Last news in Fakti

11 Ноември, 2023 20:41 3 367 29

Вдигането на максималния осигурителен доход ще засегне стотици хиляди българи

  • вдигане-
  • осигурителен доход

Пенсионният таван за догодина остава 3 400 лева.

Вдигането на максималния осигурителен доход ще засегне стотици хиляди българи - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

bTV разполага с проектобюджета на Държавното обществено осигуряване, според който максималният осигурителен доход се увеличава.

Заложено е таванът да стане 3 750 лв. Промяната ще засегне стотици хиляди българи, които получават заплата над сегашния праг. Така и те, и работодателят, ще внасят повече за осигуровки.

Минималният осигурителен доход също се вдига. Той ще е на нивото на минималната заплата догодина, която е 933 лв. Прагът ще е толкова, включително за земеделците.

Доброслав Димитров, който работи сектора на информационните технологии, твърди, че вдигането на максималния осигурителен доход е оправдано заради инфлацията.

В неговата област традиционно са заети най-много от осигуряващите се на максималния доход - около 100 хиляди души. Според него осигурителните промени пропускат фактора „сив сектор“.

В проектобюджета се предвижда таванът на осигуровките да се увеличи до 4 430 лв. през 2026 година.

Според работодателите, предвиденият ръст за догодина изпреварва този на възнагражденията.

Работодателите с критика към параметрите на Бюджет 2024 г.

„Нарастването му за догодина трябва да бъде по-умерено - до 3550 лв. Оттам насетне да следва ръста на средния осигурителен доход. От размера на максималния осигурителен доход зависи максималната пенсия, когато отпадне таванът“, посочи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Пенсионният таван за догодина остава 3 400 лева.

„Във всички случаи този таван трябва да отпадне, защото за хората с високи заплати, които ще се осигуряват на 3700 лева, таванът на пенсиите не може да остане 3 400 лева“, коментира в „Тази събота и неделя“ бившият министър на труда и социалната политика Лидия Шулева.

Според КНСБ вдигането на максималния осигурителен доход ще увеличи приходите и ще намали дефицита.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Говорит Москва

    23 1 Отговор
    Ще засегне работодателите, честито на съкратените
  • 2 ами да

    18 1 Отговор
    Заложено е таванът да стане 3 750 лв. Промяната ще засегне стотици хиляди българи, които получават заплата над сегашния праг. Така и те, и работодателят, ще внасят повече за осигуровки.
    Нормално: ще има повече вноски в бюджета за БОНБОНКИ
  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    17 3 Отговор
    Местя го,иде големо БУММММ на световната финансова система основа на ДЪЛГ.

    Кой дал дал,кой взел взел,кака се ожени !
  • 4 Счетоводител

    36 3 Отговор
    Не е проблема с 300 хиляди човека които имат доход над този и искат да вземат още от тях. Проблема са повечето заети в туризма, строителството, куп други професии ( като авто майстори и ремонтни майстори) дето лев не внасят в държавата. Хайде всички да си внасят осигуровките, включително и всички държавни чиновници, пък тогава да стигат до тези 300 к хора.
  • 5 Аааааааааа

    8 2 Отговор
    ОвцИте не ги бърка.....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тия в сивия сектор

    21 1 Отговор
    пак ще щракат с пръсти шот са хора на герб и ппдб. А глупаците, които си плащат всички данъци ще пият една студена вода.

    Коментиран от #12

  • 9 ГЕРБ=БСП=ДПС

    24 4 Отговор
    Данъците и осигуровките са насилствено взимане от държаваата на част от доходите на хората.
    Аз лично смятам, че трябва да има необлагаем минимум, прогресивен данък доход и осигуровки, също и таван на държавната пенсия и този таван трябва да е 3 пъти размера на минималната пенсия или на минималната заплата, като в бъдеще да се намали до 2 пъти. И този таван за държавна пенсия трябва да е еднакъв за всички българи, независимо какво са работили. Т.е. трябва да отпаднат привилегиите на по-високи пенсии за бивши президенти, премиери, конституционни съдии, председатели на парламента...

    Коментиран от #13, #19, #26

  • 10 От 34 години сме по чужбина

    11 2 Отговор
    и чакаме поне минималната работна заплата да стане 1500 лева, за да се приберем и работим в България. Уви, мечти - мечти! Явно работодателите в България не се нуждаят от работници, а от роби, от които да станат милионери за една година. Уви, ще ги огрее на 36-и нова година!

    Коментиран от #16

  • 11 безпартиен

    17 1 Отговор
    Колко са тези с максимални осигуровки работещи в частния сектор и колко в държавни или общински?Защото в частния сектор се плащат реални осигуровки,а в държавния и общински са отново от частния.Нови заеми?Решението е намаляване на щата във всички зависещи от бюджета с поне 30/100.
  • 12 ГЕРБ=БСП=ДПС

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Тия в сивия сектор":

    Голяма част от българите са заблудени. У нас не е нужно да си в дувия сектор за да не плашаш одигуровки. У нас в закона има така наречения "максимален одигурителен праг". Така у нас законно богатите + работодателите им закон о за доходи над този праг(3400 лева) законно са освободени от плащане на над 20% пенсионна осигуровка и на 8% здравна осигуровка.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Айде стига

    12 1 Отговор
    И пак ще се вдигнат здравните осигуровки за безработните,сега са 31,20, докога ще се вдигат, откъде без работа и всеки месец тези пари , много са вече

    Коментиран от #17

  • 15 Нике

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Прогресивният данък е идиотизъм,":

    Няма необлагаем доход,дори на минималната данъка е същия
  • 16 Някой

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "От 34 години сме по чужбина":

    Уви не сте в час, в България цените на храни и лекарства са по-високи отколкото в Западна Европа. Причините са спекулантите, но по-всжмата причина за която никой не говори е високото 20% ДДС върху хрсни и кекарства. В Западна Европа за одновни храни и лекарства има 2-3 пъти по-ниски ДДС ставки, че дори и нулеви ДДС ставки. Също така у нас няма необлагаем минимум, така че тези 1500, като ти ги обложи държавата
    ще се стопят до към 1200 лева...

    За да се върнете да живеете в България ще ви трябват поне 2000 лева месечна заплата от която чисти да,ви остават около 1500 лева месечно за живот.
  • 17 редник

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Айде стига":

    Така е - яко скубане...
  • 18 Айде

    3 0 Отговор
    Марийке, пиши нещо за любов! Там си по - кадърна! Увеличението на МОД засяга само тези с големите заплати защото им ограничава вноските за пенсии! И ще получат по-ниски пенсии, от колкото заслужават! Правилното е това ограничение изобщо да отпадне!
  • 19 Айде

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    А бе, я извикай бай Тошо! Дори той може да ти припомни, че който не работи не трябва да яде! Когато всички са равни, кадърните спират да работят! И тогава ще дойде твоето време!

    Коментиран от #24

  • 20 ГЕРБ=БСП=ДПС

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Прогресивният данък е идиотизъм,":

    Това за наказването на образованите и способните е манипулация на 10% алчна върхушка. Живеем във времена, когато хората нямат равни условия за да се образова. Децата на по-богатите имат привилегировано образование, което в бъдеще носи привилигировано обществено положение и привилигировани хиляди пъти по-високи доходи. Това е безобразие това е несправедливо ...

    Пример 1: Ако на БГ депутатите, министри, кметове, ... заплатите им зависеха от количеството и качеството им на работа. Трябваше не да взимат по 7-10 хиляди лева заплата месечно. А трябваше да връщат на държавата по 7-10 милиона лева всеки месец заради щетите и моралните вредите, които са причинили на народа и държавата.
  • 21 ГЕРБ=БСП=ДПС

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Прогресивният данък е идиотизъм,":

    Пример 2: Пратете на необитаем остров някой високо образован и работлив IT, специалист, лекар, професор, генерал, министър, кмет, футболист/Меси, Роналдо.../ ... да живее сам там. И отидете след една година да видите какво е произвел. Какъв му е БВП, каква му е добавената стойност... Може да, се окаже, че "видокопроизводителният" професор или футболист вече го няма, защото не е могъл да произведе достатъчно, че да се изхранва. И затова е умрял от глад. Извода е, че простите, мързеливи ... хора обединили се да живеят в общество и да работят заедно, произвеждат много повече. Отколкото разделени образованите и работливи хора живеещи самотно в изолация от хората. Заслуга за това е на всички в обществото, а не само най-образовамите, най-работлиеите ... Истината е, че произведените блага са заслуга на цялото общество, а не само на най-образованите и най-работливите.

    И тъй като в обществото живеем по правила въведени от само 1% алчна върхушка. Правила написани така, че при разпределяне на произведеното/заплатите/ в обществото. Едни 10% от обществото да получават несправедливо много, други 20%-30% да получават справедливо и останалите 60%-70% да получават несправедливо много по-малко отколкото заслужават. Са необходими необлагаем минимум и прогресивни данъци, които да направят така, че да няма алчни властимащи, които да взимат за себе си несправедливо много 1000 пъти средното. И да оставят за 60%-70% от околните несправедливо малко, 5 пъти по-малко от сре
  • 22 ГЕРБ=БСП=ДПС

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "Прогресивният данък е идиотизъм,":

    Не става въпрос за наказване на работливите и образованите. Става въпрос за преразпределяне. Да не би CEO(chief executive officer ) да работи 1000 часа повече седмично или пък има 1000 стомаха повече за пълнене, та да взима 1000 пъти повече запката от подчинения му работник на конвеира? Т.е. да взима 1000 пъти по-голям дял при разпределяне на печалбата на фабриката.

    Много е важно какви ще са стъпките при облагането, от това ще зависи дали са справедливи или са демотивиращи данъците.
    За всички трябва да има еднакъв необлагаем минимум.

    Най-бедните 20% или 30% от обществото плащат примерно 15% данък доход.

    Следващите 30% от обществото плащат 25% данък.

    Следващите 30% от обществото плащат 35% данък.

    И най-богатоте 10% от обществото да плащат 45% данък.
  • 23 аз и ти

    5 1 Отговор
    Шулува, Шулева язък чуе си била министър на социалната политика!!!!!!!!!!!Кой ще вземе пенсия 3750 при таван на осигурителния доход 3750. Ти чуваш ли се! та пенсията е около 60 % от осигурителния доход!!!!!!!Пак дрънкаш глупости!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 24 ГЕРБ=БСП=ДПС

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Айде":

    Учили сте, ама сте недоучили, „Който не работи, не трябва да яде“ е българска народна приказка за деца. Фразата не е писана от Тодор Живков.

    И не трябва да се приема буквално. Бебетата, старците/пенсионерите/, слепите, сакатите... не работят, защото не могат. Но близките им не ги оставят да умрат от глад. Има неща наречени състрадание, благородство... които липсват в 30% от българите и най-вече липсват в управляващата върхушка.
  • 25 слепок

    6 3 Отговор
    Мара пак се побара. Стотици хиляди - голям смях. За миналата година на 3400 кинта и нагоре са се осигурявали 160 000 българина. Основно държавни служители (адвокати, прокурори, дУпедати, специални служби, лекари-моше...ници, фармацевти... и тям подобни престъпници) Това ВЪОБЩЕ не е стотици хиляди - Мара да научи български език!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мафия

    4 0 Отговор
    Тези искат хората, които внасят най-много данъци, да им попълнят касичката за крадене. Да пада това правителство. Парапетчо и кокорчо лявоуклонски да изчезват, бочковци, дс соколчета, прасчовци също ! Марш от държавицата ни !

    Коментиран от #29

  • 28 пътя

    0 0 Отговор
    към ада е постлан с добри намерения. За съжаление, тази максима се потвърждава с коментираното намерение на управляващите. Вместо да мислят и работят за осигуряване на условия нашата икиномика да се развива и да се увеличава броя на осигуряваните на максималния доход, те реално ще изпратят в сивия сектор не малка част точно от тях, т.е. тези, които до днес плащаха най-много.
    Хората виждат как некадърното управление няма идеи за развитие и прибягва до елементарото вземане от едни, за да даде на други. Липсата на визия за цялостното развитие ще доведе до още по-силно намаляване на онези, които ще се осигуряват на макс. Желаещите да пълнят бюджета на Василев ще намаляват все повече.
  • 29 Жалейка

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Мафия":

    Коя държавица..?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове