Last news in Fakti

11 Ноември, 2023 18:00 2 017 47

Харалан Александров: Възможно е да започва нова голяма лява вълна в София

  • харалан александров-
  • избори-
  • кмет-
  • софия

Той е на мнение, че в София вероятно са протекли процеси на преподреждане на големи електорални групи

Харалан Александров: Възможно е да започва нова голяма лява вълна в София - 1

Резултатите от изборите и как ще се промени начинът, по който функционира политическата система коментира социалният антрополог Харалан Александров в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

„Съвсем възможно е в София да се протекли процеси на поляризация, радикализация, фрагментация, преподреждане, разместване и препозициониране на големи електорални групи, за които да не знаем нищо и да оперираме с стари версии за това, какво мислят хората, какво харесат и какво не харесват”, смята Александров

По негови думи е напълно възможно в София да започва нова голяма лява вълна, която е антикорпоративна, антикапиталистическа, антигобалистка. Александров изрази позиция, че вълната на промяната, която беше срещу статуквото, в момента отшумява, затихва и се пренася в провинцията.

Смяната на поколенията в ДПС е много управляем процес, той не се случва стихийно, а чрез приемственост, посочи гостът. В партията се инвестира в качествени хора, които имат шанса да се издигнат, каза той.

По негови думи част от протестиращите са минали през катарзис. „Първо преживяха катарзис по повод на Борисов, който се оказа техен партньор. След това преживяха втори катарзис по отношение на Пеевски и трети, по отношение на Държавна сигурност. Оказа се, че ДС не е свирепа организация, която съсипва живота на хората, а инкубатор за креативни старт-ъпи”, каза той.

Александров посочи, че Борисов е вдигнал жълт картон, че участието на ГЕРБ в сглобката ще бъде под условие да се намали корупцията и да се направи добър бюджет. Той смята, че Асен Василев иска да заложи бомба на ГЕРБ с бюджета, че иска да съсипе бизнеса в България и да ликвидира икономическата мощ на страната.

За местните избори Александров каза, че здравият разум е взел превес и че хората са овладели първичния си порив да накажат представител на потомствен елит, какъвто е Васил Терзиев. Той е на мнение, че избирателите са заложили на по-обрания кандидат, което е опит да се въведе нормализация в политическия живот.

„Безспорно Григорова е новото издание на Мая Манолова, но то се случва в една много по-отчаяна, дезинтегрирана, поляризирана и разочарована среда. Истинската голяма новина на тези избори е, че резултатите и съответно управлението е с много ниска легитимност поради отказа на хората да участват”, заяви гостът.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    21 19 Отговор
    В София направо започва ляво цунами от новодошли бедни прости хора.

    Коментиран от #21

  • 2 ха ха

    12 20 Отговор
    Апогеят на голямата лява вълна в София ще е Прайдът като гледам. Ако кака, Черната Мая и Русата Мая се пуснат по бикини ще стигнат максимум еректорална подкрепа.

    Коментиран от #4

  • 3 Последния Софиянец

    29 14 Отговор
    Комуниста Терзиев ще национализира апартаменти и коли.Вие си го избрахте.

    Коментиран от #17, #30

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кой какво

    21 12 Отговор
    София още от времето на мафиота Борисов е град на БКП,червените , милиционерите, номенклатурата, ДС,безброй комунисти... това е София
  • 6 Лява ръка, десен джоб

    15 2 Отговор
    Много сърфисти станаха по тези софийски вълни.

    Коментиран от #24

  • 7 Оги

    28 3 Отговор
    Дайте статистика за милионерите и работещите бедни в София,престанете да заблуждавате народа ни със средна работна заплата и пенсия ,пълна измама ! Имаме поговорка "зеле със свинско", свинското за богоизбраните престъпници ,а зелето за работещите бедни и пенсионерите с трудов стаж и мизерни пенсии !! Няма такава държава , ние сме окупирана територия !!

    Коментиран от #18

  • 8 Макробиолог

    26 1 Отговор
    Нема да се научите--лява може да си позволи да бъде Норвегия, не БГ.....Първо трябва истинско дясно да наложи ред и възход в икономиката, с цената на протекция и връщане на национ ресурси,пък тогава може лявото да раздава....Плоския данък обаче да се махне одма,в страна с такова неравенство и корумпирана с-ма ,милиардерите трябва да бъдат приземени веднага....Пеевски ще ви прави конституцията ,а либерали?

    Коментиран от #27

  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 17 Отговор
    Видяхме Истинското Лице на Ваня Григорова Маските Падат

    Коментиран от #15

  • 10 Хараланов

    23 5 Отговор
    И като се събуди краката му отвити...
    А иначе хараланче в българия леви няма!!!
    Леви има във западна европа в швеция например Каква е разликата ?? Разликата е че при нас всички левите бсп левица итн възраждане янев нямат нищо общо с левите социалисти или социал демократи от франция италия швеция дания Нашите са леви само на думи На дела са олигарси капиталисти. И задължително русофили!!! Ляв у нас се подразбира русофил Десен евроатлантик! Това е подложено на избор в софия и в страната.
  • 11 Българка

    27 1 Отговор
    Жива да не бях. Те този изплиска легена с твърдението си, че в ДПС се инвестира в качествени хора. Явно за него кърлежите, смучещи жизнените сили на българите, Доган и Пеевски са качествени хора? Този е за д-р Гълъбова
  • 12 ХА ХА

    8 3 Отговор
    Тия гьотферени зорлем ше качат копейката на престола.
    Ш
    Ще бъде купон.
  • 13 Злати Минкова

    13 11 Отговор
    ППДБ са истинското зло и проклятие за България. Трябва да се отървем от безродните крадливи кърлежи.

    Коментиран от #22

  • 14 Милен

    16 3 Отговор
    Лявото и дясното е само в приказките на разни политолози, всички партии дефакто следват неокомунистичрската политика на брюкселските бюрократи.
  • 15 Бате Вальо

    11 12 Отговор

    До коментар #9 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Успех Ваня Григорова. Нямам Срам.
  • 16 Проблем

    24 0 Отговор
    Като затворят тецовете,като махнат дерогацията, като вдигнат данъците, тока и горивата... тогава ще видят лява вълна. Делянчо Добрев лссно ще го тричаме,ноооо за дебелото мУмче от ДеПиСе как ще се намери дебело дърво... Ще проблем.

    Коментиран от #19

  • 17 ХА ХА

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Несме ние, а пришълците които завладяха столицата.
    Вече немогат и да се разминават по улиците без да си ги премерат.
  • 18 Русофил

    11 10 Отговор

    До коментар #7 от "Оги":

    До един да бъдат изгонени руските окупатори от БГ.
  • 19 ХА ХА

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Проблем":

    Има бордюри, въже и панчарево.

    Коментиран от #37

  • 20 Средняко

    12 5 Отговор
    Аз не знам на сегашните жендърляци и зелени али-балита защо им казват десни, като са си ултра леви. Сигурно щото плюят по Русия, ама това по кой плюеш няма общо с това ляв ли си десен ли си.
  • 21 Гоюямата лява вълна

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Ми звучи малко neepacтко!
    е мислиш ли?
  • 22 ХА ХА

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Злати Минкова":

    герП и буци нема кой да ги стигне.
  • 23 Мокрите

    10 5 Отговор
    сънища на хараланчо са това ! Леви вълни го заливат!

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Абсолютно подкрепям!

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "Макробиолог":

    Само че в момента ДС комунистите взеха властта в София и ще ни се отели ВОЛЪТ!
  • 28 ъхъ

    13 2 Отговор

    До коментар #23 от "Мокрите":

    Харалнчо левите вълни го заливат насън, теб ще те залеят наяве. Социалистическата партия в Мадрид направи такъв огромен протест, че полицията не успя да се справи с тях. Капитализмът имаше човешко лице докато имаше социалистически блок. Когато успяха да срутят СССР, СИВ и Варшавския договор, капиталистите се разпасаха и вече дори не крият, че имат за цел намаляване на популацията и заместването на работната ръка с роботи. В ход е жесток процес на дехуманизация и всички нормални хора олевяват и се радикализират, защото това е естествен процес на съпротива срещу дистатурата на корпорациите, които вече управляват цели държави. Свиквай, бъдещето е на лявото иначе бъдещето ще е на изкуствения интелект.

    Коментиран от #32

  • 29 Стига стари дъвки!

    6 1 Отговор
    Абе то е възможно и България да влезе в Шенген, но не е сигурно, нали?
  • 30 ха дано ама надали...

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Е, па нема лошо! По сетне ще си ги приватизираме.
  • 31 миражи

    5 0 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува.
  • 32 мдаа

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "ъхъ":

    Много опорен коментар.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Търновец

    9 2 Отговор
    Незабавна Национализация на банки и застрахователни дружества, национализация на товарните превози по железниците, национализация на Лукойл, златните е медните находища, ревизия на кметовете
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Доротея

    4 1 Отговор
    Харалан е мек антрополог и винаги е правил точни заключения. :
    25.06.2022

    Благодарение на мъдрото решение на Борисов България вече е мъдрата държава след вземането на решението за РС Македония, бе категоричен Александров.

    Той препоръча на Кирил Петков да свиква с мисълта, че Борисов е вожд на нашето племе. Защото ние имаме изключително сложен свят, а това изисква сложен ум, какъвто има Борисов. От другата страна имаме обясняването на ПП, че светът е битка на доброто и злото, като ПП са на страната на доброто, което според него е интелектуална, но и морална нищета.
  • 37 Трагично

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "ХА ХА":

    Тия две к . лемета Делянчо и Шишанчо ще докарат скок на горивата ѝ тока и тогава прогнозата на Харалан ще се сбъдне трагично и за двамата.
  • 38 Той

    5 3 Отговор
    Харалан отдавна е на "лявата вълна" .....така че за него е добре. Да го цепят в ду-парата
  • 39 Разбирач

    4 0 Отговор
    Ах ти, празнодумецо мазен...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този нещастен

    3 0 Отговор
    чиляк що го показвате....възможно е и цунами да удари Софето, ама едва ли.....
  • 42 Aлфа Bълкът

    3 1 Отговор
    Голяма, голяма, я мине чертата, я не. Хората си обичат БСⷦП, има хляб само в поста на Нинова.
    Възраждане и ИТН ще изчезнат като партии, ако
    Ваня поведе БСП. Ще обере пръснатия червен електорат. Както Нинова си прибра гласоподаватели и затри Атака и АБВ, в първите си парламентарни избори.
  • 43 Джоко

    4 0 Отговор
    Харалампи, левите идеи и хора винаги са били повече от десните фалцети по българските земи! Пукали като теб не са антрополози, а обикновени пропагандатори на процент или хранилка!
  • 44 Клоун

    0 0 Отговор
    Възможно е и да имаш подобие на мозък, но май имаш само бръмбари в кухата си тиква.
  • 45 Инж

    1 0 Отговор
    Възможно е и да кацне НЛО на жълтите павета.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове