Last news in Fakti

26 Ноември, 2023 16:05 1 821 15

Петко Георгиев: Отговорът на въпроса "Кога ще се разпадне сглобката?" е, когато Борисов и Пеевски ѝ намерят алтернатива

  • петко георгиев-
  • сглобка-
  • разпадане-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • алтернатива

"Тази позиция, в която хем си в управлението, хем не си ангажиран с изпълнителната власт, нямаш министри, които от сутрин до вечер да бъдат обекти на атаки, е изключително удобна и изгодна. Не си представям ГЕРБ да натискат за повече участие в изпълнителната власт от това, което имат в момента", коментира и политологът Стойчо Стойчев

Петко Георгиев: Отговорът на въпроса "Кога ще се разпадне сглобката?" е, когато Борисов и Пеевски ѝ намерят алтернатива - 1
Снимка: БГНЕС

"Наративът за постоянния конфликт поддържа и тезата за мнозинство насила. ... Така за опозиционните партии и опозиционните политици, в това число е и президентът, остава все по-малко място за говорене, защото цялото внимание е фокусирано в това какво ще си кажат Бойко Борисов и Кирил Петков и дали няма да има нов скандал. Това задържа вниманието на публиката и пречи на опозиционните партии да стигат до повече хора". Това коментира пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".
Журналистът Петко Георгиев се съгласи, че напрежението между партиите в управлението е "до голяма степен игра с публиката и до голяма степен опит за оказване на натиск от ГЕРБ и ДПС върху правителството".

Той коментира, че цената на сложните договорки в управляващата коалиция е програмата за политически действия:

"Тази цена я виждаме платена с подкрепата за промените в Конституцията. Ако тези промени не се случат, правителството ще си отиде. В това няма никакво съмнение".

Според него отговорът на въпроса "Кога ще се разпадне сглобката?" е, че това ще стане когато Бойко Борисов и Делян Пеевски ѝ намерят алтернатива.

Доц. Стойчев смята, че ГЕРБ нямат обективен интерес да се връщат с министри в управлението, защото дългосрочно това ще им донесе проблеми:
"Тази позиция, в която хем си в управлението, хем не си ангажиран с изпълнителната власт, нямаш министри, които от сутрин до вечер да бъдат обекти на атаки, е изключително удобна и изгодна. Не си представям ГЕРБ да натискат за повече участие в изпълнителната власт от това, което имат в момента".
Той допусна да не се случи ротацията на Николай Денков с Мария Габриел, тъй като процедурата е свързана с подаване на оставка на правителството и гласуване на ново:
"Възможно е да се избегне ротацията, защото ще се види някаква опасност някъде от някой от партньорите. Възможно е да се случи, но не смятам, че ще бъде от позицията на това, че щом министър-председателят не се казва Денков, а Габриел - избирателите по-малко ще асоциират управлението с ГЕРБ, отколкото в момента го правят".
Петко Георгиев посочи, че е добре да се види и "един друг знак в общата картина, а това е изсветляването на реалната власт на Делян Пеевски":
"Неговото не просто влизане в публичната политика, а и това, че се устремил към лидерската позиция в ДПС, а и в комбинация с това, че Ахмед Доган се завръща на политическата сцена. Този знак най-вероятно сочи намерение на ДПС да влезе реално във властта. ... Начинът, по който Борисов и Пеевски на практика говорят едно и също през цялото време, говори, че те имат тактика какво да правят. Сигурен съм, че преговорите по Бюджета и по Конституцията ще бъдат част от прилагането на такъв план. Аз виждам намерение за открито включване на ДПС във властта и вероятно и в други икономически ходове, за които се писа през последните седмици. Важен знак е и трябва да видим къде ще отиде рафинерията "Лукойл - Нефтохим". Опасявам се, че няма да е големият западен инвеститор, на който всички ние бихме се надявали".
Според Георгиев министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е трябвало сам да подаде оставката си още когато станаха известни кадрите с полицейско насилие.

По думите на доц. Стойчев, ако премиерът Николай Денков е бил прав още в началото на мандата си, когато мнението му е било, че всеки министър-председател сам трябва да си подбира екипа, сега е трябвало да подаде оставката си, независимо дали парламентарното мнозинство ще я приеме, или - не.

В българската политика има три ясно очертани лагера, смята Петко Георгиев:

"Единият е путинистки и в него са президентът Румен Радев, "Възраждане" и БСП. Този лагер очаква евентуалното разваляне на сегашната форма на управление да доведе до нова поредица от избори и служебни кабинети, чрез които тази неформална структура на властта да се завърне реално в управлението. Другата важна конструкция е ГЕРБ и ДПС, които са двете политически олицетворения на клептокрацията в България. И ако те са в синхрон, значи са наясно с това какви планове има за разпределяне на ресурсите на властта. На третия полюс е правителството и подкрепящите го ПП-ДБ, които се опитват да се договорят с ГЕРБ и ДПС за извършването на определени дейности".

Според доц. Стойчо Стойчев президентът ще направи ново прекрояване на плановете си, след като не успя макар и косвено да получи някакви позиции в местната власт.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Що не четете "Бай Ганьо"?

    13 1 Отговор
    Ами си губите времето?
  • 2 Много

    9 3 Отговор
    ги величаеш , бе , г- н доценте ?
  • 3 Обява за работа

    8 1 Отговор
    Търся работа!
    Желателно е работодателят да няма психични отклонния!
  • 4 КОТарАК

    3 3 Отговор
    минута е много имаше лаф-ЗАЩО НЕ РЪКОПЛЯСКАТЕ
  • 5 Алтернатива

    4 6 Отговор
    обаче няма и не се вижда да се появи скоро В момента в парламента три руски формации Извън него загравят още толкова русофили Левица (отявлени русороби зад григорова) ген Янев (човек на радев) И самия радев Десни или десноцентристки нормални Европейски партии НЯМА!!!! И не се вижда от къде могат да дойдат.Което означава че герб ПП ДБ са орисани да управляват заедно Задължително с коалиционен договор Дпс е единствената възможна партия която може да помага от страни Но могат и без тях .
  • 6 зъб

    10 3 Отговор
    Ало автора на хуморестката....какви са Борисов и Пеевски....слуги изпълнители на сценарий който не се пише в България.„..напоследък само тях дават по телевизийте....двуликия Янус е зад гърба им ...затова са наперени и недосегаеми...но нищо не зависи от тях
  • 7 Умнокрасни глюпocти

    9 1 Отговор
    Когато спре войната с ууукрайна и краварят спре да ръга стадото
  • 8 гражданин

    15 3 Отговор
    Аз мисля ,че ще станем бяла държава когато пеевски и боко вляза в затвора ,тогава ще станем бяла държава!!

    Коментиран от #9

  • 9 зъб

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "гражданин":

    Съгласен съм но това ще стане когато дадат зелена светлина от....Посолството
  • 10 Меркуцио

    9 2 Отговор
    Не е прав Петко Георгиев, според мен, де. Сглобката се появи, за да ликвидира всяка възможна алтернатива. Справка - състоянието на Възраждане! Идеята изглежда е в следващите десетилетия да имаме управление от типа Беров за постоянно. ДПС ли не знаят колко е готина тая либерална мътилка! А ГЕРБ са в ролята на нещо като партийно-политически ИПОН! Дано им харесва!
  • 11 ха ха

    7 3 Отговор
    Според него отговорът на въпроса "Кога ще се разпадне сглобката?" е, че това ще стане когато Бойко Борисов и Делян Пеевски ѝ намерят алтернатива./ не е точно , когато тея които поставиха борисов и пеевски намерят сигурен вариант който да продължи бандитския режим , проклети да са до Съдния Ден
  • 12 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 2 Отговор
    ЗA СЕГA И В БЪДEЩE ............ ДBAMATA ПОЛИТИЦИ ........НЯМАТ AЛTEPHATИBA ..........ФАКТ !

    Коментиран от #14

  • 13 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 0 Отговор
    ÁЛTEPHATИBA ĆA BCИЧКИ ДРУГИ ..,........ ИДИOTИ ............ ФАКТ !
  • 14 55 от Козлодуй

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Кейси, недей така. Ще ти вземат партийната книжка.
  • 15 Ех....

    4 1 Отговор
    Петкооооо, Петко, време ти е да поработиш нещо истинско. Журналистиката не ти се отдава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол