Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 11:36 1 416 35

Петър Славов: Тотално се срина големият мит за сигурността на хартиеното гласуване

  • петър славов-
  • машинно гласуване-
  • избори

В момента, в който злите сили махнат машинното гласуване, следващата стъпка ще бъде да махнат и преференциалното гласуване

Петър Славов: Тотално се срина големият мит за сигурността на хартиеното гласуване - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Ще бъде много тъжно, ако допуснем отмяната на машинното гласуване. През годините то показа, че може да работи добре.

Това мнение изрази пред БНР Петър Славов, кандидат за независим общински съветник, юрист и бивш депутат.

"В момента, в който злите сили махнат машинното гласуване, следващата стъпка ще бъде да махнат и преференциалното гласуване", посочи той.

"Най-после видяхме с очите си това, което подозирахме, което знаехме", посочи относно видеонаблюдението той.

Според Славов се е "сринал тотално големият мит за сигурността на хартиеното гласуване" и се е видяло "черно на бяло какви безобразия се вършат".

Ако е имало проблем с отпечатването на бюлетините от машинното гласуване, това е поради "некомпетентността на хартиеното мнозинство в ЦИК", поръчало ролки не по стандарт, смята Петър Славов, който се пита и "дали това не е направено нарочно".

Във връзка с големия брой съдебни дела, с които се атакуват местните избори, Славов изтъкна, че не трябва да се позволява "вотът на хората да бъде откраднат и да си затваряме очите".

В тази ситуация, при това мащабно нарушение на изборния процес с отмяната на машинното гласуване на първия тур, навсякъде трябва да се брои, колкото и да е тежко, за да се върне поне малко изгубеното доверие, подчерта юристът.

"Хората са гневни. Виждате колко ниска беше избирателната активност, колко много има "Не подкрепям никого". Хората вече нямат доверие в изборния процес. Това е тъжната равносметка."


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 здрасти

    16 11 Отговор
    Да питам след като 80 милионна Германия гласува само и задължително с хартия, абе кво си правят невалидните бюлетини?

    Коментиран от #12, #32

  • 2 с машинното

    13 8 Отговор
    едва ли е по красиво, но е по невидимо
  • 3 и пак ще кажа

    10 5 Отговор
    Не е проблема в хартията. Проблема е във формата на бюлетините.
  • 4 плюс минус

    11 9 Отговор
    Вече не вярвам нито на хартиеното, нито на машинното гласуване.

    Коментиран от #16

  • 5 Ветеринарен психолог

    15 3 Отговор
    Както и да гласуваме все сме прецакани. Но поне има начин да се гласува на 100 процента. Правим талони и търкаме. На талона да има име на политик и печалба от 50 до 500 000 лева. Та кой се падне. Поне така и така купуват гласове ,но да е легално. На някой 50 лева на някой 1000 а един щастливец ще е с 500 000. И политиците няма да се сърдят. Томбола е. Каквото се падне.
  • 6 какво ще стане

    11 3 Отговор
    Ако урната е запечатана и се отваря и брои само в ЦИК? Пред представителите на всички заинтересовани.

    Коментиран от #7

  • 7 Ветеринарен психолог

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "какво ще стане":

    Ще се повреди камерата.
  • 8 Майора

    12 12 Отговор
    Адвокат Славов , аз не знам що за цинизъм е това да признаваш машинното гласуване , след публичното признание на просто Киро че чрез ала бала с машините са спечелили предните избори! Жалко е това , но не ме учудва нищо , нали трябва да се защити този който ги е поръчал! Още по жалко е че не разбирате че в ЕС и развитите демокрации не се гласува с машини засради фалшификации с тях!

    Коментиран от #13, #19

  • 9 тоз пък

    11 5 Отговор
    И на хартия и с машина е едно и също! Важното е кой брои и дали записва "правилно". 70% казаха за пореден път, че всичко е фалшификация.

    Коментиран от #11

  • 10 Българин

    10 4 Отговор
    На следващите избори ще си гласувате само клоновете на мафията,а не да ходи нормалния човек да гласува и после вие тъпита кандидати да му казвате кой е новия избранник на боговете.Гасувайте си с машини с хартии с квото си измислите,но не ни правете на идиоти повече.
  • 11 еми

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "тоз пък":

    да си платим на германци да ни преброят изборите?
  • 12 не разбрах

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "здрасти":

    Минуса за какво е?
  • 13 Още ли

    13 8 Отговор

    До коментар #8 от "Майора":

    не сте разбрали, че това ала бала не е за машините, а за Радев. Както Трифонов подкрепи Радев, и стана първи, така и ПП подкрепи Радев, защото имаше висок рейтинг, и ни излъга всички, че бил баровец, та излъга дори ДБ. А той си е един най- обикновен слагач на агресора и диктатора Путин, който убива дори и своите.

    Коментиран от #14, #17

  • 14 Баровец

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Още ли":

    да се чете натовец
  • 15 Копипасте

    4 3 Отговор
    Сега се надпреварват да вадят глупостите правени в секционните комисии с хартиените бюлетини но : Ако изобщо нещо зависеше от изборите и е все едно с хартия или с машина се гласува - изборите щяха да са отдавна забранени със закон!
  • 16 Бях на

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "плюс минус":

    изборите в секционна комисия, когато имаше цветни бюлетини. Нямате си представа какво правеха тогава БСП, просто фалшифицираха изборите с броенето. После Румен Петков колко избори купуваше, след това Борисов. А за последния мандат на Фъндупкова, в 19.00 всички цигански барони с големи черни джипиве изкараха етноса си да гласуват за нея. Никога не е имало честни избори, освен с машините.
  • 17 Ква полза от драскане на бозъ

    4 7 Отговор

    До коментар #13 от "Още ли":

    Президентските избори, бяха след тези, в които ИТН бяха първи! Тогава ИТН вече ги бяха свалили с лъжи на 10%! А ко общо има Радев с Путин, освен по детски глупавите лъжи на ПП, ДБ и ГЕРБ? Всичко каквото е казал и направил, е било само в полза на България! Факт, който с евтини детски лъжи, не се бори, а само отвращава от спонсорите на тези лъжи ПП, ДБ и ГЕРБ! Какво удоволствие ви доставя да лазите в лъжи, не знам?
  • 18 Тъмен субект

    8 0 Отговор
    Така де, ама кметовете и общинските съветници не можем да ги помръднем в следващите 4 години. Доверие-недоверие, така стоят нещата.
  • 19 Българските турци

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Майора":

    Май първо трябва да размърдате българския гласоподавател , че да се обнадежди и да тръгне да гласува ?!...При нас гласуват 64 113 941 "чалми" с хартиени бюлетини дълги метър и половина и нашите СИКове ги изброяват за по малко от 12 часа !! Защо в една България колкото четвърт Истанбул , не ви стига цяла седмица само за броене и месеци за съставяне на "сглобки с патерици на инвалидна количка" ?...Нали сте държава членка на най развития парламентарен и икономически съюз в света ?!...

    Коментиран от #21

  • 20 Абе

    2 2 Отговор
    Глупости !
  • 21 лесно е

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Българските турци":

    То резултатите от вашите избори са известни още преди гласуването. А ако Ататюрк не бе копирал българските избори, щяхте още да се управлявате от Султан. Така че по полека.
  • 22 преди време

    7 3 Отговор
    те уважавах. Вече не. Прав си: "Хората са гневни. Виждате колко ниска беше избирателната активност, колко много има "Не подкрепям никого". Хората вече нямат доверие в изборния процес. Това е тъжната равносметка." Тук всеки от политиците търси своите мотиви за това. Хората са гневни не заради хартиените или не бюлетини. Гневни са на псевдополитиците и специалистите, взели управлението и представители на бившите комунисти.

    Коментиран от #23

  • 23 9.07.2020

    9 4 Отговор

    До коментар #22 от "преди време":

    9 Юли 2020 е светла дата в Българската история. Хората ще я запомнят с две неща.

    1. Сутринта третото правителството на Бойко Борисов обяви, че най-после България влиза в клуба на богатите - чакалнята за Еврозоната.

    2. След обяд българския обединител вдигайки юмрук изкрещя "Да си върнем държавата. Мутри вън!" ... и я върна на мутрите.

    Дано сега живеете по-добре.

    Коментиран от #26

  • 24 Хахаха

    6 6 Отговор
    По-скоро се видя тоталния провал на машинното гласуване, чрез което ПП/ДБ се опитаха да направят ала-бала.
  • 25 Гласове от зайчарника в Банкя

    2 5 Отговор
    Разкриха така пазената повече от рецептата на Кока Кола тайната на дългогодишния успех на Бацо!
  • 26 Та кога

    0 5 Отговор

    До коментар #23 от "9.07.2020":

    мутрите са я пускали, че Радев да им я връща? Аз като гледам мутрите ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, все са под някаква форма в управлението!
  • 27 Nехиs

    5 3 Отговор
    Били се виждали манипулациите с хартията. Най-големите манипулации са със софтуера, което не се вижда от никого. Но трябва акъл да се сетиш за това.....

    Коментиран от #28

  • 28 К П100то

    0 3 Отговор

    До коментар #27 от "Nехиs":

    Замълчи си.
    Мълчи и ще ти дам кодовете!
  • 29 стоян

    5 3 Отговор
    Аз пък си мисля че вие от пп то може да сте платили на няколко селски комисии да се компрометира хартиеното гласуване
  • 30 Сглобката

    5 1 Отговор
    Оооо Пепи за 33гд ни превърнахте в ЗОМБИТА българина го интересува РАКИЯТА САЛАТАТА И ЧАЛГАТА...ние сме приключени...
  • 31 Баш химик

    3 3 Отговор
    Изборния процес е мерене на банкови сметки. Който е с по-голяма, той печели. Така е навсякъде по света. Изборите са само прах в очите на обикновените хора. А този е прав за едно, хората наистина са гневни и не вярват, но не в изборния процес, не вярват в поредните гладници тръгнали да стават политици!
  • 32 Хъхъ

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "здрасти":

    Обществото в германия не са Ганьовци, а държавата не е мафиотизирана. Това е голямата разлика драги ми смехурко !

    Коментиран от #33

  • 33 ба ба

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Хъхъ":

    И къде пише, че Германия е с по-малка държавна мафия? Германците са 85 милиона. Все ще се намерят и по-големи мафиоти от нашите.
    А и мафиоти или не, нали имат невалидни бюлетини? Или?

    Коментиран от #35

  • 34 Цуца

    1 0 Отговор
    Никой до момента не съобщава за недействителни бюлетини от машините! ГолЕмото мазало е при хартиите, там е ИЗМАМАТА! Докога ще търпим безобразията на измамите и съответно да ни управляват неграмотници
  • 35 Не знам

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "ба ба":

    Германия да се държи от два олигархични кръга като в България, да плащат за лъжи и да опростачват деца!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове