Last news in Fakti

11 Ноември, 2023 12:35 2 286 54

Ресторантьор: Данък бакшиш е дискриминация, протестът на земеделците ще им се види като детска игра

  • данък-
  • бакшиш-
  • ресторантьори

„Защо трябва постоянно да се взимат дискриминационни решения спрямо нашия бранш? Този данък на бакшиша трябва да е за всички, не само за нашия бранш. Защо трябва да изсветляваме нещо, което от години наред работи на светло“, каза още Коларов

Ресторантьор: Данък бакшиш е дискриминация, протестът на земеделците ще им се види като детска игра - 1
Снимка: shutterstock

Ще се вдигат ли данъците и ще се стигне ли до протести на ресторантьорите заради бюджета за следващата година? Ще има ли данък върху бакшишите? В студиото на „Добро утро, Европа“ потърсиха отговорите с Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България и макроикономиста Васил Караиванов.

„Ние не сме много наясно какви са предложенията на Министерството на финансите, защото всяка сутрин измислят нови работи. Интересно как най-фрапиращите предложения дойдоха след изборите, а не преди изборите, когато трябваше да бъдат огласени. Данъкът за бакшиша защо не беше обявен преди изборите, а след тях? Повишаване на данък сгради, такса смет. Защо в другите държави навсякъде има намалена ставка?. Това е държавна политика, а тук да увеличаваме ставката“, коментира Емил Коларов.

Всички са в сивия сектор, особено в сектора на услугите, никой не издава касови бонове, но от години наред ние сме трън в очите на обществото.

„Защо трябва постоянно да се взимат дискриминационни решения спрямо нашия бранш? Този данък на бакшиша трябва да е за всички, не само за нашия бранш. Защо трябва да изсветляваме нещо, което от години наред работи на светло“, каза още Коларов.

„Намалението на данъчните ставки бяха форматирани по начин, по който да действат за определен период от време, тоест да не са до безкрай. Преценка на парламента е дали ще продължат“, коментира Васил Караиванов.

От експертна гледна точка трябва да имаме равни условия за всички. Не трябва да имаме приоритетни условия за някой и той да реализира по-високи печалби.

„Трябва да има по-високи печалби благодарение на иновации и инвестиции. Това, което се случва у нас е поради дълги години изоставане на държавата в инвестиционната част. Държавата не изпълнява капиталовата си програма. Всяка година се очакват рекордни инвестиции и всяка година има рекордно неизпълнение на предвидената капиталова програма“, отбеляза макроикономистът.

„В момента тече едно активно мероприятие и виждаме как НАП се използва като бухалка срещу нашия бранш. Ние не сме против проверките, но снощи започнаха проверки по три часа в петък вечер в заведения, пълни с клиенти. Ние няма да го допуснем. Протестите, които блокираха магистралите, ще им се видят като детска игра“, закани се председателят на Сдружението на заведенията в България.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В много

    31 16 Отговор
    държави го има и никой не е казвал , че е дискриминация , господине ! Че и плашиш мутренски ?!
  • 2 Да бе

    53 3 Отговор
    То също е дискриминация само за барове и кръчми ДДС да е по-ниско като някаква свещена крава и най- голям приоритет на държавата ... Не детски храни и принадлежности, не учебници, не основни храни, не битови сметки ... А кръчми .... Не вярвам да има друга държава, която да е в привилегирован ресторантьорски бизнес
  • 3 от село

    42 5 Отговор
    Ами затваряйте курниците ,и ходете да копате картофи !!!!!
  • 4 Истината!

    27 3 Отговор
    В Южна Корея за сервитьора е обидно да му дават бакшиш!

    Коментиран от #6, #16

  • 5 Като

    25 1 Отговор
    не ти изнася , преориентирай се ! Както и другите !
  • 6 Мдаа

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "Истината!":

    На въпроса „Дават ли се бакшиши в Корея“ отговорът е „Не.“ – от вас не се очаква да дадете бакшиш в Корея. Това не е част от културата, а някои хора дори бих могли да се обидят или объркат от това действие.
  • 7 ФЕН

    25 2 Отговор
    Този браш ....ако може да се нарече така много си е повярвал!!! Качмарските изпълнения от 90 г. отдавна не са на мода.Всеки си плаща данъците и това е полза на обществото! Същине като ги затвориха искаха компенсаци от държавата демек от всички българи зада не работят сега дълат данък и се правят на ощипани моми!Да се върне ДДС в пълен размер както е в останалите браншове ...л противен случай да се рудуцират компенсаците към тях пропорционално на това което внасят в хъзната.
  • 8 Българка

    24 3 Отговор
    Първо бакшишът в заведенията НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН, второ той се дава като лична благодарност за качествено обслужване и не е част от цената в менюто!

    Коментиран от #43

  • 9 така е

    31 1 Отговор
    Аз съм твърдо против 9% ДДС на кръчмарите. Мега-Протеста ви, ще ви се види детска игра, в сравнение с моя.
  • 10 аеее

    8 1 Отговор
    Еал съм ви баламаламата.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Оппаааа

    22 2 Отговор
    Полека да не скъсате чорапогащника. А яденето дето предлагате 5стотинки не струва. Ама нали трябва да изкараме булката на разходка, я водим на ресторант. А като се приберем у дома, на смени седим в тоалетната опитвайки се да се освободим от товара на прекрасната вечеря. Че и пържолите ви вчера или са лаяли, или са цвилили.
  • 13 Хап

    13 4 Отговор
    В Европа има и примери, при които данъкът върху бакшишите - работи. Например във Франция.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Марко

    10 0 Отговор
    Защо ли ми се струва, че цялата тази джабала около данък "Шишо-бакшишо" е за да изтъргуват преференциалните 9% ДДС за бранша.
    Накрая ще се откажат от малоумието с бакшишите, срещу нормализирането на ДДС.
  • 16 Дада

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Истината!":

    В Южна Корея заплатите са 7 пъти по големи от тукашните . Така че не ми сравнявай Южна Корея с Бг

    Коментиран от #18

  • 17 Хап

    9 4 Отговор
    В Румъния също има данък бакшиш!!!
    Парите, които клиентът дава като комплимент, се узаконятват като се облагат с минимален налог.
    Бакшишът излиза на светло и влиза в закона“. Легализирането е необходимо, тъй като в момента според приходната агенция бакшишът е незаконен! Ако данъчните открият повече пари в сервитьора, те го водят като укриване на оборот.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Защо приходите

    16 0 Отговор
    от този сектор драстично намаляха след намаления на данъка до 9%? Какво се случва, ало ресторантьорите?
  • 20 6нтщ5ж

    9 0 Отговор
    В Щатите бакшишът се слага в обща касичка, ако си го скатаеш, те уволняват! В края на работния ден се описва и се разпределя на всички
  • 21 бай бакшиш

    5 0 Отговор
    Този данък на бакшиша трябва да рефлектира на помпичката в таксито и без ресто или нямам да връщам
  • 22 бат иван

    13 0 Отговор
    а чалгарките ще плащат ли данък на хилядите левове дето взимат от бакшиши ?
  • 23 Тиквеници

    8 14 Отговор

    До коментар #14 от "Шарлатани ООД":

    Добре, че дойде Асен Василев, че да вдигне и пенсии, и минимални заплати, и детски, иначе още щяхте да чакате на Боко да ви подхвърли по 5 мизерни лева от джипката, да ви говжри за постни пици и да ви залъгва колко хубаво живеете като в розови облаци.

    Коментиран от #32

  • 24 бате ви каунчо

    10 4 Отговор
    Асен Василев ще ни прецака. За тази година заложените данъчни проходи са 35 милиарда, а към момента има 2 милиарда неизпълнени към чекмеджета
  • 25 Пурко

    16 0 Отговор
    Значи ли, че е логично да се въведе задължителен бакшиш и при лекарите, адвокатите, чиновниците в НОИ и НАП, Земеделските служби и строителните отдели в общините? За пътните полицаи този задължителен бакшиш не е отменян никога!
  • 26 Алъш вериш

    10 1 Отговор
    Що се не скриеш бе Алибегов. И ресторантите ти нищо не струват.
  • 27 Тиквун

    16 3 Отговор
    Преди да хване кокала, Асен Василев все казваше, че пари в държавата има, стига да не се крадат.
    След като хвана кокала, Асен Василев се чуди как да вземе пари от работещите, за да ги даде на престъпниците с власт.
  • 28 Тия па мърльовци

    8 1 Отговор
    Какво пак реват
  • 29 Тиквун

    13 4 Отговор
    Време е вече шарлатаните да си хващат товарния влак за Канада! И да не забравят да вземат с тях С. Паси!
  • 30 Биволъ

    7 3 Отговор
    Всеки доход се облага. Да не сте привилегировани от вещи лица, хора на хонорар, експерти, занаятчии,съдебни заседатели и други,които си плащат данъците.
  • 31 Читател

    7 5 Отговор
    Поредната глупост на един съединител ококорен.
  • 32 Марко

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "Тиквеници":

    Пропусна да похвалиш Кокоран и за това, че прекрати строителството на магистрали, за да не се краде от тях.
    Вече четвърта година се наслаждаваме на това благо, дано се сетят и да взривят построените досега пътища, за да се намалят разходите ни за бензин и дизел!

    Коментиран от #34

  • 33 нннн

    7 0 Отговор
    А данък ,,диш хакъ" ще наложат ли на ресторантьорите? Зер, трием си зъбите в заведенията им. Пък и стомасите си разваляме с храната им - да плащат и данък ,,шкембе хакъ"!
  • 34 Айдеее

    11 3 Отговор

    До коментар #32 от "Марко":

    Ако при Боко Тиквата не се крадеше толкова много при строежите на пътища, сега цяла България за 12 години щеше да е с обновени пътища!

    Коментиран от #39, #51

  • 35 Стииянос

    8 1 Отговор
    Най-голямите крадци ореваха всичко.
    Вие сте милионери,защото сте айдуци,никога не сте плащали никакви данъци.
    За вас само актове и глоби,до пълно раьоряване
  • 36 Тц тц тц

    5 2 Отговор
    Хората пари за бакшиши нямат,а вие данъци ще слагате.Гледате как да откраднете хляба на малкото,които са останали в България,за да ходите на някой остров.
  • 37 Тиквун

    6 1 Отговор
    Кокорко наистина вече стана много смешен. Очевидно е, че пари в държавата няма, защото яко крадат престъпниците, облечени във власт.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Фалшива Майна

    2 4 Отговор

    До коментар #34 от "Айдеее":

    И сега като не се краде,до къде стигна магистралата бе тиквеник.Юмрукът на Р.Радев спря всякакви наченки на прогрес в Държавата ни,и още дълги години комунделите ще се сополяват за нормални пътища в България.Моментът за такива е безвъзвратно загубен,заради загубеняците гласуващи за тъпите комунисти.
  • 40 бармалей

    7 0 Отговор
    Аз бакшиш не давам , защото плащам с банкова карта , а банката прибира бакшиша месечно и годишно , без значение дали съм бил или не в заведение !
  • 41 Анонимен

    4 0 Отговор
    Ами данък на частните уроци и тяхното изсветляване?
  • 42 Не съм дискриминиран

    2 0 Отговор
    Не взимам бакшиши, съответно не плащам данък. Колегата ресторантьор защо се поставя в такава ситуация?
  • 43 и аз българче

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Това какво общо има с данъчния закон? Лично-бeзлично, доходът си е доход. Aко ти викне една водка да те почерпи тогава ще е без данък доход, защото във водката има други данъци плюс акциз.
  • 44 България

    4 0 Отговор
    Може и без заведения. И до едно да затворят, на никой не му пука. Храна в магазините има.
  • 45 Калитко

    3 0 Отговор
    Ти да видиш.А от 9% ДДС не се дърпате.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Пепи Булонката

    2 0 Отговор
    Аз съм нелегално такси на мен не може никакви данъци да ми се сложат.
    Купих Тесла и ги карам по 2лв на км. Качват се и се радват. На ден прявя чисто 500-1000лв и смятайте за колко време си избивам Теслата :)))) Па вие си слагайте данъци и такси но нелегалните таксита като нас няма можи ги пипнете никога
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ами данък

    1 0 Отговор
    брокер недвижими имоти,взимат не по-малко от 2000лв. на сделка,а данък посредник в търговията на газ,нефт и ток и др.Всички търговци с данък посредник,не произвеждат нищо,чакат някой да птоизведе и го яхват.Господ е изгонил търговците от храма.
  • 50 Гост

    2 0 Отговор
    Да го проверят в 5 събале и тоя, кат мноу лае!
  • 51 Марко

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Айдеее":

    От три+ години управляват тия, дето се самоописват като некрадящи. И некрадящите не построиха нито метър магистрала, въпреки, че не крадяха. А Буци построи, все пак, няколкостотин км магистрали, въпреки якото крадене.... Сега пак им е виновен крадливия Буци, който толкова крадял, че не им построил всички магистрали, та сега да има повече за крадене от некрадящите...
    Забава с тия тупани 😂
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Пешо

    0 0 Отговор
    Не им облагайте с данък бакшиша, а им вдигнете ДДС на 22 % , защото твърде дълго беше 9% .
  • 54 Пешо

    0 0 Отговор
    В гърция бакшиша се дели на целия персонал
    И всичко е легално
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове