Last news in Fakti

6 Декември, 2023 12:48 2 536 20

Камерите на ТОЛ системата уловили стотици нарушители на скоростта за няколко седмици тестване

  • тол система-
  • камери-
  • превишена скорост

От Европейския център за транспортни политики приветстват системата, но Диана Русинова изрази съмнение относно нейната ефективност и предупреди за възможни манипулации

Камерите на ТОЛ системата уловили стотици нарушители на скоростта за няколко седмици тестване - 1

Несъобразената скорост е една от основните причини за множеството катастрофи у нас, както в самите градове, така и по магистралите. За съжаление, страната ни остава на едно от първите места в Европа по брой инциденти и загинали на пътя, съобщи БНР.

През последните години държавните институции опитват с различни мерки да спрат войната по пътищата, но без успех. В борбата за ограничаване на високите скорости по пътищата и съответно намаляване на катастрофите ще влязат и камерите на ТОЛ системата. Досега те следяха само за неплатени винетки, но скоро ще засичат и нарушители, каращи с превишена скорост, на които ще бъдат налагани глоби. Системата вече се тества от няколко седмици, а за този период са били уловени стотици нарушители.

Системата действа, изчислявайки средната скорост на автомобила между две ТОЛ камери, обясни Диан Драганов от Съюза на българските автомобилисти, който приветства новата мярка. В първата точка и в следващата се засича регистрационният номер на автомобила. Ако се установи превишаване на скоростта, то метаданните и снимката, доказващи нарушението, ще се изпращат към МВР от националното ТОЛ управление за налагане на глоба.

От Европейския център за транспортни политики също приветстват системата, но председателят на организацията Диана Русинова изрази съмнение относно нейната ефективност. По думите на Русинова са възможни манипулации.

"Ако нарушителя кара твърде близко до колата пред него, камерата няма да може да засече регистрационния номер. Освен това, този който кара бързо, после може да спре на някоя бензиностанция да пие кафе, отново няма да бъде отчетен момента, в който е карал с превишена скорост", коментира Диана Русинова.

Експертите изразиха съмнение и доколко МВР ще успее да обработи толкова много глоби, а Диан Драганов напомни, че и сега от вътрешното министерство изпитват затруднения по отношение на обработването и събираемостта на санкциите.

Въпросителните обаче не спират дотук.

"За да заработи системата, софтуера на ТОЛ трябва да бъде доработен. Дали обаче новия софтуер ще бъде собственост на държавата или на частна фирма?", попита Диана Русинова.

"В момента се питаме и какво точно означава понятието "средна скорост", допълни Диан Драганов.

Преди няколко дни, директорът на Националното ТОЛ управление Георги Темелков заяви, че успоредно с тестването на системата, се подготвят и законови промени, за да бъде регламентирано, че камерите, които следят за неплатени винетки, ще могат да установяват и нарушители на ограниченията за скорост. Мярка, която се приема добре и от повечето шофьори, които обаче не знаят кога ще заработи.

Очакванията са да започне да действа след не по-рано от 4 месеца.

Системата е въведена в редица европейски държави, но се оказва, че вече не се ползва с толкова голямо доверие и дори се е обсъждало нейното премахване.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Който кара бързо

    5 7 Отговор
    Пие и взима ЩЕ ПЛАЩА ДОКАТО МЪРДА
  • 2 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    34 1 Отговор
    КАКТО ВИНАГИ НИЕ ЩЕ ВНЕДРЯВАМЕ НЕЩО КОЕТО ЩЕ СЕ ПРЕМАХВА ОТ ЕУРОПАТА ИНОВАТОРИ ГОЛЕМИ СМЕ ЗА УСВОЯВАНЕ НА ПАРИЧКИ

    Коментиран от #20

  • 3 опазена и наказана с глоба!

    23 1 Отговор
    Пътища нямаааа!!!!!
  • 4 1234

    13 2 Отговор
    до тук, като се гледа статистиката е вярно: "Несъобразената скорост е една от основните причини за множеството катастрофи у нас, както в самите градове, така и по магистралите."
    какво общо има със заглавието: Камерите на ТОЛ системата уловили стотици нарушители на скоростта за няколко седмици тестване
    Пълни и д и оти

    Коментиран от #8

  • 5 проф. Ганьо Балкански

    21 3 Отговор
    Европата си няма еко-стикери, пльоснати отпред по средата на стъклото, ама ние си имамееееее....кой кат нас, а?!
  • 6 Пасмина крадлива

    24 1 Отговор
    Трябва да се пълни хазната с хилядите държавни и др. хрантутници,. Няма да има водач на МПС без санкции.Тръгнеш за София и ти трябва цял ден за това- пътища няма за трафика - магистрали трябват крадци народни а не камери!!!
  • 7 без имена

    13 1 Отговор
    .. а какво означава "несъбразена скорост" ?

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Айде глупости

    21 2 Отговор
    Каращите с под разрешената скорост, както и неправилно изградените пътища и знаци, са основните причини за ПТП на пътя!
  • 10 оня с коня

    3 3 Отговор
    Тази дяволска система за "средна скорост" на практика обезсилва Антирадарите защото всъщност няма да бъде изпращан Лазерен лъч към номера на Автомобила с който се установява Скоростта на движение и който Обратния лъч на "Уреда" неутрализирва,а ще се прави НАЙ-ОБИКНОВЕНА Снимка на Регистрационния номер.
  • 11 истина ти казвам

    19 1 Отговор

    До коментар #7 от "без имена":

    Това е вратичка за КАТ да могат да те обвинят че си виновен! Не съобразена скорост може да бъде и 5км. в час!
  • 12 скоростта добре

    9 1 Отговор
    а пътищата кога ще оправим?
  • 13 Жоро Бекъма

    13 1 Отговор
    При това състояние на пътищата и при тази пътна инфраструктура, всички напъни за пътна безопасност са само събиране на косвен данък.
  • 14 Динко

    0 3 Отговор
    Хайде някой да направи карта и приложение за местоположението на тол камерите, дори и платено да е това приложение. Аз бих си платил някаква еднократна такса, а предполагам и много други.
    Щото тази детинщина Уейз се изчерпа тотално.

    Коментиран от #17

  • 15 Пълна глупост

    3 1 Отговор
    Какво е това "средна скорост" !?
    Сами можете да засечете по километраж пътуването ви от т. А до т. Б като разстояние. Времето ви също е измеримо, нали имате часовник !? :) (В новите автомобили компютъра го прави автоматично изчислението) Ха сега изчислете средната си скорост. Ще се изненадате, че на места карайки даже и със 120 км/ч средната ви скорост е много по ниска от 90 км/ч. Ако пък спазвате ограниченията сигурно ще имате средна скорост не по висока от 70 км/ч.
    Така че винаги ще сте много надолу при така формулирано понятието средна скорост. Виж за някои участъци от магистралите това може и да проработи, но аз СИЛНО се съмнявам !!! :))

    Коментиран от #18

  • 16 За сметка на това

    0 1 Отговор
    микой няма интерес да се инсталират/активират самостоятелно работещи камери за преминаване на червен светофар
  • 17 уейз бре

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Динко":

    там показва и толовачките
  • 18 ще засичат

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Пълна глупост":

    балъците от църна маца до ихтиман, но и там трябва да караш като луд в трафика в началото на магистралата за да направиш 145 средна. Другия вариант е да гонят по междуселските с монтиране на нови камери в отсечки от по 500-1000м с ограничение 40-50 до 60 км/ч максимум
  • 19 ха ха

    1 0 Отговор
    паразитите с пет цифрени заплати се чудят каква дивотия да измислят , а ала бала софтуерни измами може да спечелите изборите ,но да мамите хората със хипотетична средна скорост си е направо цинизъм , отделно финансирането на тая идиотия ще е над 20 000 000 ,което е хвърлени на вятъра пари
  • 20 Боко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Лошо няма без значение, че сме бавни във всичко, но за да се пуснат тия банкомати за хазната мисля, че е редно да се направят първо магистрали защото пътуване 7-9 часа от Варна до София с автомобил е леко неевропейско. Ако се спазят всички ограничения от тази точка а до опоменатата точка б ще е точно 9 часа. Тея сладури в парламента като минават това разстояние с комичките на нсо с по 160-180км са изгубили представа как се пътува като през 3-5км има ограничение 60.Хайде ококорения да се качи на една кола и да направи всички ограничение, да засече и да излезе на брифинг да го видим за колко го е направил
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове