Last news in Fakti

14 Декември, 2023 08:35 1 007 14

Проф. Андрей Чорбанов: Пациентите са последна грижа на управляващите, иначе щяха да отделят повече пари за диагностика

  • андрей чорбанов-
  • пациенти-
  • грижа-
  • управляващи-
  • диагностика

"Агенцията по лекарствата не си е свършила работата. Властта в последните години постави тази агенция в скрит кадър, да не се говори за нея, това е агенцията, която се занимава с регистрацията на лекарствени средства. Същото се отнася и за Здравната каса, която пасивно е наблюдавала, отчитала е липсите на лекарства", заяви зам.-председателят на НС

Проф. Андрей Чорбанов: Пациентите са последна грижа на управляващите, иначе щяха да отделят повече пари за диагностика - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Парите за здравеопазване са повече за 2024 г., но ще се отрази ли на пациентите.

"Ясно е, че разпределението е направено по начин, по който беше до момента, въпреки желанието за нещо революционно. Повече като пари не променя съотношението, цялостната философия на бюджета, а трябва да е повече пари превенция и диагностика и по-малко за лечение", коментира зам.-председателят на НС проф. Андрей Чорбанов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му има достатъчно доволни хора, които участват в цялата структура на здравеопазването и в разпределението на парите - сред тях доставчици на апаратура и медикаменти.
"Пациентите са последна грижа на управляващите, иначе щяха да отделят повече пари за диагностика, за да бъдат диагностицирани в по-ранни етапи. Предложих в бюджета едни 4 млн. за скрининг на автоимунни болести - това са около 80 болести, които се увеличават като процент. Всяка трета жена има хашимото, други заболявания са автоимунен диабет, множествена склероза. Ако диагностиката бъде въведена, може да бъде важна превенция, 4-5 г. преди развитието на болестта лечението ще струва по-малко пари", категоричен е проф. Чорбанов.

Той изрази разочарованието си, че подуправителят на НЗОК се избира от НС, защото по думите му управителят трябва да има възможност да си избере екип, с който да работи.
Във връзка с проверката на "Пирогов" гостът заяви, че положението е "тъщата прави оценка на зет си".

"Министерство на здравеопазването, ако иска да сложи лоша оценка на един директор, може да го направи. Лекарите от "Пирогов" са доволни, застават плътно зад него. "Пирогов" като една изключително динамична структура, трябва да реагира по различен начин от една стандартна болница. Затова директорът трябва да е готов да прави нестандартни действия, той не трябва да бъде атакуван от министерството, а от специализирани комисии" допълни зам.-председателят на НС.
Проф. Чорбанов посочи, че в страната има десетки болници, които са в окаяно състояние, но за тях не се говори.

Във връзка с гласуваните от депутатите промени в здравния закон, гласувани на първо четене, гостът коментира, че има и други начини за контрол на лекарствата и паралелния износ, които не се използват.

"Оказа се, че Агенцията по лекарствата не си е свършила работата. Властта в последните години постави тази агенция в скрит кадър, да не се говори за нея, това е агенцията, която се занимава с регистрацията на лекарствени средства. Същото се отнася и за Здравната каса, която пасивно е наблюдавала, отчитала е липсите на лекарства", заяви проф. Чорбанов.
Той изрази позицията си против демонтажа на Паметника на Съветската армия.

"Дали ми харесва или не, един паметник представлява история, дори и да не е легитимен, той представлява период от нашата история и смятам, че би могъл да си остане на мястото", завърши гостът.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Класика

    14 2 Отговор
    Изповед на един депутат:
    - Всичко, което имам съм откраднал. Купих си само дипломата и шофьорската книжка.
  • 2 Жалка работа

    5 13 Отговор
    Когата си професор и си се продал на чалгаря си длъжен да говориш глупости и да търсиш косури

    Коментиран от #14

  • 3 До къде

    7 9 Отговор
    може да стигне само човек за пари и облаги ? До Учиндолският комплексар и чалгар.....
  • 4 Моарейн

    13 2 Отговор
    Единствената грижа на управляващите е да ни вкарат във войната, за което да получат потупване по главичката и възможност да оближат каквото там им подадат.
  • 5 Бай Дън

    15 1 Отговор
    Пациентите последна грижа, в болниците всичко се доплаща нищо не минава по каса, спряха да издават болнични здравеопазването ни е под всякаква критика. България има пари сами за цигани и украинци.

    Коментиран от #12

  • 6 Голям зор

    1 4 Отговор
    Болен в частен каб...ет
  • 7 от тях да се започне

    7 0 Отговор
    Ама 90% от депутатите са за диагностика при др. Гълъбова !!
  • 8 зрител

    5 1 Отговор
    За управляващата триглава ламя народът не е важен....важни са личните интереси - изпиране, гражданство, пари и т.н. народа и държавата са средство...за постигане....
  • 9 и кво от това?

    3 0 Отговор
    Колкото и да отдели правителството ,лекарите си ги разделят и болния пак доплаща за всичко. Как има лекари с по 150 000 годишна заплата? И за тези пари се знае, а колко има безотчетни?
  • 10 Тая година

    4 0 Отговор
    Имате 8,1 милиарда да осмучете.За това в София на всеки ъгъл има часна болница.Якомпапкате и като погледнеш колите на шефовете се чудиш дали си в Монако.
  • 11 Мхмм

    3 0 Отговор
    Те някои гледат накъде духа вятъра само, заплатата да върви, ко пише във вестника, някое лично интересче и това е... За самореклама им е табелката лекар на някои. Чак пък практика...
  • 12 Какво очакваш

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Дън":

    Мафията с бели престилки е във вихъра си. Колкото и пари да отпуснат по Здравна каса все не стигат. Докторите с едната ръка крадат от държавния бюджет с другата взимат кеш от болните. Няма кой да ги спре в тази схема.

    Коментиран от #13

  • 13 Бай Дън

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Какво очакваш":

    Няма я държавата това е сега тя има други грижи. Бързо трябва да усвоят едни пари че в момента делят на три ако има избори може да изгубят всички не се знае.
  • 14 Оракула от Делфи

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Жалка работа":

    Професоре , близо ли сме, до ваксината която разработвате???
    Нали това обещание, ви направи да сте част , от Шоуто на Слави?
    Ако ваксината се нуждае от тест , за одобрение , вместо мишки
    , пробвайте ефекта на ваксината , на малък Тошко-мъжът , че ако даде фира ,
    поне , Шоуто да е интересно!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол