Last news in Fakti

11 Декември, 2023 20:34 1 317 22

Бюджетът за 2024 г. мина на първо четене в пленарна зала

  • бюджет-
  • първо четене-
  • депутати-
  • парламент-
  • бюджет 2024-
  • българия

Преди това парламентът отхвърли проекта на бюджет с включен бюджет на съдебната власт, предложен от Висшия съдебен съвет

Бюджетът за 2024 г. мина на първо четене в пленарна зала - 1
Снимка: БГНЕС

Със 144 гласа „за“, 66 - „против“ и без „въздържал се“ парламентът прие на първо гласуване законопроекта за държавния бюджет за 2024 г.

Това стана с гласовете на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС. Против бяха от „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“, разкри БТА.

Преди това парламентът отхвърли проекта на бюджет с включен бюджет на съдебната власт, предложен от Висшия съдебен съвет.

Народните представители приеха увеличение на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2024 г. – от 780 лв. на 933 лв. Депутатите приеха увеличаване на възнагражденията на персонала и за академичния състав, в т.ч. 39,0 млн. лв. за държавните висши училища, 8,0 млн. лв. за Българската академия на науките и 3,0 млн. лв. за Селскостопанската академия.

В бюджет 2024 г. бяха приети значителни плащания, свързани със социалната и демографската политика, а именно: 104,3 млн. лв. за социални плащания във връзка с определения нов размер от 526 лв. на линията на бедност за 2024 г., в т. ч. за разходите за помощите по Закона за социално подпомагане – 75,6 млн. лв., допълнителни разходи при определяне на финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания – 27,6 млн. лв. и 1,1 млн. лв. за помощите по Закона за закрила на детето; 230,3 млн. лв. във връзка с ефекта от промяна на минималната работна заплата от 780 лв. на 933 лв., в т.ч. 224,6 млн. лв. при определяне възнагражденията на личните асистенти по Закона за личната помощ и 5,7 млн. лв. за възнаграждения за професионалните приемни семейства по Закона за закрила на детето; 23,4 млн. лв. във връзка с целогодишното обезпечаване на въведената през 2023 г. еднократна помощ за учениците от втори, трети и четвърти клас без доходен тест, независимо от вида на училището по Закона за семейни помощи за деца.

Депутатите приеха нарастване на средствата за делегираните дейности в образованието във връзка с продължаване на политиката за увеличение на заплатите на педагогическите специалисти за достигане на средна работна заплата не по-малко от 125 на сто от средната работна заплата за страната с цел да се стимулира навлизането на млади и квалифицирани педагози в системата на предучилищното и училищното образование.

Бяха приети и 40,6 млн. лв. за увеличение на размерите на месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане по Закона за семейни помощи за деца; 12,5 млн. лв. за увеличение на размерите на еднократните помощи при бременност и раждане по Закона за семейни помощи за деца; 15,0 млн. лв. допълнителни средства за активна политика на пазара на труда; 131,7 млн. лв. във връзка с ефекта от промяна на МРЗ от 780 лв. на 933 лв., 81,7 млн. лв. за разкриване на нови социални услуги и осигуряване на увеличения капацитет на съществуващи такива - чрез бюджетите на общините; 42,8 млн. лв. за увеличение на издръжката на специализираните институции за предоставяне на социални услуги - чрез бюджетите на общините; 1,7 млн. лв. за осигуряване в годишен размер на месечната помощ от 90 лв. на ученик, настанен в социална услуга - чрез бюджетите на общините.

НС прие разходите за пенсии по бюджета на ДОО да нараснат с 2 440,8 млн. лв. спрямо закона за 2023 г. Освен това се реши от 1 юли 2024 г. т. нар. „вдовишки добавки“ да се определят в размер 30 на сто от размера на пенсията на починалия съпруг/съпруга.

За политиките в областта на младежта и спорта депутатите приеха допълнително средства за осигуряване на условия и възможности за развитие на елитния спорт и ефективен тренировъчен процес за постигане на спортни резултати на международно ниво, развитие на потенциала на млади талантливи спортисти, подпомагане на спортни дейности в областта на спорта за високи постижения - 3,7 млн. лв.; за финансиране на дейности по бюджетна програма „Олимпийска подготовка“ за провеждане на оптимална подготовка на проектоолимпийския отбор - 3,0 млн. лв.; за насърчаване на учащите се от различните възрастови групи към физическа активност и здравословен начин на живот – 1,0 млн. лв.; за пожизнени месечни премии на медалисти от олимпийски и параолимпийски игри – 1,6 млн. лв.; за финансиране на проекти за младежки дейности по Националната програма за изпълнение на младежки дейности – 1,1 млн. лв.; за увеличение на определените стандарти за физическа активност и физическо възпитание в училищното образование и във висшите училища – 3,6 млн. лв.

В сектор “Култура” НС прие допълнителни средства за държавните културни институти в областта на сценичните изкуства – 50,1 млн. лв.; за държавно подпомагане на филмовата индустрия – 9,3 млн. лв.; както и за допълнително целево подпомагане от държавния бюджет на държавни и общински културни организации – 28,5 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Напомпахте ли хубаво инфлацията?

    8 3 Отговор
    Браво.

    Коментиран от #10

  • 2 Ама те седмокласниците

    5 3 Отговор
    не могат да събират и да изваждат! Трябва да се намалят заплатите на даскалиците.
  • 3 БРАВО

    3 7 Отговор
    ИСКАМ ДА СМЕ БОГАТА ДЪРЖАВА..ИСКАМ РОДИТЕЛИТЕ МИ ДА ВЗЕМАТ ДОБРИ ПЕНСИИ...САМО ТАКА..ДАЙТЕ ГЛЪТКА ВЪЗДУХ НА ХОРАТА...

    Коментиран от #18

  • 4 Ветеринарен психолог

    6 0 Отговор
    С тия барабанчици в парламента ,догодина на човек няма да му стигат 3000 лева да изкара месеца.

    Коментиран от #9

  • 5 Догодина във всяко село

    4 0 Отговор
    по един Университет.
  • 6 Българска сбъркана логика!

    12 0 Отговор
    За да станеш таксиметров шофьор се изисква " Психо тест"!
    А за да станеш депутат и да определяш съдбата на цял един народ - " НЕ" ! Къде е логиката!
  • 7 Утре чакайте нови цени по магазините

    7 1 Отговор
    За ЧНГ.
  • 8 Сатана Z

    6 0 Отговор
    След такъв бюджет въвеждането на купонната система в България е в кърпа вързана.
    Публикувахте целя проектобюджет а не само тези пера,които касаят маргиналните българе?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ххммм

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Напомпахте ли хубаво инфлацията?":

    Инфлация не се "помпа" през бюджета..
  • 11 Артилерийска подготовка

    3 1 Отговор
    Сериозно ли минал? Бях притеснен, че сглобката няма да успеят да го/ги прекарат...

    Коментиран от #12

  • 12 Е, как!

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Артилерийска подготовка":

    Хаитянинът им е развързал ръцете да крадат, колкото могат, останалото за укрина и сащ! Лумпените да го....... абе да правят музикални форми!

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пенсионер

    4 2 Отговор
    Бюджет на мизерията.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 небрежнев

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "БРАВО":

    За да дадат от държавата пенсиите на родителите ти, първо трябва да ги вземат от твоята заплата. Вземането е около двойно повече от даването, защото трябва да се изхрани и администрацията, НОИ, лъжливите ТЕЛК-ове, лихвите по заемите... и каквото остане е пенсията.
    Затова имаме работещи бедни и емиграция на младите, но пък нямаме пътища и не се раждат деца.
    Това преразпределение от бюджета е убиецът на нацията.

    Коментиран от #21, #22

  • 19 007

    1 0 Отговор
    Не разбирам как се допусна и още се позволява да се увеличават задълженията с още и още заеми. Плащането на лихви е като да храниш някой друг а не себе си. До сега никой на поиска логично обяснение на това харчене като за последно. Това ми прилича на американски модел, където по-голямата консумация води до по-работеща икономика. Отиваме пак натам, от където другите се връщат. Байдъновите пудели не работят за нашите интереси и благополучие. Време е да се изритат там, откъдето са дошли. "Всяка криза се сътворява от някой амбиционен харвардски възпитаник с градиозни идеи и добри намерения"; да кажем като комунистическия експеримент.
  • 20 Нашамарих Мишо

    0 0 Отговор
    Големи обещания но ще останат на приказки. Кой контролира харченето. Дадохме толкова дадохме онолкова реално нище не отива по предназначение както при земеделците подписаха меморандум и след това лъжи. Нов бюджет а пенсиите ги дигат по план 11% от 1.07.2024 не имсе връзва нещо.Пак ще наливат пари на свои фирми.
  • 21 Пенсионер

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "небрежнев":

    На времето, като бях млад и работех, държаната вземане от моята заплата и издържахме тогавашните пенсионери. Сега е твой ред и другите работещи млади да вземат от вашите заплати. Всеки по реда си. Останалото написано от теб, без коментар.
  • 22 Пенсионер

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "небрежнев":

    Поправка: На времето, като бях млад и работех, държавата вземаше от моята заплата и издържахме тогавашните пенсионери. Сега е твой ред и другите работещи млади да вземат от вашите заплати. Всеки по реда си. Останалото написано от теб, без коментар.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове