Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 08:06 3 088 10

Престъпна манипулация на изборите за членове на ВСС

  • вас-
  • избор-
  • съдии-
  • всс-
  • антикорупционен фонд

Става дума за съдиите Атанас Атанасов, Владимир Вълков и Татяна Жилова, както и съдията от Луковит Владислава Цариградска

Престъпна манипулация на изборите за членове на ВСС - 1
Снимка: БГНЕС

Справка от Министерството на правосъдието потвърди подозренията за престъпна манипулация на изборите за членове на Висшия съдебен съвет, при която вместо съдии с право на глас са гласували други хора.

Това посочва във "Фейсбук" Антикорупционният фонд.

През месец юли тази година от АКФ сезирахме прокуратурата за компютърни престъпления при електронното гласуване за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 25-26.06.2022 г. До момента нямаме информация дали по сигнала ни е образувано разследване.

За манипулациите на електронната система за гласуване за пръв път стана публично известно от статия на „Капитал“ от януари 2023 г.. Статията цитира изводите на тройна компютърно-техническа експертиза по делото, образувано след като трима от кандидатите за членове на ВСС подават жалби, оспорвайки резултатите на изборите.

Става дума за съдиите Атанас Атанасов, Владимир Вълков и Татяна Жилова, както и съдията от Луковит Владислава Цариградска, номинирала кандидат за член на съвета. Експертизата по делото, приета в хода на производството без да бъде оспорена, установява „различни аномалии“ в ползването на системата за електронно гласуване: многократно гласуване от един и същ IP адрес; IP адреси, от които се е гласувало десетки пъти; последователно гласуване с талони на различни гласоподаватели.

Най-фрапантен е случаят, в който около 200 гласувания са били извършени в рамките на 3 минути в сутрешните часове в съботния ден на 25.06.2022 г. от един и същи IP адрес на Върховния административен съд (ВАС), макар че системата позволява на съдиите да гласуват от мобилните си телефони и домашни компютри.

Въпреки изложените данни за съществени нарушения и манипулации на вота, през февруари 2023 г. петчленен смесен състав от съдии от Върховния касационен съд (ВКС) и ВАС постановява, че „изборът на шестимата членове на ВСС от съдийската квота е законен и валиден, няма установени нарушения от такава степен, че той да бъде опорочен.“. Конкретно по отношение на описаните в експертизата „аномалии“, смесеният състав на ВКС и ВАС приема, че многократното гласуване от един и същи IP адрес на съд означава, че множество съдии просто са избрали да упражнят правото си на глас от служебните си компютри, физически намирайки се в сградата на съда, а тези гласове са отчетени като подадени от единния IP адрес на съда.

Тази версия обаче се оказва категорично опровергана от изпратен от Министерство на правосъдието (МП) официален отговор до съдиите Атанасов и Цариградска за изясняване на въпроса колко съдии са били в сградата на ВАС в изборните дни. МП осигурява охраната и реда в съдебните сгради чрез своята главна дирекция „Охрана“. Проверка на Инспектората към МП е установила, че на 25.06.2022 г. (събота) и 26.06.2022 г. (неделя) достъпът до сградата на ВАС се е осъществявал единствено през главния вход (служебният е бил заключен), като посетителите са записвани в нарочна книга съобразно правилата за достъп до съдебни сгради в извънработно време.

За датата 25.06.2022 г. във времето от 00:00 часа до 24:00 часа са регистрирани 19 лица, които са посетили сградата на ВАС, от които 13 съдии. За датата 26.06.2022 г. във времето от 00:00 часа до 24:00 часа са регистрирани 21 лица, от които 15 съдии. Така установената от техническата експертиза „аномалия“ на подадени стотици гласове сутринта на 25.06.2022 г. от сградата на ВАС остава без никакво друго логично обяснение, освен че се касае за извършена престъпна манипулация на съдийските избори.

Разбира се, от АКФ ще изпратим и тази нова информация по казуса на Софийска градска прокуратура, макар и да оставаме с убеждението, че дори при минимално проявено усърдие от компетентните да разследват случая органи, би трябвало отдавна да са я установили и сами.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фикус

    32 2 Отговор
    Кривосъдието си прави ПАС!
  • 2 ВСС

    42 0 Отговор
    Там е главната централа на мафията!!!
  • 3 Съдия

    35 0 Отговор
    И защо всички мълчат. Докато има такива действия не сме държава.
  • 4 Пани

    30 2 Отговор
    Нали са им нужни следващите послушковци, за да може ако някой като Гешев им се опълчи, веднага да го сменят😀😀😀
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Иоб

    20 1 Отговор
    Проблема на Бг е съдебната система на 1 място, но никой не смее да я постави на място и именно затова ще гледаме Шенген още дълго време
  • 7 видов ден

    14 3 Отговор
    А,на бас,че до един са синове и дъщери на АБФК.Неосъществената лустрация ни държи на нивото на което сме :в клоаката.В деветия кръг на Данте!

    Коментиран от #9

  • 8 Остап Бендер

    7 1 Отговор
    Освен това да проверят имало ли е достъпност през Гугъл или се е налагало ползването на друга търсачка за да се влезе в страницата която се администрира лесно.Нялой съдии се оплакаха от това ,че не може да влязат в системата.
  • 9 Иван

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "видов ден":

    Мошеници!
  • 10 ганю

    0 0 Отговор
    Иван Костов и Лозан Панов са проблема
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове