Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 12:44 1 350 19

Как днешният състав на ЦИК прилага двоен аршин при организиране на избори (Документ)

  • цик-
  • машинен вот

Веднъж ЦИК приема, че зам.-министърът на електронното управление може редовно да бъде оправомощен чрез делегация, а след съвсем не много време при същата нормативна уредба и същата съдебна практика – че писмото трябва да е подписано лично от министъра

Как днешният състав на ЦИК прилага двоен аршин при организиране на избори (Документ) - 1

На парламентарните избори през октомври 2022 г. сегашната Централна избирателна комисия (ЦИК) е приела за редовно съгласувателно писмо за съответствие на машините за гласуване, подписано от зам.-министър на електронното управление, съобщи "Лекс".

Това означава, че ЦИК е мерила с двоен аршин. За парламентарните избори през октомври 2022 г. е приела за абсолютно редовно съгласуването от зам.-министър на електронното управление. А на съдебното заседание пред Върховния административен съд (ВАС) по делото за законосъобразността на решението на комисията да отмени машинното гласуване за двата тура на местните избори зам.-председателят на ЦИК и неин процесуален представител Росица Матева заяви: „Считаме, че заместник министър Стойнов няма правомощия да подпише това решение, тъй като, съгласно Изборния кодекс, на Министерство на електронното управление и на Министъра, се възлага да подписва Методиката и решението, с което се удостоверява съответствието.“

Излиза, че веднъж ЦИК приема, че зам.-министърът на електронното управление може редовно да бъде оправомощен чрез делегация, а след съвсем не много време при същата нормативна уредба и същата съдебна практика – че писмото трябва да е подписано лично от министъра.

В решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване мотивите бяха, че към издаването на акта липсвало съгласувателно писмо за съответствие на машините и софтуера от Министерството на електронното управление и другите две ведомства. Независимо че срокът за това писмо изтичаше в 17 ч. на следващия ден.

Към момента на приемане на решението си ЦИК въобще не е имала издаден изисквания от Изборния кодекс акт и е нямало как да знае дали съгласуването ще е подписано от зам.-министър, или не. Описанието на оперативни наблюдения на ДАНС и устни приказки на съвещание, които са посочени в мотивите на ЦИК, не са предвидено в Изборния кодекс основание за отмяна на машинното гласуване. Тоест към момента на издаването на акта на ЦИК не е имало основания за отмяна на машинното гласуване. Което означава, че ЦИК не се е водила от правни аргументи при постановяване на решението си.

Голяма част от процедурата по съгласуването за съответствие на машините за парламентарните избори на 2 април тази година също беше възложена на зам.-министър на електронното управление. Но той напусна поста си по собствено желание малко повече от месец преди изборите.

Съвсем отделен е въпросът, че ВАС в решението си, макар и без изрично да се позовава, е приложил чл.142, ал.2 АПК, според който „Установяването на нови факти от значение за делото след издаване на акта се преценява към момента на приключване на устните състезания.“.

Тоест ВАС отчита юридическия факт, настъпил след решението на ЦИК, че съгласуването за съответствие е подписано от зам.-министър. И да – независимо от противоречивата съдебна практика, още отпреди 20 години има и множество решения, които приемат, че без значение на разпоредбата на чл.26, ал.2 от ЗА, според която „Със заповед министърът делегира правомощия на своите заместници и определя техните функции.“, е необходимо и достатъчно да се дава правомощие на министъра да оправомощава зам.-министър в специален нормативен акт, уреждащ съответната материя. В случая това са Изборният кодекс и/или Законът за електронното управление.

Ето и текста на решението на ЦИК да приеме подпис на зам.-министър на електронното управление:

Р Е Ш Е Н И Е

Днес, 29.09.2022 г., долуподписаните Благовест Кирилов – заместник – министър на електронното управление, упълномощен със заповед № МЕУ-8307/24.08.2022 г. на министъра на електронното управление, Паун Илчев – и.д. председател на Българския институт по метрология (БИМ) и Ивелин Буров – председател на Управителния съвет на Българския институт за стандартизация (БИС), разгледахме Доклад за оценяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване (ТУМГ) с изискванията по чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията на техническата спецификация по обществена поръчка № 04312-2022-0005, изготвен от ръководителите на екипи, назначени с наша заповед № МЕУ-8846/05.09.2022 г.

На основание чл. 213а, ал. 2 от Изборния кодекс министерството на електронното управление (МЕУ), съвместно с БИМ и БИС

Р Е Ш И Х М Е:

Удостоверяваме съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията по чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията на техническата спецификация по обществена поръчка № 04312-2022-0005.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааа

    6 18 Отговор
    Да не говорим, че заместник-министъра бил "упълномощен", а не ОПРАВОМОЩЕН.......

    Коментиран от #5

  • 2 Цик

    15 2 Отговор
    Правим търг, най високата миза печелят
  • 3 ТаУмВзе

    5 16 Отговор
    Робът овца, да си избере как да го крадът у Слугинажа за краварите ли.
  • 4 Българин

    27 7 Отговор
    "Пресни краставици и кисело мляко върху тях? Ти си глупачка, стара астролабийо! Искаш ли да загубя реномето си? Знаеш, че имам ужасно слаб стомах и че такава храна ще ме разболее напълно по пътя, а след това какво ще правя в селото? Ще нося панталоните в ръце?" - Михаил Шолохов.
    Защо си мисля, че е имал предвид лабия (labium)? Като Ванчето Глигорова???
  • 5 Диамантената ръка

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дааа":

    Оправомощен е чрез упълномощаването, щом държиш, че не е едно и също. Упълномощаването е даване на някакво право.

    Коментиран от #9

  • 6 Сандокан

    8 2 Отговор
    Алеко Константинов отдавна го е написал. Как се правят избори с бай ви Ганю балкански. ЦИК какво се правят а законодателя не желае да прекрати тази схема, която го облагодетелства.
  • 7 Гост

    17 1 Отговор
    Лелки-слугини
  • 8 затова ги сменят ,

    8 1 Отговор
    двойните стандарти се прилагат и в ЮСА, но не са на мода . Най-лошото остава манипулирания резултат . Не спасиха честността на вота . Толкова бяха партии , правителство, министерство, а безброй нечувани хитрости .
  • 9 Дааа

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Диамантената ръка":

    Упълномощава се с лични права, а с права функционално присъщи за заемана длъжност се оправомощава, колега..! Правата са на министъра като едноличен орган на изпълнителната власт..., а не негови лични....
  • 10 име

    4 0 Отговор
    То и в парламента е така - уж са капиталисти, ама всичко гледат да е за сметка на обикновения данъкоплатец, а техните кражби от еврофондове, митници, енергетика и т.н. си вървят. Уж са демократи, ама не ни питат за нищо, а ни поставят пред свършен факт - без конкурс се купуват атонми реактори, самолети, БТР-и, не може референдум кога да приемем еврото...
  • 11 гост

    5 9 Отговор
    Цялата дандания - заради един КЕЛЕШ - зам. министър с неизживяно детство, който "искал да си поиграе и си погледа в къщи С КОДОВЕТЕ НА МАШИНИТЕ" ! ЗАЩО ДЕНКОВ ГО ПАЗИ КАТО БЪЛХА В ГАЩИ ?

    Коментиран от #19

  • 12 Синя София

    12 1 Отговор
    Пеевски каза да няма машини и мишките от ЦИК послушно изпълниха нареждането на бъдещият премиер
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Малко фактиииии

    8 0 Отговор
    Азе сум лефъ ризбъ, не ми тургайти минуси! Искам гулеми и дибели!

    Коментиран от #15

  • 15 Ела на жълтите павета

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Малко фактиииии":

    и ще получиш това, което искаш! Имаш ли здрав цвайтер?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Малко фактиииии

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Купи си кофа":

    Имам две кофи! Имате ли презервативи, или и тях да купувам?

    Коментиран от #18

  • 18 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Малко фактиииии":

    Къде съ слагъш, ма? Я сом прва!
  • 19 Малко фактиииии

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Не си първа, ма! Аз съм! Да се разберем като мъже!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове