Last news in Fakti

9 Ноември, 2023 09:11 1 763 19

Енергиен експерт за дерогацията: От март до юли 2023 г. "Лукойл" е генерирал допълнително 1 млрд. евро

  • дерогация-
  • свръхпечалби

Дерогацията не е дадена на "Лукойл" за да прави свръхпечалба, както се получава, а за да гарантира доставките само на българските потребители", обобщи Мартин Владимиров

Енергиен експерт за дерогацията: От март до юли 2023 г.  "Лукойл" е генерирал допълнително 1 млрд. евро - 1

Дерогацията не понижава цените на горивата у нас, а генерира свръхпечалба за "Лукойл". Това заяви в студиото на БНТ Мартин Владимиров - енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

"Дерогацията не е понижила цените на горивата у нас. Те се запазват на близки до средноевропейски цени, въпреки че са една идея по-ниски - около 5%. Със сигурност не са над 20% по-ниски, както трябва да бъдат , ако се вземат впредвид производствените разходи на рафинерията в Бургас, която произвежда горива при цена на суровия нефт от 60-70 долара за барел. При средни цена на пазара около 90 долара", подчерта Мартин Владимиров.

"Редица правителства вече, откакто влезе дерогацията в сила, помагат за това "Лукойл" да генерира свръхпечалба, която се изчислява общо от март 2022 година около 3 млрд. долара. Току що публикувахме разследване, направено от Центъра за изследване на демокрацията, международната организация "Global witness" и финландски център за енергийни проучвания - само за тази година от март до юли "Лукойл" е генерирал допълнително 1 млрд. евро - както заради потреблението у нас на руски суровт нефт, така и заради износа на финални горива за страни от целия свят. Това противоречи на дерогацията, която не позволява износ на горива за други страни, освен за Украйна. Дерогацията не е дадена на "Лукойл" за да прави свръхпечалба, както се получава, а за да гарантира доставките само на българските потребители", обобщи експертът.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 3 Отговор
    Нещо не сте наясно що е то
    СВРЪХПЕЧАЛБА❗
  • 2 Кантар

    14 1 Отговор
    От написаното излиза , че лукойл корумпира всички правителства , за да може да си прави свръгпечалба.
  • 3 Тоя каква брада е пуснал само

    14 6 Отговор
    сигурно да прикрие жълтото около устата му, шорошидчето gнуsно.
  • 4 Къв енергиен експерт е тоя бе?

    12 5 Отговор
    Тоя сигурно не знае какво да налее в резервоара (ако има книжка и кара кола, де).

    Коментиран от #14

  • 5 БСП за България и Радев

    10 3 Отговор
    Е и? Тези пари са отишли за благородна кауза в Русия - денацификация и освобождение първо на Украйна, после на цялата Европа. Аз с гордост съм допринесъл с левче на литър повече за бензина, който зареждам
  • 6 Варна

    12 2 Отговор
    Признавам си, че вече трудно издържам да слушам и чета откровени простотии на дилетанти, които се изявяват в медиите. - Интересно е как този недорасъл енергиен експерт се е докопал до подобна информация. За да се сдобиеш с нея посредата на годината е възможно само ако разполагаш с вътрешна информация от отчетите им за приходите и разходите.
    - Как мислите дали този на снимката, който твърди подобен резултат има достъп да фирмените отчети?
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 2 Отговор
    Нещо за СВРЪХЗАГУБИТЕ на Дънди, дето ни краде златото❗🤔❗🤔❗
  • 8 Аз съм от ссср

    9 2 Отговор
    Този не е никакъв експерт а мисирка,пускат го да плюва по Русия и Лукойл. Цената на горивата във България са наи ниските във Европа,около 1лв надолу.
  • 9 Демократ

    4 4 Отговор
    Лукойл е огледало на случващото се в България 34 години, а то е продажба на националните ни интереси на Москва. 100% зависимост на енергетиката ни от Русия е обричане на икономиката ни и на развитието на България. Ако бяхме независима държава, щяхме първо да проучим и използваме собствените си богати енергийни ресурси, да внасяне петрол от други страни, но тогава нямаше руско-българската енергийна мафия да забогатее безмерно на гърба на българския народ, щеше да има свободен енергиен пазар, но Кремъл не разрешава свобода и българските русороби процъфтяват. Затова не разрешават промяна на статуквото с всички КГБ средства. Трябва да внимават,защото Путин инфарктира шефа на Лукойл.
  • 10 Някой си

    6 2 Отговор
    Много е тъжно да видиш такива некомпетентни хора да говорят пред медиите и да лъжат хората. Никъде не е казано, че Лукойл не може да изнася горива за други страни, може да изнася, но не и за страни в ЕС само, за целият останал свят може да изнася и изнася. Цените били много високи..... няма държава в ЕС с бензин под или около 4 лв. Вече е друг въпрос колко литра един българин може да си купи с една заплата в сравнение с един от всички останали страни в ЕС. Доколкото съм запознат всички данъци са платени, но тези данъци явно са отишли в някой друг джоб, а не в държава.....
  • 11 Нашамарих Мишо

    3 0 Отговор
    Вие не разбрахте ли че не може да направите нищо на Лукойл. Само да кажат че затварят и пет хиляди работници остават без работа, ще им наливате пари колкото поискат. Хвърляте пепел в очите на хората имитирате, че вършите нещо. Много добре знаете че няма да стане нищо защото ще последват вълна от протести не знам само как още има заблудени хора да ви вярват.
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор
    Мамят яко наивните!
    Може ли търговец да препродава една стока с надценка 100% и това да не е СВРЪХПЕЧАЛБА ❓❗- МОЖЕ 🤔
    Може ли производител да увеличи производството без да вдига цената и да се окаже със СВРЪХПЕЧАЛБА❓❗-
    МОЖЕ 🤔
  • 13 Бай Дън

    3 2 Отговор
    Значи когато Дънди ни ограбва може защото е канадска фирма, а когато Лукойл ни продава евтино не може защото работи с Руски суровини. Тук влиза п пълна сила поговорката “ Аз не сакам на мен да ми е добре, аз сакам на Вуте да му е зле”. В София сме ги събрали главоци които искат и правят всичко възможно на народа да му е зле.
  • 14 Е, как какъв -

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Къв енергиен експерт е тоя бе?":

    Като повечето “експерти” у нас - комплексирано недоносче, отгледано на соросова хранилка, на което са внушили, че макар, че той самият дори се смята за смотаняк, като застанат соросоидите зад него, той става голяма работа и миже на воля да говори идиотиите, които са го научили!
  • 15 Яяяяя

    2 0 Отговор
    Ех, само чуждата кошница ни интересува , ако със същия хъс работи за развитие на икономиката ще сме много напред
  • 16 Продават

    0 0 Отговор
    с няколко процента по евтино отколкото в Европа. Ако продават с повече, че писнете, че правят дъмпинг на партньорите.
  • 17 Икономист

    3 0 Отговор
    Високите цени на горивата са в следствие двойното данъчно облагане(ДДС и акциз). 34 години демократично ограбване на българите.

    Коментиран от #18

  • 18 Демократ

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Икономист":

    Много интересно защо в това ограбване участват всички от руско-българската енергийна мафия, все БКП членове?
  • 19 Алеко

    0 1 Отговор
    Дънди е пак на руснаците бе Ганьооо 😀
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове