Last news in Fakti

18 Ноември, 2023 16:39 4 027 47

Погват “Лукойл” за контрабандни практики

  • лукойл-
  • контрабанда-
  • руски петрол-
  • руски нефт

Най-големият грях е, че за последните 15 години “Лукойл” беше оставена да създаде доминираща, монополна роля на пазара на горива

Погват “Лукойл” за контрабандни практики - 1
Снимка: БГНЕС

След постигнатото споразумение за спиране на дерогацията на “Лукойл Нефтохим” от 1 март следващата стъпка да се направят проверки за контрабандни практики и износ на петролни продукти към други страни в ЕС или САЩ, заяви народният представител от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев пред БНТ.

В тази връзка той припомни, че на законово ниво вече е уредена възможността за назначаване на особен управител. Той може да гарантира доставките на петрол, както и че няма да има криза на пазара на горива в България.

“Искаме от рафинерията да се подготви за спирането на вноса на руски петрол, без да се създаде криза на пазара на горива. Даваме срок 1 март, за да гарантираме, че цените в България няма да тръгнат рязко нагоре и за да не се създават турбуленции за правителството”, каза той, като добави, че особеният управител може да осигури интереса на държавата в този процес.

Ивайло Мирчев заяви, че по време на служебното правителство не е направено нищо, за да бъде задължен “Лукойл” да представи план за плавно преминаване към неруски петрол. Такъв план вече има и се следи за неговото спазване. Освен това служебното правителство не е направило нищо да получи приход от разликата в печалбата на рафинерията заради това, че използва по-евтиния руски петрол, отчете той.

“Най-големият грях е, че за последните 15 години “Лукойл” беше оставена да създаде доминираща, монополна роля на пазара на горива. Тя беше оставена да дерибейства и да създава ненормални търговски практики. В същото време цените преди облагане с акцизи, които са най-ниските в Европа, са средноевропейски. Трябва някой да поеме отговорност за тези 15 години бездействие”, добави той.

Ивайло Мирчев заяви, че след сцените на насилие над граждани и журналисти на футболния протест в четвъртък министърът на вътрешните работи Калин Стоянов трябва да си подаде оставката. Той цитира няколко примера от позицията на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) за насилие на журналисти в момента на изпълнение на служебните си задължения.

“По никакъв начин подобен тип насилие не може да бъде толерирано. Фактът, че има 5 случая с насилие над журналисти, каквото в миналото не се е случвало - само това е достатъчно да спрем разговора и той да си подаде оставката. Това означава, че за тези 5-6 месеца, в които е министър, има организационен проблем в МВР”, заяви Мирчев.

Депутатът от “Да, България” отхвърли обвиненията, че смяната на министъра се иска, защото не е изпълнил желания по време на местните избори. Той обясни нагледно кому е нужен министър на вътрешните работи.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хехе

    31 12 Отговор
    Явно шопарът ще построи още една рафинерия да няма монопол. Я кажи по-добре каква е далаверката та изведнъж се разсмърдяхте.

    Коментиран от #7

  • 3 по това време

    37 5 Отговор
    С парите от Нефтохим купих къщата в Барселона , и биех В. Златев на сантасе !!
  • 4 Оги

    38 23 Отговор
    Хайде цирка започва , погват Лукойл, защо не погнат американските военни бази ,от колко години сме окупирани и какво плащат ?? Да погнат Канада за експлоатацията на златните ни находища ,колко плащат ??? Нула кръгла нула ,но сглобката печелят милиони за предателството на народа и Родината ни !!!!

    Коментиран от #18, #27, #39

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хехе, ти на коя планета си?

    28 8 Отговор
    Занеш ли кога ще погнат канадците?
    Никога.
    А ония с базите още по-малко.

    Коментиран от #19

  • 7 Далаверката няма да е много голяма

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хехе":

    Те го правят за да се харесат най-вече.
  • 8 Руснаците са контрабандисти отдавна,

    18 21 Отговор
    въпросът е - защо местните контрабандисти-путинисти не се наказват от закона за съдействие на враждебна чужда пропаганда, която е в ущърб на българските интереси!

    Коментиран от #12, #41

  • 9 Красимир Петров

    19 9 Отговор
    Лукойл е най-големият длъжник към Българската хазна.Ко-жодерите ни продават най-скапаното гориво на високи цени.
  • 10 Българка

    21 3 Отговор
    "Най-големият грях е, че за последните 15 години “Лукойл” беше оставена да създаде доминираща, монополна роля на пазара на горива. Тя беше оставена да дерибейства и да създава ненормални търговски практики. В същото време цените преди облагане с акцизи, които са най-ниските в Европа, са средноевропейски. Трябва някой да поеме отговорност за тези 15 години бездействие”
    Това е неоспорим факт. А тези, които съпортваха разграбването на българите и България са се съешили и се изявяват като най-големи евроатлантици и за пореден пшът искат да спрат от вчера дерогацията и за пореден път не се интересуват,че пак данъкоплатците ще платим цената!
    Докато Борисов и Пеевски не са в затвора , а във властта ,няма да се оправим и станем европейска държава с европейски стандарт за всички българи
  • 11 Иван Попов

    8 7 Отговор
    Най-после
  • 12 Аре бе

    18 13 Отговор

    До коментар #8 от "Руснаците са контрабандисти отдавна,":

    Кажи нещо за канадците и златната бг мина, недеи муча само за руснаците

    Коментиран от #16, #23, #24

  • 13 Кой беше Премиер тези 15 години?

    26 3 Отговор
    Защо още не е в затвора?
    Кой хариза на путин 4 милиарда наши пари за сръбската тръба?
    Защо още не е в затвора?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ивайло какво стана

    13 4 Отговор
    А какво се случи с "дерогацията" на сарая на Доган

    Коментиран от #32

  • 16 бяла злато

    9 14 Отговор

    До коментар #12 от "Аре бе":

    Златната мина си плаща за разлика от измамниците на Путя.

    Коментиран от #22

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Що бе

    6 12 Отговор

    До коментар #4 от "Оги":

    Умник , ти от базите ли си купуваш горивото ?
    Кое ще погнеш , че не си плащат за милиардите печалба данъците ли ,базите , а Червен Чаршаф .
  • 19 А ти на коя

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Хехе, ти на коя планета си?":

    Си , базите дерат бедния българин с руско говори ли , на коя планета си
    На Луна 25 ли ?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бунтата

    9 7 Отговор
    Целта е да се продаде рафинерията на американците,за да ни го набутата тотално

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Тия дето отдадоха концесията са

    8 5 Отговор

    До коментар #12 от "Аре бе":

    твои другари-комисионери. "Вашият човек" Асен Василев вдигна 5 пъти концесионната такса за добив на злато и мед.
    Невежеството не е оправдание, другар!
  • 24 Нека аз ти кажа, че май-не си наясно.

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "Аре бе":

    "Канадската" както я наричаш мина, е оперорана от Дънди Прешъс. Фирма регистрирана в Канада с мажоритарен собственик-руски олигарх, имащ подобни бизнеси и в Русия и на други места по света. Приближен е на Путин. Но Челопеч е прашинка, пред Асарел-Медет. Оперирана от украински, проруски олигарх(както се разбра от панамските досиета)приятел на Путин, който избяга в Москва заедно с Янукович. Това е най-голямата медна мина в Ю.Европа, а отделно от него добивът на злато, сребро и редки метали е няколко пъти по- голям от тоя в Челопеч. Та, по темата: От 1945-та, до днес, всичката ни руда)цветни, ценни метали и уран, винаги са се изнасяли по един или друг начин за Русия. Без значение как се казва концесионера.

    Коментиран от #30, #36

  • 25 наИвчо

    9 2 Отговор
    що не внасяте от другаде по-евтино гориво, нали е свободен пазар. Ако има по-евтин внос Лукойл сами ще свалят цената... какъв е проблема ?

    Коментиран от #31

  • 26 По-добре американците, отколкото

    9 10 Отговор

    До коментар #21 от "Бунтата":

    руснаците. Нали последните ни пият кръвчицата от 9 септември насам, затова сме най-бедни в ЕС. Вашите другари за нищо не стават освен да се продават на руснаците за комисионни! За жълти стотинки!
  • 27 Каква канада бе, лаик?

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "Оги":

    "Канадската" както я наричаш мина, е оперирана от Дънди Прешъс. Фирма регистрирана в Канада с мажоритарен собственик-руски олигарх, имащ подобни бизнеси и в Русия и на други места по света. Приближен е на Путин. Но тази мина е прашинка, пред Асарел-Медет. Оперирана от украински, проруски олигарх(както се разбра от панамските досиета)приятел на Путин, който избяга в Москва заедно с Янукович. Това е най-голямата медна мина в Ю.Европа, а отделно от медта, добивът на злато, сребро и редки метали е няколко пъти по- голям от тоя в Челопеч. Та, по темата: От 1945-та, до днес, всичката ни руда)цветни, ценни метали и уран, винаги са се изнасяли по един или друг начин за Русия. Без значение как се казва концесионера.
  • 28 Мафията ни ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС

    11 3 Отговор
    са се хванали да съсипят Лукойл и да го заграбят като КТБ! Ще купуваш българино горива по 5 лв. и храна три пъти по скъпа! Другият път пак блей и гласувай за мафия, лъжци и крадци!
  • 29 Гай Турий

    10 0 Отговор
    Мирчев как ще ги погнете Лукойл, с надувната лодка от случката "Росенец" ли ще влизате в морето???!
    Магарев да купи от Турция 5-10 байрактра и да следите в режим 24/7/365 Черноморското ни крайбрежие, гранична зона и икономическа зона и по-нататък в межусднародни води, щом има съмнения за далавери. Друг начин няма. Вместо страйкъри - байрактари, след като не можем да ги произвеждаме.
  • 30 И то през коминизма всичко ни прибираха

    6 6 Отговор

    До коментар #24 от "Нека аз ти кажа, че май-не си наясно.":

    а сега ни плащат копейки. И си мислят, че сме прости и не знаем кой стои зад всичко.
  • 31 Какъв свободен

    7 4 Отговор

    До коментар #25 от "наИвчо":

    Пазар .
    Има Монопол на Лукойл .
    Никой не може да вкара гориво без да мине през складовете на Лукойл.
    Хаха

    Коментиран от #46

  • 32 А какво

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ивайло какво стана":

    Се случи с Дерогацията на Камчия .
    Не Сарай, а Руска база .
  • 33 МИРЧЕВ КЪТ СИ ТОЛКОВА АКТИВЕН

    6 3 Отговор
    иЕРБАП ВЪРНИ НА ДЪРЖАВАТА ЗЛАТНИТЕ МИНИ АЙ ДА ТА ВИДИМ ШОТ ОТ ТЯХ ИЗТИЧАТ НЕ НЯКОЛКО МИЛИОНА А МИЛИАРДИ СЯКА ГОДИНА.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 филип ейджи

    4 2 Отговор
    но при скок на цените и липса на горива парламента си отива!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 сноу

    2 1 Отговор
    На бай мирчо рядкото, знаете ли какво може да погне ...на баба си футболните кюлоти..
  • 38 Питащия

    5 1 Отговор
    А кой подари" НЕФТОХИМ" на
    РУШНЯЦИТЕ???
    А кой дълги години не поиска да търси данъци от лукойл???
    А кой построи "балкански поток" в полза на РУШНЯЦИТЕ???
  • 39 Ха ха ха

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "Оги":

    Окупиран си от руска пропаганда
  • 40 Алчникопелета

    6 0 Отговор
    Ако имаше държава щяха да по г ат и златните концесионер и американските централи.
  • 41 Просто та дрънка

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Руснаците са контрабандисти отдавна,":

    ЖАЛИМ ти акъла
  • 42 Васил

    2 0 Отговор
    Прокопиев се е наточил да вземе и бизнеса на Лукойл очевидно и това е задачата на Мирчев
  • 43 Ежко

    1 0 Отговор
    САЩ ни източват по-яко отколкото са илюзорно неплатените данъци на Лукойл
  • 44 свиреп ОХЛЮВ

    0 0 Отговор
    И какво се оказва , че по време на божествения Бойко , той е позволявал Лукойл да е върл контрабандист ли ? И то години , години наред ? Стига бе ! Да не се окаже , че това е един от каналите , по който са се пълнили едни чекмеджета ?
  • 45 воденМАДАГАВУР

    0 0 Отговор
    Това звучи като случая с Божков ! Той дължал 600 000 000 данъци към държавата. Тази сума е натрупана за 5-6-7 години. И през това време НИКОЙ не му ги е търсил !!! Нещо повече / по думи на Божков / са му поискани и е дал 60 000 000 , за да бъдат ЗАБРАВЕНИ тези милиони ! И защо никой не ги проверява тез неща ? Не става дума за 15 или 30 лева , нали ? Явно БОЙКОВЩИНАТА все още коли и беси .....БЕЗНАКАЗАНО и НАГЛО !
  • 46 фАНТОМасс

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Какъв свободен":

    И кой го е допуснал това ? Ха де ! Костов , Станишев , Царя , Борисов , Шайката ?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове