Last news in Fakti

11 Декември, 2023 07:31 1 076 44

Атанас Славов: Промените в Конституцията се правят с оглед на бъдещето, това е стратегически избор

  • промяна на конституцията-
  • прокуратура

Настояването за отчетност в прокуратурата е именно тя да не допусне да се използва за инструмент за разчистване на сметки, каза министърът на правосъдието

Атанас Славов: Промените в Конституцията се правят с оглед на бъдещето, това е стратегически избор - 1

„Това изказване на Радев ме провокира да отворя сайта на ЦИК и да проверя резултатите на политическите сили, които подкрепят Конституцията. Общо са събрани на последните избори през април над 1,6 млн. гласа при 40% избирателна активност. При президентските избори втори тур президентът е получил 1,5 млн. гласа при 34% избирателна активност. Да говори, че парламентът е нелегитимен при положение, че това е единствената национална представителна институция не съответства на неговата функция като държавен глава в парламентарна държава“.

Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов в "Защо, г-н министър?" по bTV по повод изказването на президента Румен Радев, че „не е нормално парламент с критично ниско гражданско представителство и ниско обществено доверие да посяга на Конституцията“.

„Борислав Сарафов се опитва да промени имиджа на българската прокуратура. Самият факт, че се съгласи и организирахме във ВСС изслушвания по такива важни казуси като „Седемте джуджета“ например е индикация за промяна. Има воля за промяна по начина, по който работи българската прокуратура“, обясни той.

„Промените в Конституцията винаги се правят с оглед на бъдещето. Това е стратегически избор на обществото. Не случайно Конституцията се нарича обществен договор и харта на ценностите. Промените в сферата на правосъдието стоят на дневен ред от десетилетие. Ние изпълняваме наши поети ангажименти“, каза Славов.

Той очаква да се запази основната идея на този законопроект, а именно да се гарантира пълната независимост на съда и отчетността на прокуратурата. „Първоначалната идея е да има самостоятелни Висш съдебен съвет, Висш прокурорски съвет, вярвам, че ще се постигне това съгласие. За мен основното е съдиите да се самоуправляват и да са независими. В тази част имаме подкрепа от Венецианската комисия и нашите партньори. Важно е прокуратурата да бъде отчетна пред обществото“, обясни правосъдният министър.

„Със сигурност има влияние в съдебната система и настояването за самоуправление и независимост на съда е, за да имаме превенция срещу това политическо или корпоративно влияние. Настояването за отчетност в прокуратурата е именно тя да не допусне да се използва за инструмент за разчистване на някакви сметки, които сме виждали през годините“, заяви Славов.

Той коментира и това кой през годините е най-добрият главен прокурор от началото на демократичните промени до днес. „Считам, че за съжаление са малко хората, които отговарят на тези високи изисквания за професионални и нравствени качества. Едно от имената, което безспорно се свързва с професионализъм, което не допусна форма на разчистване на сметки е проф. Борис Велчев. За всички останали имаше крилати фрази“, добави Славов.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АзСъм

    41 2 Отговор
    Льольо!

    Коментиран от #23

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хаха

    55 2 Отговор
    Е кое му е легитимното на тоя парламент, бивши и настоящи престъпници управляват заедно.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Верно ли

    48 2 Отговор
    Хахахаха, нещастник! Един човек има 1.5 млн.гласа, а целата парламента с 240 хрантутника и цели 6 партии вътре 1,6!!!! И били легитимни, разбираш ли! Първите две партии я имат, я нямат 1/3 от покдкрепата към Президента, ама разни полезни и.иоти като този се напинят рано сутрин!
  • 7 фен

    28 1 Отговор
    Нали махна Гешев!? Не беше ли това панацеята? Освободиха черепа, Бобоков и Прокопиев са чисти като сълза... Сега къв е зора, и Цецо Василев ли искате да си приберете у дома?
  • 8 Атанас Славов??? На моменти допускахме,

    35 1 Отговор
    че имаш нещо в главата, което ти помага да мислиш, но напълно ни Опроверга!! НС е Пародия, Недоразумения с някакви от някъде Дипломи! ПЕЕВСКИ ПИШЕ ПРОМЕНИТЕ В Конституцията, той е Мозъка, Двигателя на Конституционните промени??? Падение Славов, Падение!!

    Коментиран от #10

  • 9 Майора

    26 1 Отговор
    Жалко Славов , не знам що за юрист си , но да искаш независими съдии при положение че пускат предсрочно престъпници на свобода или намаляват присъдите им или освобождават такива , за които КОНПИ е установила, а прокуратурата дасе отчите и гражданската квота да е при нея , знсчи прокуратурата да е политизирана! Още повече че за промени в Конституцията се изисква ВНС , а като знаем че адвокат с отнети права и без един ден стаж и секретарката са ги правили , разбираме защо се получава така!
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 1 Отговор

    До коментар #8 от "Атанас Славов??? На моменти допускахме,":

    Владислав Петров Славов, съдия в Конституционния съд на РБ в периода от 2003 до 2012 ли е бащата на Атанас Владиславов Славов❓
    / за един преАтел, дето 3-е , питам/
  • 11 абориген

    16 1 Отговор
    стратегиите на окупиралите държавата и харта на ценностите развити от чекмеджарите , повече от нагло
  • 12 Павел пенев

    24 1 Отговор
    Главата му е гола защото на празен плевник покрив не му трябва. Така говорят по селата. Мухльо.
  • 13 Наистина

    27 1 Отговор
    НЕ пипайте Конституцията, НЕКАДЪРНИЦИ !

    Коментиран от #16

  • 14 Име

    13 3 Отговор
    Ако не беше Христо Иванов, никога нямаше да се постави въпроса така радикално, щяхме да си спим - правят се далавери - на "къс пас", някой не му харесва някой и - го поръчва в Прокуратурата.

    Прокуратурата имаше тарифа - сега се се притеснили, ама временно, но - едва ли ще ги озаптим.
  • 15 Господин

    2 20 Отговор
    Славов действайте, те комунистите си лаят отдавна. Още в предишните промени в конституцията, преди да влезем в ЕС, бе ясно, че съдебната система е по болшевишки модел, но чукундурите като Близнашки и другите комунисти не я промениха, и се направиха на разсеяни. Време е да махнете прокуратурата от съдебната власт; да премахнете института на служебното правителство; да махнете ветото на президента, да вдигнете процента на влизане в парламента на 15.

    Коментиран от #25

  • 16 Некадърниците

    4 15 Отговор

    До коментар #13 от "Наистина":

    са тези, които я написаха по болшевишки модел. Нефелна е!

    Коментиран от #19, #22, #26

  • 17 Неграмотен

    20 0 Отговор
    Сламен министър обграден с неграмотни депутати ще пипат Основния закон.
    Младите умно красиви да се поровят и да видят кой кой е в българския преход, как се случи всичко и може , ако имат нещо в главите си да разберат.
    И пак май ще пеем 45 години стигат
    Оставка боклуци неграмотни и крадливи
  • 18 Коч Ина

    16 0 Отговор
    алсолютно, най-ми харесва великият конституционалист шиши магнита
  • 19 Прав си

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Некадърниците":

    Шиши е фелния !
  • 20 Някой

    15 0 Отговор
    Да, така е. Но на вашето бъдеще. Смятате да останете на власт дори и след като я загубите. Това е узурпация на властта, преврат. За това се плаща скъпо.
    Освен това, правите промени в Конституцията с едва 8 % одобрение на народа. Поне се вижда колко са умни красивите в България. Нищожен процент.
  • 21 Мнение

    12 0 Отговор
    И какво е бъдещето на "Доносническа България"?
    След кто краварите се изтеглят от Европа те мислят ли за това какво ги очаква?
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "Некадърниците":

    БЕЗниково РЕмонтьорче,
    чии интереси ще защитават двамата сегашни министри с двойно гражданство живеещи от години извън България❓❓❓
  • 23 ПЕШО

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "АзСъм":

    Спаб парламент, слаби ВЛАСТИМАЩИ, и ти си слаб Славов....слабо правителствоо...

    ходете си с мир.....
  • 24 Междудругото

    2 14 Отговор
    Радев трябваше отдавна да бъде разследван За противодържавна дейност И многократно нарушение на конституцията

    Коментиран от #28, #32, #33

  • 25 Въпрос

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Господин":

    След лая да не стане като преди , пак тези като теб да са в лагери да се припъчат на слънце докато носят камъни.
  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "Некадърниците":

    Наистина ли вярваш , че Мара в един спор ще ощети съпруга и сина си за да защити нас и нашите деца 🤔🤔🤔
  • 27 Факти

    12 0 Отговор
    Случайник!
  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 0 Отговор

    До коментар #24 от "Междудругото":

    БЕЗников БЕЗумецо, като разследваха с години Буци Барсата какво стана ❓❓❓
  • 29 Абсурдно е юрист да погазва така

    14 0 Отговор
    грубо закона. Нима е забравил, че за промени в Конституцията е необходимо Велико Народно Събрание. За какви закони и законност може да се говори изобщо. По-добре да пощадат нацията, като не я информират за намеренията си, за да не я доведат до пълно отчаяние.
  • 30 пишман

    11 0 Отговор
    юристи ще променят конституцията!
    Тия са толкова жалки след като се взеха с Борисов и Пеевски, че всичко до което се докоснат, по-скоро ще е тотал щета. По-добре е да не пипат конституцията - вярно, не е идеална, но ако се пипа от подобни недоразумения, съвсем няма да става.
    Грехота е представители на 15% от населението да правят подобни промени.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 определено

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Междудругото":

    е за разследване, щом позволи просто Кирчо да бъде министър в нарушение на Конституцията.
    Съгласен съм с теб - трябваше веднага да смени Кирчо, буквално на мига, в който се разбра, че онзи е чиста проба мошеник и лъжец.
  • 34 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 0 Отговор
    Правителството с най-ниско обществено доверие ли ще променя Конституцията?
  • 35 Докато ни управляват

    5 0 Отговор
    измислени,, Фантомаси ,, ще бъдем винаги на опашката на Европейския съюз защото на тях им харесва въздушно капковия път а ние искаме отворени граници като всички европейски граждани. За кирикор без коментар защото са политически мъртъвци.
  • 36 Абажур

    5 0 Отговор
    За теб няма бъдеще!
    Пътник си за затвора!
    Страх ви е от силна прокуратура, защото идват промени, които ще ви пометат като свлачиште!
  • 37 инфо

    4 0 Отговор
    Поредния посредствен безполезник...на хранилка. Нищо "стратегическо" няма да се получи. Управленска немощ и прах в очите на нормалните хора.
  • 38 Боклуците на Боклука

    5 0 Отговор
    С бандити и крадци, реформи по Конституцията не се правят...
  • 39 Алооо

    4 0 Отговор
    С Мошеници реформи не се правят. Все едно да питаш вълкът, как да си построиш кошарата.
  • 40 инфо

    1 0 Отговор
    "Господин" - е. Предства нямате по темите за които драскате. "Чукундурието" е в главата ви.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Умирам от смях

    4 0 Отговор
    И този е хомосексуале
  • 43 За протокола

    3 0 Отговор
    От всички приказки и действия в последните 3-4 години, излиза, че единственият проблем на българското правосъдие е Главният прокурор и отчасти ВСС.
    Верно ли?
    И нито дума за корупцията, която е най-голяма именно в правосъдието.
    Нито дума за хора с десетки висящи дела, ходещи по улиците и вършещи нови и нови престъпления.
    Нито дума за смешните и неадекватни присъди.
    Нито дума за доказани престъпници, които се пускат в къщи, за да могат да избягат и да се скрият.
    Нито дума за "чадърите" над почти всички големи престъпници.
    Нито дума за нелоялните адвокати, продаващи клиентите си.
    Нито дума за подкупните вещи лица.
    Нито дума за бавното правораздаване, което на практика е отказ от правосъдие.
    Нито дума за това, че цялата правосъдна система е повече загрижена за престъпниците, отколкото за жертвите и близките им.
    Как не ги е срам всички тия да се явяват по медиите и да продължават да говорят. Наистина ли си вярват, че вършат нещо за хората или просто са адски безочливи. И в двата случая трябва да се махат колкото е възможно по-скоро.
  • 44 Киро

    1 0 Отговор
    Този е поредният американски слагач ,аман от идиоти,Боко и Киро тъпо до тъпо , съд и то Народен съд за изменниците на Родината !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове