Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 10:31 1 228 22

Да си спомним: Една година от "сготвянето" по Гешевски и влизането в затвора на Десислава Иванчева и Биляна Петрова

  • иванчева-
  • прокуратура-
  • кметиците на младост

Съдебната сага срещу двете кметици, първите, спечелили срещу ГЕРБ в столицата, ясно показва зависимостите в съдебната система и работата на прокуратурата и спец съда като "бухалки"

Да си спомним: Една година от "сготвянето" по Гешевски и влизането в затвора на Десислава Иванчева и Биляна Петрова - 1

Навършва се 1 година от влизането в сила на несправедливата присъда на Десислава Иванчева и Биляна Петрова и вкарването им в затвора. Това припомнят от гражданско сдружение Green Mladost.

Какви са някои от обстоятелствата около сготвянето им:

Деньо Денев от ДАНС с доклада срещу машинното гласуване е същият, който започва разследване за корупция в Младост още преди да има сигнал за такава от Ваклин;

Участниците по задържането им прокурор Димитър Франтишек Петров и следовател Петранка Рабаджиева са участници в случая с „8-те джуджета“. Последната, която според една от хипотезите е възможно да е подхвърлила пачките в колата беше предложена от главния прокурор Борислав Сарафов за дисциплинарно наказание ;

Делото срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров приключи пред първата инстанция в рекордно кратки срокове – за по-малко от година и е с невиждан размер на наказанията съответно: 20, 15 и 12 години затвор за всеки.

Съдебните състави и на трите инстанции са с джуркани и командировани съдебни заседатели. На трета инстанция ги осъжда съдията Спас Иванчев, който през 2011 г. окончателно оправдава братя Маргини;

На последвалите три съдебни инстанции делото продължи със скандали, натиск, нарочен избор на нагласени командировани съдебни заседатели и отвод на съдебен състав със скандален аргумент. На първата инстанция „удобният“ състав се пада след 7 „джуркания“. Един от съдебните заседатели е Мария Щуркова, която от 2013 г. е в състави на РИК от квотата на ГЕРБ, като участва в РИК и в местния вот през 2016 г., когато Иванчева печели срещу кандидата на ГЕРБ в район Младост.

След като Иванчева и Петрова са осъдени, съответно на 20 и 15 години, а мярката им за неотклонение е изменена в домашен арест, мигновено самият председател на АСНС Георги Ушев отива лично при съдия Иво Хинов, който гледа делото на първа инстанция, за да нареди материалите по делото да бъдат пратени без никакво забавяне на подчинените му съдии и безпрецедентно внася прокурорско искане определението за измяна на мярката за неотклонение в домашен арест да бъде спряна.

На втора инстанция самият председател на апелативния специализиран съд Георги Ушев оглавява новия състав по делото. Това е определено от „cлyчaйния избop“ зa нoвитe тpимa cъдии. В cъcтaвa влизaт Mapиeтa Heдeлчeвa, дoĸлaдчиĸ и Cтoян Toнeв – и двaмaтa нe ca титyляpи, ĸoмaндиpoвaни ca oт Спeцcъдa.

Изключителен порок е фактът, че лично съдия Мариета Неделчева издава разрешението за СРС срещу Иванчева и Петрова, докато неин шеф е Георги Ушев, като разрешението за СРС е издадено на базата на сигнал за корупция от свидетел, който сигнал изобщо отсъства от кориците на делото, като и двата съдебни състава – на СНС и АСНС – отказаха да поискат от прокуратурата този сигнал и да разпитат в зала този човек – строителния надзорник Светослав Разнованов. В допълнение, самите те „проверяват“ сами себе си за незаконното разрешение за СРС.

На третата инстанция, отново безпрецедентен натиск беше упражнен върху съдии от ВКС по делото да направят самоотвод и да се смени съдебният състав. Причината за отвода на Ружена Керанова (председател на състава и докладчик), на Елена Каракашева и Деница Вълкова е повече от абсурден сигнал до Висшия съдебен съвет подаден от две НПО.

В сигнала се прави връзка между това, че гаранцията от 10 000 лв. за мярката на Иванчева е платена от адвокат Албена Белянова, която не е защитник по делото. Няколко дни след плащането на гаранцията на 21.6.2021 г. средствата са събрани от дарения на граждани и възстановени на адвокат Белянова. Повече от три месеца по-късно след този жест на адвокат Белянова към Иванчева на 4.10.2021 г. тя участва в инициативния комитет, който издига тогавашния председател на върховния съд Лозан Панов за президент.

В определението за отвода си магистратите пишат, че те са абсолютно безпристрастни. Но и обществото не трябва да има съмнение в това, което е достатъчно основание да се оттеглят от делото. Съдиите напомнят, че по закон гаранцията може да бъде платена от всеки: „Извършените действия по делото не са повлияни от каквото и да е въздействие“. ) Двете НПО подали сигнала до ВСС са „Диалог за правосъдие“ и „Център за приложно-правни изследвания и практики“ основано от бившия председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев и което към момента е председателствано от Мила Георгиева, която е учредител на ГЕРБ - Бургас. И двете НПО са ревностни защитници на главния прокурор Иван Гешев.

И още безброй нарушения, нередности, машинации и съмнителни участници, които продължават да търпят кариерно развитие, докато двете жени са в затвора и останаха единственият повод за гордост на вече закритите специализиран съд и прокуратура.

Нека не забравяме и не оставаме безучастни към несправедливостта!


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коментар

    7 14 Отговор
    и след три години пак ще подгрявате стари манжи
    нали взехте властта
    оставете ни с панелките и трабанта
  • 2 Русофил

    28 3 Отговор
    Абе от къде има пари безработния Гешев да прави партия. Нещо НАП, ДАНС има ли ги.
  • 3 ха ха

    11 15 Отговор
    със сигурност са искали пари и със сигурност са ги взели , изхождам от презумпцията че няма български служител който да не извива ръцете на гражданин застанал пред него и не произнесъл вълшебните думи " изпращаме ...... "
  • 4 Отец Разпоретий

    3 3 Отговор
    Кешев е Радост и любов.
  • 5 57864

    10 23 Отговор
    Иванчева е доказан корумпиран човек, възползвал се от кметското място, което заема. Заслужава си присъдата. Такива трябва обаче да са присъдите и за крадци на коли и имоти. За убийците още по-тежки. А не са ….
  • 6 незнайко

    20 4 Отговор
    Нека не забравяме и не оставаме безучастни към несправедливостта!
    А какво можем да направим ?
    !!! НИЩО !!!
    Щом съда за УБИЙСТВО дава по малки наказания няма смисъл да се борим с МАФИЯТА .БЪЛГАРИЯ вече не е НАША а на хората ламтящи за ПАРИ и продаващи даже РОДНИНИТЕ СИ !!!
  • 7 АБВ

    4 10 Отговор
    Да да браво то в моя багажник откриха парите с мой отпечатани
  • 8 3.14К

    20 3 Отговор
    Вчера пазачът на толупите боклуци основа сдружение за "справедливост". Учудващо е безразличието към съдбата на Иванчева и Петрова, опълчили се и сготвени от строителната мафия.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 питай и ще разбереш

    6 11 Отговор
    Питах един дето знае, дали Иванчева е виновна наистина, или е сготвена. Отговорът му беше "И двете".
  • 11 Нагласня

    16 3 Отговор
    След като в крайна сметка осъдят тикволандия в Страсбург, кой ще плаща обезщетението? Гешеф, Ваклин, прокуратурата или данъкоплатците?
  • 12 Обективно

    4 15 Отговор
    И да ревете и да не ревете, Иванчева ще лежи ! Голям кеф !
  • 13 Оги

    17 10 Отговор
    Жестоко престъпление извършиха Гешев и Сарафов ,срещу две невинни жени и то пред очите на целият български народ! Незабавно Йотова - вицепрезидента да помилва жените и върне Иванчева- майка на малкото и изстрадало дете ! Къде е Кьовеши ,разходи се ,срещна с малоумните ни предатели и замина на топлото си място и високата заплата !! А тук продължават да ни продават престъпниците ,но затворите са за неудобните и кокошкарите !!! Няма справедливост ,има корупция невиждана !!!

    Коментиран от #14

  • 14 Обективно

    4 10 Отговор

    До коментар #13 от "Оги":

    Оги, голям рев а ? Да не си от родата ? Ходите ли на свиждане ? Как е ?
  • 15 Местач

    2 5 Отговор
    Местим го.
  • 16 Виновни

    8 14 Отговор
    Виновни са, това беше публично достояние много преди ареста им. На втория месец от полагането на клетва хора и инвеститори проплакаха за наглото извиване на ръце и неприкритите искания на подкупи за да се задвижват разрешения за строеж и други документи. Георги Кадиев положи неимоверни усилия да помогне за избирането на Иванчева, няма и месец след избирането и оттегли публично доверието си от нея защото рекета и корпуцията вече бяха започнали да вземат връх...Малко са им 20/15/12 години.
  • 17 Артилерист

    11 0 Отговор
    Пред очите ни направиха сглобката, която по категорични предварителни заявления никога не трябваше да се случи. Второ, с ушите си слушахме записа от сбирката на Подмяната и ясно и категорично се каза, че ще сменят шефовете на агенции и СЪГЛАСУВАНО С ПОСОЛСТВОТО ще правят каквото си решат, вкл. И ПРОТИВ ЗАКОНА. Трето, четем този материал и разбиме, какви врътки могат да се направят в гнилата съдебна система, щото и бялото да се изкара черно и обратно. В един предишен коментар писах метафорично, че въоръжените гавази на Гешев при нахлуването в Президентството можеха да убият президента, но от своеволните изпълнения на Гешев може да се заключи, че това съвсем не беше изключено. Четвърто, "демократичната" съдебната практика у нас по времето на СДС, Царя, Борисов и на Подмяната показа, че съдебните решения не произтичат от юридическите норми, а от желанията и указанията на властниците. Това е причината в България да се шири анархия, беззаконие и самоуправство. Властта прикрива безобразията си със сценични изпълнения в стил "ала Гешев", монолозите от "джипката" на Борисов, откровените лъжи на "харвардците" просто Киро и Асан...
  • 18 Загрижен

    3 11 Отговор
    Невинни? - Намериха парите, описани, прошнуровани, боядисани в нейният багажник, изнудвайки инвеститор и ръцете и светеха. Това са фактите - Проверени от съд и следствие!
    Иначе каква е в лично качество се видя с непорочното инвитро зачатие в затвора.
  • 19 Жижко сполита

    1 7 Отговор
    Те трябва да са за урок на цялото общество заедно с техния ПР който нападаше жени на Орлов мост след употреба на бирички.Първо самата Иванчева в телевизионно интервю разказа как изнудва бизнесмени да правят детски площадки .Друго важно нещо е че абсолютно случайни кресливи протестъри без съответния ценз (знания умения )не могат да се справят в демократична съвременна държава от ЕС.Могат да са само в някакъв друг революционен съюз като СССР Албания или НРБ през 1944г.Няма как 3 съдебни инстанции които не бяха фенове на Гешев да ги осъдят при целея уличен и какъв ли не натиск ако не са виновни
  • 20 г8854

    4 2 Отговор
    Защо никой не започна подписка за освобождаването на двете жени?
    Защо никой не разследва Ваклин? За набеждаване.
    Румен Радев не ги помилва, ама прикри своя си човек от президентството, секретар ли му беше, какъв беше, сега прикрива пак своите хора от ДАНС, които объркаха машинното гласуване.
  • 21 г8854

    5 0 Отговор
    Много милиционери, много нещо у сайта!
    Иванчева сочат с пръст, ама ББ бранят като пръв Матросов на амбразурата.
  • 22 Инспектор Брезов

    3 1 Отговор
    Формални нарушения на процедурите не означават, че двете не са извършили престъплението.
    Процедурите умишлено са направени много засукани, именно за да могат ловки адвокати да се възползват от тях,
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове