Last news in Fakti

6 Декември, 2023 09:49 1 698 15

Румен Овчаров за "Лукойл": Въпросът е в чии ръце ще падне рафинерията и как новият собственик ще процедира с нея

  • рафинерия-
  • продажба-
  • нов собственик

Дори и собствеността да бъде сменена няма никаква причина, поради която рафинерията да спре да работи, смята бившият икономически министър

Румен Овчаров за "Лукойл": Въпросът е в чии ръце ще падне рафинерията и как новият собственик ще процедира с нея - 1

"Знакът, който “Лукойл” иска да даде на българската държава е, че “Лукойл” не е компания, която ще наблюдава как най-примитивни рекетьори са гаврят с нейния бизнес в България, а и на целия полуостров. "Лукойл-Нефтохим Бургас" има възможност да работи с всякакъв петрол, включително и неруски, но защо да го прави, когато българската държава е предоставила възможност да ползва руски петрол и с този петрол да реализира печалби, чрез които да плаща по-големи данъци в България, а ние, като потребители, да имаме по-ниски цени на бензиностанциите".

Това каза бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, санкциониран по закона "Магнитски", който беше и член на Надзорния съвет на “Лукойл”. Той изтъкна, че от началото на военната операция в Украйна, Русия е получила над 550 милиарда от продажба на газ и петрол, а най-големият ѝ клиент остава ЕС.

"Слушах един от тези пропагандисти на Центъра за изследване на демокрацията, който обясняваше вчера, че, видите ли, Германия е национализирала активите на “Роснефт” и на “Газпром”. Да национализира ги, но тези компании са в санкционните списъци. “Лукойл” не е в санкционния списък! Този примитивен рекет, който се осъществява по политически и по икономически причини, води до един единствен резултат - България губи за следващата година приходите си в Бюджета от данък “печалба”. Нека не забравяме, че “Лукойл” плаща 60% данък печалба".

Според Овчаров натискът е политически, защото “руската компания трябва да бъде изгонена от Бургас”:

“Очевидно идеята за изграждане на американска военна база на морето продължава да съществува, а тя няма къде да бъде изградена, освен на няколко километра от Росенец. И така няма как да се случи - да има едновременно и руски собственик, и американска база”

Бившият министър е на мнение че за бъдещето на “Лукойл” има 2 варианта и силните на деня “все още не могат да се разберат кой точно и как да се опита да купи компанията”:

"Не искам да спекулирам с имена, защото нямам конкретна информация, но като видите активността на Делян Пеевски и групата "Д2" е очевидно, че това не случайно. Политическата поръчка е очевидна и явно те са решили да съчетаят политическия резултат с икономически”.

"Вчера слушам този агитпроп по телевизията как България, чрез златната си акция, щяла да определи кой да е собственик. Ама няма такива права! Държавата, ако иска, може да национализира “Лукойл”; Държавата може да въведе така наречения “особен управител”, но собствеността си остава на “Лукойл”. Това се опитва да ни каже “Лукойл” - “Каквото щете правете, но въпроса за собствеността ще го решаваме ние, а не Делян Пеевски и не Делян Добрев”. Бил съм представител на държавата и ви казвам, че това, което си спомням, без да бъда 100% сигурен, е, че представителят на държавата има право на вето в Надзорния съвет само в 2 случая - когато закриват производства или когато се ликвидира цялото предприятие. Тук не става дума за който и да било от тези варианти”.

Овчаров припомни съдбата на “Булгартабак” и КТБ, изразявайки опасения за бъдещето на рафинерията. Дори и собствеността да бъде сменена обаче той не вижда “никаква причина, поради която рафинерията да спре да работи”:

“Това е ключовият момент - в чий ръце ще падне тази рафинерия и как този, който стане нов собственик ще процедира с нея. ”Лукойл” до края на тази година приключва преработката на руски нефт и от 1 януари, независимо от тези удари в празно пространство, които правят групата ПП-ДБ, България вече няма да получава тези приходи в бюджета си и цените на бензиностанциите ще бъдат такива, каквито ги виждате в другите големи вериги, а не на “Лукойл”. Нека не забравяме, че отново “Лукойл” плаща 60% данък и никой не пита защо компанията, която плаща 60% данък поддържа по-ниски цени на бензиностанциите си от компаниите, които плащат само 10%”.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪРТ

    22 4 Отговор
    Лукойл е единственият работещ бизнес в България политическите мутри като Д 2 и други акули от дълбините на тъмната ни икономика сега ще се покажат на светло те ще ни разкажат играта добре че го няма костов щеше да замине за 1 долар ако беше изцяло държавна фирма простотията ни не ни мори тя само ни мъчи
  • 2 ТОЯ ША ИЗГУБИ

    5 8 Отговор
    Капачката от Лукойл.
  • 3 РУМБА....

    8 11 Отговор
    Губиш лапачката от Лукойл.

    Коментиран от #5

  • 4 Г-н Овчаров

    10 2 Отговор
    това може и да е така, но както и за други грешни решения и престъпления няма механизъм за тъсене на отговорност. Има колективна безотговорност. Кой може да търси реално отговорност от депутати, министри прокурори, съдии и други персони от високите етажи на власта и не само. Всичко е договорки и пари, много пари. И това за суверена са празни приказки. Всичко в живота е една измама. Хората сме лицемерни, едни по-малко други повече и това е доказано на практика от редица научни институти по света.
  • 5 Отговор

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "РУМБА....":

    Да, но Д 2 ще спечелят. Лукойл го чака съдбата на Булгартабак.

    Коментиран от #10, #13

  • 6 Не и не

    14 2 Отговор
    Да ви светна, и съм готов и да сложа голяма сума пари за бас: Лукойл ще бъде закупен от Инса Ойл, което означава Бокича, което означава Пеевски!
  • 7 ЦЦЦ

    6 6 Отговор
    Каква държава и какъв народ , тоя крадец който лъсна още навремето с Вальо Топлото и прословутото Р. Овч., вместо да виси на бесилото или поне да гние в затвора дава акъл и се явява морален съдник.....чудно ли и че сме последни по всичко
    Народе ????
  • 8 Ива

    12 1 Отговор
    Как в чии ръце?! В ръцете на краварите, разбира се. Стягайте си коланите!
  • 9 ИНПЕКСА

    3 1 Отговор
    Съпругът ми ша загази......
  • 10 И КАК Д2

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Отговор":

    Ша спечелят, че нещо не се разбра....
  • 11 ДРУГАРИТЕ ШОКИРАНИ

    2 3 Отговор
    Режат им комисионите....
  • 12 ТОЯ НЕ ТРЕБЕ

    2 2 Отговор
    Ли да е у кауша, заради Бобовдол.
  • 13 И КВО СТАНА С БУЛГАРТАБАК

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Отговор":

    Че не се разбра.....
  • 14 Пенсионер

    5 1 Отговор
    Стига лакардии. 33 години не се спряхте да крадете. Затова сме на туй дередже.За празниците оставихте пенсионерите без Коледна добавка. Засрамети се. В Гърция дават на хората по 250 евро, тука нищо. С какви пари възрастните хора ще посрещнат празниците?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове