Last news in Fakti

18 Ноември, 2023 18:46 3 774 37

Цветлин Йовчев: Защо никой не разследва как и защо полицията допусна ескалация с насилие срещу протестиращите?

  • цветлин йовчев-
  • полиция-
  • полицейско насилие-
  • футболни хулигани

Не може полицаи без специфична подготовка да са на първа линия на протеста

Цветлин Йовчев: Защо никой не разследва как и защо полицията допусна ескалация с насилие срещу протестиращите? - 1
Снимка: Нова телевизия

„Не може полицаи, които нямат специфична подготовка за борба с безредиците да излизат на първа линия, това е грешка. Оттам до голяма степен се стига и до ситуацията с насилие – тези хора не са подготвени, те го възприемат като тежък стрес, приемат случващото се като заплаха за собствения си живот. Това отключва агресията. Нужно е да има „антиконфликт” представители, но те не трябва да са на първа линия. Поставени в такава ситуация, може да реагират по неподходящ начин. Трябва да има място, където протестиращите да се изтеглят при натиск от полицията”. Невзетите мерки преди протеста в четвъртък коментира бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

По думите му българските полицаи не са обучени и не знаят как да действат в такива ситуации. „В Израел е забранено при разпръскване на демонстранти силите на реда да удрят с палки в главата и в горната част на тялото – това изисква не само указания, а и тренировки и обучения”, каза Йовчев. „Абсолютно не одобрявам това, което се случва в заведението, вероятно са загърбени дадените инструкции – преследваш бягащи протестиращи, в което няма логика. Когато има неподготвени хора, които са подложени на агресия, това води до изключително висок стрес”, обясни Йовчев. Според него има изпускане на неща от контрола на водещите на силите и средствата по охрана на протеста. „Представете си, ако бяха започнали подобни ексцесии на стадиона – те щяха да опорочат играта”, допълни Йовчев. Той каза, че никой не се опита да изследва защо се стигна до тук.

Той обясни какви мерки е трябвало да има за опазване мира на протеста. „Не трябва да се допуска да има бягащи протестиращи и полицаи, които ги гонят. Това води до смесване”, каза бившият вътрешен министър. По думите му едва ли водното оръдие е предизвикало атаки, това е преценка на ситуацията. „В България сме склонни да драматизираме”, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ей мучооо

    27 7 Отговор
    В Израел е забранено при разпръскване на демонстранти силите на реда да удрят с палки в главата и в горната част на тялото

    Много добре виждаме какво правят евреите
  • 2 Герб

    32 4 Отговор
    Защото всичко е ясно.Предварително планирано и министърът на кино за алиби.Както се казва битият бит.....Жалка работа.
  • 3 Последния Софиянец

    23 16 Отговор
    Пред Старбъкс еничарите ритаха един приятел от ЦСКА.Но рано или късно ще си платят.И те го знаят.Затова умират от страх

    Коментиран от #17

  • 4 Стеф

    10 11 Отговор
    Безспорен професионалист е г-н Йовчев, за съжаление много хлъзгав. Той, като министър щеше да подходи, съвсем съвестно и професионално!

    Коментиран от #37

  • 5 Миризлив пор

    21 11 Отговор
    Е, стана това, което се случва обикновено в нормалните държави. Докато протеста е мирен и няма проблеми никой не употребява сила. Когато тръгнат да замерят полицията с предмети и ядат бой.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 факт

    22 2 Отговор
    прокуратурата нали обича да се самосезира по материали от медиите, хайде

    Коментиран от #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Баце

    14 5 Отговор
    Ако там нямаше полиция всичко щеше да бъде окей..............
  • 11 БЕЛМОНДО,

    15 20 Отговор

    До коментар #8 от "АЛЕН ДЕЛОН":

    БРАВО НА ПОЛИЦАИТЕ КАКВОТО ПОВИКАЛО ТОВА ОТГОВОРИЛО, ТЕЗИ ПОЛИЦАИ ЗАЩИТАВАТ ДЪРЖАВНОСТА
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 До грозния Ален Д.

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "АЛЕН ДЕЛОН":

    Ако малоумниците се разбягват, какъв е смисъла да ги гониш до дупка? Всъщност може и да има някаква милиционерска логика, я кажи!

    Коментиран от #27

  • 14 Ветеран от Протеста

    17 7 Отговор
    Кого охраняват полицаите там??Противник на Протестиращите няма..Противник се явява Полицията,за да ескалира ситуацията с Присъствието си.ТЕ са там,за да се бият с Протестиращите.Враждата е от десетилетия между агитките и полицията и Ушев само чака Заповед да атакуват...И са я получили,за да го правят...И който я е издал тази Заповед,трябва да бъде Съден за всички средни и леки телесни повреди нанесени от подчинените им на Невинни протестиращи и журналисти...

    Коментиран от #31

  • 15 За един друг питам

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "факт":

    А защо никой не разследва незаконността на властта! Една власт, подменила гласовете на суверена законна ли е или е незаконна, има ли право да се нарича и изживява като власт или не? Защо всички се правят на ни чули, ни видели, ни разбрали? Може би защото всички са еднакво незаконни?
  • 16 Политическа поставка.

    11 2 Отговор
    Някои не се ли се е замисля че това може да е инициирано от полицията с политическа цел. Отдавна се знае че полицията и армията са политически оцветени , въпреки че в закона друго пише . Още от 1944 г. те са с политическа оцветени. Даржавата ни се ръководи от генерали.
  • 17 еничар

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Кое заведение чистиш, за да ти дойдем на гости ?
  • 18 оня

    10 6 Отговор
    В ЕУ-то с перце ли ги галят бре идео.тен?:))
  • 19 копи пейст

    9 2 Отговор
    „Направи ми впечатление, че имаше много непълнолетни, които се скриха по малките улички”, каза Нешев и уточни, че те не толкова сериозно, но са провокирали полицията в парковете сред други хора. Много млади хора, не само от София, но и от Варна, Пловдив са били в тъмната част на деня сред провокиращите полицията, каза Нешев и обясни, че според него е имало добра организация в страната......."
    ТИПИЧНО АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ, но от КОЙ?!
  • 20 Измет Сър

    3 7 Отговор
    Бъркат в мозъка на полицаите и узверяват, има уроди в ДАТО И ДАНС!
  • 21 Към коментар #4 стеф

    8 2 Отговор
    Така е, но на сглобката не им трябват професионалисти. Неподготвени и взети едва ли не от улицата се манипулират много по-лесно, затова е и тази борба за смяна на службите по сигурността. До никъде няма да се стигне така.
  • 22 Матей преображенски

    8 0 Отговор
    Какво се учудвате,загрявка на стражари и апаши,организирана от някои властови кръгове,тренировка,стряскане на кабинета с бий самара да се сеща коня,не че някой от кабинета се е трогнал и си е развалил набелязаното соарЕ.
  • 23 ХАРОН

    9 3 Отговор
    КОЛЕКТИВНА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ е отговора! Общинската власт разчита на вътрешното министерство. Вътрешното министерство демонстрира уж респект, но се оказа неподготвено. Масата, талпата е опасна деструктивна енергия. Не трябваше да се стига въобще до това фенско сборище. Ясно е че повечето цивилни ранени/бити не го заслужават. Тук освен разследването за полицейския произвол трябва да се търси отговорност на тези които дадоха указания и ги хвърлиха редовите полицаи целенасочено да бият наред. Намирисва като действията "под колоните" всякъш един и същ е "мозъка на операцията"!
  • 24 Ай стига бе,

    9 4 Отговор
    да не би протестиращите да не се държаха като простаци агресивни?!
  • 25 Сатана Z

    9 6 Отговор
    “По думите му българските полицаи не са обучени и не знаят как да действат в такива ситуации.“
    Нищо подобно.Повечето полицаи са бивши мутри работещи под прикритие в полицията.Те знаеха какво правят и как да нанасят тежки телесни повреди на данъкоплатците чиито пари усвояват всеки месец.
  • 26 криво огледало

    14 3 Отговор
    Разбрахме - полицаите са виновни за всичко. Те трябва да стоят в позата на молещ се и да повтарят " не правете така, това е лошо ". Писна ми от псевдо моралисти. Какво правят мололетни и непълнолетни деца на протестите ? Защо си позволяват да замерят полицаите с павета и бомбички, и това да е нещо нормално. Защо "мирните" граждани, след като виждат, че агресията е на макс, не се оттеглят, а стоят в "престрелката"? Нима очакват полицаите да ги питат "ти от добрите ли си или от лошите ", в една ситуация, в която животът на всички е застрашен.
    Не чувам обществото да укорява подпалвачите или онези, които изпочупиха колите на хората, които изкъртиха огражденията, знаците, паветата и витрините.
    Цари мълчаливо одобрение на провокациите и агресията срещу хората с униформи..
    И кой виновен - пак полицаите.
    Що за изкривени критерии ?!!!

    Коментиран от #36

  • 27 АЛЕН ДЕЛОН

    11 7 Отговор

    До коментар #13 от "До грозния Ален Д.":

    САМО ПОЛИЦИЯТА ОСТАНА СВЯСНА В ТАЯ ДЖЕНДЪРСКА ДЪРЖАВА И САМО БОИ ПО ТИЯ СКАПАНИ НАРКОМАНИ КОИТО СЕ ПРАВЯТ НА СВЕТА ВОДА НЕНАПИТА
  • 28 Обзор

    6 1 Отговор
    Прав е за подготовката.Единият от ботите каза че по възраен пилицай му е казал да легне и не го е бил.Други по млади много на брой са го почнали/тия са от приИвивте за младите умни и честни полицаи,а все правят реформа като пенсионират и уволняват опитните и правят все по млади включително и министърът Ръководният екип са все икономисти бързо расли в йерархията и не са били на улицата.Нямало е по опитни да ги учат и да трупат безценен опит.Стоянов уволни Калоянов който беше безспорен професионалист и това е достатъчно колко име акъла.Като си ял солите сам после внимаваш
  • 29 ЖЕКО

    10 3 Отговор
    ЗАЩО ВСИЧКИ СЕ ПРАВЯТ НА ОЩИПАНИ МОМИ ЗАЩО ПЛОВДИВ ОТКАЗА МАЧА ЗАЩО КЪРЖАЛИ ОТКАЗА МАЧА ВСИЧКИ ЗНАЕХА ЧЕ ЩЕ ИМА БЕЗРЕДИЦИ И СЕГА ВСИЧКИ СЕ ПРАВЯТ НА ИЗНЕНАДАНИ, ЗАТОВА Е ПОЛИЦИЯТА ЗА ДА БРАНИ РЕДА В ДЪРЖАВАТА
  • 30 Точен

    5 1 Отговор
    Полицаите съжалиха примитивните хулигани от агитките. Трябваше доста по-яко да действат, не срещу всички, но срещу вандалите задължително.
  • 31 Дедо ви Витаний

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ветеран от Протеста":

    Мили мой юрдечета, забравихте ли или никога не сте знаели римската стратегия за дълголетие на властниците - "Хляб и зрелища за плебса"! Е, всички сте добре охранени, предложиха ви и зрелище, да си имате забавление и дъвка докато ограбват животите и душите ви!
  • 32 Съдия

    3 1 Отговор
    Полицията си свърши добре работата. Вандалите които нападнаха полицията и чупиха всичко по пътя си да лежат в затвора.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бития бит

    2 2 Отговор
    Стига сте плюли полицията те си вършат работата и ако не бият такива дето рушат палят и грабят ще ревнете пък кафе е полицията.утре като ви нагънат циганите кого ще търсите тогава ще викате защо не бият
  • 35 Българинъ

    1 1 Отговор
    Напръскаха ги със слаба струя,в ден без валежи от дъжд и тръгнаха да бият мокрите (основно).
  • 36 Бай Митко

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "криво огледало":

    Адмирации за коментара! Абсолютно сте прав, но както винаги става в демократичната ни родина редовият полицай, който е лице в лице с престъпници и нарушители опира пешкира. Депутатите стоят си на топло и на сигурно, и плюят срещу тези дето ги охраняват от народната любов. Началниците на МВР-то пък до един се оправдават и не могат да поемат мъжка отговорност и редовите полицаи остават незащитени в лапите на НПО-тата.
    Дръжте се момчета, Вие които укротихте разбеснялата се тълпа и спасихте имуществата на гражданите и може би невинни животи! Чест за полицаите!!!
  • 37 Бай Митко

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Стеф":

    Министър на вътрешните работи точно за една година и вече голям спец. Заради такива министри и началници с политически назначения страдат редовите полицаи изпълняващи неадекватни заповеди.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове