Last news in Fakti

26 Ноември, 2023 15:14 2 825 54

Владислав Горанов: Няма нещо, за което Асен Василев да не е угодил на Борисов и Пеевски

  • владислав горанов-
  • асен василев-
  • угажда-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски

"Ако се счупи ГЕРБ, на практика целият политически капитал на Борисов ще бъде ерозиран", коментира бившият финансов министър

Владислав Горанов: Няма нещо, за което Асен Василев да не е угодил на Борисов и Пеевски - 1
Снимка: NovaNews

"Няма нещо, за което Асен Василев да не е угодил на Борисов и Пеевски. Лошото е, че докато им угажда, минават и неговите щуротии. Василев, целейки да е на власт на всяка цена, допуска много компромиси, ако въобще има някаква ценностна система в главата му по отношение на публичните финанси".
Това коментира пред БНР бившият финансов министър Владислав Горанов. И обясни с какво Василев е изгоден:

"Първо ги легитимира. Второ им дава всичко, което поискат".

Според него обаче Борисов трябва да внимава:

"Докато ги търпи, да не го заподозрат, че и той е виновен за дивотиите, които се случват под тяхното управление, защото тогава има риск да ерозира партията, а тя е най-големият му актив. Ако се счупи ГЕРБ, на практика целият политически капитал на Борисов ще бъде ерозиран".

Той изрази съмнение, че без Борисов ГЕРБ може да оцелее. По думите му обаче в партията вече има много политици със собствено мнение, характер и излъчване.

А за Делян Пеевски, Горанов отбеляза, че отстрани изглежда, че той отмъщава на всички, които се опитаха да го притиснат в ъгъла, да го стигматизират, да го направят олицетворение на нещо лошо, добави мнението си Горанов.

Бившият финансов министър коментира и бюджетът за следващата година. По думите му се намираме в странната ситуация, в която парламентът да пази бюджета от финансовия министър. Той напомни първите дебати, свързани със законопроекта, предложен от Василев, и критиките към него.

"За пръв път сме в ситуация, в която не финансовият министър да брани салдото и параметрите на бюджета от депутатите, които искат да харчат повече или искат по-разюздана рамка, а сме в ситуацията, в която депутатите се налага да го играят консервативните и благоразумните по отношение на фиска. Това в последните 20-25 години не се е случвало".

Освен че създават повече административна тежест, данъчните закони почти нищо не променят, т.е. нямаше да объркат бюджета, изказа финансистът и добави категорично: "Неприемането на промени в данъчните закони нямаше да доведе до нищо драматично с бюджета като параметрични промени в приходната част".

Според него с промените, които са предложени, няма да се постигне нито една от целите, които Асен Василев си е поставил, освен увеличение на административната тежест. Той смята, че е вероятно между първо и второ четене голяма част от екзотичните предложения да отпаднат.

"За съжаление, сме в ситуация, в която философията и концепцията за управление на бюджета се променя и то много рязко и бързо. Това не е ново за Асен Василев. Сега затвърждава възприятията, че вярва в съществуването на перпетуум-мобиле, т.е. че чрез трупането на дългове и огромни харчове можеш да увеличиш благосъстоянието на държавата".

Според Горанов не е време за избори, защото те няма да донесат нищо ново: "Ако сега се скарат, след 1 месец ще трябва да се сдобряват в същия формат".

За него обаче е крайно време за преразпределение на пропорциите вътре във властта. Тази ниска легитимност поражда много напрежение в политическата система и в отделните партии, обясни той и добави, че именно затова е и постоянното усещане за криза. Когато пък си малко легитимен, ти ставаш по-агресивен и се опитваш да използваш повече репресивни способи и методи, смята той.

Горанов изказа мнение, че ДБ имат различен начин на мислене, а в момента са заели позиция да премълчават и преглъщат всички неща, които до преди няколко години бяха ценност за тях. Той ги определи като заложници на коалицията ПП-ДБ.

Владислав Горанов сподели, че не е загубил приятелите си от партията и декларира, че все още е член на ГЕРБ:

"Няма причина и повод да се промени това".

Той все още смята, че най-добрият министър-председател на България се казва Бойко Борисов.

В предаването бившият финансов министър коментира и включването му в списъка "Магнитски". Той заяви, че аргументите за това са некоректни. И изтъкна, че няма нито едно доказателство по твърденията на Васил Божков:

"Измишльотини. Не му прави чест. Не знам какво си мисли, че ще постигне по този начин".


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 краси

    37 1 Отговор
    Черепа каза,че е дал 60 милиона на Гораночето да си делнат с Тиквун!Горановчетопък "забравило" за данъците на Черепа.

    Коментиран от #12

  • 2 Инвентарът

    34 1 Отговор
    на джипката и вуйчовият милионер "бездомник" , че и дипломата му като него фалшив , и той се изтропа !
  • 3 престъпник

    22 4 Отговор
    с колежката асена сте за пандела, всичките от глутницата сте за персин
  • 4 Град Симитли

    22 2 Отговор
    тоЪ "протектор" не беше ли от ,, герп,,?!
    ... Плюе, откъдето е ял с две ръце и зурла!
  • 5 Събирачът

    30 1 Отговор
    на милиарди рекет и куп далавери , ей го на !
  • 6 Българка

    31 1 Отговор
    Този намагнитен ГЕРБ-ДПС екс финансов министЕр защо още е на свобода? Та срещу него има показания и обвинения за рекет около 60 милиона от В.Божков. Освен това Борисов го уволни за свързаности с ДПС , а сега дори се разграничава от него. Трябва ли в България да си доказан или заподозрян корпулентен престъпник, за да имаш всички медийни трибуни, за да се изживяваш като важен и полезен фактор?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 тиквенсониада

    25 1 Отговор
    А ти , Влади , угаждаше ли на Борисов , който после , след като те писаха по Магнитски , се направи , че почти не те бил познавал и си попаднал при него , при това като министър , съвсем случайно !?
  • 9 сидероДРОМОС

    22 1 Отговор
    Да живее ПРОСТАШКАТА и ЛИЦЕМЕРНА бойковщина !
  • 10 Българка

    23 0 Отговор
    Докато Прокуратурата е на ДПСГЕРБ, то всички мутри безнаказано не само ще продължават с грабежите си, ще харчат мръсните си пари, но и ще имат безочливата наглост да упрекват и ръсят съвети........
  • 11 Пишман юнак

    24 0 Отговор
    Владко , ти угаждаше ли на бат Бойко Тулупа , когато уговаряше данък спокойствие 10 % от Божков , за хазартния му бизнес и даваше ЦЕННИ СЪВЕТИ на шефката по комисията по Хазарта ?
  • 12 Майк Алън Патън

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "краси":

    Той помни каквото му е изгодно разбира се !
  • 13 Хаааахаха

    11 0 Отговор
    Истина ли бе... !
  • 14 ПЛЮЯ НА ПОДЛОГИТЕ НА НАТО И ЕС

    14 4 Отговор
    КАКТО И НА ГОРАНОВ И НЕГОВИТЕ НАЧАЛНИЦИ ! КЪДЕ МУ Е КРАДЕНИЯ ДЖИП ?
  • 15 ужасен

    24 0 Отговор
    А тоз на снимката вместо от преди 5 год. да лежи в затвора за 20 год. ,раздава умнотии !!! Не държава а клоааака сме !!
  • 16 Народът на Бг

    17 1 Отговор
    Абе Педер@га, ти не беше ли лакей на Мутр@та боко!

    Коментиран от #18

  • 17 Йеронимус БОШ

    18 1 Отговор
    Горанчето никой не го разследва за поразиите и беззаконията , които извършваше години наред , със знанието , одобрението и съгласието на Човека - Тиква ! След тези показания и свидетелства , които даде Божков , можеше поне да бъде проверено ! Пък то какво стана - Н И Щ О ! ! ! Мафията пак потули нещата ! ГАРАНТИРАНО от Г Е Р Б !
  • 18 НаБАБАфърчилото

    17 2 Отговор

    До коментар #16 от "Народът на Бг":

    Много чекмеджета напълни това момченце , за да угоди на Бойчо !
  • 19 НЕ СЕ ПРАВИ НА ВЕЛИК БЕ ИБРИКЧИЬО НА

    17 2 Отговор
    БОКО , ТИ СИ ФАШЛИВ ГЕРОЙ ОТ ШАЙКАТА ОТ БАНКЯ И САЗДОВ !
  • 20 ВИЖТЕ ЕДНА ШУШУМИГА

    18 1 Отговор
    СЪЩИЯ БОКЛУК КАТО ЦЕЦО ГАЛОША !
  • 21 КарабасБарабас

    20 1 Отговор
    По времето , когато Влад Горан беше финанс-министър , на Божков му е било позволено да не плаща 600 000 000 лева данъци за период от 6 ШЕСТ години !!! И няма никой виновен за това ли ? Кой беше тогава ПРЕМИЕР ? А кой беше ФИНАНСОВ ? Аз ли.....баба ми......чичо Кольо ли ? А сега си представете , ако вие имате дълг към НАП или данъчните , какво ще ви се случи ?
  • 22 Тва ма/на е също за

    12 0 Отговор
    Изправяне на " СТЕНАТА " !
  • 23 ОТЕЧЕСТВЕН ФРОНТ

    12 2 Отговор
    Съд и на " СТЕНАТА " !
  • 24 пешо

    14 1 Отговор
    защо на тия който сега трябваше да са в затвора им се дава трибуна да се изказват

    Коментиран от #45

  • 25 ха ха

    13 1 Отговор
    Абе, Решетников няма ли да се задейства? Откакто ги намагнитчиха и станаха агенти на чужди служби, тези не слизат от медиите. Реално доста пречат на Русия. Да вземе мерки ГРУ и да наоловчи или да наплотончи положението, че тези само бели вършат и на нас и на Путин.
  • 26 Гост

    12 0 Отговор
    Като тебе! Всички сте слуги на дуганпеефски и бою, а те са слуги на външни господари
  • 27 Нашийник

    13 0 Отговор
    ТИ ЗАЩО НЕ СИ В ПАНДЕЛАТА , БЕ???
  • 28 Владислав Горанов?? Ти има ли нещо,

    10 1 Отговор
    с което да не си угодил на Б Борисов? Няма! Беше му и сега си му послушен като Пуделче!! И двамата сте за съд и Затвор!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хехе

    10 0 Отговор
    Ей умник, върни 600 милиона лева в бюджета, които си отнесъл от черепа.
  • 31 Цуца

    6 0 Отговор
    А, ти бе, пиле шарено, защо не си траеш, като навремето си учил само събиране (ако е за хазната, нЕма лошо), НО в случая нема кой да пълни чекмеджето, и пищиш като ”на умрело”!
  • 32 на опашка

    4 0 Отговор
    има ред,кой и кога да го лапни!Общо си го таковате таковато....
  • 33 зрител

    4 0 Отговор
    Шведска тройка...
  • 34 О Влади

    5 0 Отговор
    твоето появяване навява полъх на нова екзотична картина. Май ще гледаме сериала на нов премиер и фин. министър
  • 35 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор
    Горанов е Експерт като Василев Който Увеличи Пенсиите
  • 36 Тиквун

    6 1 Отговор
    Марионетката на дпс и сик започна да раздава акъл...
  • 37 Тиквун

    7 1 Отговор
    Марионетката на дпс и сик преди години официално отписа 5,5 МИЛИАРДА лв, откраднати от ДДС чрез измамни схеми.
    Къде потънаха тези милиарди?
  • 38 Тиквун

    5 2 Отговор
    Боко и Шиши са слуги на цру.
  • 39 Мнение

    10 1 Отговор
    Този открадна 700 МИЛИОНА ЛЕВА от държавната хазна и е на свобода. Какво става с тази държава бе хора?

    Коментиран от #44

  • 40 Кирил

    11 1 Отговор
    Остай тия приказки, кажи как направи двореца над Бистрица
  • 41 Алигатор

    11 0 Отговор
    Банкята се отрече от теб , какво се обясняваш . И , Пеевски ще се отрече от теб . Ти си никой бе .
  • 42 Ван дер Любе

    4 0 Отговор
    Горанов-Магнитски да не се коси за политическия капитал, а за реалния както на Борисов, така и своя. Иа какво да губят и нищо не им се е разминало.
  • 43 Цъко Гуменката

    9 0 Отговор
    Горанов, кога ще одиш у пандиза? Наближава ли?
  • 44 Цъко Гуменката

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "Мнение":

    Де да бяха само 700 милиона.... милиарди открадна...
  • 45 Цъко Гуменката

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "пешо":

    Щото сме разграден двор, управляван от боклуци, за които гласуват мазохисти.
  • 46 ББ сериал 1 "Постната пица"

    4 0 Отговор
    Каква е поуката от интервю към затворник? Какви са условията в затвора, управата на затвора има ли добра организация, достатъчна ли е и каква е храната? Вижданията на В. Горанов и на "Пак от същото" - Менда Стоянова са същите като на затворника за затвора!
  • 47 ХРИС

    1 1 Отговор
    Глупости! За теб се отнасяше!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ха ха

    2 0 Отговор
    фискален терор над населението
  • 50 ха ха

    1 0 Отговор
    цялостно финансово творчество
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ха ха

    1 0 Отговор
    просто проверявам защо ми трият писанията
  • 53 Начо

    5 0 Отговор
    Остай тия локуми, кажи как направи двореца над Бистрица
  • 54 тома

    0 0 Отговор
    Докато вадят по телевизиите дисбекове като този мошенник няма да прогресира тази нещтаста държава
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол