Last news in Fakti

7 Декември, 2023 10:11 1 617 23

Борислав Гуцанов: България плаща близо половин милион долара на ден заради вредния договор с "Боташ"

  • борислав гуцанов-
  • бсп-
  • боташ-
  • договор-
  • газ

Плащаме три пъти и половина по-скъп газ заради сглобката, категоричен е социалистът

Борислав Гуцанов: България плаща близо половин милион долара на ден заради вредния договор с "Боташ" - 1
Снимка: Нова телевизия

"Първо - не става въпрос само за втечнен газ. Второто - говорим за 13 годишен договор, който е сключен без да бъдат информирани нито Комисия по енергетика в НС, нито Народното събрание. Този договор е направен по такъв начин, че ние плащаме за преноса по 486 хиляди долара на ден. 15 милиона на месец и ако се откажем от този договор неустойката за България е 2 милиарда долара. Не съм чувал някъде по света да има подобен договор. И освен това по този начин турската държавна компания може да влезе в цялата газопреносна мрежа на страната ни и да стигне до газопреносната мрежа на ЕС. Заради това има и действия от страна на ЕК спрямо този договор. Естествено, че е било по времето на Румен Радев и е подписан договора в рамките на 5 дни, което е абсурдно кратък срок. Но което и правителство да подпише такъв договор - то трябва да бъде разследвано от комисия към НС. Затова се радвам, че вчера за първи път имаше действие в Народното събрание, което даде възможност на опозицията да направим тази комисия." Това заяви народният представител от БСП и организационен секретар на партията Борислав Гуцанов в ефира на "Нова телевизия".

Той обясни, че темата е толкова важна, защото става въпрос за енергийните доставки на България и уточни, че страната ни разходва под 3 млрд. кубични метра газ. "Имаме само от Боташ 1.85 млрд., азерски газ 1 млрд. и от Гърция още 1 млрд. Тоест имаме над 4 млрд. и цялото това нещо се плаща. Договорът с Боташ е направен така, че дали взимаме цялото количество или не - ние плащаме за преноса. Нека първо да видим защо се е наложило подписването на този договор и кой е направил всичките тези сметки и няма ли накрая да има някой наказан. Не може 34 години да вървим по този път. Затова хората нямат доверие в политическата система. Трябва да се види как бил подписан този и всички останали договори. Да се види било ли е необходимо това и какво може да се направи, за да се оптимизира цялата тази система. Това са чисто икономически решения, които ги плаща всеки един от нас. Договорите с Газпром се прекратиха по един много странен начин и ние плащаме три пъти и половина по-скъпа газ. И пак ли няма да има никой наказан за това? Промени го тази срамна сглобка, която управлява държавата. Говореха за диверсификация, а в момента взимаме отново руска газ, но минавайки през Боташ, през Гърция - от което някой си взима комисионните", допълни социалистът.

"Ние не искаме да участваме в подобен сценарий на разпада на държавата, защото това, което правят тези партии няма нищо общо с държавността. Това е абсурд. Ако това е управление - ние наистина сме държава на абсурда. И колкото по-бързо си отидат от управлението ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС - толкова по-добре за страната. Безспорно е, че трябва да има избори. Кое е по-голямо национално предателство от това, което се случва в енергетиката. Не само за Боташ. Ами за атомната енергетика - може ли да имаш възможност да завършиш Белене за 5 млрд. евро, да се отказваш от нея, да подаряваш атомните реактори и да тръгваш да строиш за Козлодуй за 30 милиарда. По една технология, която започна едва сега. Какво е това безобразие? Къде са 5 млрд. евро и къде са 30 милиарда долара по американската технология? Трябва да има избори и нормално управление", обясни Гуцанов за безобразията на управляващите в сектор енергетика.

По думите му това, което става в отбраната е национално предателство. "Може ли да имаш решение на НС 2018-та за 3 нови системи за въоръжение. Първата е за военновъздушните сили - да се купят нови самолети. Купуват се F16, дават се 2.2 млрд. Вие да сте ги видели тези самолети 5 години по-късно? И то на много по-скъпа от пазарната цена. И заедно с това се купува втора ескадрила и то на по-голяма цена, когато първата не е дошла. Това срамно управление и опасно за държавата трябва да си отиде. Нито един от тези политици не излезе да каже ще бъдат ли по-евтини лекарствата и как да ги направим, а те се обвиняваха от първия ред, че единият краде повече от другия. Във всяка една цивилизована държава тези хора щяха да си отидат веднага, а един такъв министър на отбраната щеше да е арестуван в залата на Народното събрание", добави депутатът от БСП.

В заключение Борислав Гуцанов бе категоричен, че БСП е направила много сериозни коалиции по места на последните местни избори и социалистите единствени от всички повишават с 47 хиляди гласа за общински съветници. "Всеки един положи своите усилия и труд. И сме партия, която от 57 направихме 72 кмета. ГЕРБ падат с 30 кмета. И затова започнахме да правим това ново ляво обединение и вече стигнахме над 16 партии, които се събираме. Затова този ляв, патриотичен фронт е този, който трябва да измете управлението. Убедени сме, че тази формула ще даде своите резултати", завърши той.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марк Куч

    19 3 Отговор
    нали имахте руски тръбен бе идиоти, защо зорлем отказахте евтиното

    Коментиран от #10

  • 2 С Коч

    18 4 Отговор
    козеците май и те не знаят какво искат - не искат руски, не искат неруски, явно чакат газът да завали от небето
  • 3 100% съгласен!

    14 3 Отговор
    Проблема е ,че никой не дава решение как да се променят нещата!

    Коментиран от #9

  • 4 Коко Н

    8 2 Отговор
    Очаквам,отнякъде,призив към всички:-"А сега си направете устата на буквата "О"!Останалото е наша работа."
  • 5 Коко Н

    3 3 Отговор
    ПС.Има и още нещо важно?!
    Цената на азерския газ вързана с цената на петрола.
    Не ми го побира ума.
  • 6 Пит

    4 6 Отговор
    те кметовете работят по местА за благото на населеното място И каква власт ще вземете комунягите като сме ви сърбали попарата а колкото до руските реактори и децата знаят че централата още преди 10 години щеше да струва на бгрите 21 милиарда и щяхме да сме зависими от рашата СЕГАискате да ни изкарате от ес и нато за да може само вие да ходите на запад а ние да ви робуваме за без пари НО и тоя филм сме го гледали болшевики проклети

    Коментиран от #18

  • 7 US колония

    14 5 Отговор
    Сглобката на посолствоТО ни съсипва. От смотаната колония главният пай е за сащ, но и турция и гърция цоцат здраво.
    Няма по отвратителна и продажна с..н от евроатлантиците - тотално закопаха страната ни..
  • 8 територията

    7 2 Отговор
    събираща капачки и със супер крадците чекмеджанъ, шиши и много други
  • 9 US колония

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "100% съгласен!":

    Няма кой да даде решение. Както се видя те (посолствоТО) си редят управлението, то работи за тях, не за страната. Те държат армията, полицията, институциите, и най -важното - медиите, които изкривяват реалността.

    Единственото решение е руската армия да не спре на Източния фронт и последва втори "Народен съд", иначе тук управия няма да има, напротив - по-зле и по-зле ще става.
  • 10 един

    5 9 Отговор

    До коментар #1 от "Марк Куч":

    Тебе кой те излъга че руския газ е евтин?Ползваш ли изобщо газ или щракаш на клавиатурата с надеждата да изкараш някой лев?
  • 11 Анджо

    5 10 Отговор
    Тоя е същият продажник като радев . За 34 години се нагледахме на руски продажници, тоя е отвратителен човек само кано му гледаш физономията.
  • 12 Така е оставка

    7 0 Отговор
    Продажници
  • 13 Стършел

    4 1 Отговор
    Гуцов да каже защо беше скаран с кори и как се сдобриха та чак на влюбени изглеждат. Някой беше казал, че където има далавера гуци винаги гледа да е първа китка. Иначе за Боташ сделката е прав, но конюктурно някак
  • 14 Майора

    6 1 Отговор
    Гуцснов , договора го сключи служебния кабинет и членс на вашата партия и шеф на "Булгаргаз" Деница Златева! Да не говорим о за това че до идването на ББ "Газпром" чрез посредници продаваше най скъпия газ на страната! Така че не си приписвайте заслуги , които не са ваши! А колкото до вашето управление , колкото пъти сте били на власт , толков пъти сте фалирали страната и при последното ви участие отворихте дупка в бюджета на НОИ от 10 млд лв!
  • 15 Последния Софиянец

    6 1 Отговор
    Радев сключи този договор с фесовете
  • 16 един

    3 4 Отговор
    Това руско мекере се мъчи да прави хората на балами!Договора с Боташ го сключи служебното правителство на Румен Радев,а не "сглобката ли плетката ли",и комунята хич да не се правят на шантави и да прехвърлят вината на други!И в момента плащаме по-скъп газ защото Булгаргаз по-тайни канали и договори продължава да внася руски втечнен газ,който е по-скъп и вдига цената на микса,въпреки че внасяме повече от 1/3 по-евтин газ от Азърбейджан!
  • 17 Анджо

    3 5 Отговор
    Тоя радев , толкова беля направи, че още се питам ; как Българите го преизбраха.
    Плювайте Бойко,а никой през това време не видя какъв е тоя боклук. Тоя не крие ,че е готов да ни продаде на руснаците.

    Коментиран от #19

  • 18 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пит":

    И без да се напъваш да пишеш толкова дълго си личи колко тие умствения потенциал!
  • 19 Стършел

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Анджо":

    Хич не беше труден за разбиране др. пРезидент. Кой го предложи, кой го предупреди да не забравя, кой го издигна. Заканата към НС, когато го провокираха и той се хвана. Назначението на деса-поетеса на лежерна служба, още като любовница, нещо в президенството и беше издействал, назначи куп негови лизачи и Още, и още байганьовски изцепки. Голямо его без никакво покритие.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Споразумението с боташ е най-доброто нещ

    2 0 Отговор
    Което правителството на Радев свърши. Осигурихме си спокойствие и сигурни доставки за 13години напред.
  • 22 някой

    0 0 Отговор
    Най-обикновен лъжец и измамник е този.
  • 23 Ванко шемета

    0 0 Отговор
    Копелет@ аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 🤣
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове