Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 18:42 2 496 37

Социалният министър: Със 100 лева се увеличава средната пенсия през 2024 година

  • пенсии-
  • заплати-
  • майчински-
  • доходи-
  • иванка шалапатова

Депутатите решиха да "замразят" майчинството за втората година на 780 лева

Социалният министър: Със 100 лева се увеличава средната пенсия през 2024 година - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството взе решение тази година да няма добавки за пенсионерите. Макар и символична, тази сума е важна за възрастните хора у нас. Защо и как се стигна дотам – отговаря министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

"Целта на нашето правителство е с проекта на бюджета за Държавното обществено осигуряване, в който са заложените пенсиите, реално да заложим увеличение на размера им. Според нас е много по-добре, ако този размер е адекватен, и в този смисъл това, което сме заложили, подобрява покупателната способност на българския пенсионер. За нас е много по-важно тази покупателна способност да бъде висока, вместо един или два пъти в годината да се дават по 50 лева", заяви тя в ефира на NOVA.

Министърът припомни, че след няколко месеца предстои увеличение на пенсиите от 11%. "Това означава, че средната пенсия на един пенсионер ще нарасне със 100 лева. Това е посланието, което и премиерът, и финансовият министър, и аз потвърждаваме", добави Шалапатова.

По думите ѝ, социалната пенсия за старост от 1 юли догодина ще се увеличи на 307 лева. Средната пенсия на един пенсионер, без значение осигурителния принос, ще нарасне от 788 на 871 лева. Когато се говори за средната пенсия за осигурителен стаж и възраст, сумата ще достигне 971 лева.

"Въпросът не е дали има пари в бюджета да се дадат по 50 лева на всички пенсионери, а доколко е адекватна пенсията за българските пенсионери и дали покупателната способност действително се повишава", каза още Иванка Шалапатова на въпрос дали все пак има шанс възрастните хора да получат коледни добавки.

Тя увери, че скоро ще започне консултации с пенсионерите у нас, "защото нашата политика е не само за достойни пенсии, но и за активен живот на пенсионерите".

Депутатите решиха да "замразят" майчинството за втората година на 780 лева, вместо да се вдигне до минималната работна заплата от 933 лева от догодина. Ще ощети ли това младите майки, които остават вкъщи, защото няма кой да гледа децата им, тъй като няма и места в детските градини в София?

"Нашата политика е младите родители първо да имат избор. От една страна, ние работим за повишаване на броя на местата в детските ясли, а от друга – три министерства изработват първата по рода си стратегия за развитие в ранна детска възраст, където акцент ще бъде качеството на грижата в детските ясли. Така младите родители ще имат избор да оставят децата си на качествена грижа в детските ясли", заяви министърът.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 позеленял

    32 5 Отговор
    тоя ли е , тая ли е , да вземе да изкара един месец с минималната пенсия
  • 2 Анонимен

    32 7 Отговор
    Биологична единица повтаряща, като папагал колежката си А. Василев. Когсто се даваха добаеки за Коледа, пенсиите пак бяха увеличавани на годишна база по швейцарското правило!
  • 3 Дора

    9 33 Отговор
    Чудесно! Много правилно и добро решение.Не е нужно да се дават коледни добавки на хора, които не са работили достатъчно, мързелували са и чакат помощи от държавата. Политиката на правителството по отношение на пенсиите е много правилна, реалистична е адекватна.

    Коментиран от #16, #25, #26

  • 4 Увеличението

    27 4 Отговор
    Само след 8 месеца дотогава стискайте зъби
  • 5 Дотогава

    34 4 Отговор
    100лв увеличение ще усетите като 1лв
  • 6 МММ да

    32 6 Отговор
    Тия още повече, ще задълбочат социалните проблеми в страна.
    С нови държавни дългове, ще увеличават пенсии и заплати докато не избухне всичко- това правителство е тотална катастрофа.
  • 7 Ще ти

    23 3 Отговор
    Купя колело ама друг път
  • 8 морски

    29 3 Отговор
    Сега като вдигнат данъците и за това и онова и с тези пари няма да могат да си купят нищо!!!!!!!!!
  • 9 Хъъъм

    28 4 Отговор
    70$% от пенсиите са около 550 лв и вдигането с 11%, това прави към 60 лв увеличение, или пак приказки за преспиване ...
    Губят се еди 49 лв на месец...
    Ама, нали си ги избирате, няма да ревете...
  • 10 Баба тотка

    20 2 Отговор
    Малии, ко ша я прая таз пара бе, много пачки много нещо
  • 11 а ТЕЛК ще вдигат ли

    14 1 Отговор
    за един познат питам
  • 12 Само

    19 1 Отговор
    Обещания както винаги а в реалност зелева чорба
  • 13 Освен

    18 1 Отговор
    Думата догодина друго не можете да кажете
  • 14 Електра🇪🇺🇱🇷🇺🇦🇧🇬

    12 7 Отговор
    Да бе да, дядо каза че на комунистическите велможи и ДС доносници с 200, на останалите с 0. Затова средно на 100 на калпак...

    Коментиран от #21, #27, #28

  • 15 Гражданин

    18 1 Отговор
    След няколко месеца, ами юли не е ли 7 месец, а то и догодина.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Уса

    12 2 Отговор
    Добре че направих трудовия си стаж в сащ и когато се пенсионорам на 62 ще получавам 2200$ пенсия а българската ще бъде към 600лв най много с тези супер бавни темпове.В България съм работил 17 години от тях само 3 години трудов стаж останалото лъжи измами на работодателите.При оплакване в нои никаква реакция.Същите управляват и сега
  • 19 Ей простия а цените какви ще са?

    16 1 Отговор
    Жалки лицемери
  • 20 Не се радвате това увеличение е за мен

    8 4 Отговор
    Значи че пак ще вдигнат Полицейските Пенсии с по 300 лв , а на обикновения пенсионер работник от завода които изкарвал заплатата и пенсията на полицая с 20 лева
  • 21 Точно така на полицаите и военните

    7 5 Отговор

    До коментар #14 от "Електра🇪🇺🇱🇷🇺🇦🇧🇬":

    На останалите дръжки
  • 22 Осъзнайте се

    8 0 Отговор
    Защо заблуждава хората и ги мислят за толкова глупави. Много им се виждат тези 50 лв за празника. А Василев и останалите дали ще имат Коледни бонуси?
  • 23 Нали

    3 0 Отговор
    знаете кой са социалните партии в България. Като гласувате или негласувате мислете!
  • 24 Кокоран

    7 0 Отговор
    Я, стига. Изборите минаха, кой гласувал, гласувал. Вече управляваме, София, големите градове, много общини, абе изобщо управляваме държавата. 22 района в Столицата имаме избрани кметове и ще ги управляваме. Пенсиите толкоз. Каквото им дадем юли месец, това ще бъде. Някъде 10-11%, колкото да има за кофичка кисело млекце, малко сиренце и хляб. Чувал съм, че туй било на всичкото отгоре и здравословно. Никакви Коледни, и никакви Великденски. Това е. Свиквайте. Да не забравя, пуснал съм Иванка по медиите да опъва ластици
    и зонмаже положението. Ей, го Румъния вдига пенсиите с 40% от януари 2024г., там е така, но тук в България е друго.
  • 25 Кокоран

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дора":

    Дора, благодаря да подкпепата. Нека отбележа. Изборите минаха, кой гласувал, гласувал. Вече ПП и ДБ, управляваме, София, големите градове, много общини, абе изобщо управляваме държавата. 22 района в столицата имаме избрани кметове и ще ги управляваме. Пенсиите толкоз. Каквото им дадем юли месец, това ще бъде. Някъде 10-11%, колкото да има за кофичка кисело млекце, малко сиренце и хляб. Чувал съм, че туй било на всичкото отгоре и здравословно. Никакви Коледни, и никакви Великденски. Това е. Свиквайте. Да не забравя, пуснал съм Иванка по медиите да опъва ластици
    и замаже положението. Ей, го Румъния вдига пенсиите с 40% от януари 2024г., там е така, но тук в България е друго. Свиквайте.
  • 26 Кокоран

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дора":

    Поправка: Дора, благодаря да подкрепата. Нека отбележа. Изборите минаха, кой гласувал, гласувал. Вече ПП и ДБ, управляваме, София, големите градове, много общини, абе изобщо управляваме държавата. 22 района в столицата имаме избрани кметове и ще ги управляваме. Пенсиите толкоз. Каквото им дадем юли месец, това ще бъде. Някъде 10-11%, колкото да има за кофичка кисело млекце, малко сиренце и хляб. Чувал съм, че туй било на всичкото отгоре и здравословно. Никакви Коледни, и никакви Великденски. Това е. Свиквайте. Да не забравя, пуснал съм Иванка по медиите да опъва ластици и замаже положението. Ей, го Румъния вдига пенсиите с 40% от януари 2024г., там е така, но тук в България е друго. Свиквайте.
  • 27 Кокоран

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Електра🇪🇺🇱🇷🇺🇦🇧🇬":

    И тонва ти е много.
  • 28 Кокоран

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Електра🇪🇺🇱🇷🇺🇦🇧🇬":

    И това ти е много.
  • 29 Т.Живков

    8 0 Отговор
    Другари пенсионери забравете за Коледните и Великденските добавки. Каквото било, било. Добавки няма. Къде е господин Денков? Отиде с Марчето в Израел да си прави пиар. Нали каза, че Правителството ще се събере в началото на ноември и ще вземе решение по добавките на пенсионерите. Забрави се това нали?
  • 30 Митко

    7 0 Отговор
    Че то 1 юли е далече, я получим 100 лв я не. Пък Коледа е след месец, Великден след 5 месеца, а швейцарското правило не изключва добавките
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Икономист

    6 0 Отговор
    Актуализацията на пенсиите по швейцарското правило през месец.юли 2024г., се прави по Закон! То няма нищо общо с еднакратните Коледна и Великденска добавка. Ми вижте в Гърция как е? Вземете пример от тях.
  • 35 Комунист

    6 0 Отговор
    Ами пак си ги изберете бе? Екстра! Народа обича сякаш да го лъжат. Нека, така ще е.
  • 36 Вики

    0 0 Отговор
    А НЕ може ли депутатите да не получат тези коледни добавки,а да ги отстъпят на пенсионерите???
    И без това по цял ден си ривят из телефоните и никаква работа НЕ вършат!!!
  • 37 Яяяя

    0 0 Отговор
    На Баце 1000, за баба 10
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове