкова се съгласи с тезата на защитата и прие, че от записа не може да се направи категоричен извод, че е направен точно на 2 септември, че на него е именно Бранеков и че със сигурност хвърля паве.

ВКС обаче отмени присъдата и отхвърли всички възражения на градския съд, като в решението му се казваше, че е обяснимо вещите лица, които са правили експертизата да не могат да кажат категорично, че е хвърлено паве. Според ВКС обаче до този извод може да се стигне и при оглед на обстановката на площада, който е с такава настилка, от цвета, обема и формата на заснетия предмет.

Делото се върна отново в СГС, а съставът на съда с председател и докладчик Снежина Колева напълно сподели изводите на първата инстанция.

Така Бранеков е осъден на пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес за 2 години, периодични срещи с пробационен служител за 2 години и обществено порицание. То ще се изрази в това присъдата да бъде поставена за един месец на информационно табло в сградата на общината в район „Илинден“.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Човека е невинен

    16 5 Отговор
    Какъв е тоя съд.
  • 2 Значи Тулупа може да ни краде

    18 5 Отговор
    А полицията подчинена на тогавашния министър да го пази от окрадения народ.
  • 3 Ма той човеко

    9 6 Отговор
    Да не е мятал гранати?
  • 4 Taка е редно

    10 9 Отговор
    Вашият човек е вече с две присъди. Ако беше протестирал с ръцете в джобовете никой нямаше да го закача. Сърдете се на онези, които ви подведоха да протестирате. Останахте излъгани. Но някои ще го отнесат по-сериозно. Законът не прави разлика между жълтопаветник и квартален хулиган.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Рамбо

    12 5 Отговор

    До коментар #4 от "Taка е редно":

    Полицаите в Бобов дол замерват хората с камъни и никой не ги арестува, що така!
  • 7 Муньо

    9 3 Отговор
    Сега да иде да замери американски полицай, да види колко ще му дадат

    Коментиран от #18

  • 8 тиквенсониада

    16 6 Отговор
    А какво стана с полицаите , които биха протестъри под колоните в София ? За тях нищо , вече 3 години !!!
  • 9 Зайо Байо

    11 5 Отговор
    Полицията пази крадците и лъжците от гнева на поробените ли ?
  • 10 В име на ВИМЕ

    10 5 Отговор
    При толкова доказателства за зулумите , кражбите и далаверите на Бойко Банкянски и той все още и на свобода ! А даже не е подведен под отговорност ! Е , това е правосъдие и справедливост !
  • 11 Олят О тялО

    10 5 Отговор
    За съжаление БОЙКОВЩИНАТА е заляла цялата ни държава ! И всичко това е последица от нея ! Ще й сърбаме попарата още дълго време !
  • 12 ...

    5 5 Отговор
    Този е направо за затвора.
  • 13 проба

    2 2 Отговор
    Този по ми прилича на джихадист, отколкото на футболист!
    И кво ще му пробват на тази пробация ? От туршията ли?
  • 14 Последния Софиянец

    6 3 Отговор
    И за какво се борихме? Кирчо да клекне на новия шеф на ДПС Шиши и да изпере Тиквата...Срам. Поне ми остана спомена, че се отърках веднъж в прилепналите дънки на Майчето

    Коментиран от #16

  • 15 Бегай !

    4 0 Отговор
    Че то при Бай Тошо нямаше такива гаври с хората бе !
  • 16 Шамара

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    И аз се отърках някъде, докато спеше под моста кухар !
  • 17 Тренер

    4 0 Отговор
    Снимали го а Бокю като го снимали гол под чаршафа с пачките и проститутките в правителствената резиденция няма пробация.Значи така може за пример на целия български народ.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове