Last news in Fakti

7 Декември, 2023 23:30 1 543 3

Важните новини във ФАКТИ на 07.12.2023 г.

  • христо хинков-
  • депутати-
  • слави трифонов-
  • катастрофа-
  • русия-
  • крум зарков-
  • сметна палата-
  • васил пандов-
  • бойко ноев-
  • илияна йотова-
  • иван таков-
  • конституционен съд-
  • комисия по отбрана-
  • директор-
  • корупция-
  • световна банка-
  • цена на клатото-
  • pisa-
  • тошко йорданов-
  • коледен влак-
  • корнелия нинова-
  • шофиране в нетрезво състояние-
  • симитли-
  • гонка

Решението бе взето с 10 гласа „за“,  три – „против“ и четири „въздържал се“

Важните новини във ФАКТИ на 07.12.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Хинков трябва да отмени протокола за освобождаването на шефа на "Пирогов", реши Здравната комисия в НС

Здравният министър Христо Хинков да отмени издадения протокол, с който освобождава от поста директора на болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров до произнасянето на всички компетентни органи. Това реши с 10 гласа „за“, три – „против“ и четири „въздържал се“ парламентарната Комисия по здравеопазване, съобщават от Dariknews.bg.
"В момента комисията смята, че докладът, който ѝ е представен, съдържа противоречиви данни и затова искат проверката на „Пирогов“ да бъде извършена от външен одит и никой да не се съмнява в обективността на предоставената информация", коментира пред журналисти председателят на комисията проф. Костадин Ангелов. Запитан дали министърът е длъжен да се съобрази с комисията, проф. Ангелов каза, че преценката си е на министъра. " Както виждате министърът не се ползва с доверието на народните представители в Комисията по здравеопазване и съответно и на мнозинството от народните представители“, допълни Ангелов.

Депутатите решиха : Без "донос- бонус", прагът за плащанията в брой остава 10 000 лв.

Прагът за разплащанията в брой остава 10 000 лв., няма да има финансов стимул за подаване на информация за данъчни нарушения - т.нар. "донос-бонус", реши окончателно парламентът. Депутатите приеха на второ четене изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), съобщават от БТА.
В пленарната зала не беше подкрепено предложението на Министерството на финансите прагът за кешовите плащания да бъде намален на 5000 лева. Отхвърлени бяха и предложенията на депутати прагът да се повиши на 20 000 или на 15 000 лева.

Слави Трифонов: Ще правя каквото мога Петков, Василев и производните им, като Христо Хинков, да си ходят

Коментар на Слави Трифонов на страницата му във Фейсбук:

Катастрофа в Казанлък: Бус блъсна и уби пешеходец

Мъж загина при катастрофа на околовръстния път на Казанлък. Инцидентът е станал на едното пътно платно. Следствие от удара мъжът е изхвърлен в насрещната лента. Мъжът е бил облечен в тъмни дрехи, съобщават от Нова телевизия.
Блъснат е от бус със сливенска регистрация, който в момента на инцидента изпреварвал друга кола. В момента участъкът се регулира от полиция. На място максимално разрешената скорост е от 60 км в час.

НАТО бие тревога! Руски ядрени подводници превземат Северния и Тихия океан

Въоръженият конфликт в Украйна практически не засегна руския флот. Москва възнамерява да продължи да инвестира много пари в него, включително да построи още повече подводници от клас "Ясен", които предизвикват безпокойство в НАТО, пише Business Insider в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Строителството на първата подводница от този проект, Северодвинск, отне 20 години и тя беше включена в състава на флота през 2013 г. Но оттогава темповете на строителство се увеличиха и през 2021 г. бяха пуснати в експлоатация още две лодки. Четвъртата подводница трябва да бъде предадена на флота този месец. Други пет са в процес на изграждане или се подготвят за тестване.

Източник от руската отбранителна индустрия разкри в средата на 2022 г., че Москва иска да добави още две подводници от клас "Ясен" към деветте, които има в момента и са в процес на изграждане. Но през ноември източник, "близък до руския флот“, заяви, че този план е бил разширен и сега се очаква да бъдат заложени три подводници.

Това ще позволи на Русия да изпрати три подводници от този проект към Северния и Тихоокеанския флот. Според източници обаче този план все още не е официално одобрен.

Подводниците се превърнаха в относително ярка точка в усилията на Русия да модернизира своите въоръжени сили. ПЛАРК (означава атомна подводница с крилати ракети) от проекта "Ясен" има много характеристики, които предизвикват безпокойство сред командването на НАТО.

Построените след Северодвинск подводници са създадени по модернизирания проект Ясен-М. Това са модерни лодки, имат подобрена сонарна система и по-малко шумен реактор в сравнение с първите модели, който е и с по-малки размери. Това, което най-много тревожи западните военни лидери, е, че тези лодки могат да изстрелват противокорабни крилати ракети и да поразяват ракети, за да атакуват наземни цели. Това е сравнително ново оръжие и командването на НАТО смята, че оборудваните с него руски подводници ще могат да се приближават и да поразяват важни цели в Европа и Северна Америка.

Способността на подводниците от клас "Ясен" да "останат незабелязани, когато навлизат в обхвата на крилатите ракети близо до нашата брегова линия" ще създаде допълнителни предизвикателства, когато бъдат оборудвани с хиперзвукови крилати ракети "Циркон", заяви генерал Глен ван Херк пред Конгреса в началото на 2022 г. Ръководителят на Северното командване на САЩ отговаря и за военните операции около Северна Америка.

Говорител на руската корабостроителна индустрия разкри това лято, че работата по оборудването на подводниците "Ясен“ с ракети "Циркон“ "вече е започнала“.

Ван Херк, който заяви, че лодките от проекта "Ясен“ "не са по-лоши от нашите“, говори за тях с уважение и загриженост.

Офицерът, отговарящ за подводниците в Командването на военноморските кораби и оръжия, каза през 2014 г., че лодката Северодвинск го е впечатлила толкова много, че е поставил неин модел в офиса си. През 2022 г. Ине Ериксен Сьорейде, министър на отбраната на Норвегия от 2013 до 2017 г., заяви, че е донесла снимка на подводницата на първата си среща с американския министър на отбраната Джим Матис, защото "беше важно да убедим Съединените щати, че това е едно от нашите най-сериозни стратегически предизвикателства“. Представители на Пентагона заявиха пред CBS News през 2018 г., че Северодвинск може да кръстосва Атлантическия океан седмици наред, без да бъде открита. Тази година тази гледна точка беше потвърдена от служител от британското министерство на отбраната. Говорейки на събитие във Вашингтон, той каза, че силите на НАТО често губят следите на лодките "Ясен" в морето.

Ван Херк и други военни лидери предупреждават за повишена активност на руския подводен флот близо до бреговете на САЩ. През януари адмирал Майкъл Студеман, който ръководеше Службата за военноморско разузнаване до юли, съобщи, че подводници от клас "Ясен" патрулират в Атлантическия океан и че една е била прехвърлена на руския Тихоокеански флот. Това означава, че в близко бъдеще тези подводници ще представляват заплаха за Съединените щати "и от двата фланга“.

Въпреки техническия напредък руският подводен флот е много по-малък от съветския. НАТО казва, че неговите подводни сили ще запазят предимствата си. Военноморските сили на Алианса засилиха обучението за борба с подводници през последните години, а военноморските сили на САЩ демонстрираха необичайна и силно видима подводна дейност в Северния Атлантик, правейки това в същите води, през които руските подводници са принудени да преминат, за да достигнат до откритите пространства на Атлантическия океан.

Съобщенията на държавните медии за разширяването на програмата за строителство на подводници от клас "Ясен" идват на фона на рязкото увеличение на руските военни разходи, които могат почти да се удвоят през 2024 г. Това показва, че Москва е насочила усилията си към укрепване на своите въоръжени сили, които вече разполагат с много мощни оръжия, представляващи реална заплаха за НАТО.

Крум Зарков: Остава скрито и неясно какво точно се цели с промените в Конституцията

„Конституцията се развява като знаме, за да оправдае съществуването на това мнозинство, надявам се да не тръгнат да го веят това знаме и като парцал. Когато Пеевски нарича министър-председателя „момченце“, „човече“, „лицето“, това говори ли за разбиране на институционалните взаимоотношения между хората?“. Това каза в "Лице в лице“ съветникът на президента по правните въпроси и бивш правосъден министър Крум Зарков.
„Не съм фен на това правителство, но акад. Денков е министър-председател и като такъв му се дължи уважение“, допълни той.

Сагата "Пирогов": Сметната палата ще прави одит на най-голямата спешна болница-догодина

Сметната палата ще направи одит на „Пирогов” следващата година, съобщиха от ръководството ѝ след заседание, цитирани от Нова телевизия. Ето и текста на съобщението от Палатата:

Васил Пандов: Решението на Здравната комисия има за цел по-скоро да успокои работещите в "Пирогов"

Законодателната власт не може да изземе кадровите функции на изпълнителната власт, по-скоро решението има за цел да успокои работещите в болницата. Това коментира в "Лице в лице" по bTV депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов и член на здравната комисия. Днес следобед комисията реши да възложи на министър Христо Хинков да отмени издадения протокол, с който освобождава от поста директора на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров до произнасянето на всички компетентни органи.

Бойко Ноев: "Лукойл" може да бъде ползван и България да бъде клатена, защото Русия ни е обявила за неприятелска държава

Най-важната новина е, че "Лукойл" обяви, че е готов да продаде бизнеса си. Това е изключително важен обект, стратегически, макар че не е обявен за такъв, а ние говорим все едно ще се продава торба с картофи и говорим за дерогацията. "Лукойл" може да бъде ползван и България да бъде клатена, защото Русия ни е обявила за неприятелска държава. Това каза в "Лице в лице" по bTV бившият военен министър Бойко Ноев, който коментира темата "Лукойл" и дерогацията на руски петрол, цитиран от novini.bg.

Йотова: Скандалът в „Пирогов“ отвори "кутията на Пандора" за много зависимости, лобиране, подозрения в корупция, натиск

Днес министърът на здравеопазването беше бламиран от ресорната парламентарна комисия. Оттук нататък не виждам какво друго му остава освен да си подаде оставката, защото не го подкрепиха дори тези, които го направиха министър. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти, попитана за ситуацията с „Пирогов“ и дали има резон да се искат оставки, предават от БТА.

Иван Таков: А след някой и друг ден, като навали 10 см сняг в София, пак ще има хаос и ще се чудят какво се е случило

БСП не е спасителен пояс за вътрешнокоалиционни драми. Това заяви Иван Таков, лидер на БСП - София и на групата на социалистите в СОС. Той направи коментара по повод невъзможността да бъде избран председател на Столичния общински съвет и в днешното четвърто заседание. "Ние сме сериозна партия. Работим по политики и отстояваме предложенията, които даваме на гражданите по време на предизборната кампания", поясни той.

Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс

Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе с решение по дело образувано по искане на народни представители от 48-то Народно събрание, от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" относно промени, приети в началото на декември 2022 г. Това става известно от съобщение, публикувано на сайта на съда, цитирано от БТА.

Комисията по отбрана одобри предоставянето на Украйна на неизправни и с отпаднала необходимост ЗРК

След бурни спорове Комисията по отбрана подкрепи предложението България да предостави на Украйна неизправни и с отпаднала необходимост зенитно-ракетни комплекси, съобщи БНР.

Шефът на "Пирогов" пред здравната комисия: На мен лично не ми е връчван одитния доклад. Той трябва да бъде обсъден

Здравната комисия в парламента заседава извънредно, за да изслуша ръководството на "Пирогов". Причината- смяната на шефа на болницата предизвика сериозни политически трусове.

Николай Денков: Търпимостта към корупцията е една от разделителните линии в България

“В България имаме две големи координатни оси. Едната е проруската или проевропейската насока за развитие на страната, а другата - толерантното или нетолерантното отношение към корупцията”. Това каза днес министър-
председателят акад. Николай Денков на дискусия със студенти по повод предстоящия Международен ден за борба с корупцията, който се отбелязва на 9 декември.

Мисията на Световната банка посети Русе, с кмета обсъдиха важни за града въпроси

Мисията на Световната банка посети днес Русе и имаше среща с кмета на града Пенчо Милков. Делегацията е водена от постоянния представител за България, Чехия и Словакия Лесе Мелгард.
„В момента изготвяме своята петгодишна стратегия. Искаме да се запознаем с основните приоритети на Русе и по какъв начин можем да окажем подкрепа за тяхната реализация“, каза Лесе Мелгард.
Кметът Пенчо Милков наблегна на нуждата от инфраструктурна свързаност на Русе с останалите части на България, подчерта граничното местоположение и двата европейски коридора, които преминават оттук. Според него дългогодишното недофинансиране на инфраструктурата в Северна България е довело до това да няма една завършена магистрала нито в посока север – юг, нито изток-запад, информират от пресцентър на община Русе.
„Целият транспорт от Азия за нашия континент минава през Русе. Необходимо е максимално бързо изграждане на магистралата Русе - Велико Търново, за да бъде осигурена много по-сигурна и бърза връзка. Не само за да извадим тежкотоварния трафик от града, но и да подобрим придвижването на стоките в рамките на ЕС“, посочи Пенчо Милков. Той наблегна и на необходимостта от втори мост при Дунав, както и развитие на целогодишен воден коридор по река Дунав.
Сред останалите обсъдени теми бяха инвестиции и развитие на икономиката, качеството на образованието и приоритетни проекти за развитието на Русе.

Финансов анализатор: Златото поскъпна рекордно заради очакванията за намаляване на лихвите в САЩ

Рекорди в цената на златото бяха достигнати през последните седмици. Фючърсите за доставките през декември достигнаха 2071 долара за тройунция в петък, задминавайки предишния си връх от 2051,50 долара, ударен през август 2020 г. Златото поскъпва през седем от последните осем седмици, а ръстът му за тази година достига 11%.

Евгений Кънев: Резултатите от PISA не са изненадващи, но все така потресаващи

Резултатите от PISA не са изненадващи, но все така потресаващи.

Тошко Йорданов: Битката е кой да краде през "Лукойл", това е истината

"Истината е, че битката е кой да краде пред "Лукойл". Колегите от управляващата "сглобка" днес загубиха един ден на парламента в това да си мерят предложенията за дерогация". Това каза пред журналисти в парламента Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ", предават от БТА

Коледен влак, теглен от парен локомотив ще пътува от София до Перник и Банкя през декември

БДЖ ще организира няколко Коледни пътувания с влак, теглен от парен локомотив, които да зарадват почитателите на железопътния транспорт за предстоящите празнични дни. Коледните влакове ще пътуват на 16-и декември по маршрут София - Перник - София и на 17-и декември София - Банкя - София.

Нинова: Три оставки трябва да подаде Борисов до довечера. Направи на маймуни собствените си депутати

„Съюз на едноръките джентълмени – така нарекохме сегашната сглобка в нейното начало. Защото, тогава говореха за джентълменско споразумение, но преди това по един представител на ПП-ДБ и от ГЕРБ бяха обещали да си отрежат по една ръка, ако се съберат. Та, това нещо – Съюзът на едноръките джентълмени, се превърна за 6 месеца в сглобка на многоръките търгаши. Защото те превърнаха политиката в алъш-вериш. Само, че на тезгяха е България и интересът на българския народ. И се търгуват всеки ден или по няколко пъти на ден. И всеки ден, вие българските граждани, получавате доказателства за тези наши думи“. Това каза Корнелия Нинова от парламентарната трибуна днес, съобщават от пресцентъра на БСП.
Лидерът на левицата цитира събитията само през последните няколко часа: „Кирил Петков в кулоарите: „Дерогацията трябва да се прекрати от 1 март, призовавам ГЕРБ да си спазят и тази договорка“. Борисов, в кулоарите: „Когато нещо е договорено с нас, то минава. Дерогацията трябва да влезе веднага. Гарантирам, че ако влезе дерогацията, ГЕРБ няма да мръдне. Ако мръдне си подавам оставката“, посочи Корнелия Нинова и добави:
„ГЕРБ не само мръдна, ГЕРБ направи салто мортале. Три оставки трябва да подаде до довечера Борисов“.
Тя продължи с хронологията като обясни, че го прави, защото явно някои от народните представители, изказващи се от трибуната, очевидно не знаят развитието на събитията.
„Следва трибунка - вече съвместна, между едноръките търгаши, в която заявяват - още днес, сега, в късния следобед ще има нов проект за прекратяване на дерогацията. Не след седмица, не след две. Днес следобед ще има нов проект. И запитани от журналистите - Борисов защо е говорил така, и кога ще си подаде оставката, забележете, кой им отговаря: ДПС казват - това е лично мнение на Борисов“, заяви Корнелия Нинова и посочи:
„Значи Борисов прави своите собствени депутатите на маймуни. Вкарва ги сутринта тук - извънредна точка, извънредна комисия. Те гласуват „за“. Той щял да си подаде оставката, ако стане обратно. Само че сега стана обратно и те ще гласуват обратно. От друга страна, ДПС отписаха Борисов. Казаха, че това е лично мнение, кой ще се съобразява с личното му мнение. Самият той казва, че ще подава оставка“, каза лидерът на БСП и се обърна към управляващите: „Ето това е резултатът от усилията ви, уж да се погрижите за българския интерес“.

Повече от 280 000 шофьори са засечени да превишават скоростта в София през 2023 година

От началото на годината над 280 000 са шофьорите, засечени да се движат с превишена скорост в София, за сравнение - през 2022 г. са били 180 000, съобщиха от МВР, цитирани от БТА.

За по-малко от 10 минути две земетресения люляха Симитли

Две земетресения са регистрирани в района на Симитли за по-малко от 10 минути.

Дрогиран 20-годишен без книжка потроши полицейска кола след гонка

В Разград, около 04:15 часа, полицейски патрул подава сигнал за спиране на автомобил, който не се подчинява на разпореждането и опитва да излезе извън града.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    1 0 Отговор
    Оправете си най-накрая сайта.Не показва по-старите новини.Преди беше по-добре.

    Коментиран от #2

  • 2 Простотия

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар":

    Не показва снимките през Сафари.
  • 3 Българин

    1 0 Отговор
    Деградацията в Българското общество доведе до нездраво мислещи алкохолици и наркомани. Целия политически отпадак са диградирали идиоти некадърни . Здравеопазването неможе да очаква нищо добро от нездраво мислещи накадърми идиоти
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол