Last news in Fakti

13 Декември, 2023 14:21 1 433 23

Мика Зайкова за Бюджет 2024: Много трудно осъществим. Асен Василев е предвидил да вземем външен заем

  • мика зайкова-
  • бюджет 2024-
  • асен василев-
  • външен заем

Той е неосъществим в приходната си част, а и голямото разточителство, което е в разходната част, е разпределено неефективно и неправилно. Така че откъдето и да го погледнеш все не става, коментира финансовият експерт

Мика Зайкова за Бюджет 2024: Много трудно осъществим. Асен Василев е предвидил да вземем външен заем - 1
Снимка: NovaNews

Бюджет 2024 е имагинерен. Той е неосъществим в приходната си част, а и голямото разточителство, което е в разходната част, е разпределено неефективно и неправилно. Така че откъдето и да го погледнеш все не става. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" финансовият експерт Мика Зайкова.

"Много трудно осъществим бюджет. И ако трябва да започнем отначало, нека да започнем от основните показатели. Имаме заложени 3,2% ръст на БВП или той да бъде 205,8 милиарда. Нито една световна агенция, уважаваща себе си, не е дала такъв ръст на България. Световната банка дава 1,9, Европейската комисия – 1,8, Международният валутен фонд, знаете, че все пак там е Кристалина Георгиева, е била малко по-лежерна и е дала 2,4, дори Българската народна банка е дала 2,7, но никой не дава такъв ръст", обясни Зайкова.

По думите на финансовия експерт новата план-сметка ще донесе една огромна ножица между приходи и разходи: "Неприятното е фактът, че в самия бюджет, г-н Василев е заложил 3% дефицит. Това е таван, това е предел на Маастрихт, над него не можем да минем, няма да влезем в Еврозоната. Ако не влезем в Еврозоната, нашата ситуация при тази голяма ножица, която се отваря и няма да бъдат само 6 милиарда разликата, а много повече. Сега ще ви кажа защо. При тази голяма ножица ще бъдем принудени да вземем заем, и г-н Асен Василев е предвидил да вземем външен заем.

При взимането на външен заем и при страна, която не е член на Еврозоната, лихвите са огромни. Сега заемът, който взехме, е с лихви между 5 и 7%, но догодина няма да бъде по-малко от 9%. Това означава още 2 милиарда допълнително натоварване. Ние крадем от бъдещето на нашите деца, защото г-н Василев при тази ситуация ще бъде принуден да бръкне в своята касичка. Касичка аз наричам капиталовите разходи. Беше заложен в 12 милиарда, свали 2 милиарда заради измислените такси за преноса на газ, които такси виждате ние се отказахме заради Шенген от тях", обърна внимание Мика Зайкова.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБЕ ЗАЩО

    17 20 Отговор
    НЕ СИ ГЛЕДАШ СТАРИНИТЕ...НА ВСЯКА МАНДЖА МИРУДИЯ...

    Коментиран от #14

  • 2 сигурно е

    24 4 Отговор
    Ако се съберат укритите данъци и откраднатите пари ,ще можем да даваме заеми на МВФ.
  • 3 гьотере

    12 9 Отговор
    Спокойно бабо Мико . Турция ще го плати , като ни вземе отново.
  • 4 УРА,,УРА

    14 19 Отговор
    Едно си баба знае, едно си баба бае!!!!!! Срамота е за всички ни на изкуфеляци непрекъснато да им слушаме простотиите. Да си гледат здравето и да не угаждат на вампирясалите неудачници от ИТН. Бабичката явно си заработи коледните празници.

    Коментиран от #16

  • 5 Абе Мъсларова жива ли,ли е?

    3 5 Отговор
    За Емилия Масларова.
  • 6 ИНЖ

    10 5 Отговор
    Тази женица е като Янка Такева!!!! Абе легенди!!!
  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 9 Отговор
    Василев ще До фалира България

    Коментиран от #8

  • 8 Абе

    4 9 Отговор

    До коментар #7 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Що си не гледаш инвалидната пенсия?

    Коментиран от #11, #12

  • 9 Експерт от народа

    8 6 Отговор
    Хубаво бяхте спряли да ни я показвате тази изкуфяла бабичка, защо пак я показвате.

    И аз имам критика към Асен Василев и тя е защо е против въвеждане на необлагаем минимум и ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК доход. Защо Асен Василев е против да се намали тавана на държавната пенсия на 2500 лева месечно.

    Критиката ми е, защо вместо да взима държавен заем, Асен Василев не повиши данъците на богатите/тези с високите доходи/.

    Бе съм комунист, социалдемократ съм, не понасям Корнелия Нинова, Мая Манолова, Татяна Дончева, Станишев, Първанов, Радев ... Защото те са милионери менте социалисти.

    Коментиран от #21

  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 4 Отговор
    Набора Мика си е много права.
  • 11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Абе":

    а Вие господин хулиганино Гледай да не се Задавиш от Злоба Никой Нее Застрахован от
    Индвалидост
  • 12 ПОСЛЕДНИЯТ ВЪЗРОЖДЕНЕЦ

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Абе":

    СТАМАТЕ Васко защо влизаш Незаконо През Прокси и обиждаш в Сайта Ломски за Твоя си Сметка е
  • 13 Хихи

    4 0 Отговор
    Няма да вземе а ще го Поеме
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Търновец

    9 2 Отговор
    Не само малкия растеж на БВП но и големия и незаслужен растеж на заплатите в бюджетната сфера, а след това огромни разходи за морално стари оръжия а към тях и обучение на украински пилоти и пехотинци. Един пример - преди години тройната коалиция подписа с Франция за 4 качествени френски корвети с ракетно въоръжение и невидима технология за само един милиард евра, през 2010 Борисов нулира договора а след това даде обществена поръчка на своя приятел за само 2 патрулни кораба с поне двойна цена, като не е ясно какво ще стане - да не е както Лудогорец - много милиони и власт но малко качество. Повечето хора в България потъваме,
  • 16 Експерт от народа

    4 9 Отговор

    До коментар #4 от "УРА,,УРА":

    Да те поправя, тази не е точно баба, а е прабаба на сегашните баби. От управлението на поколението на такива пишман изкуф@лу червени експерти като тази Зайкова и на техния слуги и шофьоро-бидигард от Банкя и на техните потомци. И на гласуващите за тях червени бабички-пенсионерки. България е в това състояние. Иначе за останалото си прав. Трябва да престанат да дават акъл и трябва да престанат да гласуват за парламент, кмет, референдуми ...

    В Европа искат да им забранят на над 65-70 годишните да управляват автомобил. Защо по същата логика не им забранят да гласуват. Гласуването е по-отговорно, гласуването е управление на държава. Катастрофирането на коя и да е държава вследствие гласуването на изкуф@ли избиратели, е с много по-тежки последици от катастрофирането на кой и да е автомобил.
  • 17 Хмм

    10 2 Отговор
    Ние крадем от бъдещето на нашите деца
    На някои от депутатите пука ли му???
  • 18 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 3 Отговор
    KOMУНОПИТЕК ( BEЩИЦA) .......... ФAKT !
  • 19 Студопор

    3 2 Отговор
    Е много ясно! Защото той ще вземе, ние ще плащаме.
  • 20 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 0 Отговор
    CЛЕД БАБА МИKA OCTABAT ........... БАЙ ЕЛЕНКО И Д-р ГЪЛЪБOBA(ПСИXOTO) ......... "ЕKCПЕРТИ" HA ZEЛЕНИЯ ЧОРАП ........... ФАКТ !
  • 21 До Експерта от народа

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Експерт от народа":

    Вие другарю, по какво различавате финансовия министър от другарките от БСП, пардон БКП?. Та този мушмурок е от техния сой, вижте му СВ то.

    Коментиран от #22

  • 22 Експерт от народа

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "До Експерта от народа":

    Аз не съм ви никакъв другар, обръщате се към мен с господин.

    Другари и другарки са ви Радев, Нинова и Костадинов, Митрофанова ...
  • 23 Пенсионер

    1 0 Отговор
    Бюджет на мизерията.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол