Last news in Fakti

18 Ноември, 2023 09:34 2 597 42

Евгений Дайнов говори за коренно различните стратегии на Пеевски и Борисов, на Пеевски му трябва власт

  • евгений дайнов-
  • делян пеевски-
  • бойко борисов-
  • власт-
  • политолог

"Делян Пеевски продължава с онова, което той мисли, че е стратегически поход към реалната власт"

Евгений Дайнов говори за коренно различните стратегии на Пеевски и Борисов, на Пеевски му трябва власт - 1
Снимка: БГНЕС

Политологът Евгений Дайнов коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ за политическите скандали и трусове, поведението на медиите и лидерите на парламентарно представените партии в България.

Дайнов коментира Делян Пеевски и Бойко Борисов и коренно различните им стратегии.

"Делян Пеевски продължава с онова, което той мисли, че е стратегически поход към реалната власт. Чрез ДПС и чрез обезсилване на останалите участници в политиката, което няма да му се получи, защото ДПС отдавна няма онази сила и електорат, който имаше. Но това няма да му попречи да счупи доста неща по пътя си, ако не разбере навреме, че това, което е замислил, няма как да стане.

Делян Пеевски и Бойко Борисов имат две коренно противоположни стратегии как да си избелят образа си пред очите на западните ни съюзници по време на война срещу Западната цивилизация. И която война в Украйна промени всичко. Вече никой не търпи хора от типа на това, което бяха образите на Бойко Борисов и Пеевски. Борисов се опитва да бъде невидим, да стои отзад, скрит зад ПП/ДБ, и от време на време да съобщава на Брюксел, че ето вече е нов, готин, не се меси и крепи вашите хора. Стратегията на Пеевски е точно обратната. За разлика от Борисов, Пеевски е в списъка "Магнитски" и проблемът му е малко по-сложен. Той се опитва чрез фрапантна публичност да си избели образа, като каже на американците – момчета, аз съм шеф на стара либерална партия. Ние сме евроатлантици и прочее, затова престанете да ме занимавате с разни списъци. За да постигне това, на Пеевски му трябва власт не само в парламента, каквато има, а власт някак си да проникне в изпълнителната власт, цитирана от БНР.

Като има различни начини да се участва в изпълнителната власт. Дори и в момента се знае колко министри, вкарани от ГЕРБ, има в сегашното правителство.

Борисовата стратегия има малко по-голям шанс да успее, т.е. хората да го забравят, отколкото на Пеевски, който се вре непрекъснато пред очите ни."

"Макар и с различни стратегии – Борисов се прави на невидим, а Пеевски на ултравидим, идеалният завършек и за двамата би бил да провалят правителството до степен, че да е очевидно провалено и неуспешно. Така партиите зад правителството ще останат без никаква обществена подкрепа. Тогава Борисов и Пеевски ще се обадят в Държавния департамент и в Брюксел и ще кажат, че въпреки усилията им (на Пеевски и Борисов) тези от "Промяната" са толкова некадърни и за нищо не стават, че е по-добре да се върнат Борисов и Пеевски на власт. Всички истерии са с тази цел, за да може някъде на пролет да се каже, че това правителство заедно с партиите зад него са се провалили.

Но те се натъкнаха на проблем. Гласът на обществената подкрепа за ПП/ДБ се оказа извънредно жилава. Подкрепата не се разпада, а става по-устойчива. Следователно няма скоро да дойде момент, в който Пеевски и Борисов ще могат да съобщят на Запада, че правителството се е разпаднало. Това обяснява тяхното премятане от последните седмици и дни. Сега се чудят кое не изчислиха. Според мен, техните стратегии са погрешни от самото начало и няма как да доведат до онзи резултат, който търсят. Защото обстановката в България, Европа и света е коренно различна от преди. Трябва да се спрат, защото само ще се излагат от тук нататък."

"Всяко доверие си има край, но нека погледнем резултатите от местните избори, които за първи път можем да тълкуваме в национален смисъл. Ако общността, която подкрепя ПП/ДБ, която е и най-критичната гласоподавателна общност, та, ако тази общност беше толкова критична, нямаше да избере в София, Варна, Пазарджик и Благоевград представители на ПП/ДБ. Въпреки компромисите, в които упрекват ПП/ДБ. Не мисля, че тази общност ще изостави ПП/ДБ.

Сега трябва да кажем, че поставени под непрестанен натиск, ПП/ДБ правят немалко откровени глупости и грешни ходове. Трябва да помислят как да реагират на тези свои грешки. Но властта в никакъв случай не трябва да се връща нито при Борисов, нито при президента Радев, който също все повече заприличва на карикатура, рисувана от Комарницки."

"Това е част от много печален разговор – за състоянието на българските медии и тяхната склонност като свраки да се нахвърлят върху всяко станиолче, което проблясва в тревата. И да казват, че този станиол е много важен, нищо, че е просто опаковка на някаква дъвка, която някой е изхвърлил.

Какво прави Пеевски всъщност. Това беше обяснено от премиера Денков много добре. Представете си, как аз всяка сутрин излизам в девет часа сутринта и ви казвам, че след три часа ще бъде пладне. И то наистина след три часа е пладне. И аз ви казвам – ето, стана както аз ви казах. Ето това прави Пеевски и има удивителен успех. Това са елементарни номера, които минават в една тежко увредена и елементаризирана медийна среда."

"Защото години наред имаше отрицателна селекция във всички сфери на българското общество, където можеха да проникнат лошите – мутри, задкулисие, ДС и руснаците. Крайният резултат е полуграмотни хора, държачи на микрофони или говорещи в микрофоните. Тези полуграмотни хора са незапознати с елементарното – на всяка случка трябва да ѝ знаеш контекста. Така можеш да прецениш тежестта на всяка случка и възможните последствия от нея. Това не се прави в българските медии. В тях всичко е – тук и сега, на мига, извън всякакъв контекст. Чак до вдетеняване. В целия цивилизован свят медиите, освен, ако не са обесени като в Унгария, намират начин да се съпротивляват. В България само някои от медиите се съпротивляват, но повечето с удоволствие се примириха да бъдат превърнати в дечица с ментална възраст 11 години, защото така просто е по-лесно. Пълен отказ от напъване на умствения апарат от младите и осъзнат избор на по-възрастните журналисти.

Да не забравяме, че последните 7-8 години онези български журналисти, чиито имена ще се помнят, бяха уволнени. Колегите им, като гледат какво се случва, защото изританите са се опитали да запазят поне стандартите на журналистиката, си казват – да, знам какво става, но защо да си причинявам неприятности. Нека младите и неграмотните да си приказват някакви неща, а аз ще си трая.

Намесата е следната – хората, които имат изгода от едно непросветено, покорено общество, създадоха условията, при които обществото да генерира и изведе на преден план неграмотни, зли и инфантилни хора. Да не забравяме, че злостта пак е признак на незрели мозъци, които изразяват себе си по този начин, защото не могат да кажат същото по цивилизован начин.

Така че злите сили създадоха условията и окуражиха процесите, които да произведат хора, отказващи се да мислят, да анализират и които намират късия път към сензационното си присъствие в публичното пространство през грозно говорене.

Но ще кажа, че докато украинците се съпротивляват на азиатските орди и докато това правителство се съпротивлява и устоява на всекидневната канонада, която се изсипва върху него, наследените цирейни проблеми в България ще продължават да се пукат един след друг. Така общественият организъм ще оздравява. Ако не друго, поне ако тези циреи се изплискват, общественият организъм ще се пречиства."


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кабамилионеров

    5 21 Отговор
    Дано Шиши стане премиер,да може европроектите в ени...чарските общини,като Карлово,например,да продължат....
  • 2 Тони Минев

    6 11 Отговор
    Ха дано ....нови милиони в джоба на Каба...крадев.
  • 3 Егати кочината!

    41 8 Отговор
    Прасето командва кочината!
  • 4 Бонев

    31 16 Отговор
    Този пияндурник ще излезе по умен отколкото го смятах. Скри се на на село, и ни полиция го спира,ни дрегер го лови. Само от писанията разбираме на колко градуса е.
  • 5 В момента всички еврофондове

    25 6 Отговор
    отиват в Кърджали!
  • 6 Българка

    37 6 Отговор
    Истинският проблем е, че службите, Прокуратура и Съд са напълно овладяни от ГЕРБ-ДПС и точно те са ГЛАВНИТЕ ВИНОВНИЦИ МУТРИ КАТО БОРИСОВ И ПЕЕВСКИ ДА СА ВЪВ ВЛАСТТА, А НЕ В ЗАТВОРА.

    Коментиран от #17, #39

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ХАХАХА

    17 17 Отговор
    Който чете списваниците на този е селяндур,цървул ,блатни и още много такива квалификации за българите по негови думи.

    Коментиран от #19

  • 9 амет дуан

    15 3 Отговор
    синът ми, големият феномен шиши държи чекмеджанъ от повече от 10 години в партер
  • 10 А50

    24 3 Отговор
    Ей друго си е да попаднеш в списъка с отличници Магнитски, веднага се издигаш. Незнам Боко защо се дърпа то там е по-хубаво и от Шенген
  • 11 Име

    10 8 Отговор
    Е, много едностранчиво е пак - само за Русия става въпрос всъщност. Какво общо има пък Русия. Делян Пеевски е амбициозен човек - нещо като Илия Павлов, че е сбъркал - сбъркал е и - няма оправяне. Това което са направили навремето с КТБ е достатъчно. Да си седи дома, нали е бизнесмен, има пари, сега и - Премиер ще става. Не го харесват хората и т.н.

    Какви азиатски орди, пак не е центровал зимните джанти автора. Бият наляво-надясно.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 обективен

    23 4 Отговор
    Тези двамата са най вредните хора в държавата !!
  • 14 2х7

    15 12 Отговор
    Това правителство, с Тагарев като министър на отбраната, ще ни вкара във военен конфликт, със всички екстри като бомбардировки, сирени в 5 часа сутринта, счупени прозорци през зимата и т.н.
  • 15 Прозрачно

    11 8 Отговор
    Договорката е Бойко президент Пеевски министър председател
  • 16 зрител

    21 2 Отговор
    миризлива бъчва.....
  • 17 Пико

    14 5 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Прокуратурата да, ама съдът чий е? Все хора на ДБ, Методи Лалов и Лозан Панов. Съюзът на съдиите е посестрим на другите грантаджии. Няма разлика между елементите на сглобката.
  • 18 А50

    20 4 Отговор
    Умнокрасивите нали питаха КОЙ, и протестираха срещу тройната коалиция именно срещу Пеевски. Е как сега си мълчат, а той ги о.но.жда, май посолството така е наредило
  • 19 За пореден път

    21 10 Отговор

    До коментар #8 от "ХАХАХА":

    Да четеш пасквилите на тоя прос.так е проява на интелектуална нечистоплътност и на изключително лош вкус.
  • 20 Верно ли

    16 7 Отговор
    Пак ли на този изплискал легена полуи.иот трябва да му четем мозъчните пр.дни? Изненадан съм, че дори го публикувате след "интелектуалните му напъни" срещу миньорите и софиянци!

    Коментиран от #22

  • 21 дядо поп

    12 2 Отговор
    На Пеевски му трябва една екскурзия до Дубай!
  • 22 Дрънчо

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Верно ли":

    Що бе, нека се излага. Пара получава все пак, трябва да я заслужи.
  • 23 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 6 Отговор
    БOЙKO E ПОЛИТИК , ДОКАTO ............. ДАЙНОВ Е ПИЯНИЦА ........ ФАКТ !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този съсел

    8 4 Отговор
    продажен изглежда изтрезня ..и се появи пак да ръси мозък....долен краварски боклук

    Коментиран от #42

  • 26 ЕДГАР КЕЙСИ

    8 2 Отговор
    ПИЯН ЧОВЕК , СЪДРАН ЧУВАЛ .......... НАРОДНА ПОГОВОРКА ........ ФАКТ !

    Коментиран от #31

  • 27 Матей преображенски

    6 1 Отговор
    пОСЛАНИКА е дал добро на шишко да овладее цялата власт в страната и да я държи здраво по депесарски.С тия политически проекти и планове ни очаква нова спирала на срив и граждански смутове.Представяте ли си един туркоман като шиш да стане премиер,забравете за всякакви протести и други свободи.На преден план все пак ще бъде тоталната му зависимост от американците ,на този мегапрестъпник,който заедно с боко ограби КТБ с над 4 милиарда лева.
  • 28 Гошко

    7 3 Отговор
    Професор ЛАЙНОВ, пияндурник и злобен комплексар
  • 29 Даа

    3 3 Отговор
    "докато украинците се съпротивляват на азиатските орди"...
    Дайнов заработи центчетата :-) няма как, Галя плаща, а не Путин.
  • 30 Нина

    1 6 Отговор
    Поклон г-н Дайнов и Вие и Огнян Стефанов сте като факли в мрака. Добре,че Ви има!
  • 31 55 от Козлодуй

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Браво Кейси, на Пoзитанo ce гордеем с теб.
  • 32 Оракула от Делфи

    3 0 Отговор
    "Тоз Шиши" изпра парите на Хидро-инженера от" КТБ"
    и получи награда , за чудо и приказ, като " Баш Главен Овчар" на ДПС ...??? !!!!
    А някои в тази партия още си играят, на обидено малцинство .... от "възродителния процесс "???
    Кои ги гонеха , тогава всъщност ... за Турция...???
    -Тези , които ги управляват и днес ДС!
    Карадаяъ, изглежда като" Алиса в страната на чудесата" и още не знае ,
    къде се намира в тази огромна " черна дупка" в която и така не разбра как е попаднал!
    За разлика от "Ментата ", който изживява ренесанс , като сервитьор на корумпирани властови поръчки!! !
  • 33 Глупости на дайнов

    1 2 Отговор
    Стратегията на Борисов е бг да има редовно правителство И положи много усилия и търпение за това За разлика от бсп радев и копейкин които положиха и полагат усилия да няма такова Три години и ПП ДБ им помагаха за това може би неволно..
  • 34 Вангелова

    4 0 Отговор
    Дайнов е Митьо Пищова на анализаторите. Коментарите са му всичките на 7 ракии....
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Трандафор

    2 0 Отговор
    ..... Вече никой не търпи хора от типа на това, което бяха образите на Бойко Борисов и Пеевски. Борисов се опитва да бъде невидим, да стои отзад, скрит зад ПП/ДБ, и от време на време да съобщава на Брюксел, че ето вече е нов, готин, не се меси и крепи вашите хора.......Демек, ППДБ са хората на Брюксел? Не си спомням какво точно беше взел от Чърчил алкохолът, но от Дайнов е взел всичко! Доколкото изобщо го е имало!
  • 38 Кети

    0 0 Отговор
    Това ,че Еди кой си бил "феномен" е потрес ! Чак пък толкова проси не сме. Наглостта била феномен ?
  • 39 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Все още плюят ГЕРБ защото говори за комисионните от газ таи петрола При Борисов бензина беше от 1´80 до 2´35 лв и цяла Европа вземаше петрол от Русия а. Сега разликата в петрола е 20 евро на барел Които алЧЕНИТЕ ППДБ КОНСУМИРАТ Борисов от три години не е на Власт и печели изборите с доверието на народа
  • 40 Евгени Евгени

    1 0 Отговор
    На крив Нали заеш какво му пречи « на крива ракета космоса виновен Та и твоята работа е такъва както и на правителството Защо непрочна оправданием на некъдърните с хан Кубрат
  • 41 даиномайнов

    1 0 Отговор
    бягай при Шопаров да си тавотате таковата в дует на 2ката.....
  • 42 по точно

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Този съсел":

    събира фирма Фашкий и барбаронки на едро....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове