Last news in Fakti

12 Декември, 2023 23:30 1 658 14

Важните новини във ФАКТИ на 12.12.2023 г.

  • сдвр-
  • закани-
  • кузман илиев-
  • ддс-
  • кристиян вигенин-
  • тихомир безлов-
  • цветан цветанов-
  • данъчни оценки-
  • георги свиленски-
  • фалшификатори-
  • кнсб-
  • киберпрестъпления-
  • конфликт на интереси-
  • президент-
  • средна заплата-
  • винетки-
  • екстрадиция в германия-
  • процедура за избор на съдии-
  • влак-
  • калин стоянов-
  • руски природен газ-
  • орлов мост-
  • пешеходец-
  • деян николов

Обособен е периметър и са изградени контролно-пропускателни пунктове на алеите, водещи към паметника

Важните новини във ФАКТИ на 12.12.2023 г. - 1

СДВР ще охранява пространството около паметника на съветската армия денонощно

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) е предприела превантивни действия за денонощно обезпечаване на района около паметника на съветската армия, включително на работниците и строителна механизация, съобщиха от дирекцията. Действията са предприети в изпълнение на писмо на областния управител на София– град, съобщи БТА.

Екшън по тъмно: Словесни нападки и закани за бой около Паметника на съветската армия

Пред Паметника на съветската армия стана горещо, започнаха словесни нападки между двете агитки и закани за бой, предаде репортер на "Фокус". За малко не се стигна до физически сблъсък. Демонтирането на паметника продължава.

Кузман Илиев: По принцип с бюджет не можете да направите растеж. Изумен съм от Асен Василев в момента

"По принцип с бюджет не можете да направите растеж. Бюджетът какво е? Минава финансовият министър с неговия антураж от хора, които са в НАП, т.е. с принудата и събира от всички ни едни пари, от всички ни. Представете си това е един вход, в който има апартаменти, хората живеят вътре, и минава касиерът събира някакви пари и казва: "Сега ще ви направя по-богати“, и ние ще му изсмеем, ще му кажем: "Ти няма как да направиш по-богати, станали сме по-бедни. Дай да видим сега как ще похарчиш парите“. И ако той реши да ги даде за нещо, което е в полза само на хората от първия етаж, то тези на горния етаж може да се облагодетелствани под някаква форма, но може и да не са особено и обеднели със сумата, която са дали". Това коментира за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" икономистът и финансов анализатор Кузман Илиев.

ДДС-то за ресторантьорите остава 9% до края на следващата година

ДДС-то за ресторантьорите остава 9% до края на следващата година, решиха депутатите на второ четене на промени в Закона за ДДС. Предложението на "Продължаваме промяната" ставката да бъде вдигната на 20% беше отхвърлено, съобщават от БНТ.

Вигенин за Паметника на съветската армия: Това е нарязване, не демонтиране. Вижда се, че се реже с флекс

Абсолютно ненужно действие е това, което наблюдаваме с Паметника на съветската армия. Това показва начинът, по който действа властта. Ние се опитахме да спрем тази гавра с историята. Входирали сме искания в съда. В момента цялата тази инсталация се демонтира незаконно. Случилото се със Свиленски днес по-скоро може да се нарече опит за насилие. Това заяви зам.-председателят на НС от БСП Кристиан Вигенин в „Още от деня“ по БНТ.

Безлов: Всички опити за компромис са неуспешни в Общинския съвет в София. Виждаме трудните отношения

Всички опити за компромис са неуспешни в Общинския съвет в София. Виждаме трудните отношения. Десните градски избиратели харесват стъпките към премахване на съветските символи и обратно - левицата ги брани, защото така се харесва на избирателите си. Там обаче има един страх в БСП, че "Възраждане" ще им открадне гласоподаватели. Все пак не мисля, че ще се стигне до масови протести в защита на Паметника на съветската армия. Бях днес там и видях едни възрастни хора, които си спомнят младостта.

Цветанов: Борисов не знаеше какво е Шенген през 2011 г. Хекимян беше негово еднолично решение

Посланията на Бойко Борисов, че младите трябва да взимат решенията в ГЕРБ, не са реални. Борисов не разбира от организационна работа, нито е наясно как работят структурите или каква е дейността на партията. Това каза бившият вътрешен министър и лидер на "Републиканци за България" Цветан Цветанов в „Лице в лице“ по bTV.

Народните представители отхвърлиха предложението данъчните оценки на имотите да се актуализират

Народните представители отхвърлиха предложението данъчните оценки на имотите да се актуализират. Което да доведе до увеличаване и на данък сгради и такса смет, съобщават от Нова телевизия. На второ четене НС трябва да гласува данъчните закони, които народните представители не успяха да разгледат миналата седмица.
Предложението беше заложено в Закона да местните данъци и такси от финансовото министерство, по искане на Сдружението на общините. Така, ако местните власти не решат да вдигнат сами данък сгради и такса смет и догодина, ще плащаме колкото и през 2023-та година.

Свиленски захапа Денков: Той не знаеше, че днес събарят Паметника на съветската армия

„Премиерът не знаеше, че днес се събаря Паметникът на Съветската армия. Не знаеше, че не са дадени никакви документи и тепърва ще търси областния управител на София, за да го информира”. Това каза депутатът от БСП Георги Свиленски след проведена среща с премиера Денков в Министерски съвет, цитиран от Нова телевизия. По-рано днес депутатът от БСП пострада при конфликт около монумента.
Според Свиленски министър-председателят не е знаел, че около монумента има 350 жандармеристи и че изпратеният на мястото кран бил незаконен. „Единственото, което каза: „Ами да, ако трябва, ще се изреже, както коня пред старата сграда на Народното събрание, който после върнахме”, добави той.

ГДБОП разби група фалшификатори на евро и документи, наблюдавала ги е от април

Софийската градска прокуратура и ГДБОП разкриха организирана престъпна група, изготвяла и разпространявала фалшиви еврови банкноти и документи за самоличност. При операцията са открити множество неистински банкноти с номинал 50 евро, както и подправени лични карти и шофьорски книжки. Това съобщи Нова телевизия.

От КНСБ настояват за 15 % скок на заплатите в градския транспорт

Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ започна поетапни протестни действия заради предстоящото приемане на държавния бюджет и недостатъчните средства, предвидени в него, за устойчив ръст на възнагражденията в градския транспорт в страната.

Борислав Сарафов призна след срещите си в Испания: Прокуратурата ни изчерпа лимита си от грешки

Главните прокурори на България и Испания се договориха в началото на следващата година експерти от испанската специализирана прокуратура по киберпрестъпления да проведат обучение на български следователи и прокурори. Това стана по време на срещата в Мадрид на Борислав Сарафов с Алваро Гарсия Ортис. Временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е на двудневно посещение в Кралство Испания, информира БНР.

Депутат от "Възраждане" внесе сигнал срещу Андрей Гюров за предполагаем конфликт на интереси

Депутатът от „Възраждане“ Димо Дренчев е внесъл сигнал до управителя на БНБ Димитър Радев и до КПКОНПИ за предполагаем конфликт на интереси и несъвместимост с подуправителя на управление „Емисионно“ Андрей Гюров. Това стана известно от негов брифинг пред журналисти в парламента, съобщи Нова телевизия.

Президентът връчи националния флаг на участниците в 32-рата родна антарктическа експедиция

На специална церемония в Гербовата зала президентът Радев връчи днес националния флаг на участниците в 32-рата родна антарктическа експедиция. В началото на събитието прозвуча химнът на Република България. На церемонията присъстваха и посланици на чуждестранни държави, предават от БТА.

Свиленски проговори за раните му при Паметника на съветската армия. От областната управа с друга версия

Георги Свиленски от БСП обясни пред журналисти как се е стигнало до неговото нараняване при огражденията около Паметника на съветската армия, съобщават от novini.bg.

Средната заплата в страната за третото тримесечие на годината е 2000 лева, с 14.7% повече на годишна база

Според информационния бюлетин на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за доходите и жизненото равнище, средната работна заплата в страната за третото тримесечие на 2023 г. е 2000 лв. Това е с 14,7 % повече от същия период на предходната година. Тази информация е публикувана на уебсайта на министерството.

АПИ предупреди: 765 хил. годишни е-винетки изтичат в първите два месеца на 2024 г.

През първите два месеца на 2024 г. изтичат близо 765 000 годишни е-винетки за леки автомобили. От тях над 334 хил. са през януари, а около 431 хил. през февруари, съобщиха от АПИ.

28-годишен българин, работил в колцентър, ще бъде екстрадиран в Германия

Варненският окръжен съд допусна изпълнението на Европейска заповед за арест спрямо 28-годишен българин който се издирва от съдебните власти в Германия за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и мошеничество, съобщи БНТ.

Депутатите обсъждат процедурните правила за избор на съдии в Конституционния съд

Народното събрание обсъжда проект на решение за приемане на процедурни правила за избор на съдии в Конституционния съд от квотата на парламента. Точката бе включена като първа в дневния ред за днешното извънредно заседание по предложение на председателя на Народното събрание Росен Желязков, съобщи БТА.

Възрастен шофьор блъсна влак на прелез край Казанлък

Автомобил блъсна влак след нерегламентирано пресичане на жп прелез в село Голямо Дряново. По информация на NOVA шофьорът - възрастен мъж, не е пострадал.

Калин Стоянов: България иска пълноправно членство в Шенген

България настоява за пълноправно членство в Шенгенското пространство. Тази позиция е изразена от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов при тристранна среща днес с вътрешните министри на Австрия и Румъния Герхард Карнер и Каталин Предою, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Въпреки войната: В пет държави през 2022 г. нараства вносът на руски газ, сред тях е и България

Делът на внесения руски газ в България е 61,3 процента от общо доставените в страната количества суровина през 2021 година в стойностно отношение. Година по-късно, това съотношение достига 83 процента дял (в стойностно отношение) от общия внос на газ в страната. Тази информация се съдържа в най-новата "Бяла книга за международната икономика и търговия 2023" на Министерството на икономиката, търговията и индустрията на Япония (разпространена на 4 декември - бел. авт.) и по-конкретно в частта на документа, която анализира въздействието на агресията на Русия спрямо Украйна. За целите на сравнението от японското икономическо министерство се позовават на данни от "Глоубъл трейд атлас" (Global Trade Atlas). Бялата книга на японското икономическо министерство по същество е необвързващ документ, но с важна роля в процеса на вземане на стратегически и политически решения в страната.

За кратко: Протестиращи срещу демонтажа на МОЧА блокираха Орлов мост

Протестиращи срещу демонтирането на Паметника на съветската армия блокираха за кратко Орлов мост и спряха движението на градския транспорт, съобщи БНР.

Пешеходецът, блъснат от автомобил край Банско, е починал

Пешеходецът, блъснат от автомобил край Банско, е починал, съобщиха от полицията.

Припомняме, че инцидентът стана на 11 декември около 17:51 часа на пътя между село Баня и град Банко.

54-годишен водач на камион от Добринище е блъснал 43-годишния мъж от Банско, който се движел по пътната лента без светлоотразителни елементи.

В резултат на инцидента пешеходецът е починал. На водача на автомобила са направени проби с техническо средство за употреба на алкохол и наркотични вещества, които са отрицателни.

"Възраждане" даде демонтажа на МОЧА на прокуратурата

От партия "Възраждане" са подали сигнал до прокуратурата с искане да бъдат проверени всички действия на длъжности лица при премахването на Паметника на Съветската армия. Това заяви пред журналисти общинският съветник от партията Деян Николов, цитиран от БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Обади се

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    На путин да дойде да те освободи
  • 8 Слава

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Москва":

    На Стлин жалко ,че не поживя още малко та да ва затрие окончателно
  • 9 Валката

    4 2 Отговор
    Га бутнахте паметника на Ботев във Враца през 1955 г. и Паметника на желязната дивизия не ревахте,а,червени кхмери ?! Но сега,рев,че се заличавала историята......
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Урал

    1 2 Отговор
    Кому е нужно да се заяждаме с ядрената империя Русия ?! Вредите ще бъдат много, а ползите - нулеви. Правят го нарочно, за да предизвикат вълна от българофобия в Русия, понеже не могат да се преборят с русофилията у нас..

    Коментиран от #12

  • 12 да питам

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Урал":

    На Кого му е нужно да загиват толкова хора от двете страни , за някакви територии със заравнени градове и села ? Нали после трябва да се изграждат наново .. Моля , да не ми дрънкаш на балалайката за - " денацификацията , за укронацистите и укрофашистите" ..
  • 13 Лошото е,

    1 3 Отговор
    че вървим по пътя на Украйна, така се започна. Вече нямам грам съмнение, че ни готвят за пушечно месо срещу Русия.Не става въпрос изобщо за рушенето на ПСА. А за включването на България в пряк конфликт.
  • 14 Опортюнист

    3 2 Отговор
    Скулптурните групи на монументалната композиция са истинко произведение на изкуството в класически стил. Високият паметник стоеше чудесно и в унисон на фона на Витоша планина. Каквото и да "пръкнат" на мястото на МОЧА сега ще бъде модернистично и грозновато. А понеже всички бюджети в атлантическа България са "опоцкани до кокал", най-вероятно няма да има нищо на това място с години. Ще бъде грозно и никакво, както на мястото на мавзолея. Аз съм израсъл в София и бях свикнал да се наслаждавам на тези монументи - ще ми липсват. Но какво да се прави, след 30 години Демонкрация, атлантическата диктатура победи в България. Дано да не е за дълго.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол