Last news in Fakti

7 Декември, 2023 09:32 1 856 18

Задължително вписват в домовата книга кучета и наематели

  • куче-
  • наемател-
  • домова книга

За улеснение на гражданите е разработен и публикуван за първи път образец на Ежемесечен отчет за приходите и разходите на етажна собственост

Задължително вписват в домовата книга кучета и наематели - 1
Снимка: БГНЕС

Утвърдени са нови образци на задължителните документи по Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). Те са разработени във връзка с промените в нормативния акт, които са в сила от 29 септември т.г.

На интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството гражданите могат да намерят новите образци на Примерен правилник за вътрешния ред в етажната собственост, Декларация за вписване на данни и за промяна на обстоятелства на данни в книгата на етажната собственост, Книга на етажната собственост, Споразумение за създаване на сдружение на собствениците и Ежемесечен отчет за приходите и разходите на етажна собственост, изброи dnes.bg. Документите са публикувани в меню „Жилищна политика“, раздел „Етажна собственост“. За улеснение на потребителите в секцията е поместен и актуализираният закон.

Напълно нови документи са Декларацията за вписване на данни и за промяна на обстоятелства в книгата на етажната собственост и Ежемесечният отчет за приходите и разходите на етажната собственост.

В Декларацията за вписване на данни и за промяна на обстоятелства в книгата на етажната собственост задължително ще се описва отношението на живущите в даден апартамент – дали са собственици, ползватели или обитатели. Освен данните за местонахождение, площ, идеални части и предназначение, ще се описват и притежаваните или взети за отглеждане животни в обекта, които се извеждат на обществени места, като за кучета ще се посочва и номерът на ветеринарномедицинския паспорт. Декларацията се подава до управителния съвет или управителя, като това може да бъде направено и електронно.

Такава задължително трябва да бъде подавана от всеки собственик или ползвател в 15-дневен срок от придобиване на правото на собственост, ползване или след встъпване в друго правоотношение, което допуска пребиваване на трети лица, както и при промяна на обстоятелствата. Данните от подадената декларация се вписват от управителя или председателя на управителния съвет в книгата на етажната собственост, която също може да бъде електронна. Затова в нея ще се вписва и адрес на електронна поща за уведомяване на собственика или ползвателя, ако разполага с такава.

Право на достъп до данните в книгата на етажната собственост имат управителният съвет (управителят), контролният съвет (контрольорът), собственикът – за неговите данни, както и органите на министерствата на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството, общинската или районната администрация и Българската агенция по безопасност на храните при спазване на разпоредбите за защита на личните данни.

За улеснение на гражданите е разработен и публикуван за първи път образец на Ежемесечен отчет за приходите и разходите на етажна собственост. В него освен задължителните и традиционни приходи/разходи от вноски за управление и поддържане на общите части на етажната собственост, ще се вписват и приходите от усвояване на средства от държавния или европейски бюджет, получените безвъзмездна помощ и субсидии, приходи от ВЕИ инсталации, приходи от наем на рекламни или технически съоръжения и др.

В разходите са залегнали възнагражденията на управителния и контролен съвет на блока, реципрочно домоуправителя и контрольора, касиера, както и разходи за възнаграждение на професионален управител-търговец, когато блокът се управлява от специализирана фирма.

Отчетът за приходите и разходите с посочени месец и година, за които е съставен, се поставя от управителя или председателя на управителния съвет на видно място на входа на сградата, така че всички собственици, обитатели или ползватели да могат да се запознаят с него, като при поискване го предоставят на хартиен или електронен носител.

Промените в ЗУЕС са в изпълнение на реформа „Улесняване и повишаване ефективността на инвестиции“, залегнала в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    15 6 Отговор
    Трябва на тия Ганчовци с песовете да събират двойно по-големи данъци. София е заприличала на някакъв кучкарник. Само едри породи песове развеждат и омацано и смърди навсякъде.
  • 2 Мъдрият

    20 6 Отговор
    Това за кучетата е направо "жестоко" - "кърти мивки"! - Гениална идея - браво-брависимо, малоумници такива!

    А котките, хамстерите и хлебарките, защо не сте ги включили?

    Коментиран от #10

  • 3 Трол

    8 1 Отговор
    Трябва да има отделна графа, в която да се вписва дали кучето е агресивно.
  • 4 Име

    3 2 Отговор
    Те хазяите предлагат мизерни условия, за да говорим за нормалитет. Не ми се говори стая с общо ползване на банята, непрекъснато човъркане за наема, а и е скъпо по принцип за наемателя. Защо ще го регистрират и наемателя.

    Бе само някакви смехории. Той наемателя ще напусне сигурно ако много го притесниш.
  • 5 Цялото

    7 1 Отговор
    Село се изместило у градО. Вий ко искате ве? На кого да остаят добитъка хората. Я у градо с мастията и всичко е ТОП. Отделноче няма работещи институции, които да вземат мерки срещу уриниранетоиакането навсякъде, също и за безкрайния вой и лай. Всичко е топ. Ората излезнаха от село ама селото не е излязло от тях.
  • 6 гост

    9 2 Отговор
    и ей такива ,,големи усти,, отварят тея с песовете като реши човек да им направи забележка примерно за лай и хигиена в междуетажната собсвеност
  • 7 лобизъм

    10 3 Отговор
    Лобистки закон в полза на Професионалните домоутправители. толково фринтифлюшки и документи трябва да се попълват , че разчитат живущите да се откажат и да наемат проф. фирма.

    Коментиран от #17

  • 8 Азз

    5 5 Отговор
    А рибките..?
    Това си е дискриминация....

    Коментиран от #14

  • 9 бай Иван

    6 3 Отговор
    "За улеснение на гражданите е разработен и публикуван за първи път образец на Ежемесечен отчет за приходите и разходите на етажна собственост"
    Чудесна новина.Чакам само да внесат закон в НС за раздаването на ЕГН на домашните любимци. Чудя се ако го дам на приятел със свидетели ли ще го отписвам или с неговата си лична карта .В тая връзка предлагам мишоците и хлебарките също да се вписват, тъй като живеят с нас постоянно . Чакам НАП да влезе и да определи 10% налог при положителен отчет на разходите на етажната собственост.При повече от 100 лв "Оборот" задължителна ревизия от НАП. Ако има повече от три години "работа на загуба" на етажната собственост да се обявява фалит и да се вкарат ликвидатори на етажната собственост. Чакаме нови работни места за счетоводители със специалност "етажна собственост" . Отделно човек на заплата за контакти с МВР по линия на водене на домовите книги и съответният допуск до личните данни по изискванията на закона.
  • 10 Мнение

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мъдрият":

    Абсолютно точно!

    Понеже бях 2 години касиер на нашия вход, та на база на видяното мога най-откровено да заявя на авторите на ЗУЕС, че не са за тая работа!
    Такива откровени глупости пишеше в тогавашната версия на закона за етажната собственост, че четях и не можех да повярвам на очите си!!!
    Например:
    Тогава имаше изискване за кворум от мин 67% собственици, ако не се съберат до час се продължаваше с 33% (там някъде), ОБАЧЕ в същия тоя закон пишеше, че управител на ЕС НЕ може да се избере с по-малко от 51% присъстващи собственици?!
    Т.е. понеже на събранията трудно се събирахме над 45% (много са в чужбина) изпадахме в парадокс, че хем не можем да продължим без избор на управител, хем не можехме да изберем управител според тоя закон?!

    Та сега след промените си викам дано вече са го оправили, а те включили наематели, дом любимци и нам си още кво в домовата книга???
    Авторите на тия поправки имат ли идея как се следят дори само собствениците, камоли разни наематели, пък и любимци???

    В нашия вход който е малък, редовно срещам абсолютно непознати хора, а аз бях касиер цели 2 години, т.е. предполага се, че трябва да ги познавам?!

    Та сега ще се опитат да превърнат управителите в падари?! Нещо което отново няма да сработи, но важното е, че са направили разни поправки?!
    Така е докато им позволяваме на лошата прослойка да ни управлява, това ще са резултатите!

    Коментиран от #12

  • 11 бай Иван

    9 1 Отговор
    "Промените в ЗУЕС са в изпълнение на реформа „Улесняване и повишаване ефективността на инвестиции“, залегнала в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България"

    Сега разбрахте ли ,че някой го е вкарал в плана за въстановяване за прибиране на едни кинти!
    Ще се възстановим и развием устойчиво като държава и нация като слагаме ежемесечните отчети във входовете на блоковете и ще ги пращаме на електронни носители. И.д .и оти мила моя ма..й.но льо!

    Коментиран от #18

  • 12 бай Иван

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Мнение":

    "Та сега след промените си викам дано вече са го оправили, а те включили наематели, дом любимци и нам си още кво в домовата книга???"

    Ето какво ще даде тази чудесна идея ,че тези с повече кучета ще имат повече гласове на общото събрание и ще можете да си изберете домоуправител за сметка на тези в чужбина с повече от 51%.

    Коментиран от #15, #16

  • 13 Борко 3355

    3 0 Отговор
    къде може да се подаде сигнал ако тези гореуписани задължения не се спазват ?
  • 14 Тиз

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Азз":

    Рибките не подлежат на извеждане навън. А кучетата минимум два пъти на ден задължително излизат и преминават през общите части. Освен, това космите от тях остават в асансьора и на площадките, които след това някой почиства... Да не говорим, че стопаните ги пускат без повод свободно да тичат и с това причиняват неудобство на останалите. Пишкането пред входа и акането замърсяват наоколо, а малко са тези стопани, които събират след домашните си любимци.
  • 15 Мнение

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "бай Иван":

    Хаха да, те ако любимците на политиците правеха законите в страната ни, тогава вероятно България щеше да е доста по-добре. :)

    Отделно има едни такива частни (професионални) домоуправители, които ако ги наемеш веднъж и няма отърване от тях, като гниди са.
    Един колега, който живее в отсрещния блок ми каза, че понеже и те не могат да се организират достатъчно много за събрание, та затова фирмата дето ги "управлява" си правели каквото си щат - нов и нови такси, без адекватен отчет.

    Но такава е, явно на голяма част от българите не им се занимава, та затова сме на това дередже.
  • 16 Глупости

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "бай Иван":

    и чел не дочел. За кворум за повеждане на Общото събрание се има предвид процента от идеалните части, които са вписани в нотариалния акт на собственика на апартамента. Прочети Закона в оригинал, а не се доверявай на интерпретациите на мисирки и агенция ЕЖК ( една жена каза)
  • 17 Яяяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "лобизъм":

    Ами ако е куче , което се чувства котка или пантера
  • 18 Яяяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "бай Иван":

    Какъв е- носител? 75% от собствениците са над 80 години искам да видя как ще го връщат на свекърва ми. Ще се приготвя да снимам, с камера
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове