Last news in Fakti

14 Декември, 2023 21:20 1 988 56

Доц. Михаил Груев: Екипът, който изгражда ПСА, е до голяма степен личен избор на Вълко Червенков

  • моча-
  • бкп-
  • вълко червенков

Идеята за този паметник е лансирана от ръководството на БКП непосредствено след преврата на 9 септември 1944 година, каза председателят на Държавна агенция "Архиви“

Доц. Михаил Груев: Екипът, който изгражда ПСА, е до голяма степен личен избор на Вълко Червенков - 1

Идеята за този паметник е лансирана от ръководството на БКП непосредствено след преврата на 9 септември и още 26-то Обикновена народно събрание - това е всъщност първият парламент, който се свиква след 9-ти, и в края на 1945 г., взема решение за изграждането на такъв паметник, който да увековечи победата на Червената армия в битката срещу фашизма, нацизма. Това каза доц. Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви“, в интервю за "Фокус“.

Той сподели, че и изграждането му е доста дълъг процес. "В последната сметка, екипът, който изгражда паметника, е до голяма степен личен избор на самия Вълко Червенков, който не е доволен от резултатите от тези художествени съвети и лично номинира хората, които да изградят този паметник. Действително в него са включени най-известните имена в българското изобразително изкуство към онзи момент. Част от тях са, така се каже, "бивши хора“ – с цялата условност на този термин, хора като Любомир Далчев, примерно, които трябва да се нагодят към новите условия, архитектът на паметника и т.н. Друга част са всъщност хора, свързани с Комунистическата партия още от нелегалния ѝ период. Имам предвид Иван Фунев, Васка Емануилова, Борис Ангелушев и т.н.", каза председателят на Държавната агенция.

По думите му всички те, без съмнение са били имена в българското изобразително изкуство, фигурите и композициите, ще видим не са лишени от художествена стойност. "Посланието с този вдигнат "Шпагин“ на съветския войник е недвусмислено. Твърди се, че Любомир Далчев в по-късните си спомени, вече след бягството си на запад твърди, че това е идея на самия Вълко Червенков, ако трябва да бъдем по-точни за вида автоматично оръжие.

Според доц. Груев е факт, че има някакво майсторство в тези фигури. "Действително аз приветствам демонтажа - това трябваше да се случи много отдавна, още през 90-те години, но по различни други обстоятелства това не се случи нито тогава, нито после. Но факт е, че си заслужава тези фигури да бъдат запазени. Те вече нямат ритуална функция. Те по-скоро могат да бъдат артефакти, върху които да се пише историята на тоталитарното изкуство“, допълни той.

Събеседникът заяви, че в крайна сметка тази скулптурна композиция, каквато всъщност представлява паметникът, под някаква форма трябва да бъде запазена, защото във времето това нещо вече започва да предизвиква изкуствоведстки интерес, някъде и откровен туристически интерес.

"Но така или иначе подобни артефакти заслужава да бъдат запазени, и аз съм убеден, че в бъдеще скулптурите от Паметника на Съветската армия ще предизвикват вече не култов, а познавателен интерес към тях“, посочи председателят на Държавна агенция "Архиви“.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ма то история бе

    23 12 Отговор
    има ли паметник на Хитлер в центъра на Москва ?

    Коментиран от #7

  • 2 Сатана Z

    17 22 Отговор
    От Москва ви предупредиха какви ще последствията от събарянето на паметника на съветската армия.Но от друга страна ще се отвори място за много по-голям монумент в близкото бъдеще.

    Коментиран от #4, #12, #27

  • 3 Валката

    15 12 Отговор
    Ръката на окупатора е обезоръжена !!!

  • 4 ако искаш

    16 5 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    вдигни на кадиров паметник
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БОЦ - ко

    17 13 Отговор
    Комуняги, забравихте какви ги вършихте,
    Днес защитавате "права",
    На бавен огън пържихте,
    Народ, повярвал в комунистическата "свобода"...

    Коментиран от #19

  • 7 Че в коя има паметник на Хитлер?бе бавен

    7 13 Отговор

    До коментар #1 от "Ма то история бе":

    Ми то малко образование е нужно.
    Откъде ви намира копейката такива бавноразвиващии се, бе?!
  • 8 Хисторик

    14 21 Отговор
    На 9 Септември не било преврат, а революция срещу фашистите в България които 4 години избиват антифашисти на територията на България и спонсорират Вермахта .

    Коментиран от #20

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Питам

    5 8 Отговор
    Заради този преврат имаме няколко милиардера. Единият Ухото, е дори кмет. Какво налага необходимостта доказателството за периода, в който е извършен преврат да бъде унищожен.
  • 11 Реалист

    16 17 Отговор
    Само фашизоидите в България се чувства окупирани от Червената армия ковто освобождава 16 държави в Европа от нацистите от Германия и от мароматните правителства на Хитлер.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Само

    13 10 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    Путлериста може да пише такива простотии.

    Понеже е мизерен Ватник .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Да не се оправдават

    9 6 Отговор
    По нощите, с флексове, каменарски чукове, и "Софийската стена" еквивалент на Берлинската, със целият силов апарат да брани Диктатурата, като по филмите на Чаплин "Великият Диктатор" и 1984 г.. Но винаги ще се намери "Тухлата в стената", която сваля Мракобесните Колониални Диктатури, стените рано или късно падат върху главите на построилите ги.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Афера

    11 5 Отговор
    На 23 ноември 2007 г., Бойко Борисов в качеството му на кмет на София получава орден „Михаил Ломоносов“ от тогавашния руския посланик Анатолий Потапов… за приноса му в опазването на Паметника на Съветската армия и за укрепване на двустранните отношения между Русия и България
  • 18 Аз съм в Атина

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "ГРЪКА АЛИ":

    Аде ломски, дерзай.

    Коментиран от #25

  • 19 Тези който трошат паметника

    12 9 Отговор

    До коментар #6 от "БОЦ - ко":

    Са бивши комунистически ченгета. Пример: Гнома Предател. Основен инициатор на чупенето.

    Коментиран от #35

  • 20 Ква революция

    15 8 Отговор

    До коментар #8 от "Хисторик":

    За Комунистическия режим знаем .

    Преврат , и убийство на десетки хиляди българи .
  • 21 Българин 🇧🇬

    6 3 Отговор
    Утре ще пусна до СЕМ доклад как в този сайт цензурират истината
  • 22 Реалист

    10 15 Отговор
    Руската армия освободи Европа, а САЩ, Франция и Англия се скриха 5 години

    Коментиран от #24, #26, #37, #50

  • 23 Истината

    14 8 Отговор
    Човек може да гледа безкрайно три неща: как гори огън, как тече вода и как разфасоват МОЧА.
  • 24 Истината

    15 9 Отговор

    До коментар #22 от "Реалист":

    Ако не бяха Великобритания и САЩ Хитлер щеше да стигне до Владивосток. И докато Великобритания се сражаваше за свободата си Русия снабдяваше нацистка Германия със стратегически суровини а руската пропаганда величаеше силата на немското оръжие. Но в руските учебници, които си чел има единствено лъжи и митове

    Коментиран от #42

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Само питам

    15 7 Отговор

    До коментар #22 от "Реалист":

    Първо русофила не може да бъде реалист. И второ Само руснаците ли освободиха Европа от фашизма? Народностите от останалите 14 републики на СССР за германците ли воюваха? Защо единствено Русия квичи срещу премахването на паметника, защо само руски знамена се развяват през него?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сатана Z

    5 22 Отговор
    С разрушаването на паметника на Съветската армия българските фашисти направиха голяма услуга на позаспалите българи.Народът вече не е разделен между сини и червени ,а между фашисти и антифашисти.
    Да живее Българи,без фашизъм и Американска окупация.България на Българите,а не на Краварските подлоги!

    Коментиран от #31, #33, #38, #53

  • 29 Инициаторът рушене ПСА е Трайков, беше

    5 16 Отговор
    разследван за продажба на 33% държавен дял акции ток, които продава в качество на мин. на енергетиката на бившето ЕРП, в което е работел. Една Чернева се изказа скоро, тя пък доживот трябва да е в затвора за национално предателство-Македония, износ информация. Но не това е най-страшното, предатели винаги е имало. Страшното е, че в Украйна започнаха по същия начин, рущене на паметници, сега завинаги изгубиха територия, излази на морета, стотици хиляди загиналиц Тази ще е и съдбата на България, ако не сключат мир. Но лумпен пролетариат винаги е имало и в Рим,и в София, и в Киев. И онези в Киев събаряха паметници на Конев, къде свършиха в окопите,разпокъсани, молещи за пощада.
  • 30 Руски Чукундур

    14 5 Отговор
    Сега вече знаем
    Руския Боклук е бил да покаже ,лизането и натягането на Вълко Червенков към
    Окупаторите .

    Поредния Предател , решил да лиже Руския Ботуш.
    Паметник вдигнал , да покаже почит към Сталин .
    Да не говорим колко българи е избил и пратил по затворите.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 На два режима

    5 8 Отговор
    Любомир Далчев е като Елисавета Багряна - метреса на два режима в мъжки вариант. Че то нямя скулптурни композиции преди и след 09.09. 1944г. където да не се е усунал за тлъсти хонорари. Че и куп ордени и награди от Тошовота време. Добре,че бяха хонорарите та да си уреди живота на запад,защото там не го . баха за слива като скулптор.
  • 33 Така е

    13 5 Отговор

    До коментар #28 от "Сатана Z":

    Излязоха наяве Руските Предатели , готови да продадат България на Кремълските Сатрапи .

    Най долните сте , и не ми говори че не сте Червени .
    Червени сте ,Червени Чаршафи.
  • 34 не забравяйте

    6 5 Отговор
    Братската могила е също в парка.
    с подобни композиции
    Паметника на Марек при Сапарева баня
    2022 г боядисаха петолъчката в кармазъ да се открои
    Васко Парцала сбърка с песента си че комунетата си отидоха
    Справка - кмета на столицата
  • 35 БОЦ - ко

    15 4 Отговор

    До коментар #19 от "Тези който трошат паметника":

    Я направи СПРАВКА КОЛКО ПАМЕТНИЦИ СЛЕД 09.09 1944 УНИЩОЖИХТЕ БЕЗ НАРОДА ДА ИМА ПРАВО ДА ГИ ЗАЩИТИ.
    Да те попитам : ЗАЩО НА ВОЙНИШКИТЕ ПАМЕТНИЦИ -
    /на герой загинали преди 09.09 1944 / ПРЕМАХНАХТЕ КРЪСТОВЕТЕ И ЧУЧНАХТЕ ПЕТОЛЪЧКИ ???
    ДА !!!
    ЗА ДА ГИ НАПРАВИТЕ И ТЯХ КОМУНИСТИ...
    КАКТО СИ ПРИСВОИХТЕ И ХР. БОТЕВ, ПРОИЗВЕДОХТЕ ГО "КОМУНИСТ", НО ТОВА НЕ ВИ ПОПРЕЧИ ДА СЪБОРИТЕ ПАМЕТНИКА МУ ВЪВ ВРАЦА...
    ВРЕДНИ СТЕ.!!!
    РОДИНАТА ВИ Е СИБИР !!!
    ОТИВАЙТЕ СИ !!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Реално си

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "Реалист":

    обикновен Русопутяк , заблуден .
    Ти ги разправяй на ....

    Коментиран от #41

  • 38 Vатиран яко

    7 4 Отговор

    До коментар #28 от "Сатана Z":

    Кога си виждал на жиVо фашиZт, бе?
  • 39 минко

    7 7 Отговор
    ДОБРЕ ДЕ ! ОНОВА РОБСТВО СВЪРШИ !...
    ...А ДНЕШНОТО - КОГА?...
  • 40 Сатана Z

    9 10 Отговор

    До коментар #31 от "Механик":

    В България много хора ще се срамуват за позицията си в подкрепа на прикрития зад демокрацията нацизъм.
    "Както е казал Фидел Кастро, бъдещата война ще бъде на Русия срещу фашизма, а фашизмът ще има за прикритие демокрацията."
    Образовай се,чичка.
    А сега р...........,достатъчно време ти отделих
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Хохо Бохо

    7 3 Отговор
    Добре, че този позор, МОЧА, скоро ще отиде за скрап...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хаха ха

    3 1 Отговор
    Аз питам, от къде са парите на огромните сгради. Един ден се начих на авобуса 113 и обиколи целият град, нямам думи, как един беден град делиормана, днес за 34 се издигнаха мнозина къщи тип лондон и много жилища. Българите, като изключим пнс има явно хиляди за продан жилища по на 4,5 етажа, вие отвличате вниманието на хората с тоя паметник, на запад от 100,200 г не се рушат паметници и не съм комунист, все тая ние с паметник или без него, що не снимате многобройните сгради, за кого са се построили, град х е зле, много бедни българи. А бе един от най красивите. Нинова да се качи, коце, бойко, пеевски, кирето на автобус 113,да се уверят за истеността описана, джамията се губи пред сградите, явно идват парите от Саудитска Арабия, но кой ще живее, кире идвай
  • 46 АРГУМЕНТИТЕ по решението за демонтажа

    5 4 Отговор
    На ПАМЕТНИКА на Съветската Армия , която ни Трансформира от П Р О Т И В Н И К в С Ъ Ю З Н И К за да Избегнем РЕПАРАЦИИ и загуба на територия - днес постоянно се ПОДМЕНЯТ с найвни , неоснователни, абсурдни и нелогични основания .
    Всички те заедно немогат да ОБОСНОВАТ причината той трябва да се неме.

    ИСТИНАТА е че нашите ХАЙМАНИ , КЕРАТИ, МЕКЕРЕТА и ХАЯРСЪЗИ са подчинени на ВЪНШНИ сили и интереси , които са в противоречие с интересите на всички които са им гласували ДОВЕРИЕ да им доверят управлението на държавата в полза на ИЗБИРАТЕЛИТЕ .

    Всякакви думи са ИЗЛИШНИ , нашите ШМАТКИ разполагат с власт дадена от нас и те ЯСНО я УПРАЖНЯВАТ но по СВОЙ ИНТЕРЕС.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Днес ГАМЕНИ , ГАНГСТЕРИ и КО ПЕ ЛЕ ТА

    4 4 Отговор
    Се ГАВРЯТ с нас !
  • 49 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    1 7 Отговор
    Днес с думи нищо неможе да се промени !

    Нещота изискват ЕДИНЕН СТРОЙ !
  • 50 Пловдив

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Реалист":

    Само дето ако не бяха сащ през Всв,в Москва щяха да говорят немски. Не харесвам Америка,но фактите са си факти,без помощта от Америка бяха свършени руснаците. И те много добре го знаят това.
  • 51 Име

    3 6 Отговор
    Понеже - няма какво да се убеждаваме - войната е спечелена от Русия навремето - дано не се стига до реална окупация на България отново, какви са предимствата на този автомат - за какво е така известен "Шпагин".

    Късият по размер пълнител - барабанният тип - е позволявал стрелба от залегнало положение, при което се подава само цевта - пълнителят не е пречел на прикритият войник да осигурява прицел.

    При германците е бил модерен - другият тип - отдолу стърчащият пълнител, което е пречело при боевете, не е удобно да залегнеш и да водиш прицелен огън.

    Главно в уличните битки е предимството на "Шпагин"-а. Имаш едни - безкрайни 70 патрона, тоест - имаш откос - около минута.

    Както и да е. Момчешки работи, както бе казал и Станислав Стратиев.

    Коментиран от #52

  • 52 Фамилия

    6 1 Отговор

    До коментар #51 от "Име":

    Опитваш се са се правиш на оръжейник със същият плачевен успех с, който се опитваш да коментираш. Шпагин е лошо копие на финландският Суоми. Кръглият/барабанен/пълнител е съдържал по лична препоръка на другарят Сталин 71 патрона, с 1 патрон повече от този на Суоми е бил изключително капризен и често е давал засечки. Затова войниците са предпочитали секторния/дъгов/ пълнител с вместимост 35 патрона. Шпагин често е давал произволен изстрел, при падане на автомата или при скачане на войника от танка. Другите глупости няма да коментирам
  • 53 Българин

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Сатана Z":

    Един велик политик в края на ВСВ прогнозира, че фашистите на бъдещето ще се нарекат антифашисти.
  • 54 А бе

    5 0 Отговор
    Къде му е главата на тоя?
  • 55 Магическа красота в София

    2 1 Отговор
    На снимката, ОБЕЗГЛАВЯВАНЕТО на руския войник от Паметника на съветската армия в страната на "Мистериите" - България е окултно предзнаменование и носи мистичната сила на Висш тайнствен РИТУАЛ на българската "магическа операция" извършена под съответните заклинания, срещу "Червения кръвожаден Звяр" от Империята на Злото, така както бе извършена и тайната "магическа операция" с взривяването на паметника на "безсмъртния" Сталин в Борисовата градина в София, извършено от смели антикомунисти на 3 март 1953г, и което веднага доведе до неговата бърза и истинска физическа смърт само след 2 дни, на 5 март 1953 година и с което започна рухването на САТАНИЗМА от сталинизма и започването на процесите на Десталинизацията в СССР и България...!!!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове